Scheidingslijnen en meer in Word-documenten

© PXimport

Scheidingslijnen en meer in Word-documenten

Geplaatst: 20 mei 2019 - 02:12

Aangepast: 16 november 2022 - 09:25

Ronald Smit

Soms heb je een snelle scheidingslijn nodig in een tekst. Of wil je een figuur voor het een of ander gebruiken. In Word kan dat heel simpel en bovendien razendsnel!

Word is ten eerste natuurlijk een tekstverwerker. Maar de tijden van klassieke exemplaren a la WordPerfect 5.1 en Wordstar liggen inmiddels ver achter ons. Je kunt een beetje zichzelf respecterende tekstverwerker tegenwoordig zonder meer voor een compleet opgemaakt eindproduct inzetten. Daarvoor beschikt het programma over uitgebreide opmaakfuncties, inclusief dingen als tekstomloop om afbeeldingen, opmaakprofielen en meer moois. Maar soms werk je liever even snel aan een tekst, quick and dirty. Ook daarmee heeft Word geen moeite, je kunt het desnoods als een soort veredeld kladblok gebruiken. Hoe je de software ook gebruikt: zo af en toe komt een scheidingslijn prima van pas. Bijvoorbeeld om een stuk tekst te benadrukken. Je tekent razendsnel scheidingslijnen door simpelweg --- te tikken, gevolgd door een druk op Enter. En is die standaardlijn niet bijzonder genoeg? Probeer dan eens ***, === of ###.

Alinea-achtergrondkleur

Heb je eenmaal een tekst tussen scheidingslijnen geplaatst, dan kun je het 'uitlicht-effect' nog verder benadrukken door de betreffende (alinea)tekst een lichte achtergrondtint te geven. Selecteer daarvoor de tussen de lijnen staande tekst en klik in het lint in de tab Start op de naar beneden gerichte pijl naast het verfemmertje in het blokje Alinea. Kies een kleur en voilà: een professioneel ogende informatiebalk is ontstaan.

Pictogrammen invoegen in Word doe je zo

© PXimport

Autovormen

Om snel voorgedefinieerde graphics toe te voegen aan een tekst zijn er Vormen. Je vindt deze in het lint onder de tab Invoegen, bij Illustraties. Met behulp van Vormen teken je bijvoorbeeld perfecte cirkels, ovalen, vierkanten en meer. Van meer recente datum zijn Pictogrammen, met een hele serie kant-en-klare symbolen die altijd wel een keer van pas komen. Als je een beetje handig met de grootte van een ingevoegd symbool en de tekstomloop-opties speelt (rechter muisklik op het symbool) kan je als snel iets aantrekkelijks in elkaar zetten. Wellicht voldoet dat lang niet altijd aan allerlei geschreven en ongeschreven opmaakregels, als jij het er aardig uit vindt zien is je doel bereikt!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000