Hands-on: HTC U11 Life en U11 Plus

© PXimport

Hands-on: HTC U11 Life en U11 Plus

Geplaatst: 2 november 2017 - 06:01

Aangepast: 14 december 2022 - 14:15

Rens Blom

HTC breidt zijn U11-serie, die bestaat uit één high-end smartphone, uit met de goedkopere HTC U11 Life en duurdere HTC U11 Plus. Beide toestellen verschijnen binnenkort in Nederland, en wij hebben ze al kort kunnen testen. Onze eerste ervaringen met de twee nieuwste U11-modellen lees je in deze hands-on.

HTC U11 Life hands-on

Volgens HTC kan de U11 Life gezien worden als een mini-uitvoering van het U11-topmodel, al is er dus voor een andere naam gekozen. De telefoon is met 349 euro bijna de helft goedkoper dan de U11 (649 euro), al zou je dat niet zeggen als je ze naast elkaar legt. De U11 Life heeft nagenoeg hetzelfde ontwerp als zijn grote broer: grote randen boven en onder het beeldscherm, een vingerafdrukscanner onder het scherm en de opvallende glazen achterkant. Die er op afbeeldingen en video’s van HTC prachtig uitziet, maar in de praktijk een zeer gladde, spiegelende vingerafdrukmagneet is. Een hoesje is – net als bij de U11 – daarom geen overbodige luxe. Jammer is dat de telefoon – opnieuw net als de U11 – geen 3,5mm-audiopoort heeft, en bedraad muziek luisteren via usb-c of een usb-c-naar-3,5mm-adapter moet.

Media has no description

© PXimport

Het beeldscherm van de U11 Life is kleiner dan dat van de normale versie (5,2 tegenover 5,5 inch) en de resolutie is lager (full-hd tegenover qhd). In de praktijk merk je daar weinig van, en laat het scherm van de Life-editie een goede eerste indruk achter. Het knijpgevoelige frame genaamd Edge Sense, bekend van de U11, is ook op de goedkopere Life-uitvoering aanwezig. Volgens HTC werkt de technologie nu in elke Android-app, en kun je door in de zijkant van de telefoon te knijpen onder andere inzoomen in Google Maps en navigeren in Instagram. Dat is fijn, want omdat Edge Sense op de U11 maar bij een beperkt aantal apps werkte, vonden we de toegevoegde waarde beperkt.

Onder de motorkap van de U11 Life is een middenklasse processor geplaatst, de Snapdragon 630. Die werkt samen met 3GB werkgeheugen en 32GB opslaggeheugen, vrij standaard specificaties in dit prijssegment. Tijdens onze eerste test draaide de smartphone vlot en werden applicaties bijvoorbeeld snel geopend. Over de accuduur maken we ons meer zorgen, want de accu is met 2600 mAh aan de kleine kant voor dit type smartphone. Een uitgebreide review moet uitwijzen hoelang de telefoon het volhoudt. De twee 16 megapixel camera’s (voor- en achterkant) moeten we ook langer testen om er een oordeel over te vellen, maar de eerste plaatjes zien er prima uit.

Media has no description

© PXimport

Media has no description

© PXimport

Interessant is dat HTC de U11 Life niet voorziet van zijn eigen Sense-softwareschil, die iets anders oogt en werkt dan de standaard Android-versie. Nee, deze smartphone is voorzien van Android One-software, oftewel de standaard Android-versie zonder aanpassingen of extra apps. Daarnaast regelt niet HTC maar Google de software-updates, zoals de fabrikant dat ook doet voor Nexus- en Pixel-toestellen. De U11 Life krijgt – net als andere Android One-apparaten – drie jaar lang elke maand een beveiligingsupdate en wordt gegarandeerd geüpdatet naar twee nieuwe versies, vermoedelijk P (volgend jaar) en Q (over twee jaar). Zo’n duidelijk softwarebeleid zien we op vrijwel geen enkele middenklasse smartphone, en is een goede reden om de HTC U11 Life te verkiezen boven de concurrentie.

Voorlopige conclusie

Als we de Android One-software (waar we erg over te spreken zijn) buiten beschouwing laten, valt de U11 Life ook op door het knijpgevoelige Edge Sense-frame. Geen must-have, maar door de broodnodige uitbreiding wel een feature met potentie. Verder doet de telefoon veel denken aan concurrenten: voorzien van een goed beeldscherm, nette hardware en een mooi ontwerp. Dat schreeuwt om een hoesje, dat wel. Het ontbreken van een 3,5mm-audiopoort is vervelend, en we vragen ons af of de accu wel een dag meegaat. Voor nu zijn we in ieder geval aardig positief over de HTC U11 Life, die half november voor 349 euro in de Nederlandse winkels verschijnt.

HTC U11 Plus hands-on

Het tweede nieuwe toestel is de U11 Plus, een grotere en 150 euro duurdere uitvoering van de U11 met 5,5 inch beeldscherm. De Plus-uitvoering heeft dezelfde gladde behuizing van glas, en beschikt over een scherm van 6 inch. Opnieuw een mooi lcd met hoge qhd-resolutie, maar met een andere schermverhouding: 18:9 in plaats van het meer traditionele 16:9. De langwerpigere 18:9-verhouding wordt sinds dit jaar op de meeste high-end smartphones gebruikt en kan bijvoorbeeld meer tekst op het scherm laten zien. Net als bijvoorbeeld de Samsung Galaxy Note 8 en iPhone X beslaat het beeldscherm van de HTC U11 Plus-scherm bijna de hele voorkant, waardoor de telefoon moderner oogt en hij minder groot is dan je zou verwachten. De schermranden zijn wel wat groter dan op bijvoorbeeld de Samsung Galaxy Note 8, en de HTC-smartphone blijft vrij fors in afmetingen en gewicht. Hij is niet bedoeld voor kleine broekzakken of strakke broeken, en niet iedereen zal ‘m met één hand kunnen bedienen.

