Chip maakt apparatuur een stuk zuiniger

© PXimport

Chip maakt apparatuur een stuk zuiniger

Computer accessoires

Geplaatst: 23 juli 2014 - 06:30

Aangepast: 16 november 2022 - 09:55

Redactie

Een chip voor de stand-byfunctie kan het stroomverbruik van onder meer pc's, laptops en mobiele telefoons met 10 tot 100 keer verminderen. Dat zegt ingenieur Hans Meyvaert van het Departement Elektrotechniek (ESAT) van de Universiteit van Leuven.

Van het wereldwijde elektriciteitsverbruik gaat naar schatting ongeveer 10 procent op aan 'sluipverbruik': ook in de waakstand gebruiken uiteenlopende apparaten stroom. De verspilde energie van individuele elektronische toestellen is op zichzelf niet erg groot, maar bij elkaar opgeteld wel. Beter is om apparaten volledig uit te zetten wanneer ze niet worden gebruikt.

Nieuwe spanningsconverter nodig

Het probleem zit hem volgens Meyvaert in de zogenoemde spanningsconverter of adapter van al die apparaten. De netspanning van het elektriciteitsnetwerk - een hoge wisselspanning - moet omgezet worden naar een voedingsspanning voor de toestellen, een lagere gelijkspanning. Daar zorgt de adapter voor. Het typische vermogen van die adapter is echter veel hoger dan voor de waakstand van apparaten nodig is.

Meyvaert stelt daarom een aparte spanningsconverter voor met een laag vermogen voor de waakstand, naast de gewone adapter die meteen stroom moet leveren als het apparaat weer wordt ingeschakeld. De normale adapter kan tijdens de slaapstand daardoor volledig uitgeschakeld worden.

Componenten in chip

Nadeel is dat een extra adapter voor fabrikanten ook weer een extra onderdeel betekent. Meyvaert heeft daarom een chip ontworpen waarin alle componenten van de spanningsconverter zijn geïntegreerd. Deze adapter levert 10 microwatt voor functionaliteit tijdens de waakstand, waardoor het stroomverbruik flink kan worden beperkt.

Er zijn nog geen concrete plannen voor de chip, maar Meyvaert vindt het verstandig als de overheid nieuwe normen zou opleggen. De chip hoeft niet duur te worden bij massagebruik. Naast laptops en mobiele telefoons kan ook worden gedacht aan koffiezetapparaten, kabelmodems en printers.

Zijn project 'Monolithic mains AC-DC step-down converter with custom high-voltage passives in CMOS technology' heeft recentelijk een prijs ontvangen van de Broadcom Foundation University Research Competition.

Foto: Hans Meyvaert links naast Henry Samueli van de Broadcom Foundation University Research Competition.

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000