De 8 beste audiospelers getest

© PXimport

De 8 beste audiospelers getest

Geplaatst: 22 april 2019 - 12:49

Aangepast: 14 december 2022 - 11:19

Richard Veenstra

Natuurlijk, muziek streamen via Spotify, Deezer of Apple Music is populair, maar toch: je oude mp3-muziekcollectie gooi je niet zomaar weg. En als je die collectie toch hebt, dan kun je er maar beter af en toe naar luisteren. In deze test vergelijken we een paar goede audiospelers voor Windows met elkaar.

De redenen om een audiospeler te gebruiken, variëren per gebruiker. Wellicht heb je in het verleden een aantal cd’s gedigitaliseerd en als ongecomprimeerde wav-bestanden opgeslagen en wil je deze in hoge kwaliteit kunnen afspelen. Misschien wil je niet altijd verbonden zijn met internet om je muziekbestanden te luisteren. Of misschien zijn bepaalde obscure albums wel helemaal niet te beluisteren via de bekende streamingdiensten. Kortom: er zijn genoeg redenen om een traditionele audiospeler te gebruiken.

Vereisten en testcriteria

Waar moet een audiospeler anno 2019 eigenlijk aan voldoen? Uiteraard moet zo’n programma zowel ongecomprimeerde als gecomprimeerde audiobestanden af kunnen spelen. En dan liefst niet alleen de bekende formaten, maar ook de meer exotische bestandsindelingen die je wellicht op je harde schijf hebt staan. Je wilt natuurlijk album art kunnen toevoegen aan je muziek – of beter nog: de audiospeler moet die zelf kunnen toevoegen op basis van informatie die hij uit jouw bestanden haalt. Het is handig als een audiospeler je oude cd’s kan importeren en op kan slaan als digitale bestanden. Bovendien moet een moderne audiospeler eigenlijk ook wel wat conversie-opties aan boord hebben om serieus genomen te worden. Een samenwerking met streamingdiensten klinkt goed, maar in de meeste gevallen is dat in de praktijk vrijwel onmogelijk: de inhoud van diensten als Spotify is beveiligd en dus niet zomaar vanuit een ander programma af te spelen. Om te testen hoe de verschillende programma’s met een collectie aan muziekbestanden omgaan, importeren we als eerste een test-bibliotheek met verschillende formaten zoals mp3, m4a, wav en aif. Hier zitten ook twee flac-bestanden met verschillende bitrates en samplefrequenties bij. De test-bibliotheek heeft complete albums met metadata, maar ook materiaal waar de metadata of de album art geschrapt zijn. Vervolgens testen we de audiospeler op de bediening en gebruiksvriendelijkheid. Daarna testen we de mogelijkheid om bestanden te converteren, metadata of album art automatisch toe te voegen en of het programma bijvoorbeeld een party- of dj-modus heeft om automatisch bepaalde tracks af te spelen op basis van criteria.

© PXimport

MusicBee

MusicBee vraagt je eerst in welke taal je de speler wilt bedienen en biedt daarna aan om je harde schijf te scannen op muziekbestanden. Uiteraard kun je ook gewoon een map selecteren. Het programma importeert alle 159 bestanden uit de test-bibliotheek, inclusief de twee flac-bestanden. Links zie je meteen de beschikbare album art weergegeven. Bij het A-ha album uit onze bibliotheek mist de album art; deze voeg je handmatig toe of laat je via de zogenaamde auto-tag-optie automatisch toevoegen. Met MusicBee kun je gemakkelijk metadata toevoegen en ook de dubbele song van Sonic Me die in onze bibliotheek onder een iets andere naam staat, levert geen problemen op voor het programma. MusicBee toont zich in de bediening en functies erg volledig. Zo kun je bestanden zonder problemen converteren van wav naar mp3 of flac. De lijst bestandsformaten die MusicBee ondersteunt, is indrukwekkend: zelfs ogg vorbis, aac en wma kunnen zonder problemen worden afgespeeld. Liedjes kun je naar afspeellijsten kopiëren en met de AutoDJ-optie heb je de hele avond muziek. Een bonus: MusicBee is ook te besturen met een Android-smartphone. Hiervoor download je MusicBee Remote uit de Google Play Store.

© PXimport

MusicBee

Prijs
Gratis
Taal
Nederlands
OS
Windows 7/8/10
Website www.getmusicbee.com9Score90

 • Pluspunten

 • Ondersteuning voor veel formaten

 • Auto-tag optie

 • Slimme party-modus

 • Met app te besturen

 • Minpunten

 • Geen

MediaMonkey

MediaMonkey is een oude bekende. Het programma bestaat sinds 2001 en is één van de betere opties, mede omdat het vrijwel alle formaten ondersteunt. De interface is iets minder duidelijk dan die van de concurrentie en het duurt even voordat je door hebt waar alles zit. Na het importeren blijken er maar 151 van onze 159 bestanden in MediaMonkey te zitten. De twee flac-bestanden zijn geen probleem, maar acht andere liedjes worden niet geïmporteerd: de foutoplossing geeft aan dat er bij twee bestanden een fout is aangetroffen bij het inlezen; voor de overige zes bestanden is het niet duidelijk waarom ze niet werden geïmporteerd. Concurrent MusicBee speelt deze bestanden gewoon af. MediaMonkey heeft een equalizer aan boord zodat je bijvoorbeeld de bassen iets kunt aandikken. Net als MusicBee beschikt het programma verder over een party-modus. Het programma heeft enorm veel functies en kan converteren in allerlei exotische formaten. Het rippen van een cd in hoge kwaliteit is overigens alleen mogelijk met de Gold-versie van 24,95 dollar. Ook het automatisch vinden van album art is alleen beschikbaar voor betalende gebruikers.

© PXimport

MediaMonkey

Prijs
Gratis ($ 24,95 voor de Gold-versie)
Taal
Nederlands
OS
Windows XP/Vista/7/8/10, Linux
Website
www.mediamonkey.com6Score60

 • Pluspunten

 • Ondersteuning voor veel formaten

 • Heel veel functies

 • Minpunten

 • Niet alle bestanden geïmporteerd

 • Interface ietwat onoverzichtelijk

 • Gold-versie vrij prijzig

AIMP

AIMP ziet er overzichtelijk uit en importeert ook de volledige 159 titels uit de bibliotheek, inclusief de flac- en m4a-bestanden. Je kunt zelf kiezen hoe de bibliotheek wordt weergegeven en bestanden zijn in allerlei formaten te converteren. Het labelen van songs is mogelijk via het contextmenu. Je kunt in AIMP ook nummers aan afspeellijsten toevoegen en cd’s rippen, maar het programma heeft geen party-modus zoals MusicBee en MediaMonkey. Uiteraard kun je wel liedjes in shuffle-modus laten afspelen. AIMP kan ook geen dubbele bestanden herkennen en eventueel verwijderen. Over het algemeen is AIMP een beetje kariger dan MusicBee, maar de belangrijkste functies vind je allemaal terug in deze speler. Het heeft verder nog een groot voordeel: je kunt tientallen add-ons installeren binnen het programma. Je vindt een overzicht van alle add-ons op de website van AIMP. Er is ook een Android-versie van het programma beschikbaar.

