Ondersteuning WhatsApp op oude telefoon stopt: wat nu?

© PXimport

Ondersteuning WhatsApp op oude telefoon stopt: wat nu?

Geplaatst: 7 juni 2022 - 05:02

Aangepast: 14 december 2022 - 09:56

Justin Doornekamp

Geregeld stopt WhatsApp de ondersteuning voor oude telefoons. Of beter gezegd, voor de (vaak sterk) verouderde besturingssystemen waarop ze draaien. Heb jij nog zo'n toestel, dan is het zaak actie te ondernemen voordat de chatdienst nier meer werkt. Lees hier wat je kunt doen als de ondersteuning voor WhatsApp stopt.

Op het moment van schrijven heb je Android 4.1 of een iPhone met minstens iOS 12 nodig om WhatsApp te kunnen gebruiken. Die laatste heeft dan bijvoorbeeld betrekking op gebruikers met een iPhone 5 en 5C, telefoons die niet meer bij te werken zijn naar de benodigde iOS-versie.

Hieronder vier opties om te overwegen als je in deze situatie zit.

1. Nieuwe telefoon

De meest voor de hand liggende optie is uiteraard een nieuw toestel aanschaffen. Dit is wat WhatsApp zelf ook adviseert. Je doet er goed aan dit meteen te doen zodra WhatsApp waarschuwt dat de ondersteuning binnenkort wegvalt. 

WhatsApp zegt “een paar keer” een melding te geven om je eraan te herinneren dat je je apparaat moet upgraden. Reageer je daar niet op, dan loop je de kans dat je de app niet meer kunt gebruiken, waardoor je dus ook je chatgeschiedenis en andere gegevens niet meer kunt overzetten naar een nieuwe telefoon.

Lees hier hoe je een WhatsApp back-up maakt om op je nieuwe telefoon terug te zetten.

2. Web- of desktopversie

Heb je weinig behoefte aan een nieuwe telefoon en wil je toch nog WhatsApp blijven gebruiken, dan kun je ook volledig overstappen op de webversie van de chatdienst. Open je browser en log in op web.whatsapp.com om direct van start te gaan. Dit werkt overigens alleen op je pc of laptop: niet op een tablet of smartphone. 

Ben je veel onderweg dan ben je dus alleen bereikbaar op WhatsApp als je je laptop meeneemt. Er is ook een desktop-app van WhatsApp, die iets fijner in het gebruik is ten opzichte van de webversie. 

Lees ook: In 3 stappen WhatsApp op je pc of laptop

© PXimport

3. Andere chatdienst

Je kunt natuurlijk ook overstappen op een andere chatdienst en dat wordt steeds makkelijker gemaakt. Zo kun je inmiddels oude gesprekken vanuit WhatsApp importeren naar Telegram. Lees hier hoe overstappen van WhatsApp naar Telegram werkt.

Met Signal, een ander populair alternatief voor WhatsApp, kan dit (nog) niet. Recent namen we enkele WhatsApp-alternatieven onder de loep en bekeken we hoe veilig deze apps omgaan met jouw privacy.

© PXimport

4. Oudere versie

De minst aantrekkelijke optie is een oudere versie van WhatsApp op je telefoon zetten. Op een iPhone kan dit al niet, maar met een Android-telefoon werkt dit soms wel door zelf op internet op zoek te gaan naar zogenoemde APK-bestanden van een oude WhatsApp-versie. 

Daarmee loop je wel serieuze beveiligingsrisico’s. Denk dus goed over deze optie na, voordat je je eraan waagt. De sites die APK-bestanden aanbieden kunnen schimmig zijn en voor je het weet lift er een virus mee...

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000