Dit zijn de beste accessoires voor de Raspberry Pi 4

© PXimport

Dit zijn de beste accessoires voor de Raspberry Pi 4

Computeronderdelen

Geplaatst: 25 februari 2021 - 09:43

Aangepast: 14 december 2022 - 12:48

Richard Veenstra

De Raspberry Pi is verreweg de bekendste minicomputer, maar om het maximale uit het apparaat te halen, heb je wel wat randapparatuur nodig. Naast een toetsenbord en een beeldscherm kun je uitbreidingen, behuizingen en kits voor de Raspberry Pi 4 kopen. In dit artikel laten we je de leukste producten zien.

Pimoroni Explorer HAT Pro

Prijs: € 22,64 plus verzendkosten
www.pimoroni.com

Een Raspberry Pi wordt pas echt leuk met een HAT (Hardware Attached on Top). De HAT Pro van Pimoroni is één van de meest veelzijdige. Je kunt allerlei elektronische projecten maken met deze HAT, mede doordat het veel in- en uitgangen heeft. Zo vind je op de bovenkant bijvoorbeeld vier touchpads en aansluitingen voor krokodillenklemmetjes. Je kunt er zelfs robots mee bouwen, de HAT Pro heeft namelijk twee motorcontrollers.

© PXimport

Raspberry Pi Sense HAT

Prijs: € 31,99
www.raspberrypi.org

Een goed alternatief is de Sense HAT van Raspberry Pi zelf. Deze HAT levert een heleboel sensoren om kleine projecten en experimenten mee te doen. Zo vind je een luchtdruksensor, een gyroscoop, een magnetometer en een thermometer op de Sense HAT. De Sense is overigens de enige HAT die in de ruimte te vinden is: de ISS heeft er een waar studenten hun code op kunnen laten draaien.

© PXimport

Pimoroni Picade X HAT

Prijs: € 17,65 plus verzendkosten
www.pimoroni.com

Een andere leuke HAT is de Picade X HAT. Deze uitbreiding is erg geschikt als je van je Raspberry Pi een retro gameconsole wilt maken. Op de X HAT kun je namelijk een joystick en tot wel twaalf knoppen aansluiten. De nieuwere versie van de X HAT heeft een usb-c-aansluiting, de oudere versie is uitgerust met een standaard usb-poort.

© PXimport

Adafruit 16-Channel PWM/Servo HAT

Prijs: $ 17,50 plus verzendkosten
www.adafruit.com

Houd je van motortjes en wil je robots of andere bewegende creaties maken met je Raspberry Pi, dan is de HAT van Adafruit erg leuk. Deze kan namelijk meerdere servo-motortjes tegelijkertijd aansturen. De Servo HAT werkt overigens niet alleen met een Raspberry Pi 4, ook oudere modellen kunnen de HAT aansturen.

© PXimport

Pimoroni Automation HAT

Prijs: € 33,30 plus verzendkosten
www.pimoroni.com

De Automation HAT van Pimoroni is bedoeld voor home automation. Allerlei apparaten die bestuurd kunnen worden met een laag voltage (onder 24 volt) kun je op de Automation HAT aansluiten. Denk aan visvoermachines, sprinklers en andere huis-, tuin- en keukentoepassingen. Elk kanaal heeft een ledlampje zodat je kunt zien of een bepaald apparaat een signaal krijgt van de Raspberry Pi.

© PXimport

Raspberry Pi 4 Case

Prijs: € 6,95
www.raspberrypi.org

De standaardbehuizing van Raspberry Pi zelf bestaat uit twee plastic delen: boven wit en onder rood. Uiteraard zijn alle poorten goed bereikbaar, waaronder de twee micro-hdmi-uitgangen, de usb-c-stroomaansluiting en alle usb- en ethernetconnectoren aan de voorkant. De officiële behuizing van Raspberry Pi is stevig, weegt bijna niks en ziet er aantrekkelijk uit.

© PXimport

Kexo 19 inch rack mount 1U

Prijs: € 69,00
www.amazon.nl

Wat is er leuker dan één Raspberry Pi? Juist, vier! Als je een server-rack hebt, dan is het misschien handig om je Raspberry Pi’s in het rek in te bouwen. Dat is geen enkel probleem met deze 19-inch behuizing van Kexo. De apparaten zitten stevig in de behuizing en naast elke Raspberry Pi is plek voor twee aansluitingen. Hiervoor zijn optionele connectors verkrijgbaar die je in de voorkant klikt. Je hebt de keuze uit hdmi, usb 3.0, usb-c, lan en audio.

© PXimport

Argon One for Raspberry Pi 4

Prijs: € 29,99
www.argon40.com

De Raspberry Pi kan heet worden en daarom is een behuizing met goede koeling een slim idee. De Argon One ziet er fantastisch uit en biedt een hele goede passieve koeling. De GPIO-pins zijn nog steeds goed bereikbaar zodat je niet steeds je Raspberry Pi uit de behuizing hoeft te halen. Dit is trouwens niet zo in het geval van HATs, hiervoor moet je wel de hoes van de Pi afhalen. De Argon One weegt slechts 113 gram en heeft een magnetisch deksel.

© PXimport

Miuzei Raspberry Pi 4 Case

Prijs: € 20,99
www.miuzeipro.com

Als je wilt kunnen zien hoe je Raspberry Pi eruitziet, dan is deze transparante behuizing van Miuzei een leuke optie. De case heeft een ventilator om de cpu te koelen, maar biedt daarnaast ook passieve koeling door middel van heat sinks. Een ander voordeel is dat je gewoon toegang hebt tot alle poorten, je hoeft geen klep open te maken of de behuizing uit elkaar te halen.

© PXimport

iUniker Raspberry Pi 4 Cluster Case

Prijs: € 19,99
www.iunikerpi.com

Wil je meerdere Raspberry Pi’s in één behuizing zetten, dan is de iUniker Cluster Case een goed idee. Technisch gezien gaat het hier natuurlijk niet om een behuizing omdat de zijkanten gewoon open zijn. Maar dit is wel goed voor de air flow, de cpu’s worden niet heel erg warm als je ze in deze case inbouwt. Vier kleine ventilatoren worden ook meegeleverd, de prijs is erg zacht als je bedenkt dat je er vier Raspberry Pi’s in kunt zetten.

© PXimport

VGE Raspberry Pi Wall Mount Metal Case

Prijs: $ 14,99 plus verzendkosten
www.amazon.com

Als je je Raspberry Pi aan de wand wilt monteren, heb je ook heel wat opties. Deze behuizing van VGE is stevig en voorzien van een fris groen kleurtje. De case is geheel van metaal en bedacht voor toepassingen waarvoor je niet vaak bij de headers van de Raspberry Pi moet zijn, de behuizing zit namelijk stevig dicht met schroeven. Met de Wall Mount Metal Case hangt je Raspberry Pi binnen een paar minuten aan de muur.

© PXimport

Jun-Electron Raspberry Pi 4 Touchscreen Case

Prijs: € 28,88
www.amazon.nl

Met deze behuizing heb je geen beeldscherm meer nodig. Tenminste, als je genoegen neemt met een display van 320 bij 480 pixels. In de case vind je bovendien een ventilator die de cpu van de Raspberry Pi koel houdt. Dat is ook wel nodig, want door de toevoeging van een scherm wordt de behuizing natuurlijk extra warm. Je bedient het scherm met een pennetje.

© PXimport

Raspberry Pi High Quality Camera

Prijs: € 59,95
www.raspberrypi.org

Op de Raspberry Pi 4 kun je een camera aansluiten, daar heb je deze module voor nodig. Je moet nog wel even een lens kopen, deze zet je op de camera-module. De module heeft een 12,3 megapixel Sony IMX477 sensor van 7,9 millimeter. Je sluit er lenzen van het type CS of C op aan, een C-CS adapter wordt meegeleverd. Op de website van Raspberry Pi staat duidelijk beschreven hoe je de lens op de camera monteert.

© PXimport

Acyoung mini microfoon

Prijs: € 9,68
www.amazon.nl

De Raspberry Pi 4 heeft geen microfoon aan boord, maar dit betekent natuurlijk niet dat je niet tegen het apparaat kunt spreken. Het enige wat je nodig hebt is een microfoon. Deze microfoon is zo klein als een vingertop en steek je in één van de usb-aansluitingen. De microfoon biedt ondanks zijn formaat zelfs ruisonderdrukking aan, dat is wel heel gaaf voor zo’n klein apparaatje.

© PXimport

Cloverclover 2,4 Ghz Mini Wireless Remote Keyboard

Prijs: € 5,99 plus verzendkosten
www.amazon.nl

De Raspberry Pi heeft natuurlijk geen toetsenbord en daarom heb je een apart toetsenbord nodig. Waarom niet meteen één die draadloos verbinding kan maken met de Raspberry Pi? Dit keyboard heeft niet alleen kleine toetsjes aan boord, maar beschikt ook over een kleine trackpad. Door het kleine formaat raden we het product niet aan om lappen tekst mee te typen.

© PXimport

Raspberry Pi Touch Display

Prijs: € 77,90
www.raspberrypi.org

Met dit touchdisplay tover je je Raspberry Pi om tot een tablet. Het display is 7 inch groot, heeft een resolutie van 800 bij 480 pixels en is daarmee perfect geschikt voor infotainment systems en andere projecten waarbij een goed scherm van belang is. Stroom haalt het scherm uit de Raspberry Pi via de GPIO-poort, via een ribbon-kabel verbind je het display met de DSI-poort van de Raspberry Pi.

© PXimport

Raspberry Pi 400 Computer Kit

Prijs: € 119,95
www.raspberrypi.org

Wil je geen apart toetsenbord kopen, dan is de Raspberry Pi 400 kit een slim idee. Dit is een toetsenbord waar al een Raspberry Pi 4 in is geïntegreerd. Alle aansluitingen zijn aan de achterkant en in de doos vind je verder een muis, een hdmi-kabel om een display op aan te sluiten, een sd-kaartje met Raspberry OS en een voedingsadapter. Leuk is dat het toetsenbord ook een aan/uit-knop heeft om de Raspberry Pi in te schakelen.

© PXimport

Raspberry Pi Starter Kit 2020

Prijs: € 49,95
www.bol.com

Wil je diy-projecten gaan doen, dan heb je elektronische componenten nodig zoals weerstandjes, led-lampjes en een breadboard. Als je nog niks van dit alles in huis hebt, dan is een kit een goede keuze. Deze starterkit bevat naast de standaard elektronische componenten ook displays, sensoren, motortjes en een afstandsbediening. De prijs van vijftig euro is daarom prima.

© PXimport

SunFounder Modules Sensor Kit V2.0

Prijs: € 115,99
www.sunfounder.com

Als je leuke experimenten wilt doen, dan zijn sensoren handig om te hebben. In deze kit vind je er maar liefst 37! Elke module doet wat anders: de kit bevat een geluidssensor, een barometer, een infrarood-ontvanger, een vlamsensor, een laser-pointer en nog heel veel andere sensoren en gadgets. Leuk is bovendien dat in de doos ook een display zit en een ideeënboek met 35 experimenten. Zo kun je meteen aan de slag met de sensoren.

© PXimport

Compute Module 4

Prijs: Vanaf € 29,99
www.raspberrypi.org

Het is niet zozeer een kit, maar de Compute Module 4 is een Raspberry Pi 4 in een andere vorm. Deze is namelijk gericht op embedded gebruik. De Compute heeft een quad-core ARM Cortex-A72 processor, twee video-uitgangen en een heleboel andere interfaces. Je kunt helemaal zelf je Compute Module 4 samenstellen. Zo zijn er modellen met en zonder wifi en heb je heel veel keuze wat betreft ram of flash-opties.

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000