ID.nl logo
Review Samsung QE55S95D - Geen hinderlijke reflecties meer
© Samsung
Huis

Review Samsung QE55S95D - Geen hinderlijke reflecties meer

De Samsung QD-oledmodellen veroveren nu al twee jaar een mooi deel van de premium oledmarkt. In 2024 zien we de technologie opnieuw verbeteren, maar Samsung heeft nog een verrassing voor ons in petto. De QE55S95D is namelijk afgewerkt met een mat scherm dat korte metten maakt met lastige reflecties. Werkt dat inderdaad zo goed als Samsung beweert?

Fantastisch
Conclusie

Samsung heeft deze tv met de keuze voor een mat scherm een interessante troef gegeven. Dankzij het matte scherm kan de S95D zelfs bij onhandige lichtomstandigheden erg goed functioneren. Het is alleen jammer dat Samsung aan dat mooie beeld geen bijpassend goede audio wist te koppelen; voor optimaal filmplezier moet je ook bij deze televisie uitkijken naar een soundbar, en dat is toch een tegenvaller voor een tv met een premium prijskaartje.

Plus- en minpunten
  • Perfect contrast
  • Zeer groot kleurbereik
  • Zeer goede beeldbewerking
  • Vernieuwde Smart Hub
  • Geen ondersteuning voor Dolby Vision
  • Zwakke geluidskwaliteit
  • Prijzig

Samsung QE55S95D

  • Adviesprijs: 2.599 euro
  • Wat: Ultra HD 4K 144 Hz QD-OLED-tv
  • Schermformaat: 55 inch (139 cm)
  • Aansluitingen: 4x HDMI (4x v2.1 (40 Gbps), eARC, ALLM, VRR, 4K120), 1x optisch digitaal uit, 3x USB, 3x antenne, Bluetooth, One Connect Box
  • Extra’s: HDR10, HLG, HDR10+ Adaptive, WiFi (802.11ac) ingebouwd, Tizen Smart Hub, AirPlay 2, USB/DLNA-mediaspeler, DVB-T2/C/S2, dual tuner, CI+-slot, NQ4 AI Gen2 Processor, Smart Calibration
  • Afmetingen: 1225 x 771 x 268 mm (incl. voet)
  • Gewicht: 23,9 kg (incl. voet)
  • Energieverbruik: SDR 82 W (G) / HDR 151 W (G)

In 2023 gaf Samsung de S95C het zogeheten Infinity One-design, een premium stijl die alleen bij topmodellen wordt toegepast. De S95D behoudt dat ontwerp, waarmee het toestel zijn status als 4K-topmodel duidelijk in de verf zet. Het scherm is over het volledige oppervlak amper 11 mm dun, heeft een mooie vlakke achterzijde met streepmotief en is ondanks zijn slanke profiel erg stevig.

Het apparaat is rondom afgewerkt met een metalen kader. Aan de achterzijde vind je links en rechts onderaan een rij brede luidsprekerdrivers. Aansluitingen zoek je tevergeefs op de televisie zelf; er is alleen een poort voor de externe One Connect Box met daarboven een enkele usb-c-poort.

Het toestel staat op een zware zwart-titaniumkleurige voet. Of het slanke scherm nu aan de muur hangt of op de stevige voet op een meubel staat, het zal altijd een blikvanger zijn.

Aansluitingen

De One Connect Box is trouwens ook een eigenschap die aangeeft dat je met een premium televisie van doen hebt. Alle aansluitingen voor de televisie vind je terug op deze slanke unit, die je met één kabel met de tv verbindt. Die kabel zorgt zowel voor stroom als data. Je hoeft dus geen hele reeks kabels naar de tv zelf te leiden. Dat maakt wandmontage erg eenvoudig, maar ook een opstelling met minimale kabels en allerlei invoerbronnen die uit het zicht staan is daarmee in een handomdraai gerealiseerd. Kies je toch voor een eerder klassieke opstelling op je tv-meubel, dan kun je de One Connect Box achteraan op de voet plaatsen. Daarvoor levert Samsung er zelfs een korte verbindingskabel bij.

