ID.nl logo
Geniet van versheid met koeltechnieken die de houdbaarheid van je voedsel verlengen
Huis

Geniet van versheid met koeltechnieken die de houdbaarheid van je voedsel verlengen

Innovaties voor koelkasten en koel-vriescombinaties maken het steeds makkelijker om de houdbaarheid en versheid van voedingsmiddelen te verlengen. Ideaal om geld- en voedselverspilling tegen te gaan. In dit artikel lees je alles over de nieuwste koeltechnieken. Van speciale koellades met de ideale temperatuur tot automatische ontdooisystemen om de versheid van ingevroren etenswaren te optimaliseren.

Partnerbijdrage - In samenwerking met Liebherr

Voordat we gaan kijken naar de nieuwste innovaties, richten we ons op de invloed die jij als gebruiker hebt op de houdbaarheid van voedsel bij het gebruik van een koel- en vriescombinatie. In grote lijnen zijn er basistips die je direct op weg helpen:

Tip 1: Let op houdbaarheidsdata

Voorkom dat producten voorbij de houdbaarheidsdatum gaan door boodschappen met de kortste houdbaarheidsdatum vooraan in de koelkast te zetten. Let daarbij op het verschil tussen de TGT- en de THT-datum. TGT staat voor ‘te gebruiken tot’. Deze datum geeft de laatste dag aan waarop het product nog veilig geconsumeerd kan worden. THT staat voor ‘ten minste houdbaar tot’. De producent garandeert daarbij de kwaliteit van het desbetreffende product tot de genoemde datum, maar je kunt het ook daarna nog zonder problemen consumeren.

Heb je een verpakking opengemaakt? Let er dan op tot wanneer een geopend product geconsumeerd kan worden. Vaak staat dit op de verpakking, maar een gemiddeld advies is maximaal twee dagen.

Een manier om op een later moment nog van de versheid van producten te genieten is door nog niet geopende producten kort na de aankoop al in te vriezen. Deze optie geldt voor veel voedingsmiddelen. Check eventueel de verpakking voor specifieke instructies. 

Tip 2: Stel de juiste temperaturen in

Niet alle producten hebben een voorkeur voor dezelfde temperaturen. Daar bieden de BioFresh-lades van Liebherr uitkomst, maar daarover later meer. Als gemiddelde is 4 °C de beste temperatuur voor een koelkast. Deze temperatuur zorgt ervoor dat bacteriën en schimmels niet tot nauwelijks groeien, waardoor producten minder snel bederven. De ideale temperatuur van een vriesgedeelte is minimaal -18 °C om producten zo lang mogelijk vers te houden.

Let op: om de temperaturen zo goed mogelijk op peil te houden, is het van belang de deur van een koel- en vriescombinatie niet te lang open te laten staan.  

Tip 3: Laat restjes goed afkoelen voor het invriezen

Wil je kliekjes bewaren in de koelkast? Dan is het van belang deze eerst goed af te laten koelen. Plaats je deze namelijk te warm in de koelkast, dan beïnvloedt dat de temperatuur waardoor bacteriën en schimmels meer kans krijgen. Koel restjes altijd binnen twee uur af om te voorkomen dat het eten bederft. Iets snel(ler) laten afkoelen kan eenvoudig door de kliekjes in een bakje of schaal in een pan met koud water te laten dobberen. Bewaar de restjes vervolgens maximaal twee dagen in de koelkast. 

Tip 4: Maak een koel-vriescombinatie regelmatig schoon

Een schone koelkast verkleint de kans op bacteriën. Maak daarom een koelkast regelmatig schoon en droog daarna alles goed af met een schone doek. Heb je een vriesgedeelte zonder automatisch ontdooisysteem? Ontdooi dit deel dan regelmatig, zodat ook het vriesgedeelte regelmatig goed schoongemaakt kan worden.

Benieuwd wat jij kunt besparen?

Doe de bespaarcheck

Koeltechnieken voor langere houdbaarheid

Zoals eerder gezegd, is de temperatuur in een koelkast van groot belang om de inhoud zo lang mogelijk vers te houden. Ieder product heeft daarbij zo weer zijn eigen ideale temperatuur en daar spelen de nieuwste koeltechnieken dan ook steeds meer op in. Door middel van bijvoorbeeld aparte lades met verschillende temperaturen om de versheid van levensmiddelen te verlengen. Maar ook het voorkomen van luchtuitwisseling tussen het koel- en vriesgedeelte en het tegengaan van ijsvorming in deze laatste spelen een belangrijke rol.

Versheid verlengen

Een aantal belangrijke factoren in het verlengen van de versheid van levensmiddelen in een koel-vriescombinatie:

Bescherming van gevoelige levensmiddelen
Het liefst houd je mals vlees en verse vis natuurlijk zo lang mogelijk vers. Gelukkig wordt dat steeds makkelijker met nieuwe koeltechnieken, zoals de BioFresh-zones van Liebherr. In één daarvan, de DrySafe zone, heerst een temperatuur die net boven 0 °C ligt. Bij deze temperatuur en een ideale, lage luchtvochtigheid behouden gevoelige producten als vlees, vis en zuivelproducten hun gezonde vitaminen en smaak tot wel driemaal langer dan in het normale koeldeel. 

De juiste temperatuur voor fruit en groente
Ook de meest kwetsbare levensmiddelen met een hoog vochtigheidsgehalte, zoals knapperige sla of verse aardbeien, verdienen een speciale plek met de juiste temperatuur om langer vers te blijven. Liebherr zorgt daarvoor met een tweede BioFresh- lade. In de Fruit & Vegetable-lade van de nieuwste Liebherr koel-vriescombinaties heerst een temperatuur van net boven 0 °C. In combinatie met de daar permanente, relatief hoge luchtvochtigheid voelen onverpakte groenten en fruit zich hier bijzonder goed. Daardoor blijven deze producten dan ook langer vers. 

Luchtuitwisseling tussen koel- en vriesgedeelte voorkomen
Het koel- en vriesdeel van een koel-vriescombinatie hebben ieder een eigen functie en het is dan ook belangrijk die twee goed gescheiden te houden om de versheid van de inhoud te verlengen. Zo zorgt DuoCooling van Liebherr er door middel van twee volledig gescheiden koelcircuits voor dat er geen luchtuitwisseling plaatsvindt tussen het koel- en vriesgedeelte. Met als resultaat dat levensmiddelen niet uitdrogen en er geen geurtjes worden overgedragen. En dat betekent langer verse producten, minder weggooien en minder vaak boodschappen doen. Kortom, een vooruitgang op alle vlakken. 

IJsvorming tegengaan met een automatisch ontdooisysteem
Bewaar je levensmiddelen in het vriesgedeelte? Dan wil je wel dat alles ook daar zo lang mogelijk vers blijft, zonder ijs- of rijpvorming. Automatische ontdooisystemen, zoals de NoFrost-techniek in de nieuwste Liebherr koel-vriescombinaties, helpen daarbij. NoFrost beschermt het vriesgedeelte tegen ongewenste ijsvorming, wat de koel- en vriescombinatie tegelijkertijd energiezuiniger maakt. Tien millimeter ijsvorming maakt een vriesgedeelte namelijk al 20% minder zuinig.

Benieuwd wat jij kunt besparen?

Doe de bespaarcheck

Verleng versheid met de juiste koel-vriescombinatie

Ben je naar aanleiding van dit artikel op zoek naar een koel-vriescombinatie waarin alle genoemde factoren optimaal zijn verwerkt? Dan zijn de nieuwste en meest energie-efficiënte koel-vriescombinaties van Liebherr zeer geschikt. Vergelijk nu eenvoudig de nieuwste modellen met innovatieve koeltechnieken op www.liebherr-home.nl.

Lees meer: Ontdek 's werelds meest energiezuige vriezer met energie efficiëntieklasse B

▼ Volgende artikel
Kerststress? In één uur je huis klaar voor de visite
© deagreez - stock.adobe.com
Huis

Kerststress? In één uur je huis klaar voor de visite

Het is bijna kerst en tussen het regelen van de laatste boodschappen door kijk je om je heen. De post ligt nog op tafel, er slingert speelgoed rond en een grote schoonmaak gaat niet meer lukken. Toch wil je dat je gasten in een net huis binnenkomen. Met een strak plan kun je in precies zestig minuten de perfecte illusie van een schoon huis creëren. Zet de timer, doe je favoriete muziek aan en ga aan de slag.

Dit gaan we doen

We focussen op wat je bezoek ziet en gebruikt. De hal en woonkamer ruimen we snel op, zonder alles schoon te boenen. Het toilet maken we fris in een paar minuten en in de keuken werken we rommel uit het zicht. Met licht, geur en frisse lucht zorgen we tot slot voor sfeer. Om het je extra makkelijk te maken, vind je onderaan een handig tijdschema.

Lees ook: 🎄 De kerstboom versieren: zo doe je dat snel én slim

Je begint waar je gasten binnenkomen. De hal is vaak een rommelige plek, zeker in de winter. Pak een grote mand of krat en gooi daar alles in wat er niet hoort: sjaals die niemand draagt, post, sleutels en rondslingerende tassen. Zet die mand tijdelijk weg in de berging, schuur of desnoods in je eigen kledingkast. Zorg dat er ruimte is aan de kapstok voor de jassen van je bezoek. Klop de deurmat even krachtig buiten uit en haal de stofzuiger snel door de gang. Als je hierna nog dertig seconden over hebt, veeg je met een doekje over de spiegel. Een schone spiegel en een lege vloer geven direct bij binnenkomst al het gevoel van een opgeruimd huis.

De woonkamer: sfeer boven perfectie

Door naar de plek waar jullie de meeste tijd zullen doorbrengen. In de woonkamer geldt nu de regel: opruimen is belangrijker dan boenen. Loop een rondje met een vuilniszak voor alles wat weg kan en een wasmand voor spullen die naar een andere kamer moeten. Maak de salontafel en bijzettafels helemaal leeg. Een leeg oppervlak oogt namelijk direct schoon, zelfs als je niet nat afneemt. Schud daarna de kussens op de bank flink op en vouw plaids netjes op. Haal de stofzuiger alleen door het midden van de kamer en langs de bank; vergeet de hoekjes en plinten, want daar kijkt vanavond niemand naar.

©Евгения Рубцова

Het toilet: kort maar krachtig

Dit is de enige plek waar je gasten echt even alleen zijn en stilzitten, dus hier moet het wel fris zijn. Gelukkig is de ruimte klein. Spuit wc-reiniger in de pot en laat dit even inwerken terwijl je de rest doet. Gebruik een wegwerpdoekje of een sopje voor de bril, de spoelknop, de deurklink en de kraan. Hang een schone handdoek op en controleer of er voldoende toiletpapier ligt. Heb je nog een geurkaarsje of geurstokjes? Zet die dan hier neer. Als het lekker ruikt, voelt je toilet al snel schoner aan.

Puntjes op de i in de keuken

Je hebt nu nog een kwartier over. Snel door naar de keuken. Zorg allereerst dat het aanrecht helemaal leeg is. Als het niet meer lukt om alles af te wassen, zet je de vuile vaat snel in de vaatwasser, ook als deze eigenlijk al vol is. Een andere slimme noodoplossing is om de vaat tijdelijk in een keukenkastje te verstoppen. Het gaat erom dat alles uit het zicht is. Haal tot slot nog even een doekje over het aanrecht en de kookplaat zodat alles weer fris oogt.

©APALKOV | MestoSveta - stock.adobe.com

Sfeer maken

Nu is het tijd voor de belangrijkste truc: het aanpassen van de verlichting. Dim de grote lampen en steek overal kaarsen en sfeerverlichting aan. Dat ziet er niet alleen heel gezellig uit, maar dat zachte licht zorgt er ook voor dat achtergebleven stof of verdwaalde kruimels niet meer opvallen. Tot slot doe je nog één ding voor de sfeer. Zet een raam op een kier voor frisse lucht of zet een pannetje op het vuur met wat water, kaneel en sinaasappelschil voor een heerlijke kerstgeur.

Klaar voor de bel

Kijk nu eens om je heen. Je huis is opgeruimd, het ruikt lekker en het is gezellig verlicht. Niemand die ziet dat je de bovenkant van de kasten hebt overgeslagen. Schenk wat te drinken voor jezelf in en adem uit. Laat die bel maar gaan!

TijdRuimteActieDe truc
00:00 - 00:10HalJassen weg, mat uitkloppen.Ruimte maken op de kapstok voor gasten
00:10 - 00:30WoonkamerRommel in mand, kussens opkloppen.Alleen het 'looppad' stofzuigen
00:30 - 00:45ToiletBril, klink en kraan poetsen.Schone handdoek en geurstokjes
00:45 - 00:55KeukenAanrecht leegmaken.Vaat verstoppen (tijdelijk!)
00:55 - 01:00SfeerLichten dimmen, kaarsen aan.Sinaasappelschillen koken voor de geur
▼ Volgende artikel
Verras je gasten: 5 keer de lekkerste koffie voor de feestdagen
© ID.nl
Huis

Verras je gasten: 5 keer de lekkerste koffie voor de feestdagen

Na een uitgebreid diner is de koffie vaak de afsluiter van de avond. In plaats van een standaard zwarte bak zet je met een paar simpele ingrediënten iets bijzonders op tafel. Je hoeft geen volleerd barista te zijn om indruk te maken; met wat kruiden of een restje chocolade geef je de koffie direct een feestelijke twist. Speciaal voor jou: vijf heerlijke koffierecepten.

Bij deze recepten draait het vooral om het contrast tussen de warme drank en de extra toevoegingen. Je kunt de smaken vaak al voorbereiden voordat de gasten aan tafel gaan, zodat je op het moment zelf niet te lang in de keuken staat. In de tabel onderin zie je telkens wat de basiskoffie voor een recept is en wat je extra toevoegingen zijn.

Lees ook: 5 veelgemaakte espressofouten (en zo voorkom je ze!)

Espresso met witte chocolade en kardemom

Witte chocolade is een goede match voor de sterke smaak van een espresso. Leg een paar blokjes witte chocolade onderin het glas en laat deze langzaam smelten door de hete koffie eroverheen te gieten. Als je een snufje kardemom door de melk mengt voordat je deze opschuimt, krijg je een heerlijke warme en kruidige geur. De kardemom zorgt ervoor dat de zoete chocolade niet de overhand krijgt, waardoor de koffiesmaak goed overeind blijft.

Tiramisu uit een glas

Je kunt de smaken van het bekende Italiaanse dessert ook gewoon drinken. Meng een sterke kop koffie met een drupje amandelsiroop voor de herkenbare smaak van amaretto, maar dan zonder de alcohol. In plaats van gewone melk kun je een mengsel van halfstijve slagroom en een beetje mascarpone bovenop de koffie leggen. Een flinke laag cacaopoeder over de room maakt het plaatje compleet. Dit koffierecept kan eigenlijk ook direct als vervanger van een dessert kan dienen, vooral het serveert met bijpassend koekje, zoals cantuccini of amaretti.

Mokka met sinaasappel en pure chocolade

De combinatie van pure chocolade en sinaasappel doet het altijd goed tijdens de feestdagen. Rasp de schil van een sinaasappel en roer dit samen met een blokje pure chocolade door je warme koffie totdat alles is opgelost. De olie uit de sinaasappelschil geeft een fris aroma dat heel goed samengaat met donker gebrande koffiebonen. Als je dit serveert met een klein stukje sinaasappelschil op de rand van het glas, ziet het er meteen feestelijk uit. De pure chocolade maakt de koffie wat dikker en voller, wat goed past bij een koude winteravond.

Karamel met een snufje zeezout

Gezouten karamel is al jaren populair en dat is niet zonder reden. Het zout versterkt namelijk de zoete tonen van de karamel en haalt tegelijkertijd de bittere randjes van de koffie af. Doe een scheutje karamelsiroop in je glas en voeg daar echt maar een heel klein beetje zeezout aan toe. Gebruik havermelk voor het schuim, omdat dit van zichzelf al een beetje romig en nootachtig smaakt. Het resultaat is een zachte koffie die het door de combinatie van zout en zoet bij bijna iedereen goed doet.

