Wat je moet weten over de mei 2019-update van Windows 10

© PXimport

Wat je moet weten over de mei 2019-update van Windows 10

Geplaatst: 5 juni 2019 - 06:46

Aangepast: 16 november 2022 - 09:26

Laura Jenny

Inmiddels is de update anderhalve week beschikbaar: de mei 2019-versie van Windows 10. Het betekent niet alleen dat de eerste grote feature-update van het jaar naar het besturingssysteem komt, het betekent onder andere een nieuw lichtthema en veel meer.

Licht thema

De donkere modus was er al een tijdje voor Windows, maar nu is er een middenweg. Het nieuwe lichtthema zorgt ervoor dat de balken en menu’s licht en transparant zijn, terwijl de rest dan alsnog donker is. Het werkt ook de andere kant op, dus je kunt wel donker gaan, maar ook weer niet helemaal als je dat niet wil. Je vindt deze optie onder Colors/Kleuren en dan Custom.

Kaomoji

Het emojipaneel is veranderd, want je kunt er nu zowel tekstgezichten vinden als koamoji. Kaomoji zijn Japanse emoticons die vooral herkenbaar zijn doordat ze tussen haakjes staan, bijvoorbeeld: (´。• ω •。`). Deze emoticons kun je oproepen door bij een tikveld de Windows-knop en een punt-knop in te drukken.

Minder tegels

Het startmenu stond eerst vol met tegels, maar als je nu iets nieuw installeert, dan zie je minder Live-tegels. Zo kun je iets beter het overzicht bewaren. Wil je toch meer zien, dan hoef je maar met je muis over bijvoorbeeld Instellingen of Documenten te bewegen en er klapt een groter menu uit.

Sandbox

Windows Sandbox kan worden toegevoegd, waarmee je uitvoerbare bestanden kunt testen in een omgeving die geïsoleerd is, zodat je weet dat je veilig bezig bent. Het is een soort kopie van Windows 10, zodat je zeker kunt stellen dat je bestand je computer geen schade toebrengt. Je kunt het oproepen via Instellingen / Apps / Optionele features.

Cortana en Windows Search

Met de update komt ook een verdrietige scheiding, want de virtuele assistent Cortana wordt losgekoppeld van Windows Search. Helaas heeft Cortana het niet kunnen meekomen met Alexa, Siri en Google’s Assistant, waardoor Microsoft haar iets anders gaat inzetten. Zakelijk welteverstaan. Daardoor is de zoekfunctie voor particulieren nu weer los toegankelijk. Je kunt nog steeds praten met Cortana, maar daarvoor moet je naar het speciale knopje ‘praten met Cortana’ gaan.

Action center

In de zijbalk, ook bekend als Action Center, kun je de helderheid van je scherm nu gemakkelijker en beter bepalen omdat er een slider is toegevoegd. En, we weten niet waarom het nu pas komt, je kunt eindelijk direct in dat Action Center ‘quick actions’ toevoegen en verwijderen. Je hoeft alleen maar op het plusje te drukken.

Meer duidelijkheid voor je privacy

Het aanmeldmenu is beter geworden, want alle opties staan nu handig onder elkaar. Als je een fysieke beveiligingssleutel wil gebruiken, dan kan dat vanaf nu. Je kunt via Windows Hello dankzij FIDO2-ondersteuning nu op diverse diensten inloggen waarop dat wordt ondersteund. Zo kun je gezichtsherkenning en vingerafdrukscans gebruiken, in plaats van een wachtwoord in te toetsen. Wat nog mooier is, dat is dat bij de beveiliging nu groene vinkjes verschijnen als alles OK is. Zo heb je snel overzicht van hoe je er qua veiligheid bij staat en waar je nog wat steken hebt laten vallen.

Een andere manier van updaten

De belangrijkste update in deze update gaat over updaten. Je gebruikt standaard de ‘check for updates’-knop, maar dat geldt niet meer voor feature-updates. Hiervan krijg je een melding, en je kunt die dan downloaden met een ‘downloaden en installeren’-knop. Wil je dat niet? Dan kun je die knop negeren, maar vroeger of later wordt die update je toch nog opgedrongen om zo verdere ondersteuning te garanderen.

Kom tot rust en stel in ieder geval die riskante feature updates van Windows 10 uit

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten