Hoge Raad: bevriezing thuiskopieheffing illegaal

© PXimport

Hoge Raad: bevriezing thuiskopieheffing illegaal

Computer accessoires

Geplaatst: 7 maart 2014 - 11:50

Aangepast: 24 november 2022 - 10:36

Redactie

Heffing had ook op audio- en videospelers gemoeten, de Staat moet schade betalen aan rechthebbenden.

De Staat heeft jarenlang onrechtmatig gehandeld door de thuiskopieheffing niet uit te breiden naar harddisks, video- en audiospelers, oordeelt de Hoge Raad. Hiermee wordt arrest van het Hof bevestigd, een klinkende overwinning voor stichting Norma, na acht jaar procederen. Norma, die artiesten vertegenwoordigt, was over de kwestie al in 2006 naar de rechter gestapt, maar verloor zaak na zaak na zaak. Tot de totale wending bij het Hof.

Bevriezing niet billijk

Het kabinet had jaar na jaar het thuiskopiestelsel bevroren door alleen bestaande heffingen op blanco schijfjes te handhaven, maar deze niet uit te breiden naar harddisks zoals die in mp3-spelers, videorecorders en settopboxen zitten. De heffing op harddisks werd daarom op nul euro vastgesteld.

Maar de markt voor deze dragers groeide juist snel, terwijl de markt voor blanco schijfjes inzakte. Hierdoor liepen de inkomsten uit de thuiskopieheffing zienderogen terug en heeft de Staat onrechtmatig gehandeld jegens rechthebbenden, in dit geval artiesten en musici. De vergoeding was niet meer 'billijk' zoals Europees vastgelegd. De staat ging nog in cassatie, maar verliest ook bij de Hoge Raad.

"De Staat heeft weliswaar beleidsvrijheid heeft om vorm, wijze van financiering en inning van de 'billijke compensatie' te bepalen, maar daarbij verplicht is ervoor te zorgen dat de benadeelde rechthebbenden daadwerkelijk een billijke compensatie uitgekeerd krijgen. Voor dit laatste is vereist dat de vergoeding volgens een samenhangend stelsel wordt vastgesteld en geheven. De door de Staat gekozen wijze - waarbij de financiering van de billijke compensatie volledig op twee minder belangrijk wordende dragers wordt afgewenteld en juist in het geheel niet op andere, steeds belangrijker wordende dragers, voldoet niet aan die eis van een samenhangend systeem", aldus een verklaring van de hoogste magistraten.

Staat opnieuw aangeklaagd

Rechthebbenden krijgen nu schadevergoeding van de Staat, dit wordt naar verwachting binnen een half jaar vastgesteld, meldt Wisso Wissing, directeur van NORMA.

Inmiddels heeft het kabinet de thuiskopieheffing anderhalf jaar geleden weer uitgebreid, wat juist weer tegen het zere been is van de tech- en elektronicabranche, die op hun beurt de Staat hebben aangeklaagd.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000