Bedien computers op afstand

© CIDimport

Bedien computers op afstand

Geplaatst: 25 mei 2007 - 09:05

Aangepast: 27 augustus 2022 - 21:38

Redactie ID.nl

Bestuur een andere pc op afstand, gratis en voorniks. Als u een thuisnetwerk hebt is het vast wel eens voorgekomen dat u aan het werk bent op - bijvoorbeeld - de pc beneden en iets op de pc boven wilt aanpassen. Dat betekent een hoop onnodig heen en weer geloop dat u gemakkelijk voorkomt met het gratis programma UltraVNC.

Bestuur een andere pc op afstand, gratis en voorniks. Als u een thuisnetwerk hebt is het vast wel eens voorgekomen dat u aan het werk bent op - bijvoorbeeld - de pc beneden en iets op de pc boven wilt aanpassen. Dat betekent een hoop onnodig heen en weer geloop dat u gemakkelijk voorkomt met het gratis programma UltraVNC. Daarmee kunt u een andere pc bedienen vanaf het scherm van de computer waarop u werkt. Is ook heel handig als u anderen leert omgaan met de pc, kunt u ze via het netwerk precies laten zien hoe alles werkt.

Stap 1

[afbeelding0]Voordat u aan de slag kunt met het op afstand bedienen van pc's moet eerst UltraVNC gedownload worden. Daarvoor gaat u met uw browser naar deze pagina; klik daar vervolgens op de link UltraVNC Setup rechts boven aan de pagina. Kies dan een downloadlocatie, bij voorkeur eentje in of in de buurt van ons land. In de laatste stap klikt u dan op de link boven aan de pagina, waarna u het installatiebestand met de toevoeging .zip ergens in een straks terug te vinden map op uw harde schijf zet. U moet de software installeren op alle computers die u op afstand wilt bedienen. Zorg er dus voor dat u de downloadmap ofwel via het netwerk kunt benaderen of download simpelweg op iedere pc het genoemde installatiebestand.

Stap 2

[afbeelding0]Installeer UltraVNC als eerste op de pc die u op afstand wilt kunnen bedienen. Unzip daarvoor het net  gedownloade bestand en dubbelklik op het .exe-bestand. Kies de gewenste taal (momenteel zijn alleen Engels, Duits en Frans beschikbaar, dus gaan wij voor het gemak maar voor Engels), klik op OK en daarna in de eerste stap van de wizard op Next (volgende). Accepteer de licentieovereenkomst door de optie I accept the agreement te selecteren en klik weer op Next. Klik weer drie keer op Next en selecteer in de stap die dan voor u staat de optie Full installation (standaard keuze). Klik twee keer op Next en schakel in de stap Select Additional Tasks de optie Register UltraVNC Server as a system service in. Daarmee bereikt u dat het programma automatisch tijdens het starten van Windows geactiveerd wordt. Klik dan weer op Next en tot slot op Install om UltraVNC te installeren.

Stap 3

[afbeelding0]Na installatie krijgt u nog wat Engelstalige informatie te zien; klik na eventueel lezen op Next en tot slot op Finish. Klik vervolgens in het menu Start onder Alle Programma's in de nieuwe programmagroep UltraVNC op UltraVNC Server. De eerste keer dat u UltraVNC start is de kans groot dat u een waarschuwing van uw firewall krijgt; verleen in dat geval UltraVNC toegang tot het netwerk. Controleer wel eerst heel goed of de aanvraag inderdaad van UltraVNC en niet van een ander, mogelijk kwaadwillend programma afkomstig is.

Stap 4

[afbeelding0]Als u de ultravnc server voor de eerste keer start belandt u in zijn Instellingenpagina. Ziet er allemaal tamelijk ingewikkeld en afschrikwekkend uit, maar dat valt reuze mee. Zéker als u bedenkt dat we maar in één instelling geïnteresseerd zijn: het VNC Password (wachtwoord). Verwijder de verticale streepjes en typ een nieuw wachtwoord. Uiteraard wel goed onthouden!

Stap 5

[afbeelding0]Klik op ok om het nieuwe wachtwoord te bevestigen, waarna UltraVNC op de 'zendende' pc klaar is voor gebruik.  Als u straks verbinding wilt maken met deze computer moet u daarvan eerst het ip-adres (huisnummer op uw netwerk) weten. Dit ip-adres is uniek voor elke aangesloten pc en zorgt ervoor dat Windows informatie via het netwerk naar de juiste pc kan sturen. Om het ip-adres van de pc met de net geïnstalleerde software te achterhalen houdt u uw muis even stil boven een inmiddels nieuw verschenen pictogram in de vorm van een oog, rechtsonder in uw beeldscherm op de Taakbalk. Achter dit pictogram schuilt UltraVNC en na even wachten ziet u een gele tekstballon met daarin het ip-adres. In een enkel geval kunnen dat twee verschillende adressen zijn, bijvoorbeeld als u gebruik maakt van een tweede netwerkkaart. Kies dan het adres met de laagste 'eindcijfers'. Mocht dat straks niet blijken te werken, dan kunt u uiteraard altijd het andere adres proberen. Vrees echter niet: in negen van de tien gevallen verschijnt er maar een enkel ip-adres! Noteer dit adres, want dat hebt u dadelijk nodig.

Stap 6

[afbeelding0]Nu gaan we de software op de andere pc, dus degene waarvandaan u de net behandelde pc wilt bedienen, installerens Doorloop op deze andere pc de hele installatieprocedure opnieuw zoals in Stap 2. U zou hier overigens kunnen kiezen voor Viewer Only, maar beter is het om ook hier voor de volledige installatie (Full installation) te gaan.Dat zorgt er namelijk voor dat u later ook de andere pc's nog eens via het netwerk kunt bedienen. U hoeft op deze pc overigens de optie Register UltraVNC Server as a system service niet in te stellen, want het server-deel (waar u een pc mee kunt bereiken) is in dit geval niet continu nodig.

Stap 7

[afbeelding0]Alle programma's en UltraVNC het programma UltraVNC Viewer. Ook nu krijgt u weer een venster met veel mogelijkheden te zien, maar we hebben maar een heel klein deel nodig om de zaak aan de praat te krijgen.Tik in het veld achter VNC Server het ip-adres van de andere pc (mocht deze op zolder staan en u zit inmiddels beneden: vandaar dat het handig was om dit nummer op een briefje te schrijven). Klik dan op de knop Connect (verbinden) en typ het wachtwoord dat u op de andere pc hebt bedacht.

Stap 8

[afbeelding0]Na invoeren van het wachtwoord en het maken van de verbinding ziet u het Bureaublad van de gastcomputer op uw 'terminal'-computer. Merk op dat op beide pc's een eventuele Bureabladachtergrond (tijdelijk!) niet zichtbaar is. Is gedaan om de bediening zo snel en soepel mogelijk te laten verlopen. Als beide computers op dezelfde schermresolutie draaien dan kunt u niet het hele scherm van de gastheer in een keer bekijken; maak daarvoor gebruik van de schuifbalken aan de rechter- en onderkant van het viewervenster.

Stap 9

[afbeelding0]Als u het volledige Bureaublad van de andere pc zónder schuifbalken wilt zien, dan kan dat.Klik daarvoor op de derde knop in de werkbalk helemaal bovenaan het scherm (heeft de vorm van een wereldbol met een tandwiel).Aan de rechterkant, vrijwel onderaan vindt u de optie Viewer Scale.Activeer het selectievakje bij de optie  Auto en klik op OK. Het Bureaublad van de andere pc wordt nu passend getoond.

Stap 10

[afbeelding0]Zelfs als het hele Bureaublad in één oogopslag zichtbaar is, kan het nog altijd verwarrend zijn om de afstandbediende pc in een venster te gebruiken. U beschikt dan bijvoorbeeld ineens over twee Startknoppen en in de hitte van de strijd is de kans op vergissing aanwezig. Door over te schakelen naar de volledige schermmodus ziet u alléén de inhoud van de andere pc op uw scherm. Om tussen volledige schermweergave en vensterweergave heen en weer te schakelen klikt u op de tweede knop van de werkbalk. Mocht het scherm dan te groot of te klein zijn naar uw smaak, speel dan weer eens met de opties van Viewer Scale uit de vorige stap.

Stap 11

[afbeelding0]U kunt nu gaan experimenteren met uw afstandbediende pc. U kunt de andere computer net zo bedienen alsof u daar direct achter zit. Denk aan het starten en afsluiten van programma's, of kopiëren en plaatsen van bestanden. Iemand die naar het scherm van de op afstand bediende pc kijkt, ziet dat de muispijl daar als het ware vanzelf beweegt en uw pc een eigen leven lijkt te leiden.

Stap 12

[afbeelding0]Mocht uw netwerkverbinding (of een van de pc's) wat langzaam zijn, dan kan het scherm van de op afstand bediende pc traag en/of schokkerig reageren. Dat probleem lost u op door voor het overzenden minder kleuren te gebruiken. Levert een minder aantrekkelijk beeld op, maar is wel een stuk sneller. Om de kleurdiepte te verminderen klikt u weer op de derde knop (wereldbol met tandwiel) en haalt u bij desettings weg. Kies vervolgens de optie 256 Colors (of nog minder als uw netwerk en/of pc heel antiek zijn) en klik op OK.

Stap 13

[afbeelding0]Als u al wat meer bekend bent met het fenomeen thuisnetwerk, dan weet u dat normaal gesproken alleen bestanden in gedeelde mappen uitgewisseld kunnen worden. Met UltraVNC kunt u élk bestand van de ene naar de andere pc kopiëren, ongeacht of dit zich in een gedeelde map of niet bevindt. Klik in de werkbalk op de knop Open File Transfer (vierde van rechts gezien), waarna u alle stations op beide pc's door kunt bladeren. Blader naar een bestand dat u wilt verzenden, kies een map op de ontvangende pc en klik vervolgens op de Send- (zenden) of Receive-(ontvangen) knop.

Stap 14

[afbeelding0]UltraVNC is onder andere ideaal voor lesgeven op afstand. U kunt verbinding maken met de pc van een leerling en precies zien wat hij of zij doet. Zodra er moeilijkheden ontstaan kunt u de controle overnemen en het probleem oplossen. Op dat soort momenten is de ingebouwde chat-functie erg handig. Klik daarvoor op de meest rechtse knop van de UltraVNC-werkbalk, waarna u tekstberichten kunt versturen en ontvangen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten