D-Link DWA-X1850 review: Usb-dongle met wifi 6

© CIDimport

D-Link DWA-X1850 review: Usb-dongle met wifi 6

Geplaatst: 24 maart 2022 - 07:31

Aangepast: 17 november 2022 - 08:55

Redactie

We testten deze maand de D-Link DWA-X1850, een usb-dongle met wifi 6. Zo’n beetje de enige voorwaarde is dat die computer minimaal Windows 10 draait. Maar werkt het ook goed?

Bijna alle nieuwe laptops ondersteunen wifi 6, ook wel 802.11ax of wireless-ax genoemd. In combinatie met een wifi6-router zijn dan in ideale omstandigheden draadloze netwerksnelheden haalbaar die die van een (bekabelde) gigabit-ethernetverbinding benaderen. Maar hoe zit het met oudere laptops en pc’s die nog perfect bruikbaar zijn, maar ofwel geen draadloze verbinding ondersteunen, ofwel alleen overweg kunnen met wifi 5 of ouder?

Usb-dongel

Wifi6-adapters bestonden tot nu toe alleen in dure en complexe PCIe-uitvoeringen. Insteekkaarten van bekende merken zijn bijvoorbeeld de ASUS PCE-AX58BT, HP Intel Wi-Fi 6 AX200, QNAP QXP-W6-AX200 en TP-Link Archer TX3000E. Daarmee voeg je de nieuwste draadloze netwerkstandaard toe aan een desktopcomputer, maar dan moet je wel over een vrije uitbreidingssleuf beschikken. Veel van die kaarten zijn ook behoorlijk dik, met stevige koelvinnen om de geproduceerde warmte af te voeren.

Voor een laptop is een dergelijke uitbreidingskaart geen oplossing. Er zijn uiteraard M.2-varianten, maar ook die bieden lang niet altijd soelaas. Wat we nodig hebben, is een usb-dongel. Die waren er tot voor kort niet. D-Link brengt daar verandering in met de hier geteste DWA-X1850. Als we dit schrijven, is dat de eerste wifi6-dongel die daadwerkelijk verkrijgbaar is. Zelfs ‘Chinese’ usb-dongels van onbekende merken zijn momenteel niet te koop. 

Realtek

Tegen de tijd dat je dit leest, zal ook ASUS een wifi6-dongel op de markt hebben gebracht, de USB-AX56. Deze is groter, zwaarder en duurder dan de D-Link-adapter. Beide werken alleen met Windows 10 (en 11, al hebben we dat niet kunnen testen). Naar verwachting zullen andere bekende fabrikanten snel volgen met vergelijkbare adapters. Die zullen net als de dongels van ASUS en D-Link gebruikmaken van dezelfde Realtek RTL8852A-chipset.

De Realtek-naam kom je bij gebruik van D-Links dongel overigens niet tegen in het apparaatbeheer van Windows: D-Link verving die informatie door zijn eigen merknaam.

Er wordt een dopje meegeleverd voor als je de dongel niet in gebruik hebt.

© PXimport

Alle wifi6-dongels gebruiken momenteel dezelfde Realtek-chipset

-

Kenmerken

De DWA-X1850 haalt theoretische maximumsnelheden tot 1200 Mbit/s op de 5GHz-frequentie en tot 574 Mbit/s op de 2,4GHz-frequentie. De adapter is compatibel met de oudere wifi-standaarden wireless-ac/n/a/g. De nieuwste WPA3-beveiligingsstandaard wordt ondersteund. Een nieuw ontworpen stroomcircuit zorgt voor een laag stroomverbruik, ideaal in combinatie met laptops. De dongel verbruikt 154 mA in stand-by en maximaal 464 mA bij gebruik.

Behalve drivers (zie de paragraaf ‘Praktijk’) heeft de DWA-1850 geen eigen software. Je legt een draadloze verbinding met de gebruikelijke wifi-instellingen van Windows. Heeft de pc al een draadloze verbinding, dan blijft die gewoon functioneren. De D-Link-adapter verschijnt dan als ‘Wi-Fi 2’ (of 3, 4 of hoger, afhankelijk van hoeveel wifi-adapters de computer heeft). Je kunt de andere verbindingen al dan niet tijdelijk uitschakelen.

Sommige Windows 10-versies tonen een pop-upvenster wanneer je voor het eerst een wifi6-verbinding legt. Klik je daarop, dan verschijnt een webpagina met meer uitleg over de nieuwste draadloze standaard, waarin ook wordt aangeraden om indien mogelijk veiligere WPA3- in plaats van WPA2-authenticatie te gebruiken. Maar dan moet je router dit uiteraard wel ondersteunen.

Praktijk

De dongel heeft een klein intern flashgeheugen met daarop het installatieprogramma. Zodra de drivers geïnstalleerd zijn, knippert de driehoekige led op de bovenkant van de dongel blauw. De led brandt stabiel blauw als er verbinding is gemaakt met een draadloos netwerk.

We installeerden de DWA-X1850 op verschillende recente en oudere desktops en laptops met Windows 10. Het minst recente testsysteem was vijf jaar oud. De installatie lukte telkens probleemloos. Als de driver eenmaal geïnstalleerd is, functioneert deze dongel zoals je gewend bent. Je kunt dus de gewone Windows-tools gebruiken voor het maken en verbreken van verbindingen. Ga voor een handvol configuratie-opties naar Apparaatbeheer en klik dan achtereenvolgens op Netwerkadapters / Eigenschappen / Geavanceerd. Voor doorsneegebruik laat je die opties het best allemaal op de standaardinstellingen staan.

Prestaties

De ASUS USB-AC68 en Netgear Nighthawk AC 1900 waren tot nu toe de snelste wifi-dongels die we tegenkwamen. Beide ondersteunen wifi 5 in plaats van wifi 6, maar halen in combinatie met een snelle router toch al zeer hoge snelheden.

De D-Link DWA-X1850 doet het in dezelfde testopstelling en met een wifi6-router nog een stuk beter. Globaal scoort hij tot dertien procent sneller dan de ASUS-dongel en tot drieëntwintig procent sneller dan de Netgear-adapter. D-Links dongel is bovendien kleiner en lichter, en heeft geen externe antennes nodig om op de verste testlocatie toch de hoogste doorvoersnelheid te halen.

De DWA-X1850 gebruikt de standaard wifi-software van Windows. Geavanceerde instellingen vind je via het apparaatbeheer.

© PXimport

Conclusie

De D-Link DWA-X1850 presteert uitstekend voor een redelijke prijs. Het is geen ultrakleine dongel, maar de antennes zijn wel intern verwerkt. Deze krachtige wifi-adapter is verhoudingsgewijs zeer draagbaar. Eindelijk is er een simpele, betaalbare methode om de nieuwste draadloze netwerkstandaard toe te voegen aan een oudere computer of eentje zonder draadloze verbinding, zolang die maar Windows 10 of hoger draait.

9,0

D-Link DWA-X1850

Pluspunten

Snel

Eenvoudige installatie

Geen externe antennes

Minpunten

Vrij groot

Alleen voor Windows 10 of 11

Conclusie

**Prijs** € 69,- **Website** ...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000