Zo schakel je de Windows 10 feature updates uit
Gebruikers van Windows 10 ergeren zich mateloos aan de vele 'feature updates' die Microsoft genadeloos op ze afvuurt. Een feature update is feitelijk een installatie van een nieuwe Windows versie over een bestaande heen. Deze praktijk brengt nogal wat risico's met zich mee, zo blijkt telkens weer. Heb je een Pro-versie van Windows, dan kun je ze flink uitstellen!
Windows 10: de een loopt ermee weg, de ander ondergaat het zuchtend en geïrriteerd. In het laatste geval heeft dat vooral met de vele updates en feature-updates te maken. Het gaat maar al te vaak theatraal mis bij met name de feature updates. Daarmee bedoelt Microsoft de grote dubbeljaarlijkse upgrades naar wéér een nieuwe versie van Windows 10. Probleem daarbij is dat dit soort upgrades tegenwoordig nauwelijks nog interessante nieuwtjes bevatten. Behalve dan misschien het zoveelste transparantie-effectje of wat ander klein grut. Gebruik je je computer niet (alleen) om te gamen maar ook om er serieus werk mee te verrichten, dan erger je je groen en geel aan dit soort geforceerde vrij onzinnige upgrades. Heb je een Windows 10 Pro-versie, dan zijn upgrades effectief tot anderhalf jaar uit te stellen. Daarvoor klik je in het menu Start op Instellingen, gevolgd door een klik op Bijwerken en beveiliging. Klik nu op Geavanceerde opties. Onder de kop Kiezen wanneer updates worden geïnstalleerd kies je vervolgens de optie Semi-Annual-Kanaal. Met deze nietszeggende optie vertel je de updateservers van Microsoft dat je alleen upgrades wilt ontvangen die klaar voor bedrijfsmatig gebruik zijn. Ten opzichte van het standaard Semi-Annual-kanaal (Targeted) win je daarmee al snel ergens tussen de twee en vier maanden alvorens jij een nieuwe versie gepusht krijgt. Laat de thuisgebruikers eerst de bugs maar eens fileren!
©PXimport
Nog (veel) meer uitstel
Microsoft ondersteunt momenteel Windows 10-versies zo'n anderhalf jaar lang. Voor zakelijk gebruik is het dus zinloos om tussentijds te upgraden. De verhouding risico's van een upgrade versus nieuwigheden is volledig zoek en dus de ellende niet waard. Om feature-updates verder uit te stellen kun je onder Een onderdelenupdate bevat nieuwe mogelijkheden en verbeteringen. Deze kan gedurende dit aantal dagen worden uitgesteld: tot 365 dagen uitstel instellen. De teller gaat lopen vanaf het moment dat Microsoft een specifieke versie van Windows 10 klaar voor zakelijk gebruik (business ready) heeft verklaard. Het levert je de zekerheid op dat je nooit op een vervelend moment ineens geconfronteerd wordt met een verplichte mega-update. Een veld lager kun je eventueel ook nog de 'gewone' veiligheidsupdates ietwat uitstellen. Kies daar een niet te lange periode, ergens tussen de 7 en 14 dagen volstaat meestal om de grootste ellende uit dit soort updates te laten vissen. Ben je erg paranoïde wat beveiligingsupdates betreft, dan kun je dit onderdeel ook gewoon op 0 dagen uitstel laten staan. De keren dat het catastrofaal mis gaat bij reguliere updates zijn beduidend minder dan bij de gevreesde feature updates.
Veranderingen op komst
Microsoft heeft z'n les geleerd na de volledig gefaalde uitrol van de feature-update van oktober 2019, ook wel bekend als de 'gebruikersbestanden-wisser'. Volgens de aan zekerheid grenzende geruchten krijgt de voorjaarsversie 2019 van het besturingssysteem ook voor thuisgebruikers de mogelijkheid om updates en upgrades tot een jaar uit te stellen. Zolang je niet klikt op de bevestigingslink voor een klaarstaande (feature) update wordt deze niet geïnstalleerd. Althans, niet totdat de deadline voor het verlopen van de ondersteuning voor de huidige versie verloopt. In de praktijk betekent het dat ook thuisgebruikers niet langer ongewild als proefkonijn hoeven te fungeren. Gezien het feit dat de uitrol van de gefaalde oktoberversie op een heel laag pitje is gezet, is de kans groot dat je als thuisgebruiker binnenkort meteen van 1803 naar de mei-versie wordt overgezet. Vanaf dat moment heb je het updatecircus weer in eigen hand!