Zo verandert het updateschema van Windows 10

© PXimport

Zo verandert het updateschema van Windows 10

Software

Geplaatst: 6 augustus 2019 - 02:32

Aangepast: 16 november 2022 - 09:25

Justin Doornekamp

Microsoft is niet van plan om groots uit te pakken met de volgende update van Windows 10. Er wordt zelfs niet meer gesproken van een update, maar van een servicepack. Er verandert dan ook het nodige aan het updateschema van Windows 10.

Microsoft heeft de eerstvolgende "19H2 update" inmiddels aangekondigd. Er zullen diverse kleine functionaliteiten bijkomen en het installatieproces zal een stuk minder irritant zijn voor gebruikers, aldus het bedrijf in een blogpost. Verder niets spannends en dat is een breuk met het verleden. Ieder halfjaar pakte Microsoft vaak groots uit met een Windows-update. Het bedrijf voert dit jaar dan ook wat aanpassingen door aan het updateschema.

Althans, het is maar de vraag of je 19H2 een update mag noemen. Sommige deskundigen vinden van niet. 19H2, die vermoedelijk in oktober komt, wordt vooral een servicepack. Allemaal updates die tegelijk worden uitgebracht als één installatiepakket. Een gebruikelijke waslijst aan nieuwe functionaliteiten hoeven gebruikers niet te verwachten, enkel wat kleine prestatie- en kwaliteitsverbeteringen.

Langere ondersteuning

Microsoft gaat toekomstige updates bovendien langer ondersteunen, waardoor je langer met een Windows 10-versie kunt doen. De bescheiden Windows 10 Home-updates zijn nu zelfs niet meer verplicht. Microsoft kiest zelf de pc's uit die een update kunnen gebruiken en komt daarnaast twee keer per jaar met een grote update. Die update kunnen gebruikers manueel accepteren of negeren tot de huidige versie van het besturingssysteem verloopt.

Voor pc's met Windows 10 Pro werkt dit op dezelfde manier, maar dan met een ondersteuning voor achttien maanden. Pro-gebruikers kunnen in deze editie van Windows tot 365 dagen een grote update uitstellen. De cumulatieve maandelijkse kleine updates moeten na 30 dagen geaccepteerd worden.

Zakelijke klanten die werken met Windows 10 Enterprise en Educatie kunnen het langste met hun versie van het besturingssysteem doen. De maart-updates zullen 18 maanden worden ondersteund en de september-updates maar liefst 30 maanden. En dat zal bij veel zakelijke klanten in de smaak vallen, omdat ze minder vaak een update hoeven door te voeren in hun bedrijf.

© PXimport

Kans op missers klein

De timing van het nieuwe updateschema komt ook niet uit de lucht vallen. De 19H2 update zal de laatste Windows 10-update zijn voor het einde van de ondersteuning van Windows 7 op 14 januari 2020. Microsoft wil alles op alles zetten om negatieve publiciteit tegen die tijd te vermijden om zoveel mogelijk klanten over te halen om de overstap van Windows 7 naar een nieuwere versie te maken. Door bescheiden uit te pakken met de 19H2 update zijn de risico's op missers kleiner.

Het blijft de vraag of Microsoft ook in 2020 het nieuwe updateschema zal handhaven, maar deze aanpak is wel een slimme keuze om Windows 10 zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor degenen die nog niet zijn overgestapt. Bovendien stijgen de prijzen voor een langere Windows 7 ondersteuning vanaf volgend jaar drastisch. In combinatie met het gunstigere updateschema, kan dat de laatste Windows 7-gebruikers overhalen om over te stappen.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000