Het ideale vulgewicht voor jouw wasmachine

© pixel-shot.com (Leonid Yastremskiy)

Het ideale vulgewicht voor jouw wasmachine

Geplaatst: 20 november 2023 - 16:02

Redactie

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe wasmachine, is het vulgewicht een van de belangrijkste kenmerken om op te letten. Het vulgewicht geeft namelijk aan hoeveel kilo wasgoed er maximaal in de wasmachine past. Maar hoe bepaal je nu wat het beste vulgewicht is voor jouw huishouden?

Kijk naar je huidige wasgewoontes

Allereerst is het verstandig om te kijken naar je huidige wasgewoontes. Hoeveel was draai je nu gemiddeld per week? Als je een wasmachine met weegfunctie hebt, kun je dit simpelweg wegen. Verzamel een normale hoeveelheid vuile was, stop deze in de machine en kijk hoeveel kilo het is. Tel hier ongeveer 2 kg bij op, dan heb je een indicatie van wat voor jou het ideale vulgewicht zou zijn. Heeft jouw wasmachine geen weegfunctie? Doe het wasgoed dan in een zak. Ga één keer zonder zak wasgoed op je weegschaal staan, één keer met. Het verschil is het gewicht van de was.

Heb je op dit moment nog helemaal geen wasmachine, probeer dan in te schatten hoeveel was je per week ongeveer zult draaien. Denk hierbij aan je dagelijkse was zoals kleding, handdoeken en beddengoed. Houd ook rekening met eventuele extra's als dekbedovertrekken, gordijnen of sportkleding.

0

Powered by

logo

Houd rekening met de grootte van je huishouden

Daarnaast speelt de grootte van je huishouden uiteraard een belangrijke rol bij het bepalen van het juiste vulgewicht. Voor een 1 tot 2-persoonshuishouden is een wasmachine met een vulgewicht van 5 tot 7 kg meestal voldoende. Voor gezinnen met 3 of 4 personen adviseren we een vulgewicht van 7 tot 9 kg. Heb je een groot gezin van 5 personen of meer? Kies dan voor 9 kg of meer.

Grootte van het huishoudenAanbevolen vulgewicht
1-2 personen5-7 kilogram
3-4 personen7-9 kilogram
5 personen of meer9 kilogram of meer
Het ideale vulgewicht voor jouw wasmachine-BpT6ILBHQsegLJRV9nt8Vg

© JD - ID.nl

Een te grote capaciteit heeft ook nadelen

Het is wel belangrijk om te beseffen dat een heel grote capaciteit ook nadelen kan hebben. Bij een halfvolle trommel verbruik je namelijk onnodig veel water en energie. Daarbij zijn grote machines ook zwaarder en nemen ze meer ruimte in beslag. Een wasmachine met een vulgewicht dat goed aansluit bij je huishouden is doorgaans het meest efficiënt.

Was in een wasmachine

© Pasta Design

Lees ook: Waar voor je geld: 5 betaalbare wasmachines voor kleine huishoudens

Was altijd volle trommels

Om het rendement van je wasmachine te maximaliseren, draai je bij voorkeur altijd volle trommels. Moderne machines hebben weliswaar een beladingssensor die het water- en energieverbruik aanpast aan de hoeveelheid was, maar het is nog steeds beter om de trommel helemaal te vullen. Zo bespaar je op het aantal wasbeurten en dus ook op je energie- en waterverbruik. Bovendien gaat de wasmachine langer mee als je altijd volle trommels draait.

Wasmachines tot 700 euro, door gebruikers beoordeeld met een hoog cijfer

Goedkoop én goed

Powered by

Kieskeurig

Tot slot

Concluderend kunnen we stellen dat het ideale vulgewicht afhankelijk is van je persoonlijke situatie. Met de tips in dit artikel kun je al een goede inschatting maken. Twijfel je nog steeds over welk gewicht het beste is? Kies dan een maatje groter, dan ben je ook voor de toekomst voorbereid. Onthoud tot slot: vul voor maximaal rendement je wasmachine altijd helemaal!

Blauwe wasballen in een wasmachine trommel

© Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000