Energiezuiniger rijden dankzij nieuwe Google Maps-functie

Energiezuiniger rijden dankzij nieuwe Google Maps-functie

Smartphone & tablet

Geplaatst: 7 september 2022 - 13:44

Aangepast: 7 september 2022 - 13:59

Benzineprijzen rijzen de pan uit, met eerder dit jaar een recordhoogte van 2,5 euro per liter. Dat is inmiddels gelukkig weer wat minder, maar nog steeds betaal je gemiddeld meer dan 2 euro per liter aan de pomp. Dus is het een kwestie van zoveel mogelijk kilometers uit een volle tank te slepen, voor je weer de portemonnee mag trekken. Een nieuwe Google Maps-functie helpt om de meest energiezuinige route naar je bestemming te vinden. Hoe activeer je die?

Google Maps kiest normaliter de snelste route met zo weinig mogelijk omwegen. Een langere route wordt alleen voorgesteld als er sprake is van files of wegwerkzaamheden onderweg. Maar die snelle route hoeft niet per se het meest energiezuinig te zijn.

Dat komt omdat brandstofverbruik van allerlei factoren afhankelijk is. Vaak optrekken en remmen verbruikt meer brandstof, dus routes met veel stoplichten vermijd je het liefst. Snel rijden slurpt je tank sneller leeg, als ook heuvels op en afrijden.

Google heeft samengewerkt met het National Renewable Energy Laboratory en het Europees Milieuagentschap om routes uit te stippelen die schelen in de brandstofkosten én milieuvriendelijker zijn, doordat ze ook CO2-uitstoot verminderen. Hoe kies je in de app nu zo'n route uit?

Energiezuinige route instellen

Selecteer eerst je vertrekpunt en je eindbestemming en tik dan op de drie horizontale bolletjes. Kies daar Routeopties en zorg dat de optie Voorkeur voor brandstofzuinige routes staat aangevinkt.

Daaronder zie je nog een extra menu, waarin je kunt aangeven welk type motor er in je voertuig zit: benzine, diesel, elektrisch of hybride. Tik tenslotte op Klaar.

Voortaan kiest Google Maps de meest energiezuinige route voor je uit. Je herkent die op de kaart ook aan het icoontje van een blaadje. Je ziet ook precies hoeveel procent brandstof bespaart als je zo'n route kiest. Het scheelt wellicht een aantal minuten, maar met de huidige brandstofprijzen neem je dat vermoedelijk graag voor lief. Alle beetjes helpen!

Goed om te weten is dat de functie de komende weken wordt uitgerold. Het kan dus zijn dat je nog even moet wachten voor je de optie ook in jouw Google Maps-app terugziet.

Deel dit artikel:

Opmerkingen

0
Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Log in om een reactie te plaatsen.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000