Review Philips 55OLED809/12 – Stijlvolle en veelzijdige oled-tv
Deze stijlvolle premium oled-tv van Philips is altijd een aantrekkelijk model geweest. Of je nu film, sport of games verkiest, de 55OLED809 is er klaar voor. Philips sleutelde dit jaar aan de HDR10-prestaties, vernieuwde de gamebalk, en gaf de piekhelderheid alweer een klein zetje. Ambilight blijft de kers op de taart.
We zijn blij om te zien dat Philips niet alleen een aantal foutjes heeft weggewerkt, maar ook met nieuwe functionaliteit de beeldkwaliteit nog verder heeft weten te verbeteren. Onze enige opmerking is dat we graag meer dan twee HDMI 2.1-poorten hadden gezien op dit premium oled-model. Daartegenover staat dan wel weer een lange lijst met pluspunten. De verbeterde piekhelderheid, ruim kleurbereik en het krachtige oled-contrast worden uitstekend ingezet. HDR10-beelden zien er dankzij de nieuwe tonemapping prachtig uit, de lichtsensor neemt desgewenst de beslissingen voor het beste beeld. En natuurlijk ondersteunt de televisie ook Dolby Vision en HDR10+. Aangevuld met Google TV, Airplay2, ruime gamerfeatures, een moderne afstandsbediening en uitstekende klank is de 55OLED809 een echt totaalpakket. Voor dit Ambilight-model betaal je wel nog een stevige prijs. Wat korting zou hem aantrekkelijker maken als concurrent voor LG.
- Zeer goede piekhelderheid en beeldverwerking
- Slimme, veelzijdige lichtsensor
- Universele HDR-ondersteuning
- Uitstekend geluid
- Dolby Atmos- DTS:X- en DTS Play-Fi-ondersteuning
- Moderne afstandsbediening
- Slechts twee HDMI 2.1-aansluitingen
PHILIPS 55OLED809
- Prijs: 1.999 euro
- Wat: Ultra HD 4K 144Hz W-OLED-tv
- Schermformaat: 55 inch (139 cm)
- Aansluitingen: 4x HDMI (2x v2.1 48Gbps, 2x v2.0 18GBps, ARC/eARC, ALLM, 4K120, VRR (AMD FreeSync, NVIDIA G-Sync), 2x USB, 1x optisch digitaal uit, 1x hoofdtelefoon, 2x antenne, 1x Ethernet, WiFi 6, Bluetooth
- Extra’s: HDR10, HLG, Dolby Vision, HDR10+ Adaptive, Dolby Atmos, DTS:X, Google TV (Android 12.0), DTS Play-Fi, USB/DLNA-mediaspeler, DVB-T2/C/S2, CI+-slot, 8th Gen P5 Perfect Picture Engine, driezijdige Ambilight
- Afmetingen: 1225 x 773 x 230 mm (incl. voet)
- Gewicht: 20,8 kg (incl. voet)
- Verbruik (per 1000 uur): SDR 84 kWh (G) / HDR 77 kWh (F)
💡Leestip: Tv-jargon: dit betekenen al die technische termen en afkortingen
Knap design, mooie Ambilight
Philips heeft altijd behoorlijk wat aandacht gegeven aan het ontwerp van hun televisies. Fraaie materialen, prima afwerking, stijlvol design, dat zijn zaken die je allemaal mag verwachten. De chroom accenten die lange tijd zo typisch waren voor Philips, zijn vorig jaar verwijderd. Ook de OLED809 blijft bij de donker gesatineerde tinten. De voetplaat is relatief klein, maar voldoende stabiel. De voet laat toe het toestel links of rechts te draaien, een klein maar aangenaam detail.
Ambilight, het exclusieve Philips-accent, is uiteraard ook op dit toestel aanwezig. De driezijdige versie werpt op de achterliggende muur een kleurrijke gloed die overeenkomt met het beeld. Dat is niet de enige functie, je kunt Ambilight ook laten reageren op het geluid. Zo maak je een feest thuis wat kleurrijker als je muziek afspeelt op deze televisie. Of zet het in als sfeerlicht, al dan niet samen met de Aurora-functie die decoratieve beelden op het scherm zet. Zelfs in de slaapkamer kun je Ambilight gebruiken, met behulp AmbiSleep en Sunrise Alarm.
Aansluitingen
De OLED809 biedt vier HDMI-poorten, waarvan twee 48Gbps bandbreedte bieden. Gamen kan op die poorten in 4K-resolutie op 120Hz en- nieuw voor dit model - nu ook in 4K144. Dat laatste is echter alleen mogelijk vanaf een pc; spelconsoles zijn beperkt tot 4K120. Er is ondersteuning voor ALLM en VRR (HDMI VRR, AMD FreeSync en NVIDIA G-Sync). Over eventuele input-lag hoef je je geen zorgen te maken, 13,6ms in 4K60 en 5,2ms in 2K120 is zelfs voor veeleisende gamers uitstekend. Philips heeft het ook mogelijk gemaakt om motion interpolation te activeren zonder een extreme verhoging van de input-lag.
©Eric Beeckmans | ID.nl
Op vorige modellen bracht dat het resultaat voor 4K60 naar meer dan 200ms, maar nu worden je 4K60-gamebeelden vloeiender en heb je toch nog een redelijke input-lag van 40,3ms. Je moet dat wel zelf inschakelen, indien gewenst. ARC/eARC wordt ondersteund, maar je verliest dan wel een HDMI 2.1-poort als je een soundbar via die route aansluit, waarna je dus nog maar één HDMI 2.1-poort overhoudt voor high-end-gaming. Dat is niet voor iedereen een probleem, maar we hadden ondertussen toch liever vier HDMI 2.1-poorten gezien op dit model.
Toe aan een optimale film-ervaring?
Zet je soundbar aan en dompel jezelf onder in het verhaal
Google TV, geen Titan OS
Waarschijnlijk de opvallendste aankondiging dit jaar was Philips’ beslissing om voor de meeste tv-modellen over te stappen op Titan OS. Dit model, en alle hogere modellen, blijven echter gebruikmaken van Google TV. Gezien de premium aard van het toestel, en het feit dat Titan OS zich nog moet bewijzen, vinden we dat een prima beslissing. De Mediatek Pentonic 1000 chipset zorgt in elk geval voor een vlotte werking van Google TV. Aan de gebruikersinterface merken we geen veranderingen. Google TV blijft een uitstekende keuze als je het ruimste app-aanbod zoekt, en graag ruime en relevante aanbevelingen ziet.
©Eric Beeckmans | ID.nl
Philips biedt al lang DTS Play-Fi aan, waarmee je de tv in multiroom-opstelling van compatible luidsprekers kunt plaatsen. Google TV heeft Chromecast ingebouwd, en dit jaar heeft Philips (eindelijk!) ook Airplay 2 voorzien.
Voor de gamers heeft Philips flink gesleuteld aan de Game Bar. Die toont informatie over het aangeleverde signaal, maar laat nu ook toe om een hele reeks instellingen in een profiel te groeperen, bijvoorbeeld voor een specifiek spel. Tot tien profielen zijn beschikbaar, waarin je onder andere kunt aanduiden of je een fps-indicator wil zien, motion interpolation wil activeren, een bepaalde geluids- of Ambilightstijl kiest, of schaduwnuances beter wil zichtbaar maken.
©TP Vision
Vorig jaar introduceerde Philips een nieuwe afstandsbediening bij de topmodellen. Die vind je nu ook bij de OLED809. Het is een erg dunne en vrij compacte afstandsbediening met een scherp afgelijnd ontwerp dat soms wat hard aanvoelt in de hand. De toetsen hebben een uitstekende aanslag, licht maar duidelijk. De twee kanteltoetsen voor volume en kanaal vragen wat gewenning, maar werken prima. De handigste functie is echter het verborgen numerieke klavier. De cijfertoetsen lichten op onder het d-pad als je de ‘123’-toets indrukt. Zo bespaar Philips plaats, maar blijven de cijfertoetsen beschikbaar. Batterijen hoef je niet meer te voorzien, via usb-c laad je de ingebouwde batterij op.
©Eric Beeckmans | ID.nl
Verbeterde helderheid en HDR-beelden
De laatste generatie oled-panelen laten alweer een kleine verbetering van ongeveer 10-15 procent zien voor piekhelderheid. Op het 10 procents-venster in de HDR Filmmaker mode meten we 942 nits, en op het volledig wit scherm 196 nits. Dat is zeer goed, al blijft het een eind onder de prestatie van de oled-panelen met microlens-laag, dat blijft voorbehouden voor de topmodellen. Het kleurbereik blijft met 97 procent P3 zeer goed.
In SDR levert dat bijzonder mooie beelden. De kalibratie is uitstekend, de grijsschaal is neutraal en kleuren worden accuraat weergegeven, met mooie huidtinten. De tv benadrukt de middentinten ietwat, dat is handig bij een doorsnee-kijkomgeving waar steeds wat licht is. Kijk je toch eerder bij verduistering voor dat typische filmgevoel, dan kan je gamma-instelling een of twee stappen naar boven zetten. Vorig jaar merkten we dat de tv het lastig had met subtiele schaduwnuances. Philips heeft dat enigszins verbeterd, maar het blijft een aandachtspunt.
©TP Vision
Een heel duidelijke verbetering zien we bij HDR10-beelden. Daar heeft Philips een nieuw dynamisch tonemapping algoritme geïntroduceerd dat frame per frame de weergave optimaliseert. Die techniek was vroeger alleen op het topmodel te vinden.
Het zorgt ervoor dat witnuances behouden blijven, terwijl donkere scènes of matig heldere scènes niet nodeloos donkerder worden. Een vergelijking met de Dolby Vision-beelden van onze testen toont aan dat het resultaat erg goed is. HDR-beeld behoudt nu zelfs als het heel helder gemasterd is beter zijn dynamiek en intensiteit. Toch zien we heel uitzonderlijk nog een beetje witdetail verdwijnen, een bewuste keuze van Philips om het beeld wat extra intensiteit te geven.
©TP Vision
Beeldverwerking
We zien dat Philips niet stil gezeten heeft en de kleine schoonheidsfouten van 2023 wat heeft verbeterd. Zo is het filter dat kleurstroken in zachte kleurovergangen verwijdert nu duidelijke efficiënter, het werkt de meeste problemen nu goed weg. De weergave van donkere schaduwen blijft wat lastig, daar verlies je soms wat subtiliteit, zodat het beeld harder lijkt dan het is. Maar afgezien daarvan scoort de OLED809 zeer goed. Upscaling toont prima detail, zeker als je de Textuurverbetering activeert. Voor dvd-beelden laat je dit echter het best uitstaan, daar introduceert het soms harde randen die onnatuurlijk overkomen.
De slimme lichtsensor is nog verder uitgebreid. Vorig jaar kon hij al ingrijpen op HDR-beelden, maar dit jaar past hij ook automatisch de instellingen aan (concreet activeert hij de dynamische tonemapping en verhoogt hij de helderheid), zodat HDR-beelden bij veel omgevingslicht beter hun impact bewaren. Uiteraard zijn de functies van vorig jaar gebleven, de lichtsensor past nog steeds helderheid, donkere details en kleurtemperatuur aan. Al die functies zijn individueel te activeren, persoonlijk laten we kleurtemperatuuraanpassing liever uitstaan.
Voor gamers en sportliefhebbers is zeer goede bewegingsscherpte van het oled-paneel erg aangenaam. Detail blijft goed bewaard in snelle actiebeelden. Voor filmbeelden kan dat echter een duidelijke 24Hz-stotter zichtbaar maken. Maar die kun je door de Motionstijl aan te passen uitstekend maskeren.
Flink wat klank
Moet je de OLED809 voorzien van een soundbar? Hoeft niet, tenzij je uiteraard een volledige Dolby Atmos/DTS:X-ervaring wenst inclusief hoogte-effecten. Is dat niet het geval, dan levert de 4.1 70W audioconfiguratie meer dan voldoende audioplezier. De stevige woofer in de rug levert mooie prestaties qua basgeluid, ideaal voor epische films of techno-muziek. De klank is goed gebalanceerd. We kregen wel iets minder (maar nog steeds ruim voldoende) volume dan gehoopt, maar anderzijds kun je het volume ver opendraaien zonder duidelijke vervorming. Met Dolby Atmos en DTS:X filmfragmenten bleek er een knappe surround-ervaring te zijn. Kortom, prima prestaties die passen bij het mooie beeld.
©Eric Beeckmans | ID.nl
Conclusie
We zijn blij om te zien dat Philips niet alleen een aantal foutjes heeft weggewerkt, maar ook met nieuwe functionaliteit de beeldkwaliteit nog verder heeft weten te verbeteren. Onze enige opmerking is dat we graag meer dan twee HDMI 2.1-poorten hadden gezien op dit premium oled-model. Daartegenover staat dan wel weer een lange lijst met pluspunten. De verbeterde piekhelderheid, ruim kleurbereik en het krachtige oled-contrast worden uitstekend ingezet. HDR10-beelden zien er dankzij de nieuwe tonemapping prachtig uit, de lichtsensor neemt desgewenst de beslissingen voor het beste beeld.
En natuurlijk ondersteunt de televisie ook Dolby Vision en HDR10+. Aangevuld met Google TV, Airplay2, ruime gamerfeatures, een moderne afstandsbediening en uitstekende klank is de 55OLED809 een echt totaalpakket. Voor dit Ambilight-model betaal je wel nog een stevige prijs. Wat korting zou hem aantrekkelijker maken als concurrent voor LG.