ID.nl logo
Intel Core Ultra: een grote stap vooruit of een gemiste kans?
Huis

Intel Core Ultra: een grote stap vooruit of een gemiste kans?

Na veertien generaties Intel Core i-processors zegt Intel vaarwel tegen zijn oude productlijn en naamgeving. Het nieuwste op het gebied van Intels desktopprocessors heet nu Core Ultra. Producten die op praktisch elk vlak vernieuwd zijn: een nieuwe architectuur, nieuw productieprocedés en een nieuw platform waarbij nieuwe moederborden weer onvermijdelijk zijn. Maar wat levert al die vernieuwing ons nu echt op?

In dit artikel beoordelen we de nieuwe Intel Core Ultra-processors:

  • De opbouw van de chips is veranderd
  • Hyperthreading verdwijnt, maar prestaties blijven gelijk
  • De processors zijn energiezuiniger dan hun voorgangers
  • De gamingprestaties vallen tegen

Lees ook: Hoe goed zijn de prestaties van jouw computer? Je test het met deze tools

Intel brengt vijf nieuwe processors op de markt: de Intel Core Ultra 9 285K, Ultra 7 265K, Ultra 5 245K, en van de laatste twee een variant zonder geïntegreerde graphics: de Ultra 7 265KF en de Ultra 5 245KF. Je zou kunnen zeggen dat dit de opvolgers zijn van de Core i9-14900K, Core i7-14700K(F) en Core i5-14600K(F). Intel belooft dat deze nieuwe Arrow Lake-processors sneller en vooral veel energiezuiniger zijn dan de vorige veertiende generatie Raptor Lake-processors.

Alles op de schop

Het is de opbouw van de chips die het meest opvalt. Waar Intels high-end desktop-cpu’s altijd een grote monolithische ‘die’ (siliciumchip) geweest zijn, bestaan deze nieuwe chips uit wat Intel ‘tiles’ noemt. Vergelijkbaar met AMD’s chiplet-design zijn dit eigenlijk verschillende losse, afzonderlijke chipeenheden die elk hun taak hebben.

Opvallend is ook dat Intel deze chips niet volledig zelf in eigen fabrieken heeft gemaakt, maar ook (deels) gebruikmaakt van TSMC, dat ook de chips van AMD, Apple en Qualcomm maakt.

De nieuwe processors zijn opgebouwd uit verschillende tiles of chipeenheden.

Minder threads, meer prestatie

Naast het nieuwe ontwerp is het voor Intel een grote stap dat het afscheid neemt van de hyperthreading-technologie. Daardoor neemt het aantal threads op papier af. De Intel Core i9-14900K had 8 performance-cores, 16 efficiency-cores en totaal 32 threads. De Intel Core Ultra 9 285K heeft 8 performance-cores, 16 efficiency-cores en 24 threads.

Ondanks die afname van het aantal threads zien we alsnog prestatieverbeteringen. Maar die verbeteringen zijn niet spectaculair en zeker niet voldoende om een upgrade te rechtvaardigen als je al een processor van de veertiende generatie hebt. Maar afhankelijk van de workload zien we vijf tot tien procent hogere prestaties (met een incidentele uitzondering tot zo’n twintig procent) wanneer we directe tegenhangers met elkaar vergelijken: dus een Ultra 9 met de Core i9, Ultra 7 met de i7 en Ultra 5 met de i5. Dat maakt de Core Ultra 9 285K doorgaans ook de krachtigste desktop-cpu, net voor de AMD Ryzen 9 9950X.

Veel efficiënter

Intels grootste stap wordt gemaakt op het gebied van stroomverbruik. De twaalfde, dertiende en veertiende generatie Core-processors waren bijna lachwekkend slecht wat betreft stroomverbruik zodra je ze aan het werk zette. Gelukkig scoren de nieuwe Core Ultra-processors juist op dat vlak veel beter. De dagen van high-end-cpu’s met een verbruik van 300 watt zijn geteld, want de Core Ultra 9 285K blijft in al onze tests onder het maximale stroomverbruik van 250 watt en zit in veel tests zelfs onder de 200 watt.

De Core Ultra 7 zit, ondanks de maximale opgave van 250 watt, vaker tussen de 100 en 150 watt wanneer we hem aan het werk zetten. Alleen in uitzonderlijk zware taken zien we deze chip de 200 watt benaderen of passeren. Niet slecht als je daar betere prestaties voor krijgt dan met de i7-14700K, die rustig 250 tot 300 watt verstookt.

AMD is echter nog steeds efficiënter als het om stroomverbruik gaat. En hoewel de Ultra 9 285K technisch gezien de beste multicore-prestaties neerzet, is dat ineens minder indrukwekkend als je bedenkt dat hij toch flink meer energie opslurpt dan AMD’s Ryzen 9 9950X. Maar Intel heeft in elk geval het punt bereikt waarop je niet langer een dikke waterkoeler nodig hebt om zijn krachtigste chips in toom te houden.

Geen AI?

Het afgelopen halfjaar kon je niet om AI heen. Alles lijkt ‘AI’ te moeten zijn en ook Intels eigen marketing draait wat betreft laptops allemaal om AI. Het is daarom opvallend dat AI-prestaties bij deze chips niet de primaire focus hebben. De Core Ultra-chips hebben wel een speciale npu (neurale processor) voor AI-taken, maar die is niet bijster krachtig. Het is niet eens genoeg om Microsofts Copilot PC-label te krijgen. Zo’n unit heeft wel enige meerwaarde, maar als je échte AI-workloads wilt draaien, ontkom je niet aan een losse videokaart, zelfs een instapmodel is vele malen krachtiger voor AI-taken.

Gamen stelt teleur

Waar het helemaal de verkeerde kant op ging, waren de prestaties in games. In onze eerste tests vergeleken we de Core Ultra 7 265K met AMD’s Ryzen 7 7800X3D, in maar liefst veertig games. Daar bleek de nieuwe Core Ultra 7 gemiddeld veertien procent langzamer te zijn bij gamen op 1080p en elf procent langzamer op 1440p. Dat betekent dat we een stap terug gaan qua prestaties en elke vorm van achteruitgang is natuurlijk funest voor nieuwe, prijzige componenten.

Er is op dit moment onduidelijkheid over de oorzaak. Intel lanceerde zijn cpu tegelijkertijd met de grote Windows 11 24H2-update en die blijkt nogal wat impact te hebben op de prestaties. Intel heeft aangegeven dat het een patch zal uitbrengen om de (game)prestaties te verbeteren – waarschijnlijk is die er op het moment dat je dit leest. Op basis van onze huidige data is het gat wel heel erg groot en we vragen ons hardop af of Intel een dergelijk gat wel kan dichten met deze hardware. We zullen het te zijner tijd moeten ervaren, maar op dit moment is het duidelijk: als het spelen van games je belangrijkste doel is, zijn dit niet de juiste processors.

De nieuwe processors maken gebruik van socket LGA 1851.

Kinderziektes?

We vragen ons af waarom twee van de grootste tech-bedrijven (Intel en Microsoft) het niet voor elkaar krijgen om de nieuwste processors én de nieuwste Windows-versie (toch veruit het meest gebruikte besturingssysteem) goed op elkaar af te stemmen.

Los van de tegenvallende gamesprestaties kwamen we in de eerste dagen met deze nieuwe Intel Core Ultra-processors nog wat andere kleine problemen tegen. De installatie van Windows met de geïntegreerde gpu van de Ultra-chip in plaats van een losse videokaart gaf geregeld wat problemen en de prestaties van de processor bleven ver achter met het energieprofiel van Windows op Gebalanceerd in plaats van Hoge prestaties, om maar iets te noemen.

Op zich zijn dat zaken die niet rampzalig zijn, maar het feit dat we voor het eerst in jaren ook maar iets van problemen zien met een nieuwe Intel-processor is opvallend. Gecombineerd met de grotere problemen bij Intel op economisch gebied, wekt dat dan toch de suggestie dat het bedrijf misschien niet helemaal klaar was voor deze lancering of dat Intels ooit onverslaanbare positie nu toch begint te wankelen.

Nieuwe onderdelen

Voor deze nieuwe processors heb je een nieuw moederbord nodig met socket LGA 1851. Op dit moment zijn dat alleen moederborden met de duurdere Z890-chipset, in 2025 zullen goedkopere chipsets volgen.

De nieuwe processors zijn compatibel met bestaand DDR5-geheugen en ondersteunen de nieuwe, snellere CUDIMM-geheugenmodules. Processorkoelers die geschikt zijn voor de bestaande socket LGA 1700 zijn ook nog gewoon compatibel met de nieuwe processors. Het zal alleen even duren voordat alle koelerfabrikanten de nieuwe socket correct erbij vermelden. Omdat het heetste punt van de processor op een iets andere plek zit, zullen sommige koelers met een speciale mounting-kit komen voor iets betere prestaties.

De Intel Core Ultra 200-processors ondersteunen snellere CUDIMM-geheugenmodules.

Voor wie zijn deze processors?

Alles bij elkaar zien we een kleine stap voorwaarts in prestaties, een grote stap voorwaarts in efficiëntie en een stap achteruit wat gamen betreft. De verschillen zijn niet voldoende om je huidige systeem van de laatste maanden of zelfs van de afgelopen twee tot drie jaar aan de kant te schuiven, zeker wanneer je bedenkt dat je ook nog een prijzig (nieuw) moederbord nodig hebt en mogelijk nieuw geheugen. Heb je dus een pc van Intels twaalfde generatie of nieuwer, dan hoef je nog niets te vervangen.

De teleurstellende gameprestaties betekent dat gamers vooralsnog primair naar AMD’s X3D-processors moeten kijken. De doelgroep voor deze Core Ultra-processors zijn vooral lezers die een flink oudere pc willen upgraden, en weinig tot geen games spelen en/of Intel graag trouw blijven. Voor hen is de Core Ultra interessanter dan de oude, energie slurpende Core i-generatie.

Conclusie

Intels nieuwe topmodel vinden we nog wel aantrekkelijk als chip die in de meeste toepassingen de snelste processor op de markt is en daarbij zuiniger is dan voorgaande generaties. Voor de lagere modellen is het echter een stuk lastiger om scenario’s te bedenken waarin ze écht de beste keuze vormen. De Ultra 7 is weliswaar niet veel trager dan de Ultra 9, aanzienlijk goedkoper en beduidend energiezuiniger. Wil je per se een Intel-processor dan is-ie zeker het overwegen waard. Maar AMD’s oudere Ryzen 7 7950X-processor is echter iets sneller én efficiënter voor slechts een paar tientjes meer. En zodra je een beetje fanatieker gaat gamen, scoort AMD nog meer punten.

De Core Ultra 5 is op dit moment het lastigst aan te bevelen. De Core i5 was praktisch synoniem voor dé gameprocessor en op dat vlak is Intels nieuwste generatie gewoon niet competitief genoeg. Als je vooral geeft om rekenprestaties, dan is de keuze voor een Core Ultra 7 of Ryzen 7 of 9 de enige logische stap. Mochten de beloofde updates een grote impact hebben, dan verandert die zaak. Zo niet, dan zal Intel de prijs van de Ultra 5 flink moeten laten zakken om hem aantrekkelijker te maken.

Intel Core Ultra 9 285K

Pluspunten

  • In veel taken de snelste processor

  • Beduidend zuiniger dan Core i9

Minpunten

  • Teleurstellende gameprestaties

  • Minder zuinig dan AMD-alternatieven

Prijs

€ 680,-

Cores/threads

8 Performance, 16 Efficiency, 24 threads

Basis-/boostsnelheid

4,6 GHz / 5,7 GHz

TDP

250 watt

Intel Core Ultra 7 265K

Pluspunten

  • Goede prestaties

  • Beduidend zuiniger dan Core i7 en Core Ultra 9

Minpunten

  • Teleurstellende gameprestaties

  • Minder zuinig dan AMD-alternatieven

Prijs

€ 465,-

Cores/threads

8 Performance, 12 Efficiency, 20 threads

Basis-/boostsnelheid

4,6 GHz / 5,5 GHz

TDP

250 watt

Intel Core Ultra 5 265K

Pluspunten

  • Redelijk goede prestaties

  • Beduidend zuiniger dan Core i5

Minpunten

  • Significant trager dan Core Ultra 7

  • Teleurstellende gameprestaties

  • Minder zuinig dan AMD alternatieven

  • Prijs-prestatieverhouding

Prijs

€ 359,-

Cores/threads

6 Performance, 8 Efficiency, 14 threads

Basis-/boostsnelheid

4,6 GHz / 5,2 GHz

TDP

125 watt

▼ Volgende artikel
Van parketborstel tot turbobrush: zo gebruik je de zuigmonden van je stofzuiger
© Kulikov Aleksandr
Huis

Van parketborstel tot turbobrush: zo gebruik je de zuigmonden van je stofzuiger

Wanneer je een nieuwe stofzuiger koopt, zitten er in de doos ook allerlei borstels en andere hulpstukken. Grote kans dat die ergens in een kast verdwijnen en nooit meer gebruikt worden. Zonde, want ze zijn superhandig. Hoog tijd om te ontdekken waar al die verschillende zuigmonden eigenlijk voor zijn.

Dit artikel in het kort: We bespreken de meest voorkomende accessoires die bij stofzuigers geleverd kunnen worden. Ook gaan we in op specifieke onderdelen die bekende merken voor je hebben ontwikkeld. Tot slot geven we een tip om de onderdelen (je leven) lang te kunnen blijven gebruiken, ook als je allang een andere stofzuiger hebt.

Lees ook: Stofzuigen? Dit zijn de 7 meest gemaakte fouten

Deze gebruik je zeker: de combi-borstel

Voor veel mensen is dit het enige opzetstuk van hun stofzuiger dat ze gebruiken: de combi-borstel. Hij kan de vloer zowel met als zonder borstelharen de vloer zuigen. Wisselen tussen die twee standen doe je meestal door met je voet een schakelaar op de borstelkop om te zetten. De stand met borstelharen is geschikt voor harde vloeren, zoals laminaat, hout, tegels en zeil. Wil je hem gebruiken op tapijt, vloerbedekking of een kleed, dan kies je voor de stand waarbij de haren ingeklapt zijn.

Tegen krassen: de parketborstel

De naam zegt het al: deze borstel is bedoeld voor harde vloeren. Dankzij de zachte, lange haren zuig je stof en vuil op zonder je vloer te beschadigen. Handig dus bij hout, laminaat of andere krasgevoelige oppervlakken. Heb je alleen harde vloeren in huis, dan is dit een fijne borstel om standaard aan je slang te klikken. Voor tapijt en kleden werkt hij minder goed – daarvoor kun je beter een andere kop gebruiken.

Da's kras!

Niet alleen hout en laminaat zijn gevoelig voor krassen. Ook PVC-vloeren, glanzende tegels, natuursteen zoals marmer of leisteen, en vinyl kunnen beschadigen als je met een harde borstel zuigt. Zelfs vloeren met een lak- of waslaag of een hoogglans epoxyvloer zijn kwetsbaar. Gebruik in zulke gevallen altijd een borstel met zachte haren en controleer of er geen zand of vuil onder de borstel zit.

Meer power nodig? Hallo turboborstel

Heb je hoogpolig tapijt of zo'n lekker zacht vloerkleed? Heerlijk om op te lopen, maar stofzuigen is vaak een uitdaging. Daar komt de turboborstel goed van pas. In deze borstel zit een snel ronddraaiende rol waarmee je kleden en dikke vloerbedekking goed schoon kunt krijgen. De lange haren van de turbomond dringen diep door in de vezels en wippen kruimels, stof en ander vuil naar boven, waarna dat meteen opgezogen wordt.

©M. Pavlenko

Handig voor spinnenwebben: plumeau/zachte borstel

Bij de meeste stofzuigers zit ook een klein, rond opzetstuk met zachte haren (op de foto hieronder is het de tweede van links). De naam van deze zuigmond is plumeau, maar de meeste mensen zullen het gewoon de zachte borstel of het zachte borsteltje noemen. Je gebruikt hem voor het stofvrij maken van meubels en decoratie. Heel eerlijk gezegd is een stofdoek vaak handiger, maar voor het opzuigen van spinnenwebben tegen het plafond, het schoonmaken van lamellen of het stofvrij maken van lastige hoekjes is hij wél praktisch.

Voor de lastigste plekjes: de kierenzuiger

Hoewel je bij de naam misschien denkt dat dit opzetstuk speciaal bedoeld is voor houten vloeren met kieren, is dat niet zo. Deze lange en smalle zuigmond is vooral bedoeld voor plekken waar je anders niet bijkomt. Denk aan plinten, tussen bankkussens, achter radiatoren of tussen boeken in de kast. Handig om binnen handbereik te houden. Er is ook een combivariant: die heeft een borsteltje met zachte haren, dat je kunt uitklappen om krasgevoelige oppervlakken snel mee te nemen, bijvoorbeeld geverfde plinten.

©Andrey Rusetskiy

Een echt kruimelmonster: het meubelzuigmond

Wedden dat dit opzetstuk je favoriet gaat worden? De meubelzuigmond is een klein, vaak rechthoekig opzetstuk met korte borstelharen, die je er soms via de zijkant afschuift. Ideaal voor de trap, maar ook voor meubels – vooral van stof of leer. Handig voor kruimels op de bank of op de vloer. Ook in de keuken komt dit hulpstuk van pas, bijvoorbeeld wanneer je tijdens het koken veel gemorst hebt.

Extra accessoires: van kruimeldief tot gebogen borstel

Denk aan een geïntegreerd kruimelzuiger voor kleine klusjes – die zie je bijvoorbeeld bij steelstofzuigers van Dyson en Philips. Ook zijn er speciale borstels voor huishoudens met huisdieren, waarmee je makkelijker haren opzuigt. En woon je in een huis met veel lastig bereikbare plekken? Dan is een gebogen borstel handig, bijvoorbeeld voor bovenop kasten. Kijk goed of de stofzuiger die je op het oog hebt dit soort extra's heeft, en of je ze eventueel los kunt bestellen. Houd er wel rekening mee dat dit vaak geen universele extra's zijn: in veel gevallen passen ze alleen op de stofzuigers van het merk zelf.

©Philips

Nieuwe stofzuiger? Gooi de oude zuigmonden niet weg

Ga je een nieuwe stofzuiger kopen? Dan is de verleiding groot om alle opzetstukken en andere accessoires die bij je oude stofzuiger zaten weg te gooien. Niet doen! Vaak passen hulpstukken – zolang ze niet al te specifiek zijn, zie hierboven – op meerdere merken stofzuigers. En als de nieuwe slang te groot of te klein is om je favoriete borstel eraan te koppelen, kun je bij doe-het-zelfwinkels verloopstukjes kopen. Daarmee zet je de stukken stevig aan elkaar. Fijn voor als dat ene borsteltje van je vorige stofzuiger prettiger werkte dan het borsteltje dat bij je nieuwe zit. 

Doen: vergelijken!

Bij webwinkels die stofzuigers verkopen, kun je vaak vergelijken op wat er allemaal aan hulpstukken bij zit. Zoek daarvoor in de specificaties op iets als Toebehoren of Meegeleverde accessoires. Wanneer je vooraf al weet welke zuigmonden je echt nodig hebt, kun je daar in je keuze rekening mee houden.

▼ Volgende artikel
Nieuw van OPPO: A5, robuust en goedkoop 4G-toestel
© OPPO
Huis

Nieuw van OPPO: A5, robuust en goedkoop 4G-toestel

OPPO breidt zijn A-serie uit met een nieuw 4G-model: de OPPO A5. Deze smartphone is bedoeld voor wie een betrouwbaar, duurzaam toestel met praktische functies wil, zonder diep in de buidel te hoeven tasten.

Twee varianten

De OPPO A5 is er in twee varianten: de A5m (8GB RAM, 256GB opslag) en de A5x (4GB RAM, 128GB opslag). Beide modellen combineren degelijke hardware, een ruime batterij en slimme software in een handzaam ontwerp dat prettig in de hand ligt.

Stevig en solide

De OPPO A5 is water- en stofbestendig (IP65) en voldoet aan militaire standaarden voor schokbestendigheid. Poorten zijn extra afgedicht met silicone pakkingen, en de interne onderdelen zijn beschermd met speciale lijm- en schuimtape-constructies. Ook het scherm is aangepakt: dubbel gehard glas maakt het tot 160% beter bestand tegen schokken dan standaard glas. Uit laboratoriumtests blijkt dat het toestel niet alleen bestand is tegen vallen en krassen, maar het ook overleeft wanneer er per ongeluk een voertuig overheen rijdt.

©OPPO

Grote batterij die jaren meegaat

De 6.000 mAh-batterij biedt ruim 16 uur video, meer dan 26 uur bellen en ruim 450 uur standby-tijd. OPPO claimt een levensduur van vijf jaar: na 1.700 laadcycli moet de batterij nog altijd meer dan 80% van zijn capaciteit behouden. Opladen kan snel dankzij 45W SUPERVOOC-technologie: binnen 21 minuten zit je op 30%, volledig opladen duurt ongeveer anderhalf uur.

Heldere beelden en extra slimme camera's

De A5m is uitgerust met een 50 MP hoofdcamera en een dieptecamera van 2 MP. De A5x heeft een 32 MP hoofdcamera en een infraroodsensor waarmee compatibele apparaten bediend kunnen worden. Beide toestellen ondersteunen AI-functies zoals AI Portrait Mode en slimme beeldoptimalisatie. De 5 MP frontcamera is geschikt voor videobellen of een snelle selfie.

Slimme software en degelijk binnenwerk

De OPPO A5 draait op Android 15 en is voorzien van Google Gemini AI-assistent. De Trinity Engine optimaliseert prestaties op systeemniveau en zorgt voor soepel gebruik tot zeker vier jaar na aankoop. Onder de motorkap zit een Snapdragon 6s Gen1-chipset, aangevuld met 4GB of 8GB RAM, afhankelijk van het model. Dankzij RAM-uitbreiding kun je tijdelijk extra geheugen toevoegen wanneer dat nodig is.

©OPPO

Scherm, geluid en connectiviteit

Beide modellen hebben een helder scherm dat tot 1.000 nits aankan, ideaal voor gebruik buiten of in fel licht. De 300% Ultra Volume Mode zorgt dat je altijd goed hoort wat er gezegd wordt, en de automatische wissel tussen wifi en mobiel netwerk helpt bij stabiele connectiviteit onderweg.

Compact ontwerp, strakke afwerking

De OPPO A5 is 7,99 mm dik en weegt 193 gram. De A5m komt in een diepe donkerpaarse kleur (Dark Purple), de A5x in zwartblauw (Black Blue). De behuizing is afgewerkt met een matte glans en CNC-precisiebewerking.

Verkrijgbaarheid en prijzen

De OPPO A5 is direct beschikbaar via de OPPO-webshop.

  • De A5m (8GB/256GB, kleur: Dark Purple) kost 179 euro

  • De A5x (4GB/128GB, kleur: Black Blue) kost 159 euro