ID.nl logo
Review Panasonic TV-55Z85AEG – Extra vurig toestel
© Panasonic
Huis

Review Panasonic TV-55Z85AEG – Extra vurig toestel

Een nieuw smart tv-systeem en een nieuwe beeldprocessor: Panasonic heeft in 2024 flink wat aan zijn tv's veranderd. We zijn dan ook benieuwd of al die veranderingen een stap vooruit betekenen. In deze review bekijken we het nieuwste model: de TV-55Z85AEG.

Uitstekend
Conclusie

Als we Panasonic ergens terecht op moeten wijzen, dan is het op het aanbod van lokale apps in Fire TV. Het nieuwe smart tv-systeem moet dat nog uitbreiden, zeker voor België, waar geen enkele lokale app beschikbaar is. Waar we wél bijzonder tevreden over zijn, is de beeldkwaliteit. De tv biedt uitstekende beeldverwerking en een zeer goede kalibratie direct uit de doos. Vooral de prachtige hoeveelheid schaduwnuances verdient een compliment. Gamers zullen blij zijn met de zeer lage input-lag en uitgebreide gamefeatures.

Plus- en minpunten
  • Oledcontrast en degelijke helderheid
  • Zeer goed schaduwdetail
  • Support voor HDR10+ en Dolby Vision IQ
  • Goed gekalibreerd toestel
  • FireTV verdient nog wat aandacht
  • Gebrek aan apps in België
  • Geen DTS-ondersteuning

Panasonic TV-55Z85AEG

  • Adviesprijs: 1.899 euro
  • Wat: Ultra-HD 4K 120 Hz W-oled-tv
  • Schermformaat: 55 inch (139 cm)
  • Aansluitingen: 4x HDMI (2x v2.1 (48 Gbps), 2x v2.0 (18 GBps), ARC/eARC, ALLM, 4K120 HFR, VRR), 3x usb, 1x optisch digitaal uit, 1x hoofdtelefoon/subwoofer, 3x antenne, 1x ethernet, wifi 5, bluetooth
  • Extra's: HDR10, HLG, Dolby Vision IQ, HDR10+ Adaptive, Dolby Atmos, Fire TV, USB/DLNA-mediaspeler, dual DVB-T2/C/S2, CI+-slot, HCX Pro AI Mk II Processor
  • Afmetingen: 1227 x 765 x 303 mm (incl. voet)
  • Gewicht: 19,0 kg (incl. voet)
  • Verbruik (per 1000 uur): SDR 84kWh (G) / HDR 104kWh (G)

Panasonic blijft ook bij deze televisie trouw aan zijn ontwerpfilosofie: eenvoudig, misschien zelfs wat ingetogen, maar zeer goed afgewerkt. Het strakke uiterlijk komt door de volledig zwarte afwerking en het ontbreken van designaccenten. Hoewel het oled-scherm slank oogt, is de behuizing aan de achterzijde met 7 cm relatief dik. De tv staat op een centrale voetplaat, jammer genoeg ontbreekt een draaivoet.

We hadden eigenlijk gehoopt om vier HDMI 2.1-poorten aan te treffen, maar net als vorig jaar blijft het helaas bij tweemaal HDMI 2.1 en tweemaal HDMI 2.0. De HDMI 2.1-poorten bieden overigens wel 48Gbps bandbreedte en ondersteunen 4K120, ALLM, HDMI VRR, AMD FreeSync en NVIDIA G-Sync, en ARC/eARC. De nieuwe chipset kan Dolby Vision 4K120-gaming leveren voor X Box Series X-gamers. De input-lag van 5,8ms in 2K120 en 10,3 ms in 4K60 maakt van de Z85A een sterke keuze voor gamers, ook al ondersteunt de tv geen 4K144, wat bij veel concurrenten wel mogelijk is.

©Eric Beeckmans

Panasonic heeft zowel de analoge composietvideo-aansluiting als het dubbele CI+-slot achterwege gelaten, een logische keuze in onze ogen. Wat blijft, zijn drie usb-poorten, een optische digitale audio-uitgang en een hoofdtelefoonaansluiting. Die laatste kan ook dienen voor het aansluiten van een subwoofer, waarbij je dit eenvoudig via het menu instelt. Daarnaast zijn ethernet, wifi en bluetooth aanwezig. Alle aansluitingen zijn zijwaarts gericht, zodat wandmontage zonder belemmering mogelijk is.

Prachtige schaduwnuances

Oled blijft een garantie voor perfect contrast: het echte zwart geeft beelden een knappe diepte die bijna tastbaar is. Met schaduwnuances heeft oled het soms moeilijker, maar dat is absoluut niet het geval op de Z85AEG. Die toonde perfect alle zwartdetails zodat donkere beelden enorm rijk en genuanceerd overkomen.

Wel kiezen we daarbij voor de Professioneel 1- of Filmmaker-modus, al is die laatste wel duidelijk gericht op kijken bij volledige verduistering. Beide beeldmodi leveren uitmuntende resultaten, met prachtige natuurlijke kleuren. Het oledscherm heeft een prima uniformiteit. De strepen in het donkere testbeeld verdwenen volledig nadat we eenmaal 'Schermonderhoud' hadden uitgevoerd.

©Panasonic

Dit paneel heeft geen microlens-laag, dus we verwachten geen top piekhelderheid. Op het 10%-venster meten we 783 nits, en op het volledig witte beeld houd je nog 144 nits over. Dat zijn eerder gemiddelde waardes voor een huidig oledmodel; de concurrenten doen het iets beter. Toch mag je rekenen op erg mooie HDR-beelden. De Z85AEG heeft een kleurbereik van 98% P3, ondersteunt Dolby Vision IQ en HDR10+ Adaptive, en natuurlijk ook HDR10 en HLG. We schakelen over naar de Filmmaker-modus en ook in HDR blijkt die van uitzonderlijke kwaliteit.

De dynamische tonemapping garandeert dat je geen enkel witdetail verliest, en dat kleuren zelfs in heel heldere tinten goed bewaard blijven. Alleen bij uitzonderlijk helder gemasterd materiaal kun je wat heldere nuances verliezen. Net als in SDR toont de tv zeer genuanceerde donkere beelden met erg veel detail. De donkere strandscène uit House of the Dragon die we daarvoor als test gebruiken, wordt zo goed als perfect weergegeven.

Beeldverwerking

Onder de motorkap zit een nieuwe processor: de HCX Pro AI MkII. Deze past Panasonic toe in de gehele oled-line-up, waaronder ook het topmodel. Je mag daarom rekenen op beeldverwerking van de bovenste plank. En inderdaad: we worden niet teleurgesteld. De nieuwe processor elimineert alvast een van de weinige zwakke punten van zijn voorganger. In zachte kleurovergangen is hij nu wel in staat om hinderlijke kleurstroken weg te werken. Dat doet hij relatief voorzichtig, maar je kunt de 'Vloeiende Schakering'-instellingen wat hoger zetten, mocht dat nodig zijn. Dit soort techniek leidt soms tot detailverlies, maar dat heeft Panasonic zo veel mogelijk weten te vermijden, en dat is een mooie prestatie.

©Eric Beeckmans

Bewegingsscherpte is erg goed op oledschermen, en dat is bij de Z85AEG niet anders. Wie de filmbeelden wat vloeiender wil maken, zonder die storende schokken als de camera beweegt, kan dat met Intelligent Frame Creation realiseren. Kies de stand die jou het best lijkt – Medium leek ons een goed compromis. Ruisonderdrukking, deinterlacing, upscaling – op al die vlakken scoort de tv erg goed. We herkennen wel de typerend zachte aanpak van Panasonic.

Dat beperkt het risico op een overmatig bewerkt beeld, maar bij bronnen van lage kwaliteit met veel ruis moet je de ruisonderdrukking wel een stapje hoger zetten. We adviseren ook de functie 'Resolutie Remasteren' te activeren; dat geeft het beeld wat extra detail. Met de Auto AI-beeldmodus zou de tv zelf al die instellingen aanpassen zoals nodig, maar we vonden het resultaat niet altijd heel overtuigend, ook al kun je zelf de sterkte van het effect bepalen. De True Cinema- of Filmmaker-modus heeft dan ook onze voorkeur.

Geluidskwaliteit

De Z85AEG kreeg een behoorlijke 2.1-audioconfiguratie van in totaal 50 watt. Daar haal je degelijk luisterplezier uit, zolang je de volumeknop onder twee derde van het maximum houdt. Dat levert voldoende volume voor een doorsnee woonkamer, heeft een aangename klank en zelfs een hoorbare portie bas. De tv ondersteunt Dolby Atmos, maar het surroundeffect was matig. Helaas is er ook geen DTS-ondersteuning; op dat vlak heeft de nieuwe chipset geen soelaas gebracht.

©Panasonic

Vergeet niet dat je in dit geval ook geen DTS kunt doorgeven via eARC, en dat is vooral jammer voor wie een uitgebreide (Ultra HD) Blu-ray-collectie heeft. Opgelet wanneer je het volume echt hoog zet: in onze testfragmenten greep de processor dan hard in, waardoor de klank een soort van pompend effect kreeg. Je krijgt wel uitgebreide instellingen om de klank wat bij te sturen, en dat is zeker het proberen waard.

De optie om een subwoofer aan te sluiten is interessant als je er eentje in huis hebt. Dan kost het je niets om te zien of dat de zaak verbetert. Maar wie echt beter geluid wil, kijkt beter onmiddellijk naar een soundbar. Ben je een gamer met meerdere 4K120-bronnen, houd er dan rekening mee dat je een van de HDMI 2.1-poorten verliest omdat die de ARC/eARC-functie voor de soundbar levert.

Fire TV

Na wat bescheiden experimenten vorig jaar schakelt Panasonic dit jaar al zijn modellen over naar Fire TV, het smart-tv-systeem van Amazon. Wat lay-out betref sluit het aan bij de heersende trend. Je ziet zodoende een grote carrousel met gesponsorde content, een rij met pictogrammen voor apps en een aantal functies, en vervolgens talrijke rijen met aanbevelingen. Goed punt: de aanbevelingen komen uit verschillende diensten. En ook de zoekfunctie kan resultaten uit meerdere diensten tonen.

Lees ook: Review Amazon Fire TV - smart tv-systeem ook op Panasonic-televisies

©Panasonic

Opvallend: Prime Video, de eigen dienst van Amazon, krijgt wel erg veel prioriteit. Het app-aanbod is uitstekend als je grote streamingdiensten zoekt. Voor lokale apps is er nog wat werk te verrichten. De Nederlandse markt krijgt wel Videoland, Kijk, NLZiet, Ziggo Go en KPN iTV, maar de Belgische markt komt er bekaaid vanaf. Daar is momenteel geen enkele app beschikbaar. Panasonic belooft echter beterschap.

De Panasonic afstandsbediening blijft een erg traditioneel en opvallend groot apparaat. Hij is wat afgerond, maar de layout van de toetsen is niet veranderd. Die is echter prima, en met een uitstekende toetsaanslag is hij fijn in gebruik. Numerieke toetsen, afspeeltoetsen, een D-pad, sneltoetsen voor apps – het is er allemaal. De 'My App'-toets kun je koppelen aan een app naar keuze; gamers kunnen die bijvoorbeeld binden aan het Game Dashboard.

©Eric Beeckmans

Conclusie

Als we Panasonic wat betreft de TV-55Z85AEG ergens terecht op moeten wijzen, dan is het op het lokale app-aanbod in Fire TV. Het nieuwe smart-tv-systeem moet dat nog uitbreiden, vooral voor België, waar geen enkele lokale app beschikbaar is. Ook de privacy-opties kunnen beter. Die zijn nu rommelig en niet allemaal opgesteld in het Nederlands. Waar we wél bijzonder tevreden over zijn, is de beeldkwaliteit. De tv levert zeer goede beeldverwerking en een uitstekende kalibratie vanuit de fabriek, met een bijzondere pluim voor de prachtige hoeveelheid schaduwnuances.

Ook in HDR mag je rekenen op topbeeld. De audiokwaliteit volstaat, al vinden we het jammer dat Panasonic geen DTS ondersteunt op dit model. Fire TV is – ondanks de groeipijnen – wel vlot in gebruik en bevat in elk geval alle belangrijke internationale streaming-apps. Goede punten krijgt Fire TV voor de zoekfunctie. Gamers zullen blij zijn met de zeer lage input-lag en uitgebreide gamefeatures.

▼ Volgende artikel
Smartphone hard resetten: zo doe je dat (iOS en Android)
© PixieMe - stock.adobe.com
Huis

Smartphone hard resetten: zo doe je dat (iOS en Android)

Is je telefoon traag, vastgelopen of ga je het apparaat doorverkopen? Kies dan voor een harde reset! Hier lees je hoe je dat snel en gemakkelijk doet voor iPhones en Android-smartphones.

Je smartphone resetten is handig om verschillende redenen. Een telefoon kan na jaren gebruik trager worden door een overvloed aan achtergrondprocessen en een volle opslag. Heb je last van vastlopers, malware of ga je de smartphone doorverkopen? Reset je Android of iOS smartphone dan. In dit artikel lees je:

  • Hier moet je op letten voor de reset
  • Stappenplan voor het hard resetten van een Android-smartphone
  • Stappenplan voor het hard resetten van een iPhone

Ook interessant: Je wachtwoorden zijn veilig in de nieuwe iOS-app.

Let hierop voordat je begint met de reset

Begin nooit lukraak met een hard reset, want daarmee zet je je smartphone terug naar de fabrieksinstellingen en wis je alle daarna toegevoegde data van de telefoon. Het systeem is weer net zoals toen je de telefoon voor het eerst uit de doos haalde. Dit gaat er allemaal verloren:

  • Foto's, video's, documenten en andere bestanden

  • Apps en bijbehorende gegevens

  • Contacten en berichten

  • Instellingen

  • Inloggegevens en accounts

©fadfebrian

Een back-up maken is dus ten zeerste aangeraden bij een reset. Verder kost het resetten tijd en dus energie. Zorg er daarom voor dat je telefoon tot tenminste 50 procent opgeladen is en slaat hem aan op een oplader.

Zo reset je een Android-smartphone

Android-smartphones hebben niet allemaal een identieke interface. Maar het principe is wel iedere keer hetzelfde. Bij de meeste merken ziet het er ongeveer zo uit, waarbij de tussenstap Geavanceerd niet altijd voorkomt:

Tik op Instellingen / Systeem / Geavanceerd / Resetopties / Alle gegevens wissen (fabrieksinstellingen herstellen).

Heb je een smartphone van Samsung? Dan doe je het volgende: tik op Instellingen / Algemeen beheer / Fabrieksinstellingen herstellen.

Afhankelijk van het merk telefoon zijn de stappen bij jou dus misschien net even anders. Je moet wel altijd je wachtwoord of pincode invoeren om de hard reset te starten. Daarna is het een kwestie van wachten.

Zodra de reset klaar is, start je smartphone weer op en is de software weer precies zoals toen je het apparaat voor het eerst uit de doos haalde. Je kunt alles handmatig opnieuw instellen en installeren of een back-up gebruiken.

📲Android-telefoon personaliseren? Hier lees je hoe je dat doet

Gebruik een goede oplader tijdens het resetten

Vermijd verrassingen en houd je apparaat klaar voor gebruik!

Android: harde reset met knoppen

Als je telefoon helemaal is vastgelopen en het stappenplan niet werkt, doe in dat geval het volgende:

Houd de knoppen Aan/uit en Volume omhoog minstens vijf seconden tegelijkertijd ingedrukt. Bij sommige modellen is het een combinatie van de knop Aan/uit en Volume omlaag.

Houd de knoppen ingedrukt tot er een logo en daarna een menu verschijnt. Dat ziet er anders uit dan normaal en bestaat uit een lijst met opties. Navigeer met de volumeknoppen en selecteer de Hard reset-optie met de Aan-/uitknop.

Zo reset je een iPhone

Volg deze stappen om je iPhone te hard resetten:

Klik op Instellingen / Algemeen / Zet over of stel opnieuw in / Wis alle inhoud en instellingen. Bevestig je keuze door op Wis nu te tikken en voer je toegangscode in.

📱Leestip: Zo vergrendel je apps met Face ID in iOS 18

©valiantsin - stock.adobe.com

iPhone: harde reset met knoppen

Zijn de menu's niet bereikbaar? Aan de hand van de onderstaande stappen gebruik je de knoppen van je telefoon om hem te resetten:

iPhone 8 en nieuwer

Druk op kort op Volume omhoog en daarna kort op Volume omlaag. Houd vervolgens de Aan-/uitknop ingedrukt tot het logo van Apple verschijnt.

iPhone 7 en 7 Plus:

Houd de Aan-/uitknop en Volume omlaag tegelijkertijd ingedrukt tot het logo verschijnt.

iPhone 6s en ouder

Houd de Aan-/uitknop en Home tegelijkertijd ingedrukt tot het logo verschijnt.


▼ Volgende artikel
Kerstboom eruit, toch sfeer in huis? Zo doe je dat!
© Paul Viant/KOTO
Gezond leven

Kerstboom eruit, toch sfeer in huis? Zo doe je dat!

De kerstdagen zijn voorbij en het nieuwe jaar staat voor de deur. De lege plek waar eerst de kerstboom stond, valt ineens extra op. Het voelt misschien een beetje kaal, maar dit is juist hét moment om je huis weer een frisse en gezellige sfeer te geven. Daar zijn allerlei manieren voor. In dit artikel lees je wat je allemaal kunt doen.

🎄 🪓 Boom eruit ... wat nu? In dit artikel leggen we je uit wat je kunt doen om het ook na kerst weer gezellig te maken thuis.

  • Zet een mooie kamerplant neer
  • Verf de muren in een frisse kleur
  • Experimenteer met een nieuwe indeling van je woonkamer
  • Maak een lichtplan
  • Ruim eens lekker op

Lees ook: Kleuren kiezen voor in huis: deze trucs en tools helpen je een handje

Voel je je wat somber nu de feestdagen voorbij zijn? Haal meer groen in huis! De lege plek waar de kerstboom stond, is ideaal voor een grote kamerplant of een groepje kleinere planten op een bijzettafeltje. Zo vul je niet alleen de ruimte op, maar breng je ook een vleugje natuur én wat extra zuurstof in huis. Een frisse start van het nieuwe jaar!

Bij het kiezen van een plant is het slim om verder te kijken dan alleen de grootte, kleur of bladvorm. Let erop of de plant past bij de plek waar je hem wilt neerzetten. Niet elke plant houdt van direct zonlicht, de warmte van een verwarming of een schaduwrijke hoek. Twijfel je? Vraag advies in de winkel. Grote planten kunnen prijzig zijn, en het is zonde als ze snel het loodje leggen. Ben je niet zo'n plantenkenner? Er zijn handige apps, zoals Plantsome, die je vertellen wanneer en hoeveel water je planten nodig hebben. Deze apps kunnen een echte redder in nood zijn.

©Olha Tsiplyar

Geen kamer zonder

🪴 Kamerplant!

Verf de muren in een frisse kleur

Zo'n kerstboom zorgt niet alleen voor gezelligheid, maar brengt ook een flinke dosis kleur in huis met al die kerstballen, slingers en lichtjes. Vind je je interieur nu wat flets? Gebruik de rustige januariweekenden om een kale muur of hoekje nieuw leven in te blazen met een frisse lik verf of een mooi behang. Een kleine verandering die meteen zorgt voor een frisse start én een vleugje energie voor het nieuwe jaar!.

Als je je innerlijke stylist nog aan het ontdekken bent, probeer dan eens een verf-app op je telefoon. Met de apps van Flexa of Histor kun je een foto maken van de muur die je wilt transformeren en vervolgens experimenteren met allerlei kleuren. Zo zie je direct wat wel of niet bij je vloer en meubels past en voorkom je dat je binnenkort wéér met een verfkwast in de weer moet.

Experimenteer met een nieuwe indeling van je woonkamer

Waarschijnlijk heb je flink moeten schuiven om je Nordmann of kunstkerstboom een mooie plek te geven. Nu de boom eruit gaat, kun je dat moment aangrijpen om de indeling van je woonkamer eens kritisch te bekijken. In plaats van alles terug te zetten zoals het was, daag jezelf uit om iets nieuws te proberen. Denk verder dan de vaste plekken en laat je niet beperken door wat je gewend bent.

Een plattegrond maken kan helpen om ideeën uit te werken. Teken je woonkamer op schaal en knip losse elementen, zoals meubels, verlichting en een vloerkleed uit papier. Zo kun je al schuivend verschillende indelingen uitproberen. Ga je liever met een app aan de slag, dan is de gratis Home Design 3D leuk om mee te experimenteren.

©Kawee

Lichtplannen

Nu de kerstboom weg is en de lichtjes niet meer schijnen, valt het misschien ineens op: dat ene hoekje in de woonkamer is behoorlijk donker. Een vloerlamp kan dan een perfecte oplossing zijn. Zo vul je niet alleen de lege plek op met een stijlvolle eyecatcher, maar zorg je ook direct voor extra licht.

Dit is overigens ook een goed moment om de rest van de verlichting in huis eens onder de loep te nemen. Heb je naast sfeerverlichting ook genoeg functioneel licht? En hoe zit het met het aantal lumen per vierkante meter? In het artikel Zo kies je de juiste verlichting voor elke ruimte in huis lees je er alles over.

Ontspullen

Niet iedereen wordt overvallen door een gevoel van melancholie in een huis zonder kerstversiering: voor veel mensen is het juist een opluchting als alle decoratie weer op zolder staat. Die lege ruimtes kun je zien als een kans om je huis opgeruimd te maken én te houden. Gebruik dit moment niet alleen om de kerstspullen op te bergen, maar kijk ook eens kritisch naar andere dingen die je het afgelopen jaar nauwelijks hebt gebruikt en die vooral in de weg staan. Misschien maak je iemand anders blij met die bijzettafel, kandelaar of kussenhoes waar je zelf al op uitgekeken bent. Weet je niemand? er zit vast wel een kringloopwinkel bij jou in de buurt!

Ook interessant: Zo voelt je huis weer als nieuw: tips en trucs voor een nieuwe indeling