De box beschikt over vier HDMI 2.1-aansluitingen (40 Gb/s bandbreedte). Ze ondersteunen 4K120, ALLM en VRR (HDMI VRR-, AMD FreeSync- en NVIDIA G-Sync-compatible), ARC/eARC is beschikbaar op poort 3. Gamers hebben naast al deze functies ook een bijzonder lage input-lag, nauwelijks 10,6 ms in 4K60 en 5,3 ms in 2K120. PC-gamers kunnen zelfs voor een verversingssnelheid van 144 Hz kiezen.

Verder zijn er drie usb-poorten, een ethernetaansluiting, een wifi en een bluetooth-verbinding en een optisch digitale audio-uitgang. Met de dubbele tv-tuner voor DVB-T2/C/S2 en een CI+-slot kun je live-tv opnemen en pauzeren als er een externe usb-opslag is aangesloten.

©Eric Beeckmans | ID.nl

Gebruiksvriendelijke Smart Hub

Veel fabrikanten garanderen de doorstroming van nieuwe versies van het smart-tv-besturingssysteem naar oudere modellen. Dat zien we bijvoorbeeld bij LG, Sony, Philips, TCL en Hisense. Samsung doet daar niet aan mee, en dat is zeker met de nieuwe Smart Hub erg jammer. Sinds de overstap naar een volledige schermvullende interface heeft Samsung wat geworsteld met zijn lay-out en organisatie van de interface. De nieuwe 2024-versie lost naar ons gevoel de belangrijkste pijnpunten op, en het is dan ook jammer dat kopers van een ouder model achterblijven met een minder handige lay-out.

Maar wat is er allemaal veranderd? Functies zoals SmartThings, Workspace, ondersteuning voor Philips Hue en Workout Tracker – kortom zaken die niet rechtstreeks met tv-kijken te maken hebben – staan nu samen in een eigen sectie: Daily+. Het Home-scherm is iets aangepast, maar blijft de thuishaven voor alle content. Aangesloten apparaten en instellingen zijn duidelijk en snel te bereiken. De interface heeft nu een erg snelle responstijd en kleine aanpassingen maken het duidelijk wanneer een toets op de remote meerdere functies heeft.

©Eric Beeckmans | ID.nl

Aan diensten geen gebrek, zowel internationaal als lokaal. Er is AirPlay2, maar helaas nog geen volledige Chromecast (je kunt wel Netflix en YouTube casten). Met de Ambient Mode wordt de tv een decoratief stuk in de woonkamer. Met de MultiView-functie kun je twee bronnen tegelijk bekijken, en een ruime selectie cloud-gaming-apps zoals Xbox en Utomik maken gamen mogelijk zonder spelconsole of pc. De S95D doet ook dienst als IoT-hub waar je slimme apparaten in je hele huis mee beheert, dankzij de ingebouwde Zigbee Hub en ondersteuning voor Matter.

©Eric Beeckmans | ID.nl

De meegeleverde afstandsbediening is erg klein en compact. De beperkte selectie aan toetsen is voor sommige mensen misschien wat onwennig, maar voor anderen wellicht juist aantrekkelijk. Lang zoeken naar de juiste toets is niet nodig en dankzij verschillende verbeteringen aan de gebruiksinterface zijn alle functies van de afstandsbediening nu nog duidelijker. De remote heeft een ingebouwde oplaadbare batterij die je kunt opladen via usb-c of met het fotovoltaïsche paneel aan de achterzijde.

©Eric Beeckmans | ID.nl

QD-oled: steeds helderder

Samsung koos voor een derde generatie QD-oledpaneel in de S95D. Dat biedt een verbeterde efficiëntie en helderheid. En ook nu gaat het om een belangrijke stap voorwaarts. De piekhelderheid van de S95D ligt ongeveer 25 à 30 procent hoger dan het model van vorig jaar, en haalt 1793 nits op een 10%-venster, en 337 nits op een volledig wit scherm. Het kleurbereik blijft hoge punten scoren: het haalt net geen 100% P3, en dat is een heel knappe prestatie.

