ID.nl logo
Review Philips 65OLED959 – Stijlvolle bioscoop-tv
Huis

Review Philips 65OLED959 – Stijlvolle bioscoop-tv

Het Philips topmodel mikt steeds specifiek op bioscoopliefhebbers met een combinatie van de beste beeldkwaliteit en Bowers & Wilkins audioprestaties. Dit jaar krijg je al dat moois in een knap design én met een vernieuwde Ambilight-oplossing om de twintigste verjaardag te vieren van deze exclusieve Philips-technologie.

Fantastisch
Conclusie

Plus- en minpunten
  • Bijzonder design
  • META 2.0-oledpaneel met zeer hoge piekhelderheid
  • Knappe audio dankzij Bowers & Wilkins-luidsprekers
  • Driezijdige Ambilight Plus
  • Zeer goede beeldverwerking
  • Slimme lichtsensor voor helderheid, kleurtemperatuur, HDR en Ambilight
  • Universele HDR-ondersteuning
  • HDMI 2.1 met alle gamefeatures
  • Google TV met AirPlay2
  • Storende ruis zichtbaar in heel donkere HDR10-beelden
  • Prijs

Philips 65OLED959 Prijs: 4999 euro Wat: Ultra-HD 4K 144 Hz W-oled-tv Schermformaat: 65 inch (164 cm) Aansluitingen: 4x HDMI (2x v2.1 48Gbps, 2x v2.0 18 Gbit/s), ARC/eARC, ALLM, 4K144, VRR (AMD FreeSync, Nvidia G-Sync Compatible), 2x usb, 1x optisch digitaal uit, 1x hoofdtelefoon, 1x subwoofer pre-out, 2x antenne, 1x ethernet, wifi 6, bluetooth Extra’s: HDR10, HLG, Dolby Vision, HDR10+ Adaptive, Dolby Atmos, DTS:X, Google TV, DTS Play-Fi, AirPlay 2, USB/DLNA-mediaspeler, DVB-T2/C/S2, CI+-slot, 8th Gen P5 Perfect Picture Dual Engine, driezijdige Ambilight Plus Afmetingen: 1451 x 905 x 313 mm (incl. voet) Gewicht: 26,9 kg (incl. voet) Verbruik: SDR 85 (E) / HDR 235 watt (G)

Design

Je kunt er niet omheen: deze vloerstaander verdient een speciale plaats in de woonkamer! Een tv-meubel is niet nodig, de voet hoort direct op de grond te staan. En niet alleen die uitzonderlijke opstelling valt op, want Philips heeft het toestel ook een vrij dik profiel gegeven. De behuizing is 6 centimeter diep, maar dat heeft een reden. De luidsprekers zitten immers verstopt in die dikkere rand, die knap zijn afgewerkt met luidsprekerstof rondom. Aan de onderkant van de voorzijde bevinden zich nog eens extra voorwaarts gerichte speakers. Het resultaat? Een moderne televisie met een onderscheidend design dat gegarandeerd de aandacht trekt.

Aansluitingen

Er zijn modellen in de 2024-lineup die al over vier HDMI 2.1-poorten beschikken, maar de OLED959 moet het nog doen met twee HDMI 2.0-poorten en twee HDMI 2.1-poorten met 48 Gbit/s bandbreedte. De tv ondersteunt ARC/eARC op een van de twee HDMI 2.1-poorten, maar gezien de kracht van de audioconfiguratie lijkt het onwaarschijnlijk dat je externe audio zult aansluiten. Er is wel een subwoofer pre-out aanwezig, mocht je toch wat meer cinema-stijl bas willen.

Gamers hebben in elk geval twee vrije HDMI 2.1-poorten tot hun beschikking. Ze krijgen ALLM en 4K120 (en 4K144 vanaf een pc). De input-lag bedraagt een prima 16,9 ms (bij 4K60) en 7,9 ms (bij 2K120). Voor VRR kun je gebruikmaken van AMD FreeSync of Nvidia G-Sync. De tv heeft een enkelvoudige tv-tuner. Je kunt eventueel opnemen en live-televisie pauzeren als je externe usb-opslag aansluit. Verder zijn er twee usb-poorten, een optisch digitale audio-uitgang en een hoofdtelefoonaansluiting.

