3D-routes in Google Maps via Live View

3D-routes in Google Maps via Live View

Smartphone & tablet

Geplaatst: 3 januari 2022 - 06:32

Aangepast: 25 november 2022 - 11:22

Daan Doedens

Google Maps is een prima navigatie-app voor in de auto, maar wist je dat ook wandelaars veel aan Maps kunnen hebben? En dan doelen we niet op de gewone routebeschrijvingen: in Maps zit namelijk een functie ingebouwd waarmee je op basis van augmented reality een 3D-weergave van de route kunt zien, gewoon op het scherm van je telefoon. De functie heet Live View, en zo werkt ‘ie.

Alles wat je nodig hebt is een smartphone met Google Maps. Die smartphone moet worden ondersteund voor AR-doeleinden, maar verreweg de meeste enigszins recente telefoons werken prima. Verder moet je dus even de Google Maps-app downloaden, als je die niet al gebruikte. Ook moet de regio waarin je loopt bekend zijn binnen Google Maps, iets wat in Nederland doorgaans niet zo’n probleem is, zolang je niet van de gebaande paden wijkt. 

Live View aanzetten

Om de functie te gebruiken, open je de Google Maps-app op je telefoon en voer je de locatie in waar je naartoe wil. Tik op Route en zorg ervoor dat de wandelaar is geselecteerd. Normaal gesproken tik je nu op Start, maar wij tikken op de knop ernaast: Live View. Die knop opent je camera (geef even toegang bij het gebruik van de app, als je dat nog niet had gedaan). 

Draai rond met de camera tot Maps herkent waar je staat - het helpt om grote gebouwen, kruispunten of andere herkenbare plekken te nemen. Vooral in steden zou het geen problemen moeten opleveren, via de GPS-locatie van je telefoon snapt Google doorgaans prima waar je ongeveer staat. 

Live View gebruiken

Als Maps je locatie heeft herkend, kun je beginnen. In plaats van een stippellijn of een stappenplan zie je een pijl voor je neus die aanwijst welke kant je op moet. De app geeft ook aan hoe de straat heet die je in moet lopen en hoe ver je ervandaan bent, dus als je twijfelt kun je altijd de harde data gebruiken.

Volg de pijlen, en je komt uiteindelijk bij je bestemming aan. Houd wel in je achterhoofd dat je je op de openbare weg begeeft: wandelen terwijl je naar het scherm van je smartphone staart is niet ongevaarlijk. Kijk voldoende om je heen en houd je aan de verkeersregels. En als je het even niet meer weet, kun je altijd de platte 2D-weergave gebruiken - of het gewoon even vragen, natuurlijk. 

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000