Consumenten testen: de veelzijdige Philips 8000 Series Aqua Plus

Consumenten testen: de veelzijdige Philips 8000 Series Aqua Plus

Geplaatst: 15 april 2024 - 12:03

Partnerredactie

De tijd dat een stofzuiger alleen een stofzuiger was, ligt al even achter ons, en de Philips 8000 Series Aqua Plus XC8055/01 is een van de apparaten die dat bewijzen: het is namelijk een krachtige steelstofzuiger en een dweilapparaat in één. Aan het Review.nl Testpanel om te bekijken of dat in de praktijk net zo goed werkt als het er op papier uitziet.

Partnerbijdrage - in samenwerking met Philips

Stofzuigen alleen verwijdert slechts een deel van het vuil dat zich na verloop van tijd op de vloer ophoopt. Dat weten ze bij Philips al een tijdje. Stofzuigers met dweilfunctie zijn een populaire optie op de markt, en de modellen van de 8000 Series zijn daarvan het summum. Met een simpel kliksysteem bevestig je de 2-in-1-mond aan de steelstofzuiger. Zo kun je dus zuigen en dweilen tegelijk, zonder dat het je extra tijd kost. In een enkele beweging verwijder je stof en vuil, en tot wel 99,7 procent van alle bacteriën.

Maar ook los van de dweilfunctie is de 8000 Series een indrukwekkend apparaat. De zuigkracht is enorm, helemaal in de turbostand, en de steelstofzuiger heeft de langste accuduur in vergelijking met andere populaire stofzuigers. Met de ledverlichting in de zuigmond zie je bovendien precies waar nog stof of vuil ligt en waar je al bent geweest.

Bij de stofzuiger worden verschillende mondstukken geleverd, waaronder een 360-gradenmondstuk, waarmee ook buiten het pad van de stofzuiger om stof wordt opgezogen. Zo zuig je in minder tijd net zo veel stof op als met een gewone stofzuiger, en ben je dus sneller klaar. 

Consumenten testen: de veelzijdige Philips 8000 Series Aqua Plus-KzlHF7UqQymYQ0qnoChhYw

Indrukwekkende resultaten

Het testpanel is zeer te spreken over de prestaties van de Philips 8000 Series. De zuigkracht, waar Philips zelf al trots op is, imponeert ook in de praktijk. Vooral in de turbostand levert de stofzuiger 'indrukwekkende resultaten' op, en sommige testers vonden dat überhaupt de fijnste stand om mee te werken. Ook andere testers waren tevreden over de zuigkracht, die door het panel gekwalificeerd wordt als 'superfijn', 'uitstekend' en 'gewoon erg goed'. Ook het automatisch aanpassen van de zuigkracht aan verschillende ondergronden viel erg in de smaak.

Hoewel een krachtige motor bij veel stofzuigers leidt tot een korte accuduur, is dat bij de 8000 Series totaal niet het geval. In de ecostand gaat de stofzuiger tot wel 80 minuten mee, en dat is ruim voldoende voor het huis met drie verdiepingen van een van de testers. Bij een andere tester stond de accucapaciteit na een volledige stofzuigbeurt zelfs nog op 60 procent. Wel had een deel van de testers liever alsnog een extra accu bijgeleverd gehad. 

Dweilfunctie 'goed genoeg'

Een belangrijk onderdeel van de 8000 Series is natuurlijk de dweilfunctie, en ook daarover is het panel te spreken. Een van hen was in eerste instantie sceptisch, maar vond de functie uiteindelijk erg handig voor snelle dweilklusjes. Over het algemeen is het testpanel het erover eens dat de dweilfunctie niet volledig een echte dweil vervangt, maar dat de functie erg goed tot z'n recht komt als er niet al te veel stof en vuil in de woning ligt. Zoals een van de testers het verwoordt: "Voor het gemiddelde dweilwerk is het echt goed genoeg."

Enkele van de testers noemen nog specifiek dat de vloer niet overdreven nat wordt bij het dweilen, dus je kunt er snel weer overheen lopen, en de dweildoek kan na het dweilen zo de wasmachine in. 

Lichtgewicht en lekker stil

Volgens de testers kun je door het lichte gewicht van de Aqua Plus XC8055/01 'moeiteloos door het huis manoeuvreren', en bovendien pak je het apparaat er ook lekker snel bij. De lange steel kan wat onhandig zijn op bijvoorbeeld trappen, maar de verschillende mondstukken geven veel keuze voor verschillende ondergronden en lastige plekjes, en ook het naar boven tillen van de stofzuiger is een fluitje van een cent.

Niet onbelangrijk bij een stofzuiger: het geluid. Ook dat is bij de 8000 Series in orde. De stofzuiger is 'lekker stil' en maakt 'weinig lawaai'. Ook het display, waarop bijvoorbeeld de accuduur kan worden afgelezen en enkele instellingen kunnen worden aangepast, vond het panel een prettige bijkomstigheid. 

Consumenten testen: de veelzijdige Philips 8000 Series Aqua Plus-Xuwr9IAcQeaHgfZ2sXgqsw

Lyrisch over de ledverlichting

Als we het over extra's hebben, is er eentje die er met kop en schouders bovenuit steekt: de ledverlichting in de zuigmond, waarmee je precies kunt zien waar nog stof- en vuildeeltjes liggen. Alle testers noemden de functie in hun review, en allemaal waren ze er lyrisch over. Een van hen noemt het 'superhandig', een ander zegt dat het 'heel duidelijk is waar wel en geen stof meer ligt', weer een ander heeft het over een 'fijne uitkomst'. Een van de testers had het liefst gezien dat de verlichting in elk van de bijgeleverde opzetstukken was gebouwd, maar dat de functie door iedereen werd gebruikt én gewaardeerd, is duidelijk.

Consumenten testen: de veelzijdige Philips 8000 Series Aqua Plus-cHMXz8KcQc2jAk0QQBxmXw

Conclusie

Ondanks enige scepsis vooraf bij een deel van het testpanel kunnen we gerust stellen dat de Philips 8000 Series steelstofzuiger met vlag en wimpel is geslaagd. De stofzuiger is door de afwezigheid van een snoer en het lage gewicht makkelijk in gebruik. De accu blijft lang genoeg werken om de meeste huizen in één keer te zuigen, en zelfs op de turbostand houdt hij het langer vol dan bij vergelijkbare stofzuigers het geval is.

De dweilfunctie werd door het testpanel op prijs gesteld: het is misschien geen volledige vervanging van een echte dweil, maar het is zeker een goede aanvulling. Het feit dat je tegelijk kunt stofzuigen en dweilen, beviel het panel ook goed. Er is genoeg keuze qua opzetstukken en het zuigresultaat is erg goed.

Zoals een van de testers het beknopt samenvat: "Al met al biedt de Philips Aqua Plus een indrukwekkende combinatie van gebruiksgemak, veelzijdigheid, reinigingsprestaties en handige functies, waardoor het een waardevolle investering is voor elk huishouden." Het is dan ook niet voor niets dat een deel van de testers het apparaat na de testperiode zelf heeft gehouden, en de 8,4 is een mooi gemiddeld eindresultaat om dat te onderstrepen.

Bekijk en vergelijk de Philips 8000 Series Steelstofzuiger Aqua Plus XC8055/01

Kijk snel op Kieskeurig.nl!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten