Slepen en neerzetten in Windows werkt niet, en nu?

© PXimport

Slepen en neerzetten in Windows werkt niet, en nu?

Geplaatst: 28 augustus 2022 - 11:05

Aangepast: 25 november 2022 - 11:45

Wesley Akkerman

Wanneer je Windows gebruikt, dan kun je heel gemakkelijk bestanden verslepen van de ene naar de andere locatie. Dat doe je via je muis. Maar soms weigert Windows dienst en dan moet je dat probleem oplossen. Daar gaan we je in dit artikel bij helpen.

Soms kan het al helpen dat je het programma, dat je op dat moment gebruikt, even opnieuw opstart – ongeacht de software. Een ander snel hulpmiddel is Windows laten vergeten wat die hier vlak voor moest verslepen. Wellicht is het systeem nog bezig met het verwerken van een ouder verzoek. Open hiervoor de Verkenner en selecteer een willekeurige map of willekeurig bestand met je linkermuisknop. Houd die knop ingedrukt en druk tevens op de Esc-toets op je toetsenbord. Probeer een bestand nu opnieuw te verslepen.

Nu we het toch over de Verkenner hebben: start die anders eens opnieuw op. Dat is gelukkig zo gepiept. Klik met je rechtermuisknop op Start en selecteer Taakbeheer. Klik op het tabblad Details (wellicht moet onderaan eerst op Meer details klikken) en zoek explorer.exe op.

Selecteer nu, met je rechtermuisknop, explorer.exe en kies voor Taak beëindigen. Het bureaublad verdwijnt nu, maar dat is normaal. Klik nu links bovenin op Bestand en kies voor Nieuwe taak uitvoeren. Typ explorer.exe in en druk op Enter. Nu start de Verkenner zich opnieuw op.

© PXimport

Gebruik je overigens een apart programma waarmee je de muis instelt en / of updatet? Check dan via die weg of er een update klaarstaat.

Windows-muisdrivers controleren

Wanneer de bovenstaande opties niet werken, dan is het tijd om de drivers van de muis te controleren. Klik met je rechtermuisknop op Start en selecteer Taakbeheer. Dubbelklik op Muizen en andere aanwijsapparaten en klik met de rechtermuisknop op de driver(s) van je muis. Kies vervolgens voor Stuurprogramma bijwerken en kies daarna voor de automatische optie. Mocht er een update beschikbaar zijn, dan installeert Windows die automatisch.

Verder hebben we nog de System File Checker tot onze beschikking, mocht ook de bovenstaande optie geen oplossing aanbieden. Eerder schreven we een uitgebreid artikel over SFC, wat je daarmee doet en hoe het werkt. Lees dit artikel goed door als je hieraan wil beginnen. Je kunt ook via de Opdrachtprompt, die opent als administrator via de rechtermuisknop, de volgende commando’s uitproberen:

  • Dism/Online/Cleanup-Image0/ScanHealth

  • Dism/Online/Cleanup-Image/RestoreHealth

© PXimport

Na beide of één van deze twee scans moeten de problemen toch echt verholpen zijn. Werkt verslepen op Windows nog steeds niet en heb je de Opdrachtprompt nog open, typ dan eens de volgende regel tekst in: msdt.exe -id DeviceDiagnostic. Druk op Enter, zodat er een apart venster naar boven komt: de probleemoplosser voor hardware en apparaten. 

Klik in dit venster op Geavanceerde opties en zet bij Oplossingen automatisch toepassen een vinkje. Klik tot slot op Volgende en de boel moet weer werken zoals voorheen.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000