Gaat ook de iPhone de overstap naar USB-C maken?

© PXimport

Gaat ook de iPhone de overstap naar USB-C maken?

Geplaatst: 21 november 2018 - 04:15

Aangepast: 24 november 2022 - 13:19

Justin Doornekamp

Langzaamaan krijgen meer apparaten van Apple een USB-C aansluiting, waaronder de iPad Pro. Dit doet de vraag rijzen of ook de iPhone straks een dergelijke aansluiting krijgt. Is dit het einde van de Lighting-connector?

USB-C maakt in principe alle andere varianten van USB overbodig. Waar je nu bijvoorbeeld nog voor je computer en spelcomputers een USB-A-aansluiting hebt en voor je smartphones en tablets een kleinere USB-B, waarvan de bekendste varianten de mini-USB en micro-USB zijn, heb je straks aan de USB-C voldoende. Nooit meer tien verschillende kabels, maar één USB-oplossing voor al je apparaten. Bovendien zou je je telefoon sneller kunnen opladen met een dergelijke kabel.

Apple heeft USB-C echter nog maar deels omarmd, maar nadat bekend werd dat de nieuwe iPad Pro ook een aansluiting voor USB-C krijgt, laaien de geruchten weer op dat de nieuwe iPhones dit straks ook gaan ondersteunen. Toch hield Apple voor de nieuwe iPhone XS en iPhone XR nog vast aan de eigen Lighting-connector.

Hoewel USB-C zeker in opkomst is, laat een brede adoptie vooralsnog op zich wachten, getuige de vele producten van andere fabrikanten die op de markt komen zonder USB-C-aansluiting. Zelfs USB-C-oplaadkabeltjes zijn in warenhuizen een zeldzaamheid. Sommigen beargumenteren dat Apple hier juist mede de oorzaak van is: het feit dat USB-C mist op veel Apple producten zou aantonen dat het nog verre van een standaard is. En waarom zouden accessoires-fabrikanten investeren in USB-C als Apple er nog beperkt naar kijkt?

Apple wil controle behouden

Al jaren wordt er gespeculeerd dat Apple zal kiezen voor USB-C bij de lancering van de volgende iPhone, maar jaar na jaar blijft dit uit. Het is de vraag of USB-C op de iPad Pro de weg opent voor een adoptie op de iPhone. Er zijn namelijk redenen genoeg voor Apple om vast te blijven houden aan de huidige standaard. Met Lighting behoudt Apple mede dankzij de MFi-certificering volledig de controle en is het niet afhankelijk van de uitgebreide en soms rommelige specificaties van USB-C.

Bovendien is de Lightning-connector nog niet zo oud en vermoedelijk heeft Apple alweer eigen alternatieven op de plank liggen als de huidige technologie aan vervanging toe is. Mogelijk wil het bedrijf uit Cupertino zelfs helemaal overschakelen op draadloze verbindingen, nadat eerder al de rigoureuze keuze werd gemaakt om de audio-aansluiting te verwijderen. De toekomst zal het uitwijzen.

Maar wellicht moet Apple op termijn de Lightning-poort gaan afdanken. Europese regelgeving verplicht smartphonemakers een universele oplaad-aansluiting te plaatsen. Eerst micro-usb, nu usb-c. Adapters zijn geen toegestane oplossing. Deze regelgeving wordt echter nog altijd niet nageleefd. Maar Apple kan gedwongen worden voor USB-C te kiezen, maar Apple kan er natuurlijk ook voor kiezen om helemaal geen poort meer op de iPhone te plaatsen en alleen draadloos opladen toe te staan.

Thunderbolt over de usb-c-poort.

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000