Zo meet je de nismaten van een inbouwmagnetron of -oven

Zo meet je de nismaten van een inbouwmagnetron of -oven

Keukenapparatuur

Geplaatst: 29 september 2019 - 20:07

Aangepast: 15 september 2022 - 11:25

Bij het plaatsen van een inbouwoven of magnetron is het belangrijk dat je de juiste nismaten (inbouw afmetingen) weet, plus natuurlijk de grootte van het apparaat dat je wilt inbouwen. Beginnen we met de standaard afmetingen van inbouw ovens: die zijn standaard 45 of 60 centimeter hoog; magnetrons 38 of 45 centimeter. Het handigst is om de nismaat te meten als de keuken nis leeg is. Zo werk je zeker met de juiste afmetingen. Combimagnetron in je nieuwe keuken? Deze hebben standaard een hoogte van 45 centimeter. Grote inbouwovens zijn meestal 60 centimeter, maar hebben meestal geen magnetronfunctie. Hieronder lees je meer over het opmeten van de nismaten voor je inbouwoven of inbouwmagnetron.

Wat zijn nismaten en wat betekenen ze?

Wat is een nis? Betekenis van het woord nis is een uitsparing of inham in een wand. Als je inbouwapparatuur in je keuken wilt, is het belangrijk om de juiste nismaten te bepalen. Zo weet je zeker dat je apparatuur in je keuken past. Maar wat is een nismaat precies? De nismaat wordt bepaald door de hoogte, diepte en breedte van de nis. De standaardafmeting-keukenkast waar een oven in past, is doorgaans 60 centimeter breed. 

Hoe je de nishoogte opmeet

Als je een inbouwoven of – magnetron wilt plaatsen, is het allereerst belangrijk om de nishoogte op te meten. Wat is nishoogte? Dat is de afstand tussen de boven- en onderkant van de nis. Om de hoogte van de nis te bepalen, span je de rolmaat van de bovenkant van de nis tot de onderkant. Hierbij moet je de rolmaat goed straktrekken. Dan heb je zeker de juiste nishoogte. Oven inbouwen? Meet dan niet alleen de hoogte, maar ook de breedte en diepte van de nis. Hieronder lees je hoe je dat doet.

Hoe je de nisbreedte opmeet

Behalve de hoogte moet je ook de nisbreedte opmeten als je een inbouwoven wilt plaatsen. Wat is nisbreedte? Dat is de afstand tussen de linker- en rechterkant van de nis. Om de breedte van de nis te bepalen, span je de rolmaat van de linker- tot de rechterkant van de nis. Ook hierbij moet je de rolmaat goed straktrekken. Heb je de juiste nisbreedte? Ovens en magnetrons hebben meestal een breedte van 60 centimeter. Maar er zijn ook andere afmetingen verkrijgbaar. Fijn als je bijvoorbeeld net wat minder ruimte hebt!

Hoe je de nisdiepte opmeet

Tot slot moet je nog de nisdiepte opmeten. Wat is nisdiepte precies? Dat is de afstand tussen de achterkant en de voorkant van de nis. De nisdiepte meet je op door de rolmaat achterin de nis te zetten en naar voren te trekken. Heb je nu ook de juiste nisdiepte? Oven uitzoeken maar!

Kies de juiste inbouw oven/magnetron

Nu je precies weet welke afmetingen de nis heeft waar je je nieuwe oven of magnetron in wilt plaatsen, is het tijd om te shoppen. Bak je graag taart en houd je van ovenschotels? Dan is een inbouw oven onmisbaar in jouw keuken. Gebruik je vooral een magnetron om eten op te warmen of te ontdooien? Dan is een inbouw magnetron misschien genoeg. Wil je het gemak van zowel een oven als een magnetron? Kies dan voor een combimagnetron (inbouw). Nu je de standaardmaten van ovens en magnetrons weet en ook de nismaten hebt opgemeten, staat niets je meer in de weg om jouw droomoven of – magnetron aan te schaffen.   

Toe aan een nieuwe? Bekijk alle inbouwmagnetrons op Kieskeurig.nl

Bekijk nu!

Deel dit artikel:

Opmerkingen

0
Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Log in om een reactie te plaatsen.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000