Review Sony XR-55A80L – Fijne maar prijzige OLED-tv
Deze Sony XR-55A80L profileert zich als een veelzijdige keuze. Het OLED-paneel garandeert prachtige weergave voor film en het levert uitstekende prestaties voor sport en games. Voeg er de Sony beeldkwaliteit aan toe, prima audio en Google TV, en je hebt een erg volledig plaatje.
Pluspunten
Uitstekend zwart
Prima piekhelderheid en nauwkeurige kleurweergave
Zeer goede beeldverwerking
Prima audio met Acoustic Surface, Dolby Atmos
Handige en eenvoudige afstandsbediening
Google TV
Minpunten
Prijs
Slechts twee HDMI 2.1-aansluitingen
Dolby Vision en 4K120 niet te combineren via HDMI
Conclusie
Sony levert niet alleen erg goed afgewerkte ontwerpen, maar zijn vaak ook erg aantrekkelijk. Dat lijkt misschien vanzelfsprekend, maar wanneer de tv hoofdzakelijk uit scherm bestaat is dat niet het geval. Het zogeheten One Slate-design voldoet in aan de verwachtingen. Het scherm is wat dikker dan wat we van de meeste OLED-tv’s gewoon zijn, en de strakke vormgeving van de rug accentueert dat nog. Maar je krijgt wel een perfecte afwerking, met een mooi vierkantenpatroon op de achterzijde, en titaniumzwart frame. De donkerzilveren voeten hebben een ruitvormige doorsnede. Je kan ze in drie standen monteren. Aan het uiteinde van het scherm met het scherm laag tegen het meubel, of met het scherm hoger zodat je er ook nog een optionele soundbar onder kwijt kunt.
Aansluitingen
De aansluitingen wijzen allemaal opzij, een strakke wandmontage is dan ook geen probleem. Er zijn vier HDMI-poorten, waarvan twee HDMI 2.1-poorten met ondersteuning voor ALLM, 4K120, VRR en ARC/eARC (op één poort). De input-lag is prima, 18,0ms (4K60) en 9,6ms (2K120). Tijdens het testen bleek de A80L ook NVIDIA G-Sync compatible te zijn. Denk er echter aan dat je VRR/4K120 op deze televisie niet kunt combineren met Dolby Vision. Via een instelling in het menu moet je selecteren welke van beiden je wil gebruiken.
De tv beschikt over een dubbele tv-tuner en één CI+-slot, met externe usb-opslag kan je tv kijken en tegelijk een ander kanaal opnemen. De resterende aansluitingen zijn twee usb-poorten, een optisch digitale audio-uitgang, en een minijack voor composiet video en stereo audio. Die laatst dubbelt als S-Center speaker ingang indien je een externe Sony audio-oplossing gebruikt.
Beeldverwerking
De Sony Cognitive Processor XR staat al een paar generaties in voor de beeldverwerking in levert zeer mooie resultaten. Met goede deinterlacing, sterke upscaling, en prima ruisonderdrukking, kun je erop vertrouwen dat ouder beeldmateriaal er goed uitziet. Extra detail om het beeld net nog dat kleine zetje te geven doe je met Reality Creation. Heb je in sommige beelden last van zichtbare kleurstroken in zachte overgangen, activeer dan de optie Vloeiende Gradatie.
De moeilijkste problemen kan de processor niet helemaal verbergen, maar de verbetering is duidelijk. OLED-schermen hebben een zeer goede bewegingsscherpte. Dat is belangrijk voor sport of actiebeelden. MotionFlow, de motion interpolation techniek van Sony, levert prima werk om filmbeelden zo natuurlijk mogelijk te houden. Maar wie de lichte schokken bij snel camerawerk ook wil laten wegwerken door MotionFlow zal merken dat de Sony dan toch regelmatig wat beeldfouten creëert.
Mooie OLED-beelden
De A80L gebruikt een recent OLED-paneel, maar dat is er wel een dat niet is voorzien van de microlenslaag die de lichtopbrengst verbetert (zoals in de LG G3 of Panasonic MZ2000). De piekhelderheid in HDR komt uit op 697 nits, gemeten op het 10% venster. Daarvan houden we 150 nits over op een volledig wit scherm. Dat resultaat is goed, maar de Sony moet op dit vlak de LG C3 laten voorgaan. Sony is mogelijk wat voorzichtiger om inbranden te voorkomen. We merkten ook dat de piekhelderheid wat kan variëren over de tijd. HDR-beelden zijn in elk geval erg voorbeeldig, met dank aan een ruime 97% P3 kleurbereik en een zeer goede eigen dynamische tonemapping.
Niet alleen levert deze tv erg veel schaduwnuances, er zit ook veel witdetail in het beeld en intense, accurate kleuren. Alleen bij zeer helder gemasterde HDR-beelden verdwijnt wat witdetail. Ook in SDR mag je rekenen op uitstekende weergave. Zowel in HDR als SDR schakel je best naar de Gebruiker beeldmode voor de meest accurate weergave. De lichtsensor kan je eventueel activeren om helderheid en tone-curve aan te passen op basis van het omgevingslicht. Het scherm had een zeer goede uniformiteit, de kleine foutjes op donkere testpatronen waren niet zichtbaar bij gewoon beeldmateriaal.
Geluid
De Acoustic Surface-oplossing blijft ons verrassen. Niet alleen komt het geluid recht uit het scherm, wat de ervaring ten goede komt, de klank is ook erg goed. Twee woofers in de rug zorgen voor een sterke basondersteuning. Voor het beste resultaat kan je de klank kalibreren met een korte procedure waarbij de tv de microfoon van de afstandsbediening gebruikt om de kamerakoestiek mee in rekening te brengen.
Er is genoeg vermogen om voor een flinke soundtrack te zorgen. De tv ondersteunt Dolby Atmos en DTS, maar geen DTS:X. Het surroundgevoel is duidelijk, ook al ontbreekt het hoogte-effect van Dolby Atmos-soundtracks.
Google TV
De A80L gebruikt niet de nieuwe Mediatek Pentonic-chipset, maar de oudere Mediatek MT5895 chipset met quad-core ARM Cortex-A73-processor, 3GB RAM en de Mali-G52 GPU. Voor het Google TV-besturingssysteem is dat nog steeds ruim voldoende om een vlotte werking te garanderen. Google TV biedt het ruimste assortiment apps, en de meest uitgebreide en gepersonaliseerde aanbevelingen. Sony voegt daar bovendien ook zijn eigen streamingdienst Bravia Core aan toe. Meer detail vind je in het artikel over Google TV. De Sony ondersteunt Apple Airplay 2 en natuurlijk ook Chromecast.
Sony levert een compacte maar prima uitgekiende afstandsbediening mee. De toetsen hebben een duidelijke, maar zachte aanslag en de vorm ligt perfect in de hand. Er zijn toetsen voorzien die je rechtstreeks naar het snelmenu brengen, een andere voor het volledige instellingenmenu en een laatste voor extra functies zoals het on screen-toetsenbord. Het is even wennen tot je weet welke toets precies wat opent, maar daarna is het erg handig.
Conclusie
De Sony XR-55A80L is een uitstekende OLED-tv die alle kwaliteit biedt die je van Sony kunt verwachten. We ontdekten echter weinig of geen verschillen ten opzichte van het model van vorig jaar. Het blijft wel jammer dat je het bij deze tv moet doen met twee HDMI 2.1-poorten en dat je Dolby Vision en 4K120/VRR niet kunt combineren. Desondanks is deze tv een voltreffer die we kunnen aanraden voor zowel film, sport als games. Prachtige beelden, met uitstekende kalibratie en goede beeldverwerking zijn de sterkste troef van deze televisie. Acoustic Surface voegt daar ook erg goed geluid aan toe. Met Google TV haal je alle modern gebruiksgemak van een goed uitgeruste tv in huis. De Sony is wel wat duurder geprijsd dan zijn naaste concurrenten.