Asus heeft niet één, maar liefst drie ultrabooks in haar portfolio zitten. De ultrabooks hebben de naam Zenbook gekregen en zijn van hoogwaardige materialen gemaakt. De Zenbook UX31E-RY010V is het high-end model van de reeks met de zwaarste specificaties en het hoogste prijskaartje.

De Zenbook UX31 is net als de andere Zenbooks superdun en bestaat voor het overgrote deel uit aluminium. Dit geeft de Zenbook een zeer 'classy' uitstraling en maakt tegelijkertijd het ultrabook oerdegelijk. Ook dit ultrabook heeft een toetsenbord met chiclet-design en tikt ook erg prettig. Het ultrabook is bijzonder dun waarbij het design schuin in een punt afloopt. Erg mooi.

Omdat het ultrabook zo dun is, moet er gebruik gemaakt worden van adapters om diverse kabels aan te sluiten. Zo is er een adapter voor een vga-aansluiting, een adapter voor ethernet en is de hdmi-poort op het notebook een mini-hdmi-poort. Jammer is dat voor deze poort niet standaard een adapter meegeleverd is. Dat had best gemogen voor het geld dat dit apparaat kost.

Qua prestaties mag dit Zenbook zichzelf tot de beste rekenen. Dat is op zich ook niet raar want de hardware in dit ultrabook liegt er niet om. We vinden een mobiele Core i7-2677M processor, 4 GB ramgeheugen en een zeer snelle 256 GB SSD harde schijf. Qua prestaties wordt hij alleen maar verslagen door de minivariant van de Zenbook: de UX21. Deze heeft een nog snellere SSD schijf, waardoor die nog hoger scoort in de benchmarks. De concurrentie heeft op prestatiegebied in ieder geval het nakijken.

De beeld en geluidskwaliteit van deze Zenbook zijn prima in orde hoewel het beeldscherm wel geplaagd wordt door een matige verticale kijkhoek. De speakers zijn, net als bij de andere Zenbooks, verzorgd door Bang & Olufsen en dat is ook duidelijk te horen. Het geluid klinkt rijk en gevarieerd. Het geluid wordt alleen ietwat schel als je het volume te hoog openzet.

De accuduur is een belangrijk onderdeel van ultrabooks en ook hier scoort de Zenbook UX31E erg goed: gemiddeld bijna 5 uur en een passieve accutijd (waarbij de videochip aanzienlijk minder wordt gebruikt) van bijna 8 uur. Op dit gebied weet op dit moment alleen Toshiba's Satellite Z830-10J dit notebook bij te benen. Echter is hij niet de kampioen wat betreft accuduur. Die kroon moet hij afstaan aan de HP Folio 13 die gemiddeld 6 uur meegaat op één acculading.

Qua voorgeïnstalleerde software is Asus redelijk enthousiast geweest. Zo vinden we de Microsoft Bing Bar, divere Asus tools, nog wat casual games meuk, Google's Chrome browser, MS Office 2010 Starter Edition en het Titanium Internet Security pakket van Trend Micro.

9,0

ONS OORDEEL

Pluspunten

mooi

krachtig

degelijk

mooi geluid

Minpunten

adapter noodzakelijk voor ethernet

duur

Conclusie

De Asus Zenbook UX31E-RY010V heeft wel een flink prijskaartje: bijna 1400 euro. Dat is wel even slikken. Je krijgt er wel een zeer mooi, degelijk en krachtig ultrabook voor terug. Als je gaat voor de crème de la crème, dan is de Zenbook de keuze waar je voor moet gaan....
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000