Maar de meest opvallende wijziging aan het nieuwe paneel is de matte afwerking. We zagen een gelijksoortige keuze al bij The Frame, Samsungs lifestyle-tv die mikt op kunst. Het matte scherm verstrooit invallend licht beter, waardoor het scherm geen spiegelend effect meer heeft dat zo eigen is aan glossy schermen. Een kleine spot die vroeger een hinderlijke reflectie in beeld gaf, wordt zo een vage vlek waar het contrast wat minder is. In een heldere kamer waar je bijvoorbeeld een raam in de tv gereflecteerd kon zien, waardoor het bijna onmogelijk was om tv te kijken, stoort nu zodanig minder dat je wel van het beeld kunt genieten.

Zoals gezegd: die verstrooiing van sterk licht benadeelt het contrast wat, maar dat is wat ons betreft een betere oplossing dan te moeten leven met een vreselijk storende reflectie in beeld. In een licht verduisterde omgeving heeft het matte scherm bovendien geen nadelen.

©Samsung

Topbeelden

Meer helderheid is fijn, maar het moet dan wel goed worden ingezet. En daar slaagt Samsung absoluut in. HDR-beelden hebben die prachtige diepte en schittering met intense kleuren die ze zo aantrekkelijk maken. Helaas nog steeds geen Dolby Vision-ondersteuning; dat blijft Samsung hardnekkig weigeren, maar met deze prestaties leek ons dat geen onoverkomelijk gemis.

De Filmmaker-mode is prima gekalibreerd. Het laat alleen de helderste tinten wat uitwijken naar groen-blauw, al valt dat vooral op met een referentie naast het beeld. Heldere nuances blijven prima bewaard, zelfs bij zeer heldere beelden, en ook in donkere beelden brengt de S95D alle details naar boven. Laat 'HDR Toontoewijzing' in de stand 'Statisch' staan, die levert de meest natuurgetrouwe prestaties. Alleen in goed verlichte kamers kun je overwegen om die instelling over te schakelen naar 'Actief'. Het beeld wordt dan wat helderder gemaakt zodat je ook bij veel omgevingslicht de sterktes van het nieuwe paneel kunt uitspelen, al wijk je dan wat af van de intentie van het beeld.

Ook in SDR bleek de Filmmaker-mode bioscoopwaardige beelden op het scherm te zetten. Net als in SDR zijn de helderste wittinten lichtgroen/blauw getint, maar de algemene kleurweergave blijft uitstekend. Ook huidtinten zien er mooi natuurlijk uit. In donkere scènes is er veel schaduwdetail, en dat is een knappe prestatie.

©Samsung

Zeer goede beeldverwerking

De S95D is uitgerust met de Samsung NQ4 AI Gen 2-processor. Die maakt gebruik van twintig neurale netwerken om het beeld te verbeteren. We zien geen uitzonderlijke verbeteringen, maar de kwaliteit van Samsungs beeldverwerking was al erg goed.

Voor ruisonderdrukking heeft Samsung je wel opnieuw de keuze gegeven tussen een standaard en hoge stand, waar je het op vorige versies nog moest stellen met een keuze tussen aan of uit. De standaard-instelling bleek voldoende om alle ruis goed weg te werken, zelfs in relatief zware gevallen. Kleurstroken in zachte gradiënten kan de processor verbergen als ze niet te breed of uitgesproken zijn.

Een lastige Game of Thrones-scène bleek nog steeds iets te moeilijk voor deze televisie. Daar bleven de stroken zichtbaar, al was dat wel iets minder. Upscaling en de-interlacing zijn zeer goed, maar wees voorzichtig met de ruisonderdrukking in beelden van lage resolutie, zoals dvd. Die kunnen wat te zacht worden.

Het QD-oledscherm heeft een zeer goede bewegingsscherpte zonder dubbele of vage randen, en het motion interpolation-algoritme grijpt snel en betrouwbaar in om bij snel bewegende camerabeelden schokken in beeld te vermijden. Activeer daarvoor 'Trilvermindering' onder de beeldscherpte-instellingen, of zet heel die sectie op 'Auto'.

