ID.nl logo
Kieskeurig.nl's grote tv-test: dit zijn de 15 beste televisies van 2024
© Ole | Adobe Stock
Huis

Kieskeurig.nl's grote tv-test: dit zijn de 15 beste televisies van 2024

Ook in 2024 hebben Kieskeurig.nl en ID.nl de beste televisies laten testen door expert Eric Beeckmans. En met de feestdagen in aantocht is dit het moment om zo'n televisie voor een mooie prijs in de wacht te slepen. Bekijk snel welke tv's er zijn getest, en waar je ze het goedkoopst op de kop kunt tikken!

De televisies van vandaag de dag bieden natuurlijk tal van opties en functies, en verschillen qua gebruikte techniek aanzienlijk van elkaar. Hierdoor kan het lastig zijn om de juiste keuze te maken. Gelukkig helpen wij je op weg, want onze tv-expert Eric Beeckmans heeft de afgelopen maanden tal van modellen getest. De uitgebreide tests kun je per model afzonderlijk verder lezen, maar in dit artikel vatten we ze samen, inclusief tips waar je ze het voordeligst aan kunt schaffen.

Panasonic TV-55Z85AEG - Extra vurig toestel

De Panasonic TV-55Z85AEG is een indrukwekkende 4K-oledtelevisie met een scherp beeld en uitstekende schaduwdetails. Dankzij de nieuwe HCX Pro AI MkII-processor biedt de tv voortreffelijke beeldverwerking en natuurlijke kleuren, zowel in SDR als HDR. Dolby Vision IQ en HDR10+ Adaptive zorgen voor een rijke HDR-ervaring. Gamers kunnen rekenen op lage input-lag en ondersteuning voor 4K120, hoewel 4K144 ontbreekt.

©Panasonic

Qua smart-tv-functionaliteit maakt Panasonic gebruik van Fire TV, dat een soepel gebruik biedt met goede zoekfuncties, maar in België een teleurstellend app-aanbod heeft. Het geluid is degelijk met Dolby Atmos, maar mist DTS-ondersteuning. Daarnaast bieden slechts twee van de vier HDMI-poorten versie 2.1. Het ontwerp is eenvoudig maar solide, met een relatief dikke behuizing en een centrale voetplaat zonder draaifunctie.

Pluspunten
Uitstekende beeldkwaliteit en schaduwdetails
Lage input-lag en sterke gamefunctionaliteiten
Ondersteuning voor HDR10+ en Dolby Vision IQ

Minpunten
Beperkt app-aanbod in België
Geen DTS-ondersteuning
Slechts twee HDMI 2.1-poorten


Sony Bravia K-65XR80 - De hogere prijs waard?

De Sony Bravia K-65XR80 is een 65inch-oledtelevisie die uitstekende beeldkwaliteit levert dankzij het oledpaneel en de XR-processor. Het design is prachtig afgewerkt en de audio is prima, mede door het Acoustic Surface-systeem. Google TV biedt een uitgebreid app-aanbod. Echter, de tv verbergt wat schaduwdetail en de kalibratie in de Professional-modus kan beter.

©Sony

Voor gamers is het jammer dat er slechts twee HDMI 2.1-poorten zijn. Ondanks deze kritiekpunten zet de Sony mooie resultaten neer, maar de prijs ligt wel flink hoger dan concurrenten zoals de LG C4.

Pluspunten
Prima piekhelderheid en kleurweergave
Zeer goede beeldverwerking
Prima audio met Acoustic Surface, Dolby Atmos en DTS:X

Minpunten
Verbergt veel schaduwdetail
Slechts twee HDMI 2.1-aansluitingen


LG OLED Evo G4 - Beeldkwaliteit voor de fijnproever

De LG OLED Evo G4 – volledig typemodel OLED65G36LA – is een topmodel in de oled-reeks, dat uitblinkt in beeldkwaliteit en veelzijdigheid. Met een vernieuwde Alpha 11-processor en verbeterde microlenzen biedt de G4 een piekhelderheid van 1615 nits en een kleurbereik van 97% P3. Dit zorgt voor prachtige beelden, vooral in HDR10 en Dolby Vision, hoewel HDR10+ ontbreekt. De tv is ideaal voor gamers dankzij de vier HDMI 2.1-poorten en lage input-lag.

©LG Electronics

WebOS 24 zorgt voor een uitgebreide smart-tv-ervaring, met vijf jaar updates. De audioprestaties zijn goed, met ondersteuning voor Dolby Atmos, al kan een soundbar voor een betere ervaring zorgen. Minpunten zijn de advertenties op het Home-scherm en een hoge lanceringsprijs.

Pluspunten
Sublieme piekhelderheid
Alpha 11-processor met uitstekende beeldverwerking
Fantastische HDR-beelden in HDR10 en Dolby Vision

Minpunten
Advertenties op het Home-scherm
Geen ondersteuning voor HDR10+


4TCL 115X955 - Groot, groter, grootst

De TCL 115X955 is een indrukwekkende 115inch-televisie die uitzonderlijke prestaties biedt dankzij zijn miniled-technologie. Met 20.000 dimming zones en een piekhelderheid tot 5000 nits, levert deze tv fenomenale beeldkwaliteit met nauwkeurige kleuren en uitgebreide HDR-ondersteuning. Hoewel het formaat en gewicht van de tv hem minder geschikt maken voor gemiddelde woonkamers, toont het toestel wel de mogelijkheden van de beste miniled-technologie.

©TCL

Het VA-paneel heeft een indrukwekkend contrast van bijna 50.000:1 met dimming. De televisie ondersteunt alle HDR-formaten, inclusief Dolby Vision IQ Precision Detail. De beeldverwerking is uitstekend, hoewel er ruimte is voor verbetering bij anti-banding en het behoud van detail in de achtergrond. TCL's Google TV-interface is snel en biedt een breed scala aan apps. De tv heeft een nieuwe afstandsbediening en een 6.2.2-audioconfiguratie, maar een externe audio-oplossing wordt aangeraden vanwege de uitstekende beeldkwaliteit.

Pluspunten
Bioscoopwaardig beeldformaat
Record piekhelderheid
Intens contrast met 20.000 zones

Minpunten 
Erg prijzig
Scherpte accentueert detail te sterk


Philips 65PUS8909 - Strijdvaardig, maar is dat voldoende?

De Philips The One 65PUS8909/12 is een solide middenklasse-tv, maar mist de vooruitgang die concurrenten wel tonen. Het apparaat biedt een aantrekkelijk design met driezijdig Ambilight en is uitgerust met een uitstekend 144Hz-paneel, ideaal voor sportliefhebbers en gamers dankzij de vier HDMI 2.1-poorten. Het nieuwe Titan OS is snel en gebruiksvriendelijk, hoewel het app-aanbod nog kan groeien.

©TP Vision

De beeldkwaliteit is over het algemeen goed, maar het contrast en de helderheid blijven beperkt, waardoor donkere scènes minder indrukwekkend zijn. HDR-prestaties zijn voldoende, mede dankzij Dolby Vision. De audiokwaliteit is adequaat voor dagelijks gebruik, maar voor een intensere audio-ervaring is een soundbar aan te raden. De afstandsbediening kan verbeterd worden, en hoewel het toestel mooi is, vinden we de prijs aan de hoge kant gezien de concurrentie van merken zoals TCL en Hisense, die meer waarde bieden voor vergelijkbare modellen.

Pluspunten
Mooi design
Driezijdig Ambilight
Degelijke kijkhoek en goede bewegingsscherpte

Minpunten 
Beperkt contrast en helderheid
Lichte uniformiteitsproblemen
Titan OS nog niet volwassen


Samsung QE55S95D - Geen hinderlijke reflecties meer

De Samsung QE55S95D is een premium QD-oledtelevisie die vooral uitblinkt door zijn mat afgewerkte scherm, dat hinderlijke reflecties minimaliseert. Dat is ideaal voor lichte omgevingen. De derde generatie QD-OLED biedt een opvallende helderheid en een breed kleurbereik, met een piekhelderheid van 1793 nits. Hoewel de beeldkwaliteit uitstekend is met perfect contrast en goede bewegingsscherpte, ontbreekt nog steeds ondersteuning voor Dolby Vision.

©Samsung

Samsungs vernieuwde Smart Hub-interface is gebruiksvriendelijk en biedt diverse functies. Ondanks het hoogwaardige design en de uitstekende beeldprestaties, blijft de geluidskwaliteit achter. De 4.2.2 70W-opstelling mist diepe bassen, waardoor een soundbar bijna noodzakelijk is voor een bioscoopwaardige geluidservaring. Met vier HDMI 2.1-aansluitingen is de tv ideaal voor gamers, en de One Connect Box biedt een nette oplossing voor kabelbeheer.

Pluspunten
Perfect contrast
Zeer groot kleurbereik
Zeer goede beeldbewerking

Minpunten 
Geen ondersteuning voor Dolby Vision
Zwakke geluidskwaliteit


Philips 65OLED908 - Fraai beeld én geluid

De Philips 65OLED908 biedt een indrukwekkende combinatie van beeld en geluid, mede dankzij de samenwerking met Bowers & Wilkins voor een uitstekende audio-ervaring. Het toestel beschikt over een nieuw oledpaneel met microlens-array-technologie, wat resulteert in een zeer hoge piekhelderheid en een kleurbereik van 96% P3. De Philips P5-processor zorgt voor uitmuntende beeldverwerking, hoewel er kleine tekortkomingen zijn in schaduwdetail en kleurstroken.

©TP Vision

De tv ondersteunt HDR-formaten zoals Dolby Vision en biedt driezijdig Ambilight voor een meeslepende kijkervaring. Voor gamers zijn er twee HDMI 2.1-poorten met ondersteuning voor functies als VRR en ALLM. De gebruiksvriendelijke Google TV-interface, samen met de vernieuwde afstandsbediening met verlichte toetsen, verbetert de gebruikservaring. Ondanks enkele minpunten, zoals het ontbreken van een uitgebreider surround-geluid, is deze tv een solide keuze voor wie geen externe soundbar wil.

Pluspunten
Zeer hoge piekhelderheid
Uitstekende audio van Bowers & Wilkins
Slimme lichtsensor

Minpunten
Beperkt schaduwdetail
Geen effectieve oplossing voor kleurstroken


Sony XR-55A80L - Fijne maar prijzige oledtelevisie

De Sony XR-55A80L is een veelzijdige oledtelevisie die uitblinkt in beeldkwaliteit en geluid. Het oledpaneel levert prachtige beelden met uitstekende kalibratie en beeldverwerking, ideaal voor films, sport en games. De Acoustic Surface-technologie zorgt voor indrukwekkend geluid direct uit het scherm, ondersteund door Dolby Atmos. Met Google TV biedt de A80L een uitgebreide smart-tv-ervaring met een breed scala aan apps en gepersonaliseerde aanbevelingen.

©Sony

De tv heeft echter slechts twee HDMI 2.1-poorten en kan Dolby Vision niet combineren met 4K120/VRR, wat een beperking kan zijn voor gamers. Ondanks dat het ontwerp aantrekkelijk is, is de prijs hoger dan die van vergelijkbare modellen van concurrenten. De Sony XR-55A80L is een uitstekende keuze voor wie op zoek is naar hoogwaardige beeld- en geluidskwaliteit, en bereid is om een hogere prijs te betalen.

Pluspunten

• Uitstekend zwart en kleurweergave
• Prima audio met Acoustic Surface
• Google TV voor uitgebreide smart-tv-ervaring

Minpunten
• Slechts twee HDMI 2.1-aansluitingen
• Dolby Vision en 4K120 niet te combineren
• Hogere prijs dan concurrenten


TCL 65C855 - Een subtopper met ambitie

De TCL 65C855 is een televisie die indrukwekkende prestaties biedt voor zijn prijs. TCL heeft zich gericht op verbeteringen, hoewel niet alle specificaties resulteren in betere prestaties. Het model biedt uitstekende beeldkwaliteit met goed contrast, verfijnde lokale dimming, en prachtige HDR-weergaven.

©TCL

De audiokwaliteit, ondersteund door Onkyo, is solide met Dolby Atmos en DTS:X, hoewel er een bug in Dolby Atmos zit die met een software-update kan worden verholpen. De volumeknop is onhandig geplaatst. Ondanks deze minpunten biedt de tv veel functies, zoals Google TV en game-opties, en presteert hij goed in zowel donkere als lichte omgevingen.

Pluspunten
Uitstekend contrast en zwartdetail
Zeer goede en verfijnde lokale dimming
Prachtige HDR-beelden

Minpunten
Slecht geplaatste volumeknop
Dynamische HDR-tonemapping werkt maar matig
Mogelijke Dolby Atmos-bug


Hisense 65U79NQ - Prima middenklasser

De Hisense 65U79NQ is een prima middenklasse-tv die zich onderscheidt met verbeterde piekhelderheid ten opzichte van zijn voorganger. Hoewel het contrast niet verbeterd is, biedt de tv voldoende helderheid, contrast en kleurbereik voor zowel doorsnee-kijkers als filmliefhebbers. Gamers krijgen de keuze tussen Full HD op 240Hz of 4K op 144Hz. De Dolby Vision met Precision Detail zorgt voor uitstekende HDR-beelden.

©Hisense

Het gebruiksvriendelijke VIDAA U-platform en de nieuwe afstandsbediening verbeteren het gebruiksgemak. Echter, dynamische tonemapping biedt geen duidelijke verbetering en lokaal dimmen kan een halo-effect veroorzaken. De kijkhoek is beperkt en het app-aanbod kan beter, hoewel er verbeteringen op komst zijn.

Pluspunten
Prima piekhelderheid
Mooie HDR-beelden
VIDAA U is gebruiksvriendelijk en snel

Minpunten
Dynamische tonemapping niet altijd een verbetering
Lokaal dimmen toont soms een halo
Matige kijkhoek


Philips 55OLED809/12 - Stijlvolle en veelzijdige oledtelevisie

De Philips 55OLED809/12 blinkt uit in beeldkwaliteit en gebruiksgemak. Dit model biedt verbeterde HDR10-prestaties en heeft een vernieuwde gamebalk. De piekhelderheid is opgevoerd, en de Ambilight-technologie zorgt voor een unieke kijkervaring.

©TP Vision

De televisie ondersteunt Dolby Vision en HDR10+, en biedt een uitstekende geluidservaring met Dolby Atmos en DTS:X. Het toestel heeft echter slechts twee HDMI 2.1-poorten, wat een beperking kan zijn voor gebruikers met meerdere high-end apparaten. De prijs is aan de hoge kant, maar de tv levert een uitgebreid pakket aan functies, waaronder Google TV, Airplay 2, en diverse gamerfeatures.

Pluspunten
Goede piekhelderheid en beeldverwerking
Universele HDR-ondersteuning
Uitstekend geluid en Dolby Atmos-ondersteuning

Minpunten
Slechts twee HDMI 2.1-aansluitingen


Philips 65OLED959 - Stijlvolle bioscoop-tv

De Philips 65OLED959 is een high-end televisie die speciaal is ontworpen voor bioscoopliefhebbers. Het apparaat combineert uitzonderlijke beeldkwaliteit dankzij het META 2.0-oledpaneel met een zeer hoge piekhelderheid, en kent een indrukwekkend geluidssysteem van Bowers & Wilkins.

©TP Vision

Het ontwerp is opvallend en modern, met een vernieuwde driezijdige Ambilight Plus, iets wat een unieke kijkervaring biedt. De televisie ondersteunt universele HDR-formaten en is uitgerust met HDMI 2.1-poorten voor gamers. Echter, donkere HDR10-beelden kunnen storende ruis vertonen. Het toestel is verder voorzien van Google TV en ondersteunt AirPlay 2

Pluspunten
Bijzonder design
META 2.0-oledpaneel met zeer hoge piekhelderheid
Goede audio dankzij Bowers & Wilkins-luidsprekers

Minpunten
Storende ruis zichtbaar in heel donkere HDR10-beelden


TCL 55C765 - De lat voor de middenklassers ligt weer hoger

De TCL 55C765 is een uitstekende middenklasse-tv die miniled-technologie naar een breder publiek brengt. Het apparaat biedt indrukwekkend contrast en schaduwnuance dankzij de vele dimmingzones. Het ruime kleurbereik en de hoge piekhelderheid zorgen voor prachtige HDR-beelden, vooral bij Dolby Vision-content. Bewegingsscherpte is uitstekend, wat ideaal is voor gamers en sportliefhebbers.

©TCL

De tv is uitgerust met Google TV, AirPlay 2 en diverse gamingfeatures. Een nadeel is dat de ARC/eARC-functie is verplaatst naar een HDMI 2.1-poort, wat een probleem kan zijn voor hardcore gamers die een soundbar willen aansluiten. Daarnaast is de dynamische HDR-tonemapping matig en is de kijkhoek beperkt. Ondanks enkele minpunten blijft de tv een sterke keuze in zijn klasse.

Pluspunten
Uitstekend contrast en zwartdetail
Hoge piekhelderheid en ruim kleurbereik
Zeer goede lokale dimming met veel zones

Minpunten
HDR10 is te helder gekalibreerd
Beperkte kijkhoek
Dynamische HDR-tonemapping werkt maar matig


LG 65QNED91T6A - Kan hij tippen aan de concurrentie?

De LG 65QNED91T6A is een miniled lcd-tv met LG's QNED-technologie die zich richt op het subtop- en middensegment. De tv biedt een ruim kleurbereik en zeer goede beeldverwerking, wat resulteert in mooie HDR-beelden, vooral in een verlichte woonkamer. Het toestel ondersteunt Dolby Vision en biedt een gebruiksvriendelijke WebOS-omgeving met veel apps.

©LG Electronics

Het aantal zones in de achtergrondverlichting is echter beperkt, wat resulteert in een matig contrast en piekhelderheid vergeleken met concurrenten als Hisense en TCL. Bovendien zijn er advertenties op het Home-scherm, wat als storend wordt ervaren.

Pluspunten
Ruim kleurbereik en uitstekende beeldverwerking
Mooie HDR-beelden met Dolby Vision
Gebruiksvriendelijk WebOS met veel apps.

Minpunten
Beperkt aantal zones in de achtergrondverlichting.
Matige piekhelderheid en beperkte kijkhoek
Advertenties op het Home-scherm


Hisense 65U8NQ - Kristalhelder beeld en rijk uitgerust

De Hisense 65U8NQ is een indrukwekkende miniled-tv met een toename van 60 procent in dimmingzones en een verdubbelde piekhelderheid. Het biedt een uitstekende beeldkwaliteit met veel helderheid, kleur en contrast, wat resulteert in levensechte HDR-beelden.

©Hisense

De tv ondersteunt Dolby Vision IQ en HDR10+ en heeft een gebruiksvriendelijk VIDAA U-platform. Het apparaat is uitgerust met HDMI 2.1-poorten en biedt goede audiokwaliteit. Echter, het contrast kan beter gezien het aantal dimmingzones, en er zijn slechts twee HDMI 2.1-poorten. De kijkhoek is matig en het app-aanbod is beperkt, vooral in België.

Pluspunten
Indrukwekkende piekhelderheid en kleurweergave
Levensechte HDR-beelden met Dolby Vision IQ
Gebruiksvriendelijk VIDAA U-platform

Minpunten:
Beperkt aantal HDMI 2.1-poorten
Matige kijkhoek
Beperkt app-aanbod


▼ Volgende artikel
Bouw een slim en energiezuinig e-ink-scherm voor je smarthome
Huis

Bouw een slim en energiezuinig e-ink-scherm voor je smarthome

Je smarthome hangt vol met slimme apparatuur en sensoren die je van alles over je huis vertellen, waardoor het haast zonde is dat je deze data alleen vanaf je smartphone of computer kunt aflezen. Een tablet aan de muur hangen kan een oplossing zijn, maar het kan nog een beetje moderner. In dit artikel lees je hoe je zelf een e-ink-scherm bouwt dat je overal in huis kunt neerzetten of ophangen.

In dit artikel laten we zien hoe je zelf een e-ink-scherm bouwt en gebruikt voor je smarthome:

  • Ga voor de Home Assistant Green of installeer Home Assistant op een Raspberry Pi
  • Kies voor een e-ink-scherm van WaveShare
  • Verbind het scherm met een ESP32-microcontroller en programmeer deze met ESPHome
  • Configureer een YAML-bestand om data als temperatuur en luchtvochtigheid weer te geven
  • Plaats het scherm in een fotolijstje of 3D-geprinte behuizing

Wat er nog meer in huis slim kan? Zo maak je van je doorsnee huis een slim, comfortabel en veilig huis

Er zijn meerdere redenen om e-ink te gebruiken om informatie over je smarthome te tonen. Ten eerste zijn deze schermen niet voorzien van achtergrondverlichting, waardoor ze geen baken van licht in je kamer worden. Zo’n scherm is net zo subtiel als een foto aan de muur en kan bij het juiste formaat zelfs in een fotolijstje worden gestopt. Ten tweede is e-ink zeer energiezuinig: het scherm verbruikt alleen stroom als deze het de inhoud ververst. Laat jouw scherm de temperatuur in een kamer zien en blijft die urenlang stabiel? Dan wijzigt het scherm niet en verbruikt het bijna geen energie.

Compatibiliteit

Uiteraard is niet ieder smarthomesysteem compatibel met zelfgebouwde e-ink-schermpjes. In dit artikel gaan we uit van een smarthome met Home Assistant, een populair opensource-platform van Nederlandse makelij. Omdat Home Assistant opensource is, werkt het met tal van extra toepassingen en apparaten – waaronder de zeer flexibele ESP32-microcontroller. Dit zijn kleine apparaatjes die je met allerlei apparatuur kunt verbinden en vervolgens programmeert om door Home Assistant als slim thuisapparaat te worden gezien.

Home Assistant

Home Assistant is op allerlei soorten apparaten te installeren. Het bedrijf achter het systeem verkoopt de Home Assistant Green voor pakweg 130 euro. Dat is de simpelste oplossing, maar wie een ongebruikte Raspberry Pi in de kast heeft liggen, kan daar ook de Home Assistant-software op installeren. Een Raspberry Pi 3 is bruikbaar, maar een Pi 4 of 5 wordt geadviseerd. Groot voordeel van een Pi is dat Home Assistant in de officiële configuratiesoftware van de fabrikant zit verwerkt.

Je downloadt de Raspberry Pi Imager van www.raspberrypi.com/software. Bij het voorbereiden van je microSD-kaart kies je Other specific-purpose OS gevolgd door Home assistants and home automation. In de getoonde lijst selecteer je de software voor Home Assistant.

De Home Assistant Green is een alles-in-één-oplossing voor wie zijn smarthome op Home Assistant wil aansluiten.

Configuratie

Staat de software op je microSD-kaart, dan kun je deze in je Pi steken, de stroom aansluiten bij voorkeur een ethernetkabel aansluiten. In de browser van je computer open je dan http://homeassistant.local:8123 om het smarthomesysteem naar wens te configureren.

Je kunt binnen Home Assistant nagenoeg al je gebruikte slimme gadgets toevoegen, zoals de lampen van Hue, sloten van Nuki en verwarmingsknoppen van Tado. Voor apparaten die niet officieel worden ondersteund zijn er bijna altijd wel door fans gemaakte integraties die met het systeem communiceren. Over alle apparaten die gekoppeld zijn aan Home Assistant koppelt kun je later informatie laten weergeven op je e-ink-scherm.

Drie stukjes van de puzzel

Voor de bouw van je e-ink-display heb je drie zaken nodig. Ten eerste is er het scherm zelf. Hier gaan we uit van een 4,2inch-display van WaveShare. Deze is in meerdere webwinkels te koop voor rond de 35 euro. Andere schermen zouden ook moeten werken, maar van dit WaveShare-scherm is bekend dat meer mensen ze succesvol met Home Assistant hebben verbonden. Omdat je later afhankelijk bent van een stukje code, is het gunstig om een beproefde optie te kiezen.

Dit beeldscherm van WaveShare gebruikt e-paper, waardoor informatie net als bij een e-reader wordt getoond. Zeer zuinig en goed af te lezen in fel zonlicht.

Vergeet je HAT niet

Let er bij je aanschaf goed op dat je scherm voorzien is van een zogeheten E-Paper Driver HAT. Bij WaveShare zit dit er standaard op. HAT staat voor Hardware Attached on Top, een printplaatje dat extra functionaliteit aan je onderdeel geeft. In dit geval kun je de Driver HAT met een standaard ribbonkabel met het scherm verbinden, waarna je allerlei kleine pinnetjes hebt om snoertjes op aan te sluiten om weer met een andere device te verbinden. Snoertjes die je nodig hebt voor het laatste stuk van onze puzzel.

Met de speciale E-Paper Driver HAT kun je het beeldscherm aansluiten op andere apparaatjes, zoals de ESP32.

Microcontroller aansluiten

Als laatste hebben we een ESP32-microcontroller nodig. Door de kabels van de E-Paper Driver HAT te verbinden met de ESP32, kan het scherm met wifi verbinden en data ontvangen van Home Assistant. Bijna iedere ESP32 werkt, maar zorg er wel voor dat je model kleine cirkelgaatjes aan de zijkanten heeft. Deze heb je later nodig om te solderen. Dit vergt enige ervaring met een soldeerbout. Hoewel de HAT snoertjes heeft die je kunt vastpluggen, moet je de uiteindes vastsolderen aan verbindingspoortjes van de ESP32-module.

©Tomasz - stock.adobe.com

Deze ESP32 is een zogeheten microcontroller. Programmeer hem met de juiste firmware en hij kan ieder apparaat met Home Assistant verbinden.

Welke kabel naar welke GPIO-pin?

Je kunt de kabels van je HAT uiteraard niet zomaar solderen. Hier een overzicht van welk snoer je waarmee verbindt:

  • BUSY-kabel aan de GPIO27-pin
  • RST-kabel aan de GPIO33-pin
  • DC-kabel aan de GPIO25-pin
  • CS-kabel aan de GPIO26-pin
  • CLK-kabel aan de GPIO18-pin
  • MOSI-kabel aan de GPIO23-pin
  • GND-kabel aan de GND-pin
  • 3.3V-kabel aan de 3.3V-pin

Deze pins gelden voor de configuratie met het door ons gebruikte 4,2inch-display. Wees voorzichtig en kijk vooraf goed wat voor aansluitingen worden gebruikt bij een configuratie voor jouw beeldscherm, soms kan dat namelijk verschillen.

ESPHome

Zijn je schermpje, de HAT en de ESP32 allemaal met elkaar verbonden? Dan is het tijd om de ESP32 te programmeren. Dat doen we met behulp van ESPHome, wat op zijn beurt weer in Home Assistant kan worden geïnstalleerd. Open in een browser het webadres van jouw Home Assistant en ga in de linkerbalk onderaan naar Instellingen / Add-ons. Druk rechtsonder op de knop voor de add-on-winkel, zoek ESPHome en installeer dat.

Druk na installatie op de knop Start. Klik daarna op Open Web UI te klikken. Je ziet het ESPHome Dashboard. Hier kun je de ESP32 configureren zonder geavanceerde programmeerkennis. Verbind je installatie met een usb-kabel aan Home Assistant en tik op New Device. Volg hierna de geboden stappen.

ESPHome is gebruiksvriendelijk vanwege het dashboard met alle opties.

YAML-configuratie

Wordt er om een YAML-configuratie gevraagd, plak dan de code getoond op de pagina die je vindt via www.kwikr.nl/epaperyaml. Voer de gegevens van je wifi-netwerk in. Dit configuratiebestand zorgt ervoor dat de ESP32 weet met welke pins hij voor je scherm moet communiceren en wat voor data er op het display getoond moeten worden. Standaard heeft dit bestand een configuratie met een plantensensor, koolmonoxidemeter, de huidige temperatuur en luchtvochtigheid in de ruimte. Door deze apparaten te vervangen door andere apparatuur die aan jouw Home Assistant is verbonden, kun je de inhoud van het display naar eigen smaak veranderen.

Updates of wijzigingen doorvoeren

Bij het instellen van de ESP32-module wordt speciale firmware naar de hardware geschreven. Dat kan bij de eerste installatie alleen als hij met een usb-kabel met je Home Assistant-apparaat is verbonden. Als je later updates of wijzigingen wil doorvoeren, kun je de gadget met het ESPHome-dashboard verbinden.

In een fotolijstje

Nu zou je e-inkscherm het moeten doen. Dan rest ons nog maar één ding: de gadget ergens in je huis neerzetten of ophangen. Met een beetje geluk kun je een fotolijstje vinden dat ruimte biedt aan het scherm, de HAT en de ESP32. Het 4,2inch-display is aan de buitenkant 103 bij 78,5 millimeter groot, waardoor hij ruim past in een lijstje voor een foto van klein formaat, 100 bij 150 millimeter.

Heb je een 3D-printer? Op www.printables.com vind je allerlei 3D-behuizingen voor de e-ink-schermen van WaveShare, van simpele standaarden tot aan elegante lijstjes voor aan de muur. Groot voordeel aan deze oplossingen is dat ze vaak gemaakt zijn om de ESP32 en HAT ook te integreren, waardoor alles mooi in één pakketje kan worden weggestopt.

Er zijn online tal van 3D-printbare hoesjes speciaal voor dit project te vinden, waaronder deze op printables.com van gebruiker G00TH.

Stroom gewenst, maar optioneel

Het scherm gebruikt nagenoeg geen stroom, maar de ESP32 wel. De microcontroller heeft meerdere processorkernen en een wifi-module die continu verbinding moeten maken.

Wil je het scherm ergens ophangen zonder stroomvoorziening, dan zijn er verschillende oplossingen. Het beeldscherm toont informatie tot er nieuwe informatie moet worden weergegeven, zelfs als de stroomtoevoer niet beschikbaar is. Je zou dus het scherm bijvoorbeeld op een plek kunnen hangen waar slechts eens per dag nieuwe informatie getoond hoeft te worden. Denk aan de agendapunten van die dag of het weerbericht. Je kunt dan aan het begin van je dag even een powerbank aan de ESP32 hangen. Het apparaatje start dan op, haalt zijn nieuwe informatie op en toont dit op het scherm. Daarna kan de stroom er weer af.

▼ Volgende artikel
Hoe privacyvriendelijk zijn op privacy gerichte browsers?
© BillionPhotos.com- stock.adobe.com
Huis

Hoe privacyvriendelijk zijn op privacy gerichte browsers?

Als je het belangrijk vindt dat je niet gevolgd wordt tijdens het internetten, kun je beter geen standaardbrowser als Microsoft Edge en Google Chrome gebruiken. Er zijn verschillende browsers die beweren speciaal te zijn ontworpen om je online sporen zo veel mogelijk te verbergen. In dit artikel bespreken we vier zelfbenoemde privacybrowsers en kijken we of ze hun beloftes waarmaken.

In dit artikel bespreken we Brave, DuckDuckGo, LibreWolf en TOR. Dit zijn alle vier internetbrowsers die ingericht zijn op privacyvriendelijkheid.

Gebruik je toch liever een bekendere browser, maar wil je je online privacy wel zoveel mogelijk waarborgen? In dit artikel bespreken we hoe populaire browsers omgaan met je privacy.

Brave

De op Chromium gebaseerde Brave-browser zorgt er (zonder dat je aan de instellingen hoeft te komen) voor dat de identificeerbare informatie die je browser naar websites en adverteerders stuurt (oftewel je 'fingerprint'), iedere keer weer compleet willekeurig is, zodat je niet betrouwbaar kunt worden geïdentificeerd. Volgens de website Cover Your Tracks worden vrijwel alle trackers geblokkeerd door de browser.

Desondanks vertrouwen sommige gebruikers Brave niet meer, doordat de browser verschillende controverses op zijn naam heeft staan. Zo kwam Brave in 2016 met een (optionele) functie die advertenties op websites blokkeerde, maar vervolgens verving door eigen reclames. Gebruikers kregen dus alsnog advertenties te zien, maar nu streek de browser daar zelf de inkomsten voor op.

Vier jaar later verving Brave zonder het te melden URL's naar sommige cryptosites door affiliatelinks (waar de browser geld mee verdient) en in 2023 kwam de browser in opspraak omdat het zijn VPN-dienst standaard installeerde bij gebruikers. Brave beweert overigens dat dit allemaal fouten betrof en heeft de controversiële veranderingen inmiddels teruggedraaid.

DuckDuckGo

De zelfbenoemde 'Private Browser' DuckDuckGo belooft net als de andere browsers in dit artikel dat je tijdens het surfen niet kan worden getraceerd. Toch scoort de browser op basis van de uitslagen van PrivacyTests.org minder goed dan andere privacybrowsers. Er worden met de standaardinstellingen maar iets meer trackers geblokkeerd en fingerprintgegevens verborgen dan bij reguliere browsers. In een recent onderzoek werd dan ook geconcludeerd dat DDG direct na de installatie 'middelmatige privacybescherming' biedt, terwijl de andere in dit artikel besproken browsers volgens de onderzoekers een hoge mate van privacybescherming bieden. Wel kun je je privacy via de instellingen opkalefateren.

DuckDuckGo maakt (net als veel andere privacybrowsers) standaard gebruik van zijn gelijknamige zoekmachine waarmee je incognito surft. Hoewel de zoekmachine de zoekindex van Microsofts Bing gebruikt, kan Microsoft hierdoor niet zien waar je naar zoekt. Deze zoekdeal met Microsoft zorgde in 2022 wel voor wat controverse, aangezien toen bleek dat DDG hierdoor de trackers van Microsoft niet mocht blokkeren. Kort nadat dit ontdekt werd, liet DuckDuckGo weten dat het de trackers van het bedrijf toch wel gaat blokkeren.

Zere vingers gekregen van je touchpad?

Dan wordt het tijd voor een goede muis!

LibreWolf

LibreWolf is een aangepaste versie van Firefox die standaard een stuk meer privacyfuncties en een robuustere beveiliging biedt. Net als Brave komt de browser feilloos door de trackingtests van PrivacyTests.org heen, al laat je volgens Cover Your Tracks wel nog enkele vingerafdrukgegevens achter in LibreWolf.

Standaard worden alle gebruikersgegevens en cookies gewist na het sluiten van de browser, wat lang niet iedereen handig zal vinden, maar dat kan via de instellingen ongedaan gemaakt worden. Ook zijn de standaardinstellingen mogelijk dusdanig streng dat sommige websites onbruikbaar worden en er andere problemen ontstaan, zoals het niet kunnen inschakelen van de donkere modus. Volgens de ontwikkelaar kun je de meeste problemen verhelpen door de optie Resist Fingerprinting in de instellingen uit te schakelen, maar dat gaat natuurlijk wel ten koste van de privacy.

TOR

Als je écht zo anoniem mogelijk wil internetten, is TOR waarschijnlijk de beste keus. Voordat je een website bezoekt, wordt je 'bezoekaanvraag' eerst door meerdere lagen versleuteling gehaald voordat de pagina in kwestie wordt geladen. TOR anonimiseert alle fingerprints en blokkeert alle reclames en trackingscripts, waardoor het bijna onmogelijk wordt om iemands locatie of identiteit (bijvoorbeeld door middel van het IP-adres) te achterhalen. Niet zo gek, dus, dat TOR de populairste manier is om verborgen .onion-adressen (ook wel het darkweb genoemd) te bezoeken.

Deze verregaande privacyfocus gaat wel ten koste van de gebruiksvriendelijkheid. TOR is merkbaar langzamer dan reguliere browsers, omdat al je verzoeken eerst meerdere keren omgeleid worden zodat je onnavolgbaar blijft. Ook worden alle cookies na iedere sessie standaard gewist, waardoor je telkens met 'schone lei' begint en je veelgebruikte webadressen, inloggegevens en dergelijke steeds weer handmatig moet invullen. Doordat TOR álle trackers blokkeert, functioneert een groot aantal websites bovendien niet goed in deze browser, blijkt uit onderzoek van The Markup.

Lees ook: Hoe gaan populaire browsers om met je privacy?