Maak van je Chromebook een slim scherm

© PXimport

Maak van je Chromebook een slim scherm

Geplaatst: 14 maart 2021 - 10:28

Aangepast: 14 december 2022 - 10:35

Wesley Akkerman

Google is een paar weken geleden begonnen met het uitrollen van Chrome OS 88 voor Chromebooks. Eén van de meest handige functies van die update is de optie waarmee je je Chromebook omtovert tot een soort slim scherm (ook wel smart display genoemd).

Hoewel de mogelijkheden vooralsnog een beetje beperkt zijn, is het wel tof om te weten dat je Chromebook inmiddels veel meer kan dan een beetje tekst verwerken en online surfen. Voordat we uitleggen hoe je de juiste instellingen naar boven haalt, moet je er zeker van zijn dat je Chrome OS-versie 88 op je Chromebook hebt staan. De update zou nu voor het gros van de apparaten beschikbaar moeten zijn die hem officieel kan downloaden en installeren.

Acer Chromebook Spin 311

© PXimport

Chromebook instellen als smart display

Wanneer je er zeker van bent dat je Chrome OS 88 hebt, dan kun je naar de instellingen van je Chromebook gaan. Links zie je dan een rij met categorieën. Je kiest hier de categorie voor het personaliseren van het apparaat. Dit is dezelfde plek waar je ook je achtergrond aanpast, van zoekmachine wisselt en de Google Assistent activeert.

De optie die echter van belang is, is de screensaveroptie. In de meeste gevallen staat de screensaver uit. Wanneer je op die mogelijkheid tapt, dan krijg je een overzicht te zien van dingen die de screensaver kan. Wanneer je Chromebook even niet gebruikt wordt en dus inactief is, dan kun je instellen dat het apparaat foto’s laat zien, de huidige tijd en het weer weergeeft en toegang biedt tot media-informatie. Dat is in feite wat slimme schermen, zoals een Google Nest Hub, ook doen. Daarmee is de basis voor het slimme scherm dus in feite gelegd.

Wanneer je de screensaver inschakelt, dan krijg je toegang tot twee opties voor het weergeven van afbeeldingen. Je kunt de foto’s uit je Google-profiel, opgeslagen bij Google Foto’s, gebruiken, maar je kunt er ook voor kiezen dat je Chromebook afbeeldingen van kunstwerken laat zien. Kies je voor de eerste optie, dan kun je ook een speciale map uitkiezen. Heb je al een bijzondere map gemaakt voor het weergeven van foto’s op je smart display, dan kun je diezelfde map nu ook gebruiken voor je Chromebook. Maar je kunt er ook voor kiezen dat je slechts een aantal foto’s wil zien of slechts een enkele. Verder kun je kiezen voor graden Celsius of Fahrenheit.

slimme speaker Google YouTube

© PXimport

En in de toekomst?

Nu zijn de functies nog redelijk basaal, maar wellicht verandert dat in de toekomst. Je kunt bijvoorbeeld al de Google Assistent gebruiken op je Chromebook, maar het zou nog fijner zijn als de stemassistent ook na het activeren van de screensaver oproepbaar is. Daarnaast zou het tof zijn als de screensaver een aanraakgevoelige omgeving wordt die je apparaat niet uit zijn inactieve stand haalt wanneer je iets wil regelen op het scherm, bijvoorbeeld door aan te geven dat je naar het volgende nummer wil luisteren. Daarmee wordt de Chromebook pas een echt slim scherm.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000