NAS uitbreiden met extra opslag, geheugen en meer

© PXimport

NAS uitbreiden met extra opslag, geheugen en meer

Geplaatst: 5 september 2022 - 05:18

Aangepast: 14 december 2022 - 09:42

Redactie

Voor NAS’en van bekende fabrikanten als Synology en QNAP bestaat er allerlei nuttige randapparatuur. Denk onder meer aan uitbreidingskaarten, montagemateriaal en geheugenmodules. Wil je je NAS uitbreiden met meer mogelijkheden? Voeg met deze handige aansluitaccessoires extra functies toe en profiteer van betere prestaties.

Synology E10M20-T1

Deze PCI Express-uitbreidingskaart van Synology is niet bepaald goedkoop. De E10M20-T1 voegt dan ook twee functies aan een geschikte NAS toe. De 10Gbit/s-poort zorgt voor vlotte communicatie met het netwerk, terwijl je ook nog twee NVMe-ssd’s met een M.2-vormfactor (2280/22110) kunt integreren. Ideaal voor het toepassen van ssd-cacheversnelling, zodat je kunt profiteren van betere systeemprestaties. 

Deze uitbreidingskaart is hoofdzakelijk compatibel met de duurdere NAS’en van Synology. De fabrikant geeft op dit onderdeel vijf jaar garantie.

QNAP QWA-AC2600

 

© PXimport

Zeker bij mediagebruik eist een NAS nogal veel bandbreedte op. Om die reden ondersteunen deze netwerkapparaten van origine vrijwel nooit wifi. Wil je de NAS buiten bereik van een bekabeld netwerk positioneren, dan komt de QNAP QWA-AC2600 goed van pas. Houd wel rekening met een maximale snelheid van 2533 Mbit/s via de 2,4GHz- en 5GHz-frequentieband.

Het betreft een PCI Express-uitbreidingsmodule waarop vier afneembare antennes zijn aangesloten. Deze antennes bevinden zich op een magnetische voet. Voor het afvoeren van warmte bevat het onderdeel een koellichaam met een ventilator. 

Afhankelijk van de temperatuur past deze fan automatisch de rotatiesnelheid aan. De QWA-AC2600 is geschikt voor bijna alle QNAP-NAS’en met een vrij PCIe-slot, zoals de breed verkrijgbare TS-253D.

QNAP QM2-2P-384

 

© PXimport

Integreer met deze PCI Express-uitbreidingskaart twee NVMe-ssd’s in een geschikte NAS van QNAP. Ideaal voor ssd-caching, zonder dat je hierbij een 3,5inch-schijfslot bezet houdt. Veel netwerkapparaten van het Taiwanese merk hebben namelijk een vrij PCIe-slot, zodat je met behulp van dit onderdeel eenvoudig twee m.2-ssd’s met een 2280- of 22110-formaat kunt toevoegen. 

Om oververhitting tegen te gaan, heeft deze uitbreidingsmodule een koellichaam en ventilator. Volgens de fabrikant maakt de fan weinig geluid.

Synology E10G18-T1

De Synology E10G18-T1 is een nuttige uitbreiding voor bezitters van een wat oudere zakelijke Synology-NAS. Migreer hiermee eenvoudig naar een rap 10Gbit/s-netwerk. Dat is bijvoorbeeld een interessante optie voor (kleine) bedrijven die beelden van meerdere bewakingscamera’s in een hoge resolutie op het netwerkstation willen opslaan. 

Overigens biedt de E10G18-T1 achterwaartse compatibiliteit, zodat je het netwerk in alle rust kunt upgraden met 10Gbit/s-apparatuur. Steek deze uitbreidingsmodule in een vrij PCIe-slot van de NAS.

Synology M2D18 

Een ssd laat een NAS vanwege cacheversnelling beter presteren. Als het even kan, voeg je deze opslagdrager dan ook aan het systeem toe. Afhankelijk van het model is het soms de moeite waard om hiervoor een PCI Express-uitbreidingskaart te gebruiken. Integreer met de M2D18 twee M.2-ssd’s in een geschikte NAS van Synology. 

Handig is dat deze uitbreidingsmodule zowel SATA- als NVMe-ssd’s ondersteunt. Kies wel voor opslagdragers met een 2242-, 2260- of 2280-formaat. Check verder even de compatibiliteit, want de M2D18 is slechts geschikt voor een select groepje zakelijke NAS’en van Synology.

QNAP QXP-10G2U3A

 

© PXimport

Heb je behoefte aan extra usb-poorten op jouw QNAP-NAS? Met deze uitbreidingsmodule voeg je in één klap twee usb3.2-aansluitingen toe. Handig voor het geval je externe datadragers wilt aansluiten of een usb-printer in het netwerk wilt delen. Prik de QXP-10G2U3A in een vrij PCIe-slot van je NAS. De opgegeven overdrachtssnelheid bedraagt maximaal 10 Gbit/s. 

Heb je de NAS na een tijdje niet meer nodig? Deze PCI Express-kaart monteer je net zo gemakkelijk in een desktop met Windows of Ubuntu. Een stuurprogramma installeren is niet nodig.

Synology Disk Holder (Type C)

Heeft jouw NAS geen mogelijkheid om harde schijven of ssd’s van 2,5 inch te huisvesten? Met dit betaalbare hulpje voeg je deze mogelijkheid alsnog toe. Het onderdeel is compatibel met vrijwel alle NAS’en van Synology voor de consumentenmarkt. Dit bevestigingssysteem is geschikt voor opslagdragers met een maximale dikte van 9,5 millimeter. De montage is aan de hand van enkele schroefjes erg eenvoudig.

QNAP QDA-A2MAR

 

© PXimport

Heb je nog één 2,5inch-slot over, dan sluit je met behulp van de QNAP QDA-A2MAR twee M.2-ssd’s aan. In de behuizing van deze uitbreidingsmodule passen namelijk SATA-ssd’s met een 2280-formaat. 

Overigens beperkt dit onderdeel zich niet alleen tot netwerkapparaten van QNAP, want je kunt de QDA-A2MAR ook in een andere NAS of pc inbouwen. Schroef de behuizing open om de M.2-ssd’s te plaatsen.

Synology Expansion Unit DX517

Stel dat je Synology-NAS op een dag vol is. In plaats van een nieuw exemplaar met meer schijfcapaciteit kun je ook de Expansion Unit DX517 overwegen. Deze uitbreidingsset biedt plek aan vijf schijven en werkt naadloos met je huidige Synology-NAS samen. 

Voeg naar eigen wens 2,5inch- of 3,5inch-opslagdragers toe en profiteer van meer opslagcapaciteit inclusief RAID-ondersteuning. De maximale extra opslagruimte bedraagt 80 TB. Deze Expansion Unit verbind je via de eSATA-poort met de NAS.

QNAP TR-004

Heb je een NAS van QNAP, dan voeg je met deze uitbreidingsset maximaal 48 TB opslagruimte toe. De behuizing telt namelijk vier sleuven voor harde schijven. Met het bijgesloten sleuteltje kun je de opslagdragers vergrendelen. Zo kan niemand ze zonder jouw toestemming verwijderen. 

Verbind de TR-004 via de meegeleverde usb-kabel met je NAS. Overigens is het ook mogelijk om dit opslagsysteem rechtstreeks aan een pc of laptop te koppelen.

Aynology D4NESO-2666-4G

Tegenwoordig is het werkgeheugen van NAS’en meestal te vervangen. Reageert het systeem langzaam, dan kun je RAM-modules met meer capaciteit overwegen. Synology adviseert om geen geheugenbankjes van andere merken te gebruiken, want dit zou de kans op een instabiel systeem vergroten. Bovendien vervalt daarmee een deel van de garantie. 

Gelukkig biedt Synology volop keuze. Zo is de breed verkrijgbare D4NESO-2666-4G compatibel met veel hedendaagse modellen, waaronder de DS220+. Je voegt hiermee 4 GB DDR4-RAM aan je NAS toe.

Synology D3NS1866L-4G 

Ook wanneer jouw NAS al iets ouder is, zijn er nog volop DDR3- of DDR3L-geheugenmodules te koop. De D3NS1866L-4G is bijvoorbeeld bij een heleboel (web)winkels te verkrijgen. Plaats dit geheugenbankje bijvoorbeeld in de DS718+, DS418play of DS218+ en voeg zo 4 GB werkgeheugen toe. 

Als het goed is, herkent het besturingssysteem DiskStation Manager na plaatsing automatisch de geheugenmodules.

QNAP RAM-8GDR3L-SO-1600

 

© PXimport

Voordat je als bezitter van een QNAP-NAS besluit om extra werkgeheugen te installeren, doe je er goed aan van tevoren even de instructies op de website door te lezen. De Taiwanese fabrikant geeft namelijk aan dat het vervangen van geheugenmodules alleen is toegestaan door een opgeleid technicus. Maak daarom voor jezelf een afweging of je het zelf wilt doen. 

De QNAP RAM-8GDR3L-SO-1600 is alweer enige tijd op de markt. Deze goed verkrijgbare geheugenmodule is geschikt voor iets oudere systemen van QNAP. Je voegt hiermee 8 GB DDR3L-geheugen toe.

Synology D4ECSO-2666-16G

Voor zware NAS-taken bestaan er ook geheugenmodules met meer capaciteit. Die zijn wel zeer prijzig. De hier besproken D4ECSO-2666-16G tikt bij diverse bekende webwinkels de vierhonderd euro aan. Je voegt met deze kaart 16 GB DDR4-geheugen aan het systeem toe. Overigens is dit product voornamelijk geschikt voor de zakelijke NAS’en van Synology, zoals de DS1819+ en DS1618+.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000