Chrome heeft nu Greasemonkey-support

Het nieuwe Google Chrome 4 heeft ondersteuning voor Greasemonkey-scripts. Dat is weer slecht nieuws voor Firefox.

De bedenker van Greasemonkey, Google-medewerker Aaron Boodman, meldt de Greasemonkey-ondersteuning op het weblog van Chromium, het opensource-project van Google. De site Userscripts.org bevat al meer dan 40 duizend scripts. Het aantal 'gewone' extensies voor Chrome bedraagt inmiddels een paar duizend. De browser voerde de extensie-functie vorige maand in.

De Google-browser behandelt de userscripts hetzelfde als gewone Chrome Extensions. Installeren en uitschakelen gaat op dezelfde manier. Met Greasemonkey-extensies kunnen gebruikers kleine stukjes Javascript-code aan webpagina's koppelen zodat sites op eigen manieren zijn aan te passen. Zo is bijvoorbeeld de vormgeving van populaire sites automatisch aan te passen.

Firefox

Volgens Boodman werken niet alle userscripts perfect met Chrome, vanwege de verschillen tussen de Google-browser en Firefox. Maar die verschillen treffen slechts 15 tot 25 procent van de 40.000 scripts, schrijft hij. Google werkt intussen aan het verbeteren van de compatibiliteit met Greasemonkey-scripts.

De Greasemonkey-ondersteuning betekent een nieuwe tegenslag voor Firefox in de strijd met Google. Boodman schreef Greasemonkey in 2004 voor Firefox. Maar nu helpt hij de concurrerende browser om de meeste van deze scripts direct te ondersteunen.

Chrome 4 is officieel alleen nog beschikbaar voor Windows, maar er zijn wel betaversies voor Mac en Linux. De laatste testversies zijn inmiddels al aanbeland bij versie 5.

Bron: Webwereld

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000