Hier moet je op letten bij het kiezen van een mobiele aanbieder

© CIDimport

Hier moet je op letten bij het kiezen van een mobiele aanbieder

Geplaatst: 8 oktober 2015 - 06:27

Aangepast: 24 november 2022 - 11:38

Redactie ID.nl

Als je een mobiel abonnement af wilt sluiten moet je er goed over nadenken bij welke aanbieder je dat doet, anders kun je voor een aantal nare verrassingen komen te staan.

Mobiele dekking

Het heeft weinig zin om een geweldige smartphone te hebben waarmee je niet of nauwelijks kunt bellen, SMS'en of internetten. Daarom moet je goed opletten dat de mobiele aanbieder die je uiteindelijk zult kiezen goede dekking biedt op de locaties waar jij je het vaakst bevindt. Lees ook: Apple wordt toch geen provider.

In Nederland hebben de drie grote aanbieders KPN, T-Mobile en Vodafone elk hun eigen netwerk, terwijl kleinere aanbieders zoals Tele2, Ben, Ziggo en Telfort gebruik maken van de netwerken van de grote drie. Het verschil tussen het gebruik van een dochteraanbieder is dat wanneer het (bij hoge uitzondering) heel druk is, je minder gauw verbinding kunt maken dan de klanten van KPN, T-Mobile en Vodafone zelf.

Over het algemeen bieden ze allemaal een goede dekking binnen Nederland, maar controleer toch even of je niet net toevallig in een bepaalde blackspot woont. Dit kan met de dekkingskaarten van KPN, T-Mobile, Vodafone en Tele2 en informatie over de dochteraanbieders op websites zoals bestemobieleproviders.nl.

Vraag voor de zekerheid ook even aan mensen die bij jou in de buurt wonen en/of werken hoe tevreden ze zijn over de dekking van hun aanbieder. Met de dekkingskaarten kun je namelijk niet helemaal precies vaststellen hoe het op jouw locatie met de dekking gesteld is.

Ga niet automatisch voor de grote namen

Kleinere mobiele aanbieders kunnen ook een hele goede dekking bieden en in veel gevallen zijn er interessante aanbiedingen om klanten te lokken.

Soms is het abonnement zelf goedkoper of krijg je er iets extra's bij, zoals bijvoorbeeld speakers of een hoesje voor je telefoon. Bovendien kan het zo zijn dat je met een kleinere aanbieder minder lang aan een abonnement vastzit.

Bedenk wat je met je telefoon wilt doen

Als je van tevoren zo'n beetje weet waarvoor je je telefoon het meeste zult gebruiken, kun je beter inschatten wat voor soort abonnement het beste bij je past. Als je eigenlijk alleen maar belt en SMS'jes stuurt, is het niet nodig om geld uit te geven aan extra mobiele data. Maar als je juist veel op Facebook en Twitter zit en weinig belt is het een goed idee om een abonnement te kiezen met veel data en minder belminuten.

De meeste aanbieders bieden ongeveer dezelfde opties, maar soms heeft een bepaalde aanbieder net een speciale aanbieding die jou goed uitkomt.

Bedenk welke telefoon je wilt hebben

Niet alle aanbieders hebben hetzelfde aanbod aan telefoons, en bij de ene aanbieder betaal je soms meer voor dezelfde smartphone omdat deze met een ander soort abonnement geleverd wordt of omdat het abonnement korter is. Als je een bepaalde telefoon in gedachten hebt, dan kan het zijn dat je qua aanbieders minder keuze hebt.

Bepaalde aanbieders installeren een aangepaste versie van het besturingssysteem op hun telefoons of zetten deze vol met hun eigen apps. Deze zijn vaak niet of moeilijk te verwijderen. Dus let er van tevoren even op welke aanbieders zich het meest schuldig maken aan het installeren van ongewenste software.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten