ID.nl logo
Review TCL 65C855 - Een subtopper met ambitie
© TCL
Huis

Review TCL 65C855 - Een subtopper met ambitie

TCL toont ambitie en probeert continu bestaande modellen te verbeteren. Dat zien we bij het hele aanbod. De sterke prijs-kwaliteitverhouding van dit model is fijn en gelukkig beknibbelt TCL niet op kwaliteit. Sterker nog: deze 65C855 levert bijzonder mooie prestaties voor een zeer interessante prijs.

Fantastisch
Conclusie

TCL mikt op een steeds hogere positie in de markt, maar de verbeterde specificaties vertalen zich niet altijd in betere prestaties, zo blijkt. Dat is misschien niet zo verrassend, aangezien de prestaties van dit model al uitstekend waren, zeker in deze prijsklasse. De TCL 65C855 moet afrekenen met twee schoonheidsfoutjes, de ietwat vreemd geplaatste volumeknop was te vermijden geweest. Voor de Dolby Atmos-bug verwachten we dat TCL met een software-update komt. Net als vorig jaar levert de dynamische tonemapping geen sterk verbeterd beeld op, maar ook zonder die functie is de tv ook in staat om prachtige HDR-beelden te tonen. Voor een scherpe prijs heeft de 65C855 een zeer goede beeldkwaliteit, prima geluidskwaliteit, Google TV én de nodige gamefeatures. Of je nu in een goed verduisterde ruimte zit of in een kamer met veel daglicht: deze TCL laat je genieten, naar wat voor films, series, sport of games je ook kijkt.

Plus- en minpunten
  • Prijs
  • Uitstekend contrast en zwartdetail
  • Zeer goede en verfijnde lokale dimming
  • Prachtige HDR-beelden
  • Mooie audioprestaties, Dolby Atmos en DTS:X
  • Slecht geplaatste volumeknop
  • Dynamische HDR-tonemapping werkt maar matig
  • Mogelijke Dolby Atmos-bug

Specificaties TCL 65C855

Adviesprijs: 1.599 euro • Type: Ultra-HD-lcd-tv (MiniLED FALD, 48 x 28 zones, Quantum Dot) • Schermformaat: 65 inch (165 cm), vlak • Aansluitingen: 4x HDMI (2x v2.0, 2x v2.1, eARC/ARC, ALLM, VRR, 4K120), 1x mini-jack voor composiet-video en stereo-cinch, 1x optisch digitaal uit, 1x usb, 2x antenne, bluetooth (A2DP, HID) • Extra’s: Dolby Vision IQ, HDR10+, HDR10, HLG, wifi 6 (802.11b/g/n/ac/ax) ingebouwd, Android TV 12, usb/DLNA-mediaspeler, Airplay 2, DVB-T2/C/S2, CI+-slot • Afmetingen: 1446 × 869 × 298 mm (incl. voet) • Gewicht: 23,8 kg (incl. voet) • Verbruik (per 1000 uur): SDR 102 kWh (F) / HDR 350 kWh (G)

De 2023-versie van deze tv was best goed afgewerkt en mooi, maar erg elegant was hij niet. De 2024-versie van de 65C855 (ofwel het 65inch-model C855) ziet er daarentegen erg goed uit, zeker voor zijn prijs. Aan de voorzijde zie je enkel een metalen lijntje van het kader rond het scherm, dat TCL ietwat overbodig versiert met een klein etiket rechtsboven met het opschrift ‘Premium QD Miniled’. In profiel is hij nu erg slank, de rug is bovendien volledig vlak met een lichte welving aan de zijdes, waardoor het toestel er nog slanker uitziet. De centrale voet is verstevigd en de dunne metalen voetplaat is een stevige basis.

Aansluitingen

TCL heeft al enkele jaren dezelfde aansluitingen en die zijn niet zeer uitgebreid (ook nu niet), maar aan de andere kant missen de tv’s ook geen belangrijke aansluitingen. De C855 heeft geen hoofdtelefoonaansluiting meer en gezien de populariteit van bluetooth is dat begrijpelijk. Voor HDMI zijn er vier poorten, waarvan twee de volledige HDMI2.1-bandbreedte van 48 Gbit/s (voor 4K120) leveren. Voor gamers is er ondersteuning voor ALLM, VRR (HDMI VRR, AMD FreeSync en Nvidia G-Sync-compatibel) en 4K120. Pc-gamers kunnen op HDMI 1 zelfs tot 4K op 144 Hz of tot Full HD op 240 Hz.

De lage input-lag van 11,6 ms (in 4K60) en 7,2 ms (in 2K120) is uitstekend. Het is een goede keuze van TCL om ARC/eARC op een van de HDMI2.0-poorten te zetten: wie toch voor een soundbar kiest, hoeft geen HDMI2.1-aansluiting op te offeren.

Alle aansluitingen zitten op zijkant, zodat ze wandmontage niet hinderen. TCL kiest nog steeds voor een enkelvoudige tv-tuner, en je kunt live-tv niet opnemen of pauzeren. Wat betreft wifi heeft de fabrikant de stap naar wifi 6 gezet en kun je rekenen op een snellere en betrouwbaardere verbinding.

Nog meer dimming-zones

TCL lijkt echt volop in te zetten op de voordelen van miniled. Na een verdubbeling van het aantal zones vorig jaar, zien we dat aantal dit jaar nog eens meer dan verdubbelen. De achtergrondverlichting is nu onderverdeeld in 48 × 28 (1344) zones. Dat vinden we ronduit indrukwekkend. Gecombineerd met het VA-paneel, dat zelf al een goed contrast levert, biedt deze tv uitstekende contrastprestaties. Donkere balken boven en onder de film blijven mooi zwart. De processor stuurt de vele zones foutloos aan. Kleine lichtaccenten zijn mooi zichtbaar en zelfs tegen een donkere achtergrond veroorzaken ze geen problemen. Halo’s rond zeer heldere voorwerpen zijn nauwelijks zichtbaar, tenzij in zeer extreme HDR-beelden. Ook snel bewegende objecten veroorzaken geen foutief oplichtende zones.

Tot slot is er ook veel schaduwnuance zichtbaar. In HDR is het wel mogelijk dat erg donkere beelden een beetje scherpte verliezen, vermoedelijk door de dimming, maar zelfs dan is de prestatie nog puik. Het VA-paneel heeft een uitstekende uniformiteit, alleen in de heldere testbeelden doken wat minimale afwijkingen op die we niet zagen in gewone beelden.

Opgelet met de kijkhoek: die is goed, maar tevens beperkter dan oled. Wie vanuit een te schuine hoek kijkt, verliest contrast en zeker in HDR kun je dan soms wel de zones zien.

Geen extra helderheid, wel meer diepte

Meer zones betekent vaak ook betere piekhelderheid. TCL maakt in dit model bovendien gebruik van alweer nieuwe minileds, maar toch zien we geen uitgesproken verbetering. De metingen geven waardes aan die overeenkomen met die van het voorgaand model. En dat is echt nog steeds meer dan uitstekend. De piekhelderheid in de goed gekalibreerde HDR Film-beeldmodus kwam uit op 2246 nits op het 10%-venster. Het volledig witte beeld haalde 934 nits. Dat het kleurbereik van de quantum dots onveranderd is, is dan weer geen verrassing, 96% P3 is overigens een topresultaat. Zelfs zonder verbetering blijft dit TCL-model in de kop van het peloton zitten.

Meer weten over al die termen? Lees ook: Tv-jargon: dit betekenen al die technische termen en afkortingen

Al dat licht en kleur correct inzetten, is ook een belangrijke vereiste voor het beste beeld. Met ondersteuning voor HDR10+ en vooral Dolby Vision IQ zit je op dat vlak al gebeiteld. Zeker Dolby Vision IQ levert dankzij de Precision Detail-implementatie (nieuw dit jaar) de mooiste beelden. Precision Detail diept het contrast nog wat verder uit, waardoor details scherper in beeld komen en er een gevoel van diepte in het beeld zit.

Wat betekent HDR voor een televisie en wat voor verbetering mag je eigenlijk verwachten? 📺 Lees ook: Wat is HDR?

Ook standaard HDR10-beelden zien er erg knap uit. De tv toont heel wat witdetail en speelt zijn intense kleuren bijzonder goed uit. Enkel in zeer heldere scènes verliest de tv wat witdetail, maar dat verstoort het beeld niet. Dynamische tonemapping zou dat moeten oplossen, maar hier zien we geen verbetering tegenover vorig jaar. Als je deze instelling activeert, worden donkere en middentinten iets helderder en win je een beetje witdetail. Wij zien er geen echte meerwaarde in, zeker de hogere standen maken het beeld te helder. Kijk je bij veel omgevingslicht, dan is het wel een mogelijke keuze.

Goede beeldverwerking 

Volgens TCL zijn er wat kleine verbeteringen in de beeldverwerking, maar we zagen tijdens de test zelf in elk geval geen opvallende verschillen. De upscaling is goed, maar niet uitzonderlijk, en zeker bij content van lage kwaliteit en/of resolutie, zoals dvd, is het beeld wat zacht. In de Film-beeldmodus optimaliseer je dat door de scherpte iets te verhogen.

De processor werkt willekeurige ruis goed weg, maar blijft wat worstelen met MPEG-ruis die zichtbaar is als blokvorming in beeld. Gelukkig heeft de processor meer succes bij het elimineren van kleurstroken in zachte kleurovergangen, die laat enkel wat punten liggen bij de zwaarste tests.

De bewegingsscherpte is prima en net als vorig jaar biedt TCL de optie om het beeld op een verversingssnelheid van 240 Hz te laten werken. Met Full-HD-beelden gaat dat zonder compromissen, maar met 4K-beelden offer je in ruil voor die verhoogde verversingssnelheid een beetje verticale resolutie op. Dat verlies is beperkt en voor sport lijkt het ons een prima keuze, omdat je dan maximale bewegingsscherpte hebt. Voor games en film houd je het beter op 120 of 144 Hz, we denken dat de verbeterde bewegingsscherpte niet opweegt tegen het resolutieverlies (hoe klein ook).

Google TV

TCL kiest met Google TV voor een zeer goede smart tv-omgeving met het grootste aanbod aan apps. Andere pluspunten zijn Chromecast en Airplay, en de aanbevelingen gesorteerd per genre over verschillende diensten heen. Dat laatste is overigens alleen een pluspunt als je veel streaming-abonnementen hebt, anders zie je vooral aanbevelingen voor programma's die je toch niet kunt kijken.

De gebruikservaring is vlot, het toestel reageert snel op al onze commando’s. TCL zet zowel de ingangen als een reeks belangrijke instellingen in een lint onderaan het scherm in beeld. Dat lint roep je op met één knop op de afstandsbediening. Een volledig overzicht van de mogelijkheden vind je in het artikel over Google TV of in de review van de TCL 65C845

Speciale afstandsbediening

Over de nieuwe afstandsbediening zijn onze gevoelens gemengd. Op het eerste gezicht ziet die er modern en luxueus uit. Het cijfertoetsenbord is weg, wat de afstandsbediening compacter maakt. Het lage profiel van de toetsen en de zilverkleurige afwerking versterken het luxegevoel. Maar in gebruik ontdekken we ook wat minpunten: zo is de toetsaanslag relatief zwaar, en heeft hij een vrij luide en goedkoop klinkende klik. En waar is de volumeknop? Die is verhuisd naar de zijkant van de afstandsbediening. Om die te gebruiken moet je je grip aanpassen, bijzonder onhandig. TCL moet dat ergens ook beseft hebben, de zijwaartse toetsen van de D-pad kun je ook gebruiken om het volume aan te passen.

©TCL

Degelijke audiokwaliteit

TCL leunt nog steeds op Onkyo voor de audio-oplossing. Dit model kreeg een configuratie van 6x 10 watt, 2.2.2-kanaals, met ondersteuning voor Dolby Atmos en DTS:X. Dat laatste is nieuw, daarmee kun je nu alle high-end filmsoundtracks op deze tv beluisteren. Tijdens onze Dolby Atmos-test ging er echter wel iets mis, want een deel van het geluid leek soms weg te vallen.

TCL heeft ons probleem bevestigd en het is nu wachten op een software-update. Bij onze andere tests liet de tv wel een prima indruk achter. Je kunt flink wat volume halen, waarbij de processor niet hardhandig hoeft in te grijpen om vervorming tegen te gaan. Onze muziek klonk goed, met wat beperkte bas. De hoogte-effecten van Dolby Atmos en DTS:X kwamen licht door in onze filmfragmenten met dank aan de opwaarts gericht Dolby Atmos-luidsprekers – een mooi effect. Voor deze prijs is de audiokwaliteit prima, maar een goede soundbar zal het mooie beeld veel beter aanvullen.

©TCL

Conclusie

TCL mikt op een steeds hogere positie in de markt, maar de verbeterde specificaties vertalen zich niet altijd in betere prestaties, zo blijkt. Dat is misschien niet zo verrassend, aangezien de prestaties van dit model al uitstekend waren, zeker in deze prijsklasse.

De TCL 65C855 moet afrekenen met twee schoonheidsfoutjes, de ietwat vreemd geplaatste volumeknop was te vermijden geweest. Voor de Dolby Atmos-bug verwachten we dat TCL met een software-update komt.

Net als vorig jaar levert de dynamische tonemapping geen sterk verbeterd beeld op, maar ook zonder die functie is de tv ook in staat om prachtige HDR-beelden te tonen. Voor een scherpe prijs heeft de 65C855 een zeer goede beeldkwaliteit, prima geluidskwaliteit, Google TV én de nodige gamefeatures. Of je nu in een goed verduisterde ruimte zit of in een kamer met veel daglicht: deze TCL laat je genieten, naar wat voor films, series, sport of games je ook kijkt.

▼ Volgende artikel
Smartphone hard resetten: zo doe je dat (iOS en Android)
© PixieMe - stock.adobe.com
Huis

Smartphone hard resetten: zo doe je dat (iOS en Android)

Is je telefoon traag, vastgelopen of ga je het apparaat doorverkopen? Kies dan voor een harde reset! Hier lees je hoe je dat snel en gemakkelijk doet voor iPhones en Android-smartphones.

Je smartphone resetten is handig om verschillende redenen. Een telefoon kan na jaren gebruik trager worden door een overvloed aan achtergrondprocessen en een volle opslag. Heb je last van vastlopers, malware of ga je de smartphone doorverkopen? Reset je Android of iOS smartphone dan. In dit artikel lees je:

  • Hier moet je op letten voor de reset
  • Stappenplan voor het hard resetten van een Android-smartphone
  • Stappenplan voor het hard resetten van een iPhone

Ook interessant: Je wachtwoorden zijn veilig in de nieuwe iOS-app.

Let hierop voordat je begint met de reset

Begin nooit lukraak met een hard reset, want daarmee zet je je smartphone terug naar de fabrieksinstellingen en wis je alle daarna toegevoegde data van de telefoon. Het systeem is weer net zoals toen je de telefoon voor het eerst uit de doos haalde. Dit gaat er allemaal verloren:

  • Foto's, video's, documenten en andere bestanden

  • Apps en bijbehorende gegevens

  • Contacten en berichten

  • Instellingen

  • Inloggegevens en accounts

©fadfebrian

Een back-up maken is dus ten zeerste aangeraden bij een reset. Verder kost het resetten tijd en dus energie. Zorg er daarom voor dat je telefoon tot tenminste 50 procent opgeladen is en slaat hem aan op een oplader.

Zo reset je een Android-smartphone

Android-smartphones hebben niet allemaal een identieke interface. Maar het principe is wel iedere keer hetzelfde. Bij de meeste merken ziet het er ongeveer zo uit, waarbij de tussenstap Geavanceerd niet altijd voorkomt:

Tik op Instellingen / Systeem / Geavanceerd / Resetopties / Alle gegevens wissen (fabrieksinstellingen herstellen).

Heb je een smartphone van Samsung? Dan doe je het volgende: tik op Instellingen / Algemeen beheer / Fabrieksinstellingen herstellen.

Afhankelijk van het merk telefoon zijn de stappen bij jou dus misschien net even anders. Je moet wel altijd je wachtwoord of pincode invoeren om de hard reset te starten. Daarna is het een kwestie van wachten.

Zodra de reset klaar is, start je smartphone weer op en is de software weer precies zoals toen je het apparaat voor het eerst uit de doos haalde. Je kunt alles handmatig opnieuw instellen en installeren of een back-up gebruiken.

📲Android-telefoon personaliseren? Hier lees je hoe je dat doet

Gebruik een goede oplader tijdens het resetten

Vermijd verrassingen en houd je apparaat klaar voor gebruik!

Android: harde reset met knoppen

Als je telefoon helemaal is vastgelopen en het stappenplan niet werkt, doe in dat geval het volgende:

Houd de knoppen Aan/uit en Volume omhoog minstens vijf seconden tegelijkertijd ingedrukt. Bij sommige modellen is het een combinatie van de knop Aan/uit en Volume omlaag.

Houd de knoppen ingedrukt tot er een logo en daarna een menu verschijnt. Dat ziet er anders uit dan normaal en bestaat uit een lijst met opties. Navigeer met de volumeknoppen en selecteer de Hard reset-optie met de Aan-/uitknop.

Zo reset je een iPhone

Volg deze stappen om je iPhone te hard resetten:

Klik op Instellingen / Algemeen / Zet over of stel opnieuw in / Wis alle inhoud en instellingen. Bevestig je keuze door op Wis nu te tikken en voer je toegangscode in.

📱Leestip: Zo vergrendel je apps met Face ID in iOS 18

©valiantsin - stock.adobe.com

iPhone: harde reset met knoppen

Zijn de menu's niet bereikbaar? Aan de hand van de onderstaande stappen gebruik je de knoppen van je telefoon om hem te resetten:

iPhone 8 en nieuwer

Druk op kort op Volume omhoog en daarna kort op Volume omlaag. Houd vervolgens de Aan-/uitknop ingedrukt tot het logo van Apple verschijnt.

iPhone 7 en 7 Plus:

Houd de Aan-/uitknop en Volume omlaag tegelijkertijd ingedrukt tot het logo verschijnt.

iPhone 6s en ouder

Houd de Aan-/uitknop en Home tegelijkertijd ingedrukt tot het logo verschijnt.


▼ Volgende artikel
Kerstboom eruit, toch sfeer in huis? Zo doe je dat!
© Paul Viant/KOTO
Gezond leven

Kerstboom eruit, toch sfeer in huis? Zo doe je dat!

De kerstdagen zijn voorbij en het nieuwe jaar staat voor de deur. De lege plek waar eerst de kerstboom stond, valt ineens extra op. Het voelt misschien een beetje kaal, maar dit is juist hét moment om je huis weer een frisse en gezellige sfeer te geven. Daar zijn allerlei manieren voor. In dit artikel lees je wat je allemaal kunt doen.

🎄 🪓 Boom eruit ... wat nu? In dit artikel leggen we je uit wat je kunt doen om het ook na kerst weer gezellig te maken thuis.

  • Zet een mooie kamerplant neer
  • Verf de muren in een frisse kleur
  • Experimenteer met een nieuwe indeling van je woonkamer
  • Maak een lichtplan
  • Ruim eens lekker op

Lees ook: Kleuren kiezen voor in huis: deze trucs en tools helpen je een handje

Voel je je wat somber nu de feestdagen voorbij zijn? Haal meer groen in huis! De lege plek waar de kerstboom stond, is ideaal voor een grote kamerplant of een groepje kleinere planten op een bijzettafeltje. Zo vul je niet alleen de ruimte op, maar breng je ook een vleugje natuur én wat extra zuurstof in huis. Een frisse start van het nieuwe jaar!

Bij het kiezen van een plant is het slim om verder te kijken dan alleen de grootte, kleur of bladvorm. Let erop of de plant past bij de plek waar je hem wilt neerzetten. Niet elke plant houdt van direct zonlicht, de warmte van een verwarming of een schaduwrijke hoek. Twijfel je? Vraag advies in de winkel. Grote planten kunnen prijzig zijn, en het is zonde als ze snel het loodje leggen. Ben je niet zo'n plantenkenner? Er zijn handige apps, zoals Plantsome, die je vertellen wanneer en hoeveel water je planten nodig hebben. Deze apps kunnen een echte redder in nood zijn.

©Olha Tsiplyar

Geen kamer zonder

🪴 Kamerplant!

Verf de muren in een frisse kleur

Zo'n kerstboom zorgt niet alleen voor gezelligheid, maar brengt ook een flinke dosis kleur in huis met al die kerstballen, slingers en lichtjes. Vind je je interieur nu wat flets? Gebruik de rustige januariweekenden om een kale muur of hoekje nieuw leven in te blazen met een frisse lik verf of een mooi behang. Een kleine verandering die meteen zorgt voor een frisse start én een vleugje energie voor het nieuwe jaar!.

Als je je innerlijke stylist nog aan het ontdekken bent, probeer dan eens een verf-app op je telefoon. Met de apps van Flexa of Histor kun je een foto maken van de muur die je wilt transformeren en vervolgens experimenteren met allerlei kleuren. Zo zie je direct wat wel of niet bij je vloer en meubels past en voorkom je dat je binnenkort wéér met een verfkwast in de weer moet.

Experimenteer met een nieuwe indeling van je woonkamer

Waarschijnlijk heb je flink moeten schuiven om je Nordmann of kunstkerstboