Zelfrijdende Tesla veiliger dankzij firmware-update

De auto-pilot modus van zelfrijdende Tesla's is dankzij een firmware-update flink op de schop gegaan. Dodelijke ongevallen zoals onlangs in de Verenigde Staten moeten daarmee voorkomen worden.

Voorheen vertrouwden zelfrijdende auto’s van Tesla met name op het camerasysteem aan boord, maar dat werd een bestuurder eerder dit jaar fataal. Vanwege de zon merkte de camera het reflecterende oppervlak van een vrachtwagen niet op, met een botsing op hoge snelheid tot gevolg. De man overleefde het ongeluk niet.

Dankzij de nieuwe firmware-update krijgt het radarsysteem in de bumper van de voertuigen een grotere rol. Daarvoor was wel extra werk nodig, omdat de radar eerder verschillende obstakels (bijvoorbeeld een blikje op de weg, of een ander voertuig) minder goed kon onderscheiden dan de camera dat deed.

Handen aan het stuur

Desgevraagd laat Tesla-baas Elon Musk weten dat de kans groot is dat het dodelijk ongeluk eerder dit jaar niet zou hebben plaatsgevonden als de wagen deze firmware-versie zou hebben gehad. 

Lees ook: Wie is er verantwoordelijk voor het rijgedrag van de zelfrijdende auto?

De software-update wordt gratis via internet aangeboden. Deze zorgt er ook voor dat bestuurders langer hun handen aan het stuur moeten houden. Het idee daarachter is dat je dan nog tijdig zelf in kunt grijpen, mocht de software je in de steek laten.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000