©Eric Beeckmans

Ambilight Plus

Ambilight viert dit jaar zijn twintigste verjaardag, en voor de gelegenheid heeft Philips een nieuwe versie van Ambilight in dit model gezet. Met behulp van speciale lenzen creëert hij niet één laag licht rond het beeld, maar vier lagen die allemaal verschillende kleuren kunnen hebben. Zo krijg je een 2D Ambilight-effect rond het beeld – erg knap. Er zijn ook ruime opties om het effect aan te passen, of zelfs om het terug te schroeven tot een klassieke Ambilight-ervaring. Bovendien kun je ook de lichtsensor laten bepalen hoe helder het Ambilight-effect is; een zeer goede aanpassing als je bij verduistering toch nog wat effect wenst.

Beeldverwerking

De P5 Perfect Picture Dual Engine is Philips' paradepaardje op het gebied van beeldverwerking. Basistaken zoals deinterlacen, upscalen en ruisonderdrukking worden uitstekend uitgevoerd. Kleurbanden in zachte kleurovergangen worden effectief geëlimineerd, zelfs bij de meest veeleisende tests. Het oledscherm biedt een zeer goede bewegingsscherpte, waardoor bijna alle details zichtbaar blijven in snel bewegende beelden.

Nieuwe features omvatten uitgebreide AI-detectie van beeldcategorieën (film, sport en animatie) voor optimale beeldinstellingen. De 'Echt Bioscoop'-motionstijl behoudt de karakteristieke zachte judder in films. De modus 'AI Sports Optimization' past automatisch de motionstijl aan voor vloeiende sportbeelden zonder judder, terwijl filmbeelden onaangetast blijven.

'Textuurverbetering' kan worden geactiveerd voor extra detail. De scherpte-instelling past zich aan binnen hetzelfde beeld, waarbij AI verschillende instellingen kan kiezen voor verschillende elementen. Bij beelden van lagere kwaliteit, zoals dvd, kan dat echter resulteren in een iets te bewerkte stijl.

De verbeterde lichtsensor past nu niet alleen helderheid, kleurtemperatuur en donkere details aan, maar ook HDR-instellingen en Ambilight. Elke optie is afzonderlijk instelbaar. Hoewel de kleurtemperatuur wellicht beter handmatig in te stellen is, zorgen de andere lichtsensor-opties voor een optimaal beeld onder wisselende lichtomstandigheden.

Voor gamers biedt de processor extra opties, zoals een instelbaar kleurfilter en de mogelijkheid om randen van objecten te detecteren en als overlay op het spelbeeld te plaatsen. Deze laatste functie lijkt echter meer een gimmick, aangezien het gamebeeld aanzienlijk wordt veranderd.

Oled alweer iets helderder

Philips gebruikt het best beschikbare oledpaneel voor zijn topmodel. Dat is de versie met microlenzen die vorig jaar voor het eerst verscheen en waarvan dit jaar al een nieuwe verbeterde versie beschikbaar is. In de 'HDR Kristalhelder'-beeldmodus jaagt dat de helderheid aan tot net 3.000 nits, maar ook in de degelijk gekalibreerde 'HDR Filmmaker'-modus haalt hij 1530 nits op het 10%-venster (en zelfs 2.192 nits op een 2%-venster), terwijl het volledig witte scherm afklokt op 250 nits. Een mooie verbetering van 10 procent ten opzichte van vorig jaar. Het kleurbereik van 96% P3 blijft onveranderd. In SDR zijn de prestaties zeer goed, met mooi zwartdetail en prima kleuren.

De belangrijkste aanpassing die Philips toevoegde is een sterk verbeterde HDR10-tonemapping die elk beeld analyseert en tonemapping aanpast, zodat je alle heldere nuances optimaal in beeld houdt, zonder echter donkere beelden nog donkerder te maken. De processor geeft ook iets meer voorrang aan correcte kleur dan aan helderheid. HDR10-beelden zijn zo erg rijk, met veel nuance en mooie lichtaccenten. Alleen in heel donkere HDR10-beelden die veel schaduwnuances bevatten blijft er te veel ruis zichtbaar, waardoor het beeld detail verliest.

Bioscoopgeluid met dank aan Bowers & Wilkins

Verborgen achter de Kvadrat-luidsprekerstof heeft Bowers & Wilkins de OLED959 uitgerust met twee opwaarts gerichte, twee zijwaarts gerichte en drie voorwaarts gerichte luidsprekers, plus een woofermodule in de rug. Samen zijn die goed voor 102 watt vermogen en geven ze de tv een bijzonder mooie en krachtige klank. Voor al je filmplezier ondersteunt hij Dolby Atmos en DTS:X. Een goede surroundervaring is gegarandeerd dankzij de zijwaarts gerichte luidsprekers; de hoogte-effecten van de opwaarts gerichte luidsprekers waren iets minder overtuigend. Er is een degelijke portie laag, maar voor echt diepe bassen kun je beter een subwoofer aansluiten. 

Zelfs als het er hevig aan toegaat, hoor je nauwelijks vervorming, en je kunt het volume enorm luid zetten zonder negatieve gevolgen. Ook voor muziek is deze televisie prima uitgerust, en of je nu naar klassiek, rock, zang of metal luistert, de klank biedt veel subtiliteit en nuance. De audiopresets geven je de keuze om de klank wat naar smaak bij te kleuren.

Google TV en een knappe afstandsbediening

Voor zijn beste oledmodellen kiest Philips nog steeds voor Google TV. Dat platform biedt de meest uitgebreide selectie apps; de kans dat je favoriete app ontbreekt, is erg klein. Ook de aanbevelingen, gesorteerd per categorie (en niet per dienst) zijn een mooie meerwaarde. Naast Chromecast ondersteunt de OLED959 nu ook Apple AirPlay 2, iets waar we toch al lang op wachtten. Meer informatie over Google TV vind je in dit artikel.

Geen tv zonder afstandsbediening, en Philips levert deze top-tv dan ook met een modern ogend en handig exemplaar. Bijvoorbeeld, de ingebouwde batterij laad je op via usb-c. Een deel van de toetsen is verlicht, en dat is altijd een pluspunt voor een cinefiel georiënteerde tv. De slanke en compacte vorm draagt bij aan een modern uiterlijk, en de kleinere hoeveelheid toetsen maakt het gebruik intuïtiever. 

Geen numeriek toetsenbord? Toch wel, en dat heeft Philips handig verborgen. Druk op de nummertoets en op de plaats van de D-pad lichten de cijfertoetsen op. Heel slim bedacht! De afstandsbediening is handig in gebruik en de toetsen hebben een lichte aanslag. De kanteltoetsen voor volume en kanaal vereisen wat gewenning, en de slanke, scherpe vorm kan wat ongemakkelijk aanvoelen, maar dat zijn eerder kleine opmerkingen.

©Eric Beeckmans

Conclusie

Zoek je een tv die uitmuntend beeld en geluid levert in een knap design? Dan is de Philips 65OLED959 een prachtige keuze. Hij mikt bij uitstek op cinefielen, maar zal ook sport- of gameliefhebbers aantrekken. Bij donkere HDR10-beelden is de zichtbare ruis een spelbreker, maar in alle andere omstandigheden leveren het perfecte contrast, de rijke kleuren en de hoge helderheid indrukwekkende beelden. Om al dat beeldgeweld goed te ondersteunen, is er de Bowers and Wilkins-audioconfiguratie. Die zet films én muziek erg overtuigend neer. Naast het opvallende design is er ook Ambilight Plus, dat het beeld omringt met een 2D-kleurgloed. Google TV en AirPlay 2 maken deze iconische tv af. De prijs is behoorlijk fors, maar dat is geen verrassing. Wie hem in huis haalt, staat een knappe ervaring te wachten.

▼ Volgende artikel
Rijden met de nieuwe Renault 5: Overtreft alle verwachtingen
Mobiliteit

Rijden met de nieuwe Renault 5: Overtreft alle verwachtingen

Het is verreweg de belangrijkste auto die het merk sinds lange tijd introduceert. Met de nieuwe Renault 5 geeft het merk een flinke slinger aan zijn Renaulution. Een strategie waarmee het merk de snel veranderende automarkt met al zijn facetten omarmt. Technologie, connectiviteit en schone energie: Renault heeft een duidelijk een stip op de horizon geplaatst. De eerste kilometers achter het stuur van de nieuwe Renault 5, die vanaf 27.990 euro bestelbaar is, tonen aan dat de eerste Renaulution-vrucht een absolute gouden zet blijkt te zijn.

Download nu GRATIS het EV Duurtest-rapport 2024!

In het EV Duurtest-rapport zijn nieuwe elektrische auto's door verschillende consumenten getest. Alle resultaten vind je terug in dit digitale rapport. Door het invullen van je naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van het Kieskeurig EV Duurtest-rapport. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl EV-nieuwsbrief.

Duimpjes gegarandeerd

Begin dit jaar mocht ik er in een studio nabij Parijs al aan snuffelen. De wedergeboorte van een icoon, de nieuwe Renault 5. Goed een half jaar later staat er een knalgele (Jaune Pop) Iconic Cinq uitvoering op mij te wachten. Het merk wil met de nieuwe 5 zowel de oude generatie, zij die zich het origineel nog goed kunnen herinneren, als de jonge garde aanspreken. Een uitdaging, maar mede dankzij designtermen als 'retro futuristisch' heb ik zelden gedurende een intro zoveel enthousiaste reacties mogen ontvangen. Van jong tot oud, van surfer tot mondaine dame. De duimpjes waren haast ontelbaar!

Bekijk onderaan dit artikel een video van de nieuwe Renault 5!

©Irwin Versteegh

Standaard 18 inch

De nieuwe 5 rolt standaard op 18inch-wielen en dat geeft 'm samen met de goede proporties een sterk voorkomen. Stap ik achter het stuur, dan valt direct de lage en sportieve instap op. Ik zak weg in prima gevormd meubilair en dankzij een axiaal verstelbaar stuurwiel is een goede zitpositie snel gevonden. 

🚘Ook interessant: EV-profiel Renault Scenic E-Tech: Is de 'Auto van het Jaar 2024' écht zo goed?

©Irwin Versteegh

Andere zit dan verwacht

Toch moet ik voor de juiste ondersteuning van mijn bovenbenen net iets verder naar achteren gaan zitten. Een kantelbare zitting zou hier uitkomst bieden. Iets wat met name voor passagiers op de achterbank bovendien wat ademruimte zou verschaffen. Achter mijzelf plaatsnemen, zat er namelijk niet in. 

©Irwin Versteegh

Ontdek jouw ideale elektrische auto

Vergelijk en vind de beste deals op Kieskeurig.nl!

Ruim genoeg voor bagage

De kofferruimte blijkt ook in de praktijk prima bruikbaar. 320 liter is conform het segment en bleek ruim voldoende voor twee handbagage-reiskoffers en twee rugtassen. Staan de voorstoelen vrij ver naar achteren, dan zul je de hoofdsteunen van de achterbankleuning moeten verwijderen als je deze neer wilt klappen. 

©Irwin Versteegh

Vanaf 27.990 euro

De nieuwe Renault 5 komt er met twee accu's en voorlopig twee elektromotoren. Later volgt een derde met zo’n 90 pk. De Urban Range met 40kWh en 327 km range is leverbaar vanaf 27.990 euro. Je krijgt dan een 120 pk sterke elektromotor. De Techno-uitvoering is 2 mille duurder en de compleetste Iconic Cinq kost 31.490 euro. Voor net geen 30 mille stap je in de Comfort Range Techno. Die heeft een 52kWh batterij, een 150 pk sterke motor en een bereik van 410 kilometer volgens de WLTP-testmethode. Standaard zijn een 3-Fase 11kW boordlader, een warmtepomp en een snellaadtijd van 30 minuten. 

©Irwin Versteegh

Overtreft verwachtingen

Gedurende de dynamisch introductie heb ik zo'n 200 kilometer in het Vijfje afgelegd. Uiterst plezierige kilometers welteverstaan, want qua rijkwaliteit en plezier overtreft 'ie mijn verwachtingen. De 5 is zo wendbaar als een dartele poedel! De zeer directe (soms iets te directe) stuurinstallatie zorgt met het lage zwaartepunt van het gloednieuwe – toegewijd EV – AmpR Small platform voor een middenmotor-achtige ervaring. De 5 bijt zich in elke bocht vast, voelt fantastisch wendbaar en mede dankzij – uniek in deze klasse – een mooie Multilink-ophanging voor de achteras ligt de grens ver voorbij die van plezier.

©Irwin Versteegh

MINI-rijders kunnen naar Renault

En dit alles in combinatie met een verrassend verfijnde rijervaring. Binnen de bebouwde kom is-ie verre van 'te stug' en ondanks dat 'ie op een verkeersdrempel soms iets vergevingsgezinder zou mogen zijn, stoort dit niet. De nieuwe 5 blijkt op dit vlak zo goed, dat 'ie zelfs MINI-rijders zou weten te overtuigen. Zeker ook gezien het feit dat hij zich op de snelweg bovendien ontpopt als een fijne cruiser met een C-segment-waardige geluidsisolatie. 

Meer weten over de nieuwe Renault 5? Bekijk dan de video van InstaAutoVlog. 

Watch on YouTube

 

▼ Volgende artikel
Scherm delen via WhatsApp: zo werkt het
Huis

Scherm delen via WhatsApp: zo werkt het

Net zoals je op de pc je scherm kunt delen met een tool als TeamViewer, kun je ook je scherm delen via WhatsApp. Dit lukt zowel in een een-op-eengesprek als in een groepsgesprek. Handig als je iets op je smartphone wilt laten zien of uitleggen.

In drie eenvoudige stappen laten we zien hoe je in WhatsApp je scherm kunt delen, zodat je iets aan een ander kunt laten zien:

  • Videogesprek starten
  • Scherm delen
  • Delen stoppen

Lees ook: Privacy op WhatsApp beschermen: zo doe je dat

1 Videogesprek

Deze functie werkt zowel op de Android-, iOS- als Windows-app, maar alleen als je een videogesprek bent gestart. De optie werkt dus niet tijdens WhatsApp-spraakgesprekken. Heb je een Android-telefoon dan kun je overigens probleemloos je scherm delen met iemand met een iPhone en andersom. Houd er wel rekening mee dat alles wat op je scherm te zien is, zichtbaar wordt voor je gesprekspartner. Kijk dus uit als er bijvoorbeeld bankgegevens, foto’s of andere gevoelige informatie op het scherm staan. Net als de berichten en oproepen, versleutelt WhatsApp de inhoud van schermdeling voor extra beveiliging.

2 Laat de ander meekijken

Nieuw is dat je nu ook de audio van je smartphone op die manier kunt delen. Start een videogesprek op de gebruikelijke manier en je ziet onderaan bij de bedieningsknoppen een pictogram met drie horizontale stippen: tik hierop en klik op Deel scherm (iOS) of Scherm delen (Android). Vervolgens verschijnt er een korte uitleg van deze functie. Ga door en tik op Start uitzending (iOS) of Nu starten (Android). Hierdoor wordt de schermdeling gestart; vanaf nu kan de ander alles volgen wat er bij jou op je scherm gebeurt. Zo kun je bijvoorbeeld teruggaan naar het homescreen en ook andere apps openen terwijl de ander meekijkt. Wanneer je dit scherm verlaat, keer je terug naar het videogesprek in WhatsApp.

Handig om te weten! Ken je deze 8 handigheidjes in WhatsApp al?

3 Schermdeling stoppen

Ook iedereen die deelneemt aan een groepsvideogesprek kan een schermdeling-sessie starten. Er kan echter maar één persoon tegelijk zijn scherm delen. Om op een Android-telefoon te stoppen met delen, keer je terug naar het WhatsApp-videogesprek en tik je op Stoppen met delen. Op de iPhone tik je op het groene pictogram in de linkerbovenhoek van de statusbalk van de iPhone. Daarna tik je op de rode knop in het centrum van het scherm.

Watch on YouTube