© PXimport

AIMP

Prijs
Gratis
Taal
Nederlands
OS
Windows XP/Vista/7/8/10, Android
Website
www.aimp.ru8Score80

 • Pluspunten

 • Ondersteuning voor veel formaten

 • Veel add-ons verkrijgbaar

 • Overzichtelijk

 • Android-versie beschikbaar

 • Minpunten

 • Kariger dan andere programma’s

iTunes

Op de Mac is iTunes de meest logische optie, maar het programma is ook voor Windows-gebruikers verkrijgbaar. Bij het importeren komen de meeste tracks uit de bibliotheek goed door; de flac-bestanden worden echter niet door iTunes gelezen. De twee bestanden die MediaMonkey niet kon inladen en waarbij een foutmelding werd gegeven, worden in iTunes niet eens aan het programma toegevoegd. De dubbele track in onze bibliotheek wordt door iTunes eenvoudig ontmaskerd, omdat het programma de metadata als tracknaam weergeeft in plaats van de bestandsnaam. Handig is dat iTunes bij het weergeven van duplicaten veel informatie geeft. Zo zie je hoe lang een song duurt en kun je die snel afspelen. Zo weet je zeker dat je het juiste nummer verwijdert. iTunes is bovendien erg overzichtelijk, kan automatisch album art downloaden als je bent aangemeld met je Apple ID en kan muziek converteren naar mp3, aac of Apple Lossless. Je kunt bovendien per nummer of album een andere equalizer-instelling kiezen, bestanden uitsluiten van de shuffle-modus of een start- en stoppositie aangeven.

© PXimport

iTunes

Prijs
Gratis
Taal
Nederlands
OS
Windows XP/Vista/7/8/10, macOS, iOS
Website
www.apple.nl8Score80

 • Pluspunten

 • Overzichtelijk

 • Sterk in organiseren

 • Veel opties per nummer

 • Minpunten

 • Kan niet met alle formaten overweg

Foobar2000

Foobar2000 geeft je bij het openen meteen de keuze hoe het je bibliotheek weer moet geven. Klik links op één van de opties en op de achtergrond zie je hoe dit er uit komt te zien. Wil je een andere kleur, dan kies je die rechts. Wat meteen opvalt, is dat Foobar2000 verschillende visualisatie-opties aanbiedt, zoals een VU-meter, een spectrogram of een equalizer. Handig voor de audiofielen onder ons. Bij het importeren heeft Foobar2000 gek genoeg problemen met een paar normale 16bit-wav-bestanden; de flac- en aif-bestanden zijn geen probleem. De weergave is zeer minimalistisch en mist voor sommigen wellicht de eye candy van bijvoorbeeld MusicBee of iTunes, maar net als de voorgangers kan het programma veel, waaronder bestanden van cd’s rippen en liedjes in afspeellijsten plaatsen. Onze dubbele vermelding in de bibliotheek herkent Foobar2000 niet en het programma biedt geen optie om gemakkelijk naar internetradio te luisteren.

© PXimport

Foobar2000

Prijs
Gratis
Taal
Engels
OS
Windows XP/Vista/7/8/10, macOS, iOS, Android
Website
www.foobar2000.org6Score60

 • Pluspunten

 • Flac-ondersteuning

 • Minimalistisch

 • Veel visualisatie-opties

 • Minpunten

 • Minder functies dan concurrentie

 • Geeft fout aan bij sommige wav-bestanden

 • Herkent duplicaten minder goed

VLC Media Player

Een mediaspeler in deze test met audiospelers? Je weet waarschijnlijk wel dat VLC Media Player heel geschikt is om al je videobestanden mee af te spelen, maar ook als audiospeler is het programma handig. Je moet even schakelen naar de afspeellijst-modus om VLC als traditionele audiospeler te kunnen gebruiken. Bij het importeren bewijst VLC zich als een allesvreter: waar andere programma’s moeite hebben met sommige bestanden, speelt VLC Media Player alles gewoon af. De weergaveopties van VLC zijn niet zo uitgebreid als die van de concurrentie: je nummers worden gesorteerd op een manier die je aan de Windows Verkenner doet denken. VLC heeft wel andere slimme functies. Zo kun je gemakkelijk internetradiostations afspelen, heb je een heleboel converteringsopties tot je beschikking en is het programma voor allerlei platformen beschikbaar.

© PXimport

VLC Media Player

Prijs
Gratis
Taal
Nederlands
OS
Windows XP/Vista/7/8/10, macOS, Linux, iOS, Android
Website
www.videolan.org8Score80

 • Pluspunten

 • Ondersteuning voor veel formaten

 • Voor alle platformen beschikbaar

 • Goede internetradio-opties

 • Minpunten

 • Weergaveopties

Windows Media Player

Uiteraard mag Windows Media Player niet ontbreken in deze test: het programma is onderdeel van Windows 10. Net als bij Foobar2000 wordt een aantal bestanden niet geïmporteerd; de flac-bestanden zijn echter wel terug te vinden. Windows Media Player is overigens de enige audiospeler die alle album art meteen aan de juiste albums toewijst. De speler geeft standaard ook alle andere audiobestanden weer die het op je harde schijf vindt, dus het kan zijn dat je een aantal duplicaten in je lijst vindt. Je moet overigens wel handmatig door je collectie gaan: Windows Media Player herkent duplicaten niet automatisch. Je kunt gemakkelijk afspeellijsten maken en informatie over albums en songs automatisch door Windows Media Player laten aanvullen. Metadata zijn ook toe te voegen, maar deze optie is een beetje verstopt en niet zo uitgebreid als bij bijvoorbeeld MusicBee of iTunes.

© PXimport

Windows Media Player

Prijs
Gratis
Taal
Nederlands
OS
Windows XP/Vista/7/8/10
Website
www.microsoft.nl7Score70

 • Pluspunten

 • Flac-ondersteuning

 • Vindt automatisch album art

 • Minpunten

 • Niet zo uitgebreid als concurrentie

 • Sommige functies verborgen

Winamp

Winamp is één van de oudste audiospelers: het programma bestaat al sinds 1997. Een paar jaar geleden werd het opgekocht door Radionomy en sindsdien is het lang stil geweest. Tot er in oktober van het vorige jaar opeens een betaversie verscheen. Op deze versie 5.8 gaan we dan ook onze test loslaten. Als eerste kies je een skin uit en daarna voeg je bestanden toe aan het programma. Wat meteen opvalt, is dat de grafische user interface (gui) niet alle onderdelen goed op je beeldschermgrootte aanpast. Dit is op te lossen door een instelling in het menu te wijzigen, maar dan worden de menu-teksten korrelig. Het programma importeert wel alle bestanden. Het kan bovendien een heleboel exotische bestandsformaten openen, zoals ogg vorbis en verschillende tracker-extensies. De makers geven aan dat er dit jaar een volledig nieuwe versie 6 uit moet komen. Tot die tijd raden we je aan om één van de alternatieven te gebruiken.

© PXimport

Winamp

Prijs
Gratis
Taal
Engels
OS
Windows XP/Vista/7/8/10
Website
www.winamp.com6Score60

 • Pluspunten

 • Instant retro-gevoel met classic skin

 • Afspeelfuncties stabiel

 • Minpunten

 • Weergave niet helemaal ok

 • Nu alleen nog in bèta-fase

Conclusie

Echt slechte audiospelers hebben we in deze test niet behandeld en qua functionaliteit zitten de meeste programma’s dicht bij elkaar. Om een keuze te maken doe je er goed aan om je af te vragen welke functies voor jou echt noodzakelijk zijn om je muziekbibliotheek te beheren. Heb je volledige ondersteuning van allerlei formaten nodig? Dan is iTunes bijvoorbeeld geen goed idee. Wil je veel metadata veranderen en instellingen per track kunnen wijzigen, dan is iTunes juist weer de beste optie. Wil je dat een programma automatisch op zoek gaat naar album art of gemakkelijk duplicaten kan verwijderen? Dan kun je beter MusicBee of Windows Media Player dan AIMP gebruiken. Over het algemeen scoort MusicBee op alle fronten goed: het ziet er strak uit en heeft heel veel mogelijkheden. Daarom is MusicBee onze keuze voor de beste audiospeler van dit moment. Winamp krijgt nu nog 3 sterren vanwege de grafische problemen, maar we wachten met smart op versie 6.

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000