Koffie met honing en kaneel

Voor wie geen chocolade of room lust, is een combinatie van honing en kaneel een goed alternatief. Roer een goede lepel honing door de zwarte koffie en bestrooi de melkschuimlaag met wat kaneelpoeder. De honing geeft een andere soort zoetheid dan suiker en maakt de koffie zachter voor de keel. Het is een eenvoudige manier om een normale latte een feestelijke upgrade te geven met spullen die je waarschijnlijk al in je keukenkastje hebt staan. De geur van kaneel die van de warme melk afkomt, maakt meteen duidelijk dat het kerst is! 

©ID.nl

Zo maak je je koffie helemaal af

Je kunt de feestkoffie nog net wat mooier presenteren door aandacht te besteden aan de garnering. Een klein beetje kaneel, nootmuskaat of cacaopoeder op de melkschuimlaag doet bijvoorbeeld al wonderen. Gebruik een klein zeefje zodat de poeder gelijkmatig verdeeld wordt en er geen klontjes ontstaan. Voor een luxe effect kun je met een fijne rasp wat krullen van een blok pure of witte chocolade schaven. Dit smelt langzaam weg in het schuim en geeft bij elke slok een beetje extra textuur.

Ook met koekjes of fruit kun je creatief uit de hoek komen. Serveer de koffie met een typisch winters koekje op de schotel, zoals een speculaasje of een Italiaanse cantuccini. Een dunne reep sinaasappelschil die je even rond je vinger draait tot een krul staat erg chique aan de rand van het glas. Wil je echt uitpakken, dip de rand van het glas dan in wat water en daarna in suiker voor een bevroren effect. In plaats van een gewone lepel kun je tot slot een kaneelstokje in de koffie zetten, wat tijdens het drinken subtiel steeds meer smaak afgeeft.

ReceptBasisSmaakmakerTopping
Witte chocoladeEspressoWitte chocoladeKardemom
TiramisuSterke koffieAmandelsiroopMascarpone-room
Sinaasappel mokkaEspressoPure chocoladeSinaasappelrasp
Zoute karamelEspressoKaramelsiroopZeezout
Honing & kaneelLatteBloemenhoningKaneelpoeder

Drie espressomachines voor je feestkoffie

De'Longhi PrimaDonna Soul

Dit apparaat van De'Longhi is een zeer uitgebreide volautomaat. Dankzij de 18 voorgeprogrammeerde recepten zet je met één druk op de knop een krachtige espresso of een zachte latte. Voor wie van variatie houdt, biedt dit toestel ook de mogelijkheid om de sterkte van de koffie nauwkeurig aan te passen, zodat je altijd die gewenste sterke kop koffie krijgt. De machine is bovendien via een smartphone-app te bedienen.

Siemens EQ.500

De Siemens EQ.500-serie staat bekend om het gebruiksvriendelijke display waarbij je de koffiespecialiteiten direct via sensorvelden selecteert. Naast de standaard espresso en latte beschikt dit apparaat over de zogenaamde 'aromaDouble Shot'-functie. Hiermee zet je een extra sterke koffie door middel van een dubbel maal- en zetproces, zonder dat de koffie een bittere nasmaak krijgt.

Melitta Barista Smart T

De Melitta Barista Smart TS blinkt uit in veelzijdigheid met maar liefst 21 voorgeprogrammeerde recepten. Een groot voordeel is de fluisterstille molen, waardoor je zonder veel lawaai geniet van versgemalen bonen. Dankzij het dubbele bonenreservoir kun je bovendien eenvoudig wisselen tussen een milde boon voor je latte en een krachtige variant voor de espresso. De machine is via een handige app op je smartphone te bedienen. Met de 'My Coffee Memory'-functie sla je de persoonlijke voorkeuren van acht verschillende personen op.

Watch on YouTube