Belangrijkste OwnCloud-ontwikkelaars richten Nextcloud op

Nadat de afgelopen maand diverse ontwikkelaars het bedrijf ownCloud hebben verlaten, blijkt dat ze nu een fork van het gelijknamige opensource cloudopslagpakket gaan maken. Nextcloud wil vooral meer aandacht schenken aan de community.

De afgelopen maand kondigden al zeker vijf high-profile mensen hun vertrek aan bij ownCloud Inc, het bedrijf achter de gelijknamige cloudopslagsoftware. Onder hen Frank Karlitschek, die in 2010 met de ontwikkeling van ownCloud begon en medeoprichter van ownCloud Inc was. Volgens Karlitschek hield het bedrijf te weinig rekening met de community. Toen er meer aankondigingen van vertrek bij ownCloud kwamen, werd ook duidelijk dat er een fork in de maak was.

Evenwicht tussen community en bedrijf

Die fork werd gisteren aangekondigd onder de naam Nextcloud. Volgens de aankondiging wil Nextcloud de ontwikkeling sneller laten verlopen en op een open ontwikkelingsproces focussen, onder andere door minder barrières te hebben zoals een Contributor License Agreement en dual licensing. Nextcloud zal ook sommige functies bevatten die in ownCloud alleen in de Enterprise-versie beschikbaar waren.

Ondanks de focus op de community laat Nextcloud ook het bedrijfsleven niet links liggen. Nextcloud 9 zal eenvoudige upgrades naar nieuwere versies mogelijk maken. Er komt ook een Enterprise Subscription met functionaliteit voor bedrijven.

Nextcloud is een reboot van het bedrijf dat Karlitschek eerder startte, met een beter evenwicht tussen de noden van het bedrijf en zijn klanten, gebruikers en community. Karlitschek richtte Nextcloud op samen met de belangrijkste technische mensen achter het ownCloud-project: 9 van de 10 top contributors aan de code.

Eenvoudig upgradepad

In de komende weken zal de eerste code van Nextcloud verschijnen. Voor de huidige gebruikers van ownCloud zal Nextcloud een drop-in vervanger zijn, met een eenvoudig upgradepad. Naast de bestandsdeling zal Nextcloud ook Spreed.ME ondersteunen, een opensource WebRTC-gebaseerd communicatieplatform met videoconferencing en tekstchats.

De oprichting van Nextcloud heeft al onmiddellijk een impact op ownCloud Inc: door de aankondiging heeft het bedrijf zijn kredietlijnen verloren en heeft het de deuren moeten sluiten. Het Duitse bedrijf ownCloud GmbH bestaat nog en ook de pas opgerichte ownCloud Foundation blijft, maar met 9 van de 10 top contributors ziet de toekomst er voor Nextcloud beter uit.

 

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000