© PXimport

MagicDisc 2.7

Software

Geplaatst: 23 november 2012 - 14:45

Aangepast: 16 november 2022 - 09:22

Robbert Brus

Met een virtueel dvd-station kan je cd- of dvd-images inladen en de computer laten denken dat je daadwerkelijk een schijf in een optisch station hebt geplaatst. Handig, want zo hoef je niet telkens een externe dvd-speler en alle software mee te slepen, maar kan je alles gewoon op de harde schijf bewaren. MagicDisc is een zeer gemakkelijke tool om dit te realiseren.

Een groot nadeel van ultrabooks of netbooks is het ontbreken van een optisch station zoals een blu-ray- of dvd-speler. Software wordt nog regelmatig via optische media aangeboden en is dan lastig te gebruiken op een kleine laptop. Wordt de software ook als download aangeboden (bijvoorbeeld als iso-bestand), of zet je de cd/dvd met een andere computer (die wel een optisch station heeft) om naar een image-bestand, dan kan je de software alsnog gebruiken met een virtueel dvd-station.

Hier komt MagicDisk van pas. Het programma heeft een hoge compatibiliteit met diverse imageformaten zoals bin, img, nrg, mdf, cdi, iso. Je kunt tot vijftien virtuele stations tegelijk weergeven, waardoor je vijftien schijven tegelijk zou kunnen virtualiseren. Maak je al gebruik van Windows 8, dan heb je niet zoveel aan deze tool, omdat dit besturingssysteem zelf al met schijfimages om kan gaan.

Digitaal meenemen

Met MagicDisc hoef je je ook niet druk te maken over software om imagebestanden te kunnen maken. Met slechts een paar muisklikken maakt het programma een kopie, welke vervolgens virtueel gebruikt kan worden zonder de schijf zelf nog mee te hoeven nemen.

Het programma kent overigens geen venster, maar wordt in het systeemvak weergegeven. Door er met de rechtermuisknop op te klikken, verschijnt het menu met alle opties om het programma te bedienen.

Conclusie

Of je nou een gedownload iso-bestand wilt gebruiken of een eigen back-up wilt maken van een origineel, met MagicDisc is het in een oogwenk gebeurd. Het programma zit netjes weggestopt als een pictogram in het systeemvak en de bediening via het rechtermuisknopmenu is eenvoudig. Het programma kan overweg met veel verschillende image-formaten en kan meerdere virtuele stations tegelijkertijd weergeven. Al met al een prima tool.

© PXimport

MagicDisc kan bediend worden via het systeempictogram rechts in de taakbalk.

© PXimport

MagicDisc

Taal Engels

OS Windows XP/Vista/7

Oordeel 4,5/5

Pluspunten

Gemakkelijk in gebruik

Meerdere virtuele schijven

Minpunten

Na installatie opnieuw opstarten

© PXimport

Veiligheid

Geen van de ca. 40 virusscanners zag iets verdachts in het installatiebestand. Voor zover wij op moment van publicatie hebben kunnen nagaan, is het installatiebestand veilig om te downloaden. Zie het volledige detectierapport van VirusTotal.com voor meer details. Mocht er inmiddels een nieuwe versie van de software beschikbaar zijn, dan kunt u het bestand via VirusTotal.com altijd zelf opnieuw scannen.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000