Consumenten testen: de Philips Baristina - Echte eyecatcher

© Philips

Consumenten testen: de Philips Baristina - Echte eyecatcher

Geplaatst: 30 juni 2024 - 09:02

Partnerredactie

Veel mensen beginnen de dag met een goede bak koffie. De keuze is enorm, maar de lekkerste smaak en geur heb je met verse bonen. Een van de nieuwste machines is de Philips Baristina, een espressomachine waarmee je in een handomdraai verse koffie zet, van verse bonen. Het Review.nl Testpanel heeft de Baristina uitgebreid uitgeprobeerd. Hun bevindingen lees je in dit artikel.

Partnerbijdrage - In samenwerking met Philips

De Baristina is een alternatief voor de grote espressomachines, die vaak ook wat meer expertise en handelingen vereisen. Dat heeft Philips anders aangepakt: de nieuwe Baristina bedien je met een enkele beweging van je hand: vul het apparaat met koffiebonen, selecteer espresso of lungo en beweeg het portafilter van links naar rechts.

De machine doet de rest: eerst worden de verse koffiebonen gemalen met de geïntegreerde keramische grinder. Daarna worden deze gedoseerd en met hydraulische druk aangestampt zodat er een compact geheel ontstaat, waarna het hete water er met de optimale druk doorheen geïnfiltreerd wordt. Zo zet je koffie zoals je in een restaurant of bar krijgt, met de perfecte cremalaag, maar dan gewoon uit je eigen keuken.

Met de Baristina heb je geen gedoe met complexe instellingen: je kiest voor een espresso of lungo. Of als je het graag wat intenser hebt, is er de extra intensiteitsknop waarbij je een shot extra koffie aan je portafilter voegt. Daarna duw je het filter naar rechts en je koffie wordt voor je neus vers gezet.

Consumenten testen: de Philips Baristina - Echte eyecatcher-FAijvrsIS3CcK1Po5kLvRQ

© Philips

Waar je bij veel espressomachines bijna continu onderdelen aan het schoonmaken of ontkalken bent, is dat bij de Baristina niet nodig. Het portafilter spoel je makkelijk af onder de kraan of je gebruikt gewoon een doekje. En de overgebleven koffie? Die haal je zo uit het apparaat, zodat je het kunt weggooien of in je compostbak kunt doen.

Op papier is de Philips Baristina dus een prachtig apparaat, dus het is hoog tijd om het Review.nl Testpanel aan het woord te laten.

Uiterlijk

Het oog wil ook wat en daar is bij de Philips Baristina goed over nagedacht. Dat zag ook het testpanel meteen. “Toen ik de koffiemachine uitpakte, viel het strakke, moderne uiterlijk meteen op. Het is een echte eyecatcher op het aanrecht”, zegt een van de testers.

Daar is de rest van het panel het roerend mee eens. “Ik was onder de indruk van het strakke, moderne ontwerp”, zegt een andere tester. “Een stijlvol en compact apparaat”, zegt weer een ander. En een laatste tester verwoordt het zo: “Het design is modern en stijlvol, met een mooie matte kleur en ribbels die terugkomen in de watertank.”

Een enkeling vond de Baristina wat aan de forse kant, maar de meeste testers vonden het formaat prima te doen.

Consumenten testen: de Philips Baristina - Echte eyecatcher-FB3tUopTRnKNJJkucTsNzg

© Philips

Gebruik

Een belangrijk punt van de Philips Baristina is het simpele gebruik en dat merkten de testers ook. “Je doet de koffiebonen in de machine, maakt een keuze tussen lungo en espresso en de koffie wordt gezet, dat is alles,” vat een van de testers het in een notendop samen. Een andere tester is het daarmee eens: “Ik wil versgemalen koffie met één druk op de knop. En voilà, daar is de Baristina.”

Ook de andere testers roemen de Baristina om zijn eenvoudige gebruik. “Het werkt eigenlijk heel simpel”, zegt een van hen. “Je gooit de bonen er bovenop in en zorgt dat het waterreservoir gevuld is. Vervolgens schuif je het portafilter naar rechts, waarna het automatisch terug naar links schuift en de koffie begint te lopen.” Ook een andere tester is zeer te spreken over het gebruiksgemak: “Geen ingewikkelde instellingen, je moet alleen even onthouden het filter naar rechts te schuiven.”

Ook de grootte van de water- en koffiereservoirs worden als pluspunten genoemd: “Die zijn beide lekker groot, dus je hoeft niet steeds water of bonen bij te vullen.” En over het geluid dat de Baristina produceert zijn de testers eveneens te spreken: “De machine is behoorlijk stil en dan vinden we erg fijn!”

Niet alleen het zetten van de koffie, ook het schoonmaken wordt als erg gemakkelijk ervaren. “Het is gemakkelijk”, zegt een tester. “Na het zetten leeg je even het filter en je kunt zo weer een nieuwe kop koffie zetten.” Dat schoonmaken na elke kop vond niet iedereen even fijn, maar zoals een van de testers zegt: “Dat hoort nu eenmaal bij een pistonmachine.”

Koffiekwaliteit

Uiteindelijk draait het natuurlijk allemaal om de koffie zelf. Hoe is die? “De koffie is erg lekker”, zegt een van de leden van het testpanel. “Veel beter dan die uit de koffiecupmachine die we hebben en bovendien lekker warm.” Dat laatste werd door meerdere testers benoemd: “Binnen een mum van tijd heb je een lekker, heet bakje koffie.”

Ook de verschillende opties werden goed ontvangen. “Het is handig dat je kunt kiezen voor een espresso of een lungo”, zegt een van de testers. “En wil je hem extra sterk, dan druk je gewoon op het middelste knopje.”

De machine moet wel even op stoom komen, merkten een aantal testers: “De eerste vijftien kopjes waren nog wat slap, maar dat is normaal bij een nieuw apparaat. Na een paar dagen begon de koffie een stuk beter te smaken.”

Ontdek de Philips Baristina

op Kieskeurig.nl

Conclusie

De Philips Baristina is op papier een serieuze concurrent voor de grote, logge espressomachines die op de markt zijn en in de praktijk valt daar ook niets op af te dingen. Het testpanel roemt vooral het gebruiksgemak, de simpele bediening en de makkelijke manier van schoonmaken.

Wat de koffiekwaliteit betreft, zit het panel ook duidelijk op één lijn: die is zeer goed, vooral door de verschillende groottes en sterktes die je met de knoppen kunt instellen. Ook het feit dat de koffie lekker heet gezet wordt, wordt als groot pluspunt genoemd.

Al met al viel de Philips Baristina zeer in de smaak. Het is ook niet voor niets dat het Review.nl Testpanel de Baristina beoordeelt met een 8,5 als gemiddeld eindcijfer. Kortom: “Een mooie, compacte bonenmachine, die maar weinig onderhoud nodig heeft - en bovendien smaakt de koffie ook nog eens ontzettend lekker.”

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten