ID.nl logo
Review Sony XR-55A80L – Fijne maar prijzige oled-tv
© Sony
Huis

Review Sony XR-55A80L – Fijne maar prijzige oled-tv

Deze Sony XR-55A80L profileert zich als een veelzijdige keuze. Het oled-paneel garandeert prachtige weergave voor film en het levert uitstekende prestaties voor sport en games. Voeg er de Sony beeldkwaliteit aan toe, prima audio en Google TV, en je hebt een erg volledig plaatje.

Fantastisch
Conclusie

De Sony XR-55A80L is een uitstekende oled-tv die alle kwaliteit biedt die je van Sony verwacht. We ontdekten echter weinig of geen verschillen ten opzichte van het model van vorig jaar.  Het blijft wel jammer dat je het bij deze tv moet doen met twee HDMI 2.1-poorten en dat je Dolby Vision en 4K120/VRR niet kunt combineren. Desondanks is deze tv een voltreffer die we kunnen aanraden voor zowel film, sport als games. Prachtige beelden, met uitstekende kalibratie en goede beeldverwerking zijn de sterkste troef. Acoustic Surface voegt daar ook erg goed geluid aan toe. Met Google TV haal je alle modern gebruiksgemak van een goed uitgeruste tv in huis. De Sony is wel wat duurder geprijsd dan zijn naaste concurrenten. 

Plus- en minpunten
  • Uitstekend zwart
  • Prima piekhelderheid en nauwkeurige kleurweergave
  • Zeer goede beeldverwerking
  • Prima audio met Acoustic Surface, Dolby Atmos
  • Handige en eenvoudige afstandsbediening
  • Google TV
  • Prijs
  • Slechts twee HDMI 2.1-aansluitingen
  • Dolby Vision en 4K120 niet te combineren via HDMI

Sony XR-55A80L

  • Adviesprijs: 1.799 euro
  • Wat: Ultra HD 4K 120 Hz W-OLED-tv
  • Schermformaat: 55 inch (139 cm)
  • Aansluitingen: 4x HDMI (2x 48Gbps, 2x 18 Gbps, ARC/eARC, ALLM, 4K120, VRR), 1x composiet video + 1x stereo minijack (of S-middenspeaker), 1x optisch digitaal uit, 2x USB, 3x antenne, Bluetooth
  • Extra’s: HDR10, HLG, Dolby Vision, Dolby Atmos, WiFi (802.11ac) ingebouwd, Google TV (10), Chromecast, Airplay 2, USB/DLNA-mediaspeler, DVB-T2/C/S2, CI+-slot, Cognitive processor XR
  • Afmetingen: 1227 x 780 x 327 mm (incl. voet)
  • Gewicht: 18,8 kg (incl. voet)
  • Verbruik: SDR 83 W (G) / HDR 97 W (G)

Sony levert niet alleen erg goed afgewerkte ontwerpen, maar zijn vaak ook erg aantrekkelijk. Dat lijkt misschien vanzelfsprekend, maar wanneer de tv hoofdzakelijk uit scherm bestaat is dat niet het geval. Het zogeheten One Slate-design voldoet in aan de verwachtingen. Het scherm is wat dikker dan wat we van de meeste OLED-tv’s gewoon zijn, en de strakke vormgeving van de rug accentueert dat nog. Maar je krijgt wel een perfecte afwerking, met een mooi vierkantenpatroon op de achterzijde, en titaniumzwart frame. De donkerzilveren voeten hebben een ruitvormige doorsnede. Je kan ze in drie standen monteren. Aan het uiteinde van het scherm met het scherm laag tegen het meubel, of met het scherm hoger zodat je er ook nog een optionele soundbar onder kwijt kunt.

©Sony

Aansluitingen

De aansluitingen wijzen allemaal opzij, een strakke wandmontage is dan ook geen probleem. Er zijn vier HDMI-poorten, waarvan twee HDMI 2.1-poorten met ondersteuning voor ALLM, 4K120, VRR en ARC/eARC (op één poort). De input-lag is prima, 18,0ms (4K60) en 9,6ms (2K120). Tijdens het testen bleek de A80L ook NVIDIA G-Sync compatible te zijn. Denk er echter aan dat je VRR/4K120 op deze televisie niet kunt combineren met Dolby Vision. Via een instelling in het menu moet je selecteren welke van beiden je wil gebruiken.

©Sony

De tv beschikt over een dubbele tv-tuner en één CI+-slot, met externe usb-opslag kan je tv kijken en tegelijk een ander kanaal opnemen. De resterende aansluitingen zijn twee usb-poorten, een optisch digitale audio-uitgang, en een minijack voor composiet video en stereo audio. Die laatst dubbelt als S-Center speaker ingang indien je een externe Sony audio-oplossing gebruikt.

Beeldverwerking

De Sony Cognitive Processor XR staat al een paar generaties in voor de beeldverwerking in levert zeer mooie resultaten. Met goede deinterlacing, sterke upscaling, en prima ruisonderdrukking, kun je erop vertrouwen dat ouder beeldmateriaal er goed uitziet. Extra detail om het beeld net nog dat kleine zetje te geven doe je met Reality Creation. Heb je in sommige beelden last van zichtbare kleurstroken in zachte overgangen, activeer dan de optie Vloeiende Gradatie.

©Sony

De moeilijkste problemen kan de processor niet helemaal verbergen, maar de verbetering is duidelijk. OLED-schermen hebben een zeer goede bewegingsscherpte. Dat is belangrijk voor sport of actiebeelden. MotionFlow, de motion interpolation techniek van Sony, levert prima werk om filmbeelden zo natuurlijk mogelijk te houden. Maar wie de lichte schokken bij snel camerawerk ook wil laten wegwerken door MotionFlow zal merken dat de Sony dan toch regelmatig wat beeldfouten creëert. 

Mooie OLED-beelden

De A80L gebruikt een recent OLED-paneel, maar dat is er wel een dat niet is voorzien van de microlenslaag die de lichtopbrengst verbetert (zoals in de LG G3 of Panasonic MZ2000). De piekhelderheid in HDR komt uit op 697 nits, gemeten op het 10% venster. Daarvan houden we 150 nits over op een volledig wit scherm. Dat resultaat is goed, maar de Sony moet op dit vlak de LG C3 laten voorgaan. Sony is mogelijk wat voorzichtiger om inbranden te voorkomen. We merkten ook dat de piekhelderheid wat kan variëren over de tijd. HDR-beelden zijn in elk geval erg voorbeeldig, met dank aan een ruime 97% P3 kleurbereik en een zeer goede eigen dynamische tonemapping.

©Sony

Niet alleen levert deze tv erg veel schaduwnuances, er zit ook veel witdetail in het beeld en intense, accurate kleuren. Alleen bij zeer helder gemasterde HDR-beelden verdwijnt wat witdetail. Ook in SDR mag je rekenen op uitstekende weergave. Zowel in HDR als SDR schakel je best naar de Gebruiker beeldmode voor de meest accurate weergave. De lichtsensor kan je eventueel activeren om helderheid en tone-curve aan te passen op basis van het omgevingslicht. Het scherm had een zeer goede uniformiteit, de kleine foutjes op donkere testpatronen waren niet zichtbaar bij gewoon beeldmateriaal.

Geluid

De Acoustic Surface-oplossing blijft ons verrassen. Niet alleen komt het geluid recht uit het scherm, wat de ervaring ten goede komt, de klank is ook erg goed. Twee woofers in de rug zorgen voor een sterke basondersteuning. Voor het beste resultaat kan je de klank kalibreren met een korte procedure waarbij de tv de microfoon van de afstandsbediening gebruikt om de kamerakoestiek mee in rekening te brengen.

©Sony

Er is genoeg vermogen om voor een flinke soundtrack te zorgen. De tv ondersteunt Dolby Atmos en DTS, maar geen DTS:X. Het surroundgevoel is duidelijk, ook al ontbreekt het hoogte-effect van Dolby Atmos-soundtracks.

Google TV

De A80L gebruikt niet de nieuwe Mediatek Pentonic-chipset, maar de oudere Mediatek MT5895 chipset met quad-core ARM Cortex-A73-processor, 3GB RAM en de Mali-G52 GPU. Voor het Google TV-besturingssysteem is dat nog steeds ruim voldoende om een vlotte werking te garanderen. Google TV biedt het ruimste assortiment apps, en de meest uitgebreide en gepersonaliseerde aanbevelingen. Sony voegt daar bovendien ook zijn eigen streamingdienst Bravia Core aan toe. Meer detail vind je in het artikel over Google TV. De Sony ondersteunt Apple Airplay 2 en natuurlijk ook Chromecast.

Sony levert een compacte maar prima uitgekiende afstandsbediening mee. De toetsen hebben een duidelijke, maar zachte aanslag en de vorm ligt perfect in de hand. Er zijn toetsen voorzien die je rechtstreeks naar het snelmenu brengen, een andere voor het volledige instellingenmenu en een laatste voor extra functies zoals het on screen-toetsenbord. Het is even wennen tot je weet welke toets precies wat opent, maar daarna is het erg handig.

©EB | ID.nl

Conclusie

De Sony XR-55A80L is een uitstekende OLED-tv die alle kwaliteit biedt die je van Sony kunt verwachten. We ontdekten echter weinig of geen verschillen ten opzichte van het model van vorig jaar.  Het blijft wel jammer dat je het bij deze tv moet doen met twee HDMI 2.1-poorten en dat je Dolby Vision en 4K120/VRR niet kunt combineren. Desondanks is deze tv een voltreffer die we kunnen aanraden voor zowel film, sport als games. Prachtige beelden, met uitstekende kalibratie en goede beeldverwerking zijn de sterkste troef van deze televisie. Acoustic Surface voegt daar ook erg goed geluid aan toe. Met Google TV haal je alle modern gebruiksgemak van een goed uitgeruste tv in huis. De Sony is wel wat duurder geprijsd dan zijn naaste concurrenten. 

▼ Volgende artikel
Smartphone hard resetten: zo doe je dat (iOS en Android)
© PixieMe - stock.adobe.com
Huis

Smartphone hard resetten: zo doe je dat (iOS en Android)

Is je telefoon traag, vastgelopen of ga je het apparaat doorverkopen? Kies dan voor een harde reset! Hier lees je hoe je dat snel en gemakkelijk doet voor iPhones en Android-smartphones.

Je smartphone resetten is handig om verschillende redenen. Een telefoon kan na jaren gebruik trager worden door een overvloed aan achtergrondprocessen en een volle opslag. Heb je last van vastlopers, malware of ga je de smartphone doorverkopen? Reset je Android of iOS smartphone dan. In dit artikel lees je:

  • Hier moet je op letten voor de reset
  • Stappenplan voor het hard resetten van een Android-smartphone
  • Stappenplan voor het hard resetten van een iPhone

Ook interessant: Je wachtwoorden zijn veilig in de nieuwe iOS-app.

Let hierop voordat je begint met de reset

Begin nooit lukraak met een hard reset, want daarmee zet je je smartphone terug naar de fabrieksinstellingen en wis je alle daarna toegevoegde data van de telefoon. Het systeem is weer net zoals toen je de telefoon voor het eerst uit de doos haalde. Dit gaat er allemaal verloren:

  • Foto's, video's, documenten en andere bestanden

  • Apps en bijbehorende gegevens

  • Contacten en berichten

  • Instellingen

  • Inloggegevens en accounts

©fadfebrian

Een back-up maken is dus ten zeerste aangeraden bij een reset. Verder kost het resetten tijd en dus energie. Zorg er daarom voor dat je telefoon tot tenminste 50 procent opgeladen is en slaat hem aan op een oplader.

Zo reset je een Android-smartphone

Android-smartphones hebben niet allemaal een identieke interface. Maar het principe is wel iedere keer hetzelfde. Bij de meeste merken ziet het er ongeveer zo uit, waarbij de tussenstap Geavanceerd niet altijd voorkomt:

Tik op Instellingen / Systeem / Geavanceerd / Resetopties / Alle gegevens wissen (fabrieksinstellingen herstellen).

Heb je een smartphone van Samsung? Dan doe je het volgende: tik op Instellingen / Algemeen beheer / Fabrieksinstellingen herstellen.

Afhankelijk van het merk telefoon zijn de stappen bij jou dus misschien net even anders. Je moet wel altijd je wachtwoord of pincode invoeren om de hard reset te starten. Daarna is het een kwestie van wachten.

Zodra de reset klaar is, start je smartphone weer op en is de software weer precies zoals toen je het apparaat voor het eerst uit de doos haalde. Je kunt alles handmatig opnieuw instellen en installeren of een back-up gebruiken.

📲Android-telefoon personaliseren? Hier lees je hoe je dat doet

Gebruik een goede oplader tijdens het resetten

Vermijd verrassingen en houd je apparaat klaar voor gebruik!

Android: harde reset met knoppen

Als je telefoon helemaal is vastgelopen en het stappenplan niet werkt, doe in dat geval het volgende:

Houd de knoppen Aan/uit en Volume omhoog minstens vijf seconden tegelijkertijd ingedrukt. Bij sommige modellen is het een combinatie van de knop Aan/uit en Volume omlaag.

Houd de knoppen ingedrukt tot er een logo en daarna een menu verschijnt. Dat ziet er anders uit dan normaal en bestaat uit een lijst met opties. Navigeer met de volumeknoppen en selecteer de Hard reset-optie met de Aan-/uitknop.

Zo reset je een iPhone

Volg deze stappen om je iPhone te hard resetten:

Klik op Instellingen / Algemeen / Zet over of stel opnieuw in / Wis alle inhoud en instellingen. Bevestig je keuze door op Wis nu te tikken en voer je toegangscode in.

📱Leestip: Zo vergrendel je apps met Face ID in iOS 18

©valiantsin - stock.adobe.com

iPhone: harde reset met knoppen

Zijn de menu's niet bereikbaar? Aan de hand van de onderstaande stappen gebruik je de knoppen van je telefoon om hem te resetten:

iPhone 8 en nieuwer

Druk op kort op Volume omhoog en daarna kort op Volume omlaag. Houd vervolgens de Aan-/uitknop ingedrukt tot het logo van Apple verschijnt.

iPhone 7 en 7 Plus:

Houd de Aan-/uitknop en Volume omlaag tegelijkertijd ingedrukt tot het logo verschijnt.

iPhone 6s en ouder

Houd de Aan-/uitknop en Home tegelijkertijd ingedrukt tot het logo verschijnt.


▼ Volgende artikel
Kerstboom eruit, toch sfeer in huis? Zo doe je dat!
© Paul Viant/KOTO
Gezond leven

Kerstboom eruit, toch sfeer in huis? Zo doe je dat!

De kerstdagen zijn voorbij en het nieuwe jaar staat voor de deur. De lege plek waar eerst de kerstboom stond, valt ineens extra op. Het voelt misschien een beetje kaal, maar dit is juist hét moment om je huis weer een frisse en gezellige sfeer te geven. Daar zijn allerlei manieren voor. In dit artikel lees je wat je allemaal kunt doen.

🎄 🪓 Boom eruit ... wat nu? In dit artikel leggen we je uit wat je kunt doen om het ook na kerst weer gezellig te maken thuis.

  • Zet een mooie kamerplant neer
  • Verf de muren in een frisse kleur
  • Experimenteer met een nieuwe indeling van je woonkamer
  • Maak een lichtplan
  • Ruim eens lekker op

Lees ook: Kleuren kiezen voor in huis: deze trucs en tools helpen je een handje

Voel je je wat somber nu de feestdagen voorbij zijn? Haal meer groen in huis! De lege plek waar de kerstboom stond, is ideaal voor een grote kamerplant of een groepje kleinere planten op een bijzettafeltje. Zo vul je niet alleen de ruimte op, maar breng je ook een vleugje natuur én wat extra zuurstof in huis. Een frisse start van het nieuwe jaar!

Bij het kiezen van een plant is het slim om verder te kijken dan alleen de grootte, kleur of bladvorm. Let erop of de plant past bij de plek waar je hem wilt neerzetten. Niet elke plant houdt van direct zonlicht, de warmte van een verwarming of een schaduwrijke hoek. Twijfel je? Vraag advies in de winkel. Grote planten kunnen prijzig zijn, en het is zonde als ze snel het loodje leggen. Ben je niet zo'n plantenkenner? Er zijn handige apps, zoals Plantsome, die je vertellen wanneer en hoeveel water je planten nodig hebben. Deze apps kunnen een echte redder in nood zijn.

©Olha Tsiplyar

Geen kamer zonder

🪴 Kamerplant!

Verf de muren in een frisse kleur

Zo'n kerstboom zorgt niet alleen voor gezelligheid, maar brengt ook een flinke dosis kleur in huis met al die kerstballen, slingers en lichtjes. Vind je je interieur nu wat flets? Gebruik de rustige januariweekenden om een kale muur of hoekje nieuw leven in te blazen met een frisse lik verf of een mooi behang. Een kleine verandering die meteen zorgt voor een frisse start én een vleugje energie voor het nieuwe jaar!.

Als je je innerlijke stylist nog aan het ontdekken bent, probeer dan eens een verf-app op je telefoon. Met de apps van Flexa of Histor kun je een foto maken van de muur die je wilt transformeren en vervolgens experimenteren met allerlei kleuren. Zo zie je direct wat wel of niet bij je vloer en meubels past en voorkom je dat je binnenkort wéér met een verfkwast in de weer moet.

Experimenteer met een nieuwe indeling van je woonkamer

Waarschijnlijk heb je flink moeten schuiven om je Nordmann of kunstkerstboom een mooie plek te geven. Nu de boom eruit gaat, kun je dat moment aangrijpen om de indeling van je woonkamer eens kritisch te bekijken. In plaats van alles terug te zetten zoals het was, daag jezelf uit om iets nieuws te proberen. Denk verder dan de vaste plekken en laat je niet beperken door wat je gewend bent.

Een plattegrond maken kan helpen om ideeën uit te werken. Teken je woonkamer op schaal en knip losse elementen, zoals meubels, verlichting en een vloerkleed uit papier. Zo kun je al schuivend verschillende indelingen uitproberen. Ga je liever met een app aan de slag, dan is de gratis Home Design 3D leuk om mee te experimenteren.

©Kawee

Lichtplannen

Nu de kerstboom weg is en de lichtjes niet meer schijnen, valt het misschien ineens op: dat ene hoekje in de woonkamer is behoorlijk donker. Een vloerlamp kan dan een perfecte oplossing zijn. Zo vul je niet alleen de lege plek op met een stijlvolle eyecatcher, maar zorg je ook direct voor extra licht.

Dit is overigens ook een goed moment om de rest van de verlichting in huis eens onder de loep te nemen. Heb je naast sfeerverlichting ook genoeg functioneel licht? En hoe zit het met het aantal lumen per vierkante meter? In het artikel Zo kies je de juiste verlichting voor elke ruimte in huis lees je er alles over.

Ontspullen

Niet iedereen wordt overvallen door een gevoel van melancholie in een huis zonder kerstversiering: voor veel mensen is het juist een opluchting als alle decoratie weer op zolder staat. Die lege ruimtes kun je zien als een kans om je huis opgeruimd te maken én te houden. Gebruik dit moment niet alleen om de kerstspullen op te bergen, maar kijk ook eens kritisch naar andere dingen die je het afgelopen jaar nauwelijks hebt gebruikt en die vooral in de weg staan. Misschien maak je iemand anders blij met die bijzettafel, kandelaar of kussenhoes waar je zelf al op uitgekeken bent. Weet je niemand? er zit vast wel een kringloopwinkel bij jou in de buurt!

Ook interessant: Zo voelt je huis weer als nieuw: tips en trucs voor een nieuwe indeling