©Samsung

Helaas geen bioscoopgeluid

Beeldkwaliteit heeft de S95D meer dan voldoende, maar dat kunnen we helaas niet zeggen van de audiokwaliteit. Aangezien deze televisie hetzelfde design heeft als vorig jaar en we de opstelling met twee maal drie speakerdrivers op de achterzijde herkenden, was het eigenlijk ook geen verrassing dat de audioprestaties wat teleurstelden.

Met een 4.2.2 70W-opstelling moet meer mogelijk zijn, maar we vermoeden dat het superslanke profiel van deze televisie dat lastig maakt. De klank mist een goede ondersteuning van lage tonen, waardoor muziek en soundtracks vaak wat benepen en scherp klinken. Een echte diepe bas ontbreekt helemaal, en als je het volume verder opendraait, wordt het alleen nog maar erger. Dialogen zijn min of meer het enige sterke punt. Een soundbar is niet alleen aan te raden, maar bijna verplicht als je bioscoopwaardig geluid wilt.

©Samsung

Conclusie

Samsung heeft deze televisie met zijn keuze voor een mat scherm een interessante troef gegeven. Dankzij het matte scherm kan de S95D zelfs onder moeilijke lichtomstandigheden erg goed functioneren. Tel daarbij op de alweer indrukwekkend hogere helderheid van het nieuwe QD-oledpaneel (zeker 25 procent verbeterd ten opzichte van vorige generatie) en de prima beeldverwerking en kalibratie, en het resultaat is een tv met topbeeld. Games, films, sport, HDR: geen opdracht is de QE55S95D te veel.

Het is jammer dat Samsung aan dat mooie beeld geen uitstekende audio wist te koppelen. Voor optimaal filmplezier moet je ook bij deze televisie uitkijken naar een soundbar, en dat is toch een tegenvaller voor een tv met een premium prijskaartje.

De Tizen Smart Hub levert niet alleen veel functionaliteit, maar de nieuwe layout is ook veel gebruiksvriendelijker. De One Connect Box en het One Infinity-design maken van deze tv bovendien een mooie blikvanger die je elegant en bijna zonder zichtbare kabels aan de muur hangt of op je tv-meubel opstelt.

▼ Volgende artikel
Smartphone hard resetten: zo doe je dat (iOS en Android)
© PixieMe - stock.adobe.com
Huis

Smartphone hard resetten: zo doe je dat (iOS en Android)

Is je telefoon traag, vastgelopen of ga je het apparaat doorverkopen? Kies dan voor een harde reset! Hier lees je hoe je dat snel en gemakkelijk doet voor iPhones en Android-smartphones.

Je smartphone resetten is handig om verschillende redenen. Een telefoon kan na jaren gebruik trager worden door een overvloed aan achtergrondprocessen en een volle opslag. Heb je last van vastlopers, malware of ga je de smartphone doorverkopen? Reset je Android of iOS smartphone dan. In dit artikel lees je:

  • Hier moet je op letten voor de reset
  • Stappenplan voor het hard resetten van een Android-smartphone
  • Stappenplan voor het hard resetten van een iPhone

Ook interessant: Je wachtwoorden zijn veilig in de nieuwe iOS-app.

Let hierop voordat je begint met de reset

Begin nooit lukraak met een hard reset, want daarmee zet je je smartphone terug naar de fabrieksinstellingen en wis je alle daarna toegevoegde data van de telefoon. Het systeem is weer net zoals toen je de telefoon voor het eerst uit de doos haalde. Dit gaat er allemaal verloren:

  • Foto's, video's, documenten en andere bestanden

  • Apps en bijbehorende gegevens

  • Contacten en berichten

  • Instellingen

  • Inloggegevens en accounts

©fadfebrian

Een back-up maken is dus ten zeerste aangeraden bij een reset. Verder kost het resetten tijd en dus energie. Zorg er daarom voor dat je telefoon tot tenminste 50 procent opgeladen is en slaat hem aan op een oplader.

Zo reset je een Android-smartphone

Android-smartphones hebben niet allemaal een identieke interface. Maar het principe is wel iedere keer hetzelfde. Bij de meeste merken ziet het er ongeveer zo uit, waarbij de tussenstap Geavanceerd niet altijd voorkomt:

Tik op Instellingen / Systeem / Geavanceerd / Resetopties / Alle gegevens wissen (fabrieksinstellingen herstellen).

Heb je een smartphone van Samsung? Dan doe je het volgende: tik op Instellingen / Algemeen beheer / Fabrieksinstellingen herstellen.

Afhankelijk van het merk telefoon zijn de stappen bij jou dus misschien net even anders. Je moet wel altijd je wachtwoord of pincode invoeren om de hard reset te starten. Daarna is het een kwestie van wachten.

Zodra de reset klaar is, start je smartphone weer op en is de software weer precies zoals toen je het apparaat voor het eerst uit de doos haalde. Je kunt alles handmatig opnieuw instellen en installeren of een back-up gebruiken.

📲Android-telefoon personaliseren? Hier lees je hoe je dat doet

Gebruik een goede oplader tijdens het resetten

Vermijd verrassingen en houd je apparaat klaar voor gebruik!

Android: harde reset met knoppen

Als je telefoon helemaal is vastgelopen en het stappenplan niet werkt, doe in dat geval het volgende:

Houd de knoppen Aan/uit en Volume omhoog minstens vijf seconden tegelijkertijd ingedrukt. Bij sommige modellen is het een combinatie van de knop Aan/uit en Volume omlaag.

Houd de knoppen ingedrukt tot er een logo en daarna een menu verschijnt. Dat ziet er anders uit dan normaal en bestaat uit een lijst met opties. Navigeer met de volumeknoppen en selecteer de Hard reset-optie met de Aan-/uitknop.

Zo reset je een iPhone

Volg deze stappen om je iPhone te hard resetten:

Klik op Instellingen / Algemeen / Zet over of stel opnieuw in / Wis alle inhoud en instellingen. Bevestig je keuze door op Wis nu te tikken en voer je toegangscode in.

📱Leestip: Zo vergrendel je apps met Face ID in iOS 18

©valiantsin - stock.adobe.com

iPhone: harde reset met knoppen

Zijn de menu's niet bereikbaar? Aan de hand van de onderstaande stappen gebruik je de knoppen van je telefoon om hem te resetten:

iPhone 8 en nieuwer

Druk op kort op Volume omhoog en daarna kort op Volume omlaag. Houd vervolgens de Aan-/uitknop ingedrukt tot het logo van Apple verschijnt.

iPhone 7 en 7 Plus:

Houd de Aan-/uitknop en Volume omlaag tegelijkertijd ingedrukt tot het logo verschijnt.

iPhone 6s en ouder

Houd de Aan-/uitknop en Home tegelijkertijd ingedrukt tot het logo verschijnt.


▼ Volgende artikel
Kerstboom eruit, toch sfeer in huis? Zo doe je dat!
© Paul Viant/KOTO
Gezond leven

Kerstboom eruit, toch sfeer in huis? Zo doe je dat!

De kerstdagen zijn voorbij en het nieuwe jaar staat voor de deur. De lege plek waar eerst de kerstboom stond, valt ineens extra op. Het voelt misschien een beetje kaal, maar dit is juist hét moment om je huis weer een frisse en gezellige sfeer te geven. Daar zijn allerlei manieren voor. In dit artikel lees je wat je allemaal kunt doen.

🎄 🪓 Boom eruit ... wat nu? In dit artikel leggen we je uit wat je kunt doen om het ook na kerst weer gezellig te maken thuis.

  • Zet een mooie kamerplant neer
  • Verf de muren in een frisse kleur
  • Experimenteer met een nieuwe indeling van je woonkamer
  • Maak een lichtplan
  • Ruim eens lekker op

Lees ook: Kleuren kiezen voor in huis: deze trucs en tools helpen je een handje

Voel je je wat somber nu de feestdagen voorbij zijn? Haal meer groen in huis! De lege plek waar de kerstboom stond, is ideaal voor een grote kamerplant of een groepje kleinere planten op een bijzettafeltje. Zo vul je niet alleen de ruimte op, maar breng je ook een vleugje natuur én wat extra zuurstof in huis. Een frisse start van het nieuwe jaar!

Bij het kiezen van een plant is het slim om verder te kijken dan alleen de grootte, kleur of bladvorm. Let erop of de plant past bij de plek waar je hem wilt neerzetten. Niet elke plant houdt van direct zonlicht, de warmte van een verwarming of een schaduwrijke hoek. Twijfel je? Vraag advies in de winkel. Grote planten kunnen prijzig zijn, en het is zonde als ze snel het loodje leggen. Ben je niet zo'n plantenkenner? Er zijn handige apps, zoals Plantsome, die je vertellen wanneer en hoeveel water je planten nodig hebben. Deze apps kunnen een echte redder in nood zijn.

©Olha Tsiplyar

Geen kamer zonder

🪴 Kamerplant!

Verf de muren in een frisse kleur

Zo'n kerstboom zorgt niet alleen voor gezelligheid, maar brengt ook een flinke dosis kleur in huis met al die kerstballen, slingers en lichtjes. Vind je je interieur nu wat flets? Gebruik de rustige januariweekenden om een kale muur of hoekje nieuw leven in te blazen met een frisse lik verf of een mooi behang. Een kleine verandering die meteen zorgt voor een frisse start én een vleugje energie voor het nieuwe jaar!.

Als je je innerlijke stylist nog aan het ontdekken bent, probeer dan eens een verf-app op je telefoon. Met de apps van Flexa of Histor kun je een foto maken van de muur die je wilt transformeren en vervolgens experimenteren met allerlei kleuren. Zo zie je direct wat wel of niet bij je vloer en meubels past en voorkom je dat je binnenkort wéér met een verfkwast in de weer moet.

Experimenteer met een nieuwe indeling van je woonkamer

Waarschijnlijk heb je flink moeten schuiven om je Nordmann of kunstkerstboom een mooie plek te geven. Nu de boom eruit gaat, kun je dat moment aangrijpen om de indeling van je woonkamer eens kritisch te bekijken. In plaats van alles terug te zetten zoals het was, daag jezelf uit om iets nieuws te proberen. Denk verder dan de vaste plekken en laat je niet beperken door wat je gewend bent.

Een plattegrond maken kan helpen om ideeën uit te werken. Teken je woonkamer op schaal en knip losse elementen, zoals meubels, verlichting en een vloerkleed uit papier. Zo kun je al schuivend verschillende indelingen uitproberen. Ga je liever met een app aan de slag, dan is de gratis Home Design 3D leuk om mee te experimenteren.

©Kawee

Lichtplannen

Nu de kerstboom weg is en de lichtjes niet meer schijnen, valt het misschien ineens op: dat ene hoekje in de woonkamer is behoorlijk donker. Een vloerlamp kan dan een perfecte oplossing zijn. Zo vul je niet alleen de lege plek op met een stijlvolle eyecatcher, maar zorg je ook direct voor extra licht.

Dit is overigens ook een goed moment om de rest van de verlichting in huis eens onder de loep te nemen. Heb je naast sfeerverlichting ook genoeg functioneel licht? En hoe zit het met het aantal lumen per vierkante meter? In het artikel Zo kies je de juiste verlichting voor elke ruimte in huis lees je er alles over.

Ontspullen

Niet iedereen wordt overvallen door een gevoel van melancholie in een huis zonder kerstversiering: voor veel mensen is het juist een opluchting als alle decoratie weer op zolder staat. Die lege ruimtes kun je zien als een kans om je huis opgeruimd te maken én te houden. Gebruik dit moment niet alleen om de kerstspullen op te bergen, maar kijk ook eens kritisch naar andere dingen die je het afgelopen jaar nauwelijks hebt gebruikt en die vooral in de weg staan. Misschien maak je iemand anders blij met die bijzettafel, kandelaar of kussenhoes waar je zelf al op uitgekeken bent. Weet je niemand? er zit vast wel een kringloopwinkel bij jou in de buurt!

Ook interessant: Zo voelt je huis weer als nieuw: tips en trucs voor een nieuwe indeling