Hands-on: HTC U11 Life en U11 Plus-15082296

© CIDimport

Overigens was er door de compacte schermranden geen ruimte meer voor een vingerafdrukscanner aan de achterkant, die zit daarom aan de achterkant. Net als op bijvoorbeeld de LG G6 is de scanner een stuk onder de camera geplaatst, een goede plek – en zonder twijfel een betere plek dan op de Galaxy S8/Note 8. Het Edge Sense-frame, ook aanwezig op de U11 en U11 Life, laat je acties uitvoeren door in de zijkant van de telefoon te knijpen. Dat vergt wat gewenning maar werkt prima, al betwijfelen we of het dé nieuwe manier is om onze smartphone te bedienen. HTC denkt van wel en zegt te blijven werken om Edge Sense slimmer te maken.

HTC brengt de U11 Plus in twee kleuren glimmend zwart uit, waarvan er één een semitransparante achterkant heeft. Je ziet daarom een aantal connectoren, draden en chips op bijvoorbeeld het moederbord zitten, wat wij persoonlijk erg gaaf vinden. Ben je er niet van gecharmeerd, dan kun je de normale zwarte versie kiezen. Ten opzichte van de U11 zijn de BoomSound-luidsprekers van de Plus-telefoon dertig procent luider, zo claimt HTC. De hands-on-ruimte leende zich niet om de luidsprekers van de telefoons goed te vergelijken, maar de HTC U11 Plus-luidsprekers kunnen inderdaad lekker luid.

Hands-on: HTC U11 Life en U11 Plus-15082296

© CIDimport

Hands-on: HTC U11 Life en U11 Plus-15082296

© CIDimport

Dat de U11 Plus aan de zware kant is, komt deels door de grote 3930 mAh accu. Ter vergelijking: de Note 8 (3300 mAh) en iPhone X (2716 mAh) hebben aanzienlijk kleinere accu’s. Op papier moet de U11 Plus het dan ook zonder problemen een lange dag uithouden, maar dat hebben we in onze hands-on sessie niet kunnen testen. Een review, die voor de release van het toestel verschijnt, moet hier uitsluitsel over geven. De verwachtingen zijn in ieder geval hooggespannen.

Fijn is dat de Plus-versie twee simkaarten slikt (dual-sim), in plaats van de één op de U11. Ook heeft de U11 Plus meer werk- en opslaggeheugen, namelijk 6GB en 128GB (met micro-sd-slot). De U11 beschikt over 4GB/64GB geheugen. Beide toestellen draaien op een snelle Snapdragon 835-processor. In onze review merkten we op dat de U11 een razendsnelle telefoon is, waardoor het aannemelijk is dat de Plus-editie zelfs nog iets sneller is. Tijdens onze hands-on-sessie liep het toestel als een zonnetje, al mochten we nog geen benchmarks draaien om de theoretische kracht te meten.

Nieuwste Android-software aan boord

Een onderdeel van de U11 dat HTC rechtstreeks in de Plus-versie geplaatst heeft, is de 12 megapixel camera aan de achterkant. Daar hoor je ons niet over klagen, want de camera van de U11 is uitstekend en behoort sinds de telefoon uit is bij de beste smartphonecamera’s die je kunt krijgen. Testfoto’s die we met de U11 Plus maakten in een lichte ruimte met dag- en kunstlicht, zien er – zoals verwacht – erg fraai uit, met veel detail en natuurgetrouwe kleuren.

De telefoon draait op Android 8.0 (Oreo) met de nieuwste versie van HTC’s Sense-softwareschil. Die wijkt weinig af van de standaard Android-versie, ziet er naar onze smaak strak uit en voegt weinig applicaties of functies toe. De vooraf geïnstalleerde TouchPal-toetsenbordapp had er wat ons betreft niet op gehoeven, maar is gelukkig te verwijderen. Wat HTC beter niet had kunnen verwijderen, is de bekende 3,5mm-audiopoort. Net als op de U11 en U11 Life ontbreekt die en moet muziek luisteren via bluetooth (5.0), usb-c of met een usb-c-naar-3,5mm-verloopstukje. Onhandig.

Hands-on: HTC U11 Life en U11 Plus-15082296

© CIDimport

Voorlopige conclusie

De HTC U11 Plus combineert een fraai (optioneel semitransparant) ontwerp met een groot, bijna randloos beeldscherm en de krachtigste hardware. De camera is erg goed, de accuduur zou dat ook moeten zijn. Met de Android Oreo-software valt goed te werken en het knijpgevoelige frame is een leuke toevoeging, maar vooralsnog geen killer feature. Met zijn adviesverkoopprijs van 799 euro is de U11 Plus geen goedkope smartphone, maar directe concurrenten als de LG V30, Samsung Galaxy Note 8 en Apple iPhone X kosten honderd tot honderden euro’s meer. Wie een high-end (Android)smartphone met een groot scherm zoekt maar daar geen duizend euro voor wil betalen, doet er daarom goed aan de HTC U11 Plus in de gaten te houden. Het toestel verschijnt half december in Nederland.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten