Geniet van versheid met koeltechnieken die de houdbaarheid van je voedsel verlengen
Innovaties voor koelkasten en koel-vriescombinaties maken het steeds makkelijker om de houdbaarheid en versheid van voedingsmiddelen te verlengen. Ideaal om geld- en voedselverspilling tegen te gaan. In dit artikel lees je alles over de nieuwste koeltechnieken. Van speciale koellades met de ideale temperatuur tot automatische ontdooisystemen om de versheid van ingevroren etenswaren te optimaliseren.
Partnerbijdrage - In samenwerking met Liebherr
Voordat we gaan kijken naar de nieuwste innovaties, richten we ons op de invloed die jij als gebruiker hebt op de houdbaarheid van voedsel bij het gebruik van een koel- en vriescombinatie. In grote lijnen zijn er basistips die je direct op weg helpen:
Tip 1: Let op houdbaarheidsdata
Voorkom dat producten voorbij de houdbaarheidsdatum gaan door boodschappen met de kortste houdbaarheidsdatum vooraan in de koelkast te zetten. Let daarbij op het verschil tussen de TGT- en de THT-datum. TGT staat voor ‘te gebruiken tot’. Deze datum geeft de laatste dag aan waarop het product nog veilig geconsumeerd kan worden. THT staat voor ‘ten minste houdbaar tot’. De producent garandeert daarbij de kwaliteit van het desbetreffende product tot de genoemde datum, maar je kunt het ook daarna nog zonder problemen consumeren.
Heb je een verpakking opengemaakt? Let er dan op tot wanneer een geopend product geconsumeerd kan worden. Vaak staat dit op de verpakking, maar een gemiddeld advies is maximaal twee dagen.
Een manier om op een later moment nog van de versheid van producten te genieten is door nog niet geopende producten kort na de aankoop al in te vriezen. Deze optie geldt voor veel voedingsmiddelen. Check eventueel de verpakking voor specifieke instructies.
Tip 2: Stel de juiste temperaturen in
Niet alle producten hebben een voorkeur voor dezelfde temperaturen. Daar bieden de BioFresh-lades van Liebherr uitkomst, maar daarover later meer. Als gemiddelde is 4 °C de beste temperatuur voor een koelkast. Deze temperatuur zorgt ervoor dat bacteriën en schimmels niet tot nauwelijks groeien, waardoor producten minder snel bederven. De ideale temperatuur van een vriesgedeelte is minimaal -18 °C om producten zo lang mogelijk vers te houden.
Let op: om de temperaturen zo goed mogelijk op peil te houden, is het van belang de deur van een koel- en vriescombinatie niet te lang open te laten staan.
Tip 3: Laat restjes goed afkoelen voor het invriezen
Wil je kliekjes bewaren in de koelkast? Dan is het van belang deze eerst goed af te laten koelen. Plaats je deze namelijk te warm in de koelkast, dan beïnvloedt dat de temperatuur waardoor bacteriën en schimmels meer kans krijgen. Koel restjes altijd binnen twee uur af om te voorkomen dat het eten bederft. Iets snel(ler) laten afkoelen kan eenvoudig door de kliekjes in een bakje of schaal in een pan met koud water te laten dobberen. Bewaar de restjes vervolgens maximaal twee dagen in de koelkast.
Tip 4: Maak een koel-vriescombinatie regelmatig schoon
Een schone koelkast verkleint de kans op bacteriën. Maak daarom een koelkast regelmatig schoon en droog daarna alles goed af met een schone doek. Heb je een vriesgedeelte zonder automatisch ontdooisysteem? Ontdooi dit deel dan regelmatig, zodat ook het vriesgedeelte regelmatig goed schoongemaakt kan worden.
Benieuwd wat jij kunt besparen?
Doe de bespaarcheck
Koeltechnieken voor langere houdbaarheid
Zoals eerder gezegd, is de temperatuur in een koelkast van groot belang om de inhoud zo lang mogelijk vers te houden. Ieder product heeft daarbij zo weer zijn eigen ideale temperatuur en daar spelen de nieuwste koeltechnieken dan ook steeds meer op in. Door middel van bijvoorbeeld aparte lades met verschillende temperaturen om de versheid van levensmiddelen te verlengen. Maar ook het voorkomen van luchtuitwisseling tussen het koel- en vriesgedeelte en het tegengaan van ijsvorming in deze laatste spelen een belangrijke rol.
Versheid verlengen
Een aantal belangrijke factoren in het verlengen van de versheid van levensmiddelen in een koel-vriescombinatie:
Bescherming van gevoelige levensmiddelen
Het liefst houd je mals vlees en verse vis natuurlijk zo lang mogelijk vers. Gelukkig wordt dat steeds makkelijker met nieuwe koeltechnieken, zoals de BioFresh-zones van Liebherr. In één daarvan, de DrySafe zone, heerst een temperatuur die net boven 0 °C ligt. Bij deze temperatuur en een ideale, lage luchtvochtigheid behouden gevoelige producten als vlees, vis en zuivelproducten hun gezonde vitaminen en smaak tot wel driemaal langer dan in het normale koeldeel.
De juiste temperatuur voor fruit en groente
Ook de meest kwetsbare levensmiddelen met een hoog vochtigheidsgehalte, zoals knapperige sla of verse aardbeien, verdienen een speciale plek met de juiste temperatuur om langer vers te blijven. Liebherr zorgt daarvoor met een tweede BioFresh- lade. In de Fruit & Vegetable-lade van de nieuwste Liebherr koel-vriescombinaties heerst een temperatuur van net boven 0 °C. In combinatie met de daar permanente, relatief hoge luchtvochtigheid voelen onverpakte groenten en fruit zich hier bijzonder goed. Daardoor blijven deze producten dan ook langer vers.
Luchtuitwisseling tussen koel- en vriesgedeelte voorkomen
Het koel- en vriesdeel van een koel-vriescombinatie hebben ieder een eigen functie en het is dan ook belangrijk die twee goed gescheiden te houden om de versheid van de inhoud te verlengen. Zo zorgt DuoCooling van Liebherr er door middel van twee volledig gescheiden koelcircuits voor dat er geen luchtuitwisseling plaatsvindt tussen het koel- en vriesgedeelte. Met als resultaat dat levensmiddelen niet uitdrogen en er geen geurtjes worden overgedragen. En dat betekent langer verse producten, minder weggooien en minder vaak boodschappen doen. Kortom, een vooruitgang op alle vlakken.
IJsvorming tegengaan met een automatisch ontdooisysteem
Bewaar je levensmiddelen in het vriesgedeelte? Dan wil je wel dat alles ook daar zo lang mogelijk vers blijft, zonder ijs- of rijpvorming. Automatische ontdooisystemen, zoals de NoFrost-techniek in de nieuwste Liebherr koel-vriescombinaties, helpen daarbij. NoFrost beschermt het vriesgedeelte tegen ongewenste ijsvorming, wat de koel- en vriescombinatie tegelijkertijd energiezuiniger maakt. Tien millimeter ijsvorming maakt een vriesgedeelte namelijk al 20% minder zuinig.
Benieuwd wat jij kunt besparen?
Doe de bespaarcheck
Verleng versheid met de juiste koel-vriescombinatie
Ben je naar aanleiding van dit artikel op zoek naar een koel-vriescombinatie waarin alle genoemde factoren optimaal zijn verwerkt? Dan zijn de nieuwste en meest energie-efficiënte koel-vriescombinaties van Liebherr zeer geschikt. Vergelijk nu eenvoudig de nieuwste modellen met innovatieve koeltechnieken op www.liebherr-home.nl.
Lees meer: Ontdek 's werelds meest energiezuige vriezer met energie efficiëntieklasse B