Voorkom Windows 10-upgrade met GWX Control Panel

Microsoft is hard op weg om Windows 10 op heel veel computers te installeren. Als je echter hardware hebt die niet goed werkt met het nieuwe OS of met andere software, wil je misschien wel helemaal niet upgraden. PCM helpt je.

Hoewel de meeste pc’s en laptops gewoon prima zullen werken met Windows 10 en we zeker een upgrade aanraden, zijn er wel een aantal legitieme redenen om een upgrade niet te willen uitvoeren. Een daarvan is bijvoorbeeld incompatibele hardware, als bijvoorbeeld een essentieel computeronderdeel niet werkt met Windows 10. Microsoft toont echter geen genade en pusht de update steeds agressiever.

Op den duur wordt het plan waarschijnlijk om pc’s automatisch te laten upgraden naar Windows 10. Voor nu is het geheel echter al voor Windows 7- en Windows 8.1-gebruikers frustrerend, met regelmatige pop-ups om ze te herinneren aan de Windows 10-upgrade. Het geheel is bovendien hardnekkig en je kunt niet zomaar één update verwijderen om er vanaf te komen.

© PXimport

Een optie Nee, ik hoef geen Windows 10 zou handig zijn.

Gelukkig is er nu het GWX Control Panel, dat een oplossing biedt. Je downloadt het Control Panel vanaf deze pagina en klikt vervolgens op GWX Control Panel groot in het blauw. Voer het gedownloade bestand uit, klik in de installatie op Next en daarna op Install. Klik op Finish waarna het Control Panel vanzelf wordt geopend. Zet nu een vinkje bij I accept the terms of this agreement en klik op Continue.

Er zijn een hoop opties beschikbaar in het programma. In het bovenste deel ervan zie je wat er allemaal actief is op je pc met betrekking tot de Windows 10-upgrade. In ons geval (zie figuur) is dat zo’n beetje alles: de Get Windows 10-app is actief en Windows 10-upgrades zijn toegestaan. De download is echter nog niet gestart. In het onderste deel van het Control Panel kun je het een en ander uitschakelen. De optie Click to Prevent Windows 10 Upgrades is de belangrijkste optie en voorkomt dat er zomaar een upgrade zal worden uitgevoerd. Ook zorgt deze er voor dat Windows Update in het Configuratiescherm verlost wordt van Windows 10-advertenties, omdat daar nu vaak staat dat de Windows 10-upgrade klaarstaat, ook al is dat vaak niet het geval.

© PXimport

Het bovenste deel van GWX geeft aan wat er nu actief is: op onze pc is dat veel, maar dat is normaal.

Om de Windows 10-meldingen uit te schakelen, klik je nog even op Click to Disable ‘Get Windows 10 App’ (remove icon). Hierna zie je dat het pictogram in het systeemvak voor de Windows 10-upgrade is verdwenen en dat je niet meer lastig zal worden gevallen. Om ook andere Windows 10-voorbereidingen weg te halen, klik je op Click to Disable Non-critical Windows 10 Settings en ook op Click to Delete Windows 10 Programs. Die laatste optie verwijdert enkele extra updates die te maken hebben met de nieuwe Windows, waaronder een update die extra gegevens verzamelt over het gebruik van de pc.

Als er al Windows 10-downloads zijn gevonden op je computer, dan klik je op Click to Delete Windows 10 Download Folders om die bestanden weg te halen. Ten slotte kies je voor Click to Enable Monitor Mode, waardoor GWX je computer in de gaten houdt en voorkomt dat er in de toekomst extra updates worden gedownload voor Windows 10, zodat je zorgeloos Windows 7 of Windows 8.1 kunt blijven gebruiken.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000