Koelkast: de perfecte temperatuur voor je eten

Koelkast: de perfecte temperatuur voor je eten

Geplaatst: 11 maart 2021 - 14:45

Aangepast: 27 september 2022 - 07:28

Redactie ID.nl

Voedsel blijft in de koelkast beduidend langer goed dan erbuiten, maar het kan een hoop extra schelen als je de juiste temperatuur instelt. Als je op zoek bent naar de juiste temperatuur voor je koelkast, hangt het er maar net vanaf wat je er voornamelijk in hebt liggen. Dit is de ideale temperatuur voor je koelkast.

Algemene temperatuur

Koelkast: de perfecte temperatuur voor je eten-22352563

De meeste koelkasten beschikken over een knop of een instelling om de temperatuur te regelen. Een te hoge temperatuur zorgt voor bedorven voedsel, terwijl een te lage temperatuur voor ijsvorming kan zorgen, iets waar veel voedsel niet goed tegen kan. De juiste temperatuur zorgt ervoor dat je veel langer met je boodschappen doet, en dat er zo weinig mogelijk voedingsstoffen verloren gaan. De ideale temperatuur voor je koelkast is zo rond de 4 graden Celsius.

Verschillende temperaturen

Koelkast met drinken

Vreemd genoeg is het niet overal in de koelkast altijd dezelfde temperatuur. Vooral een volle koelkast zorgt ervoor dat er temperatuurverschillen kunnen optreden, wat soms wel een paar graden kan schelen. In een gewone koelvriescombinatie is het onderin een stukje koeler dan bovenin - precies de reden dat de groentela vaak onderin is geplaatst. Meten is weten, en als je écht zeker wil zijn, is een professionele koekast thermometer het overwegen waard.

Temperatuur instellen

Koelkast: de perfecte temperatuur voor je eten-22352561

Hoe je de temperatuur instelt, hangt af van je type koelkast. Veel goedkopere koelkasten, bijvoorbeeld tafelmodellen, hebben een simpele draaiknop, waarbij 1 warm betekent, en 5 koud. Dat is niet erg secuur, dus houd daar rekening mee als je een nieuwe koelkast koopt. Duurdere, moderne koelkasten hebben vaak een display waarbij je de temperatuur kunt aflezen en instellen. Er zijn ook slimme koelkasten die je kunt bedienen met een speciale app.

Temperatuur vriezer

Biertje in koelkast

De beste temperatuur om je vriezer op in te stellen, is zo rond de -18 graden Celsius. Dat is namelijk de grens waarop bacterievorming stopt. Lager kan vaak wel, maar dat kost meer energie, en het is eigenlijk nergens voor nodig. Ook voor vriezers bestaan speciale thermometers waarmee je de temperatuur nauwkeurig kunt aflezen. IJsvorming in de vriezer zorgt ervoor dat het binnenin warmer wordt. Meer weten? In dit artikel lees je alles over de temperatuur van je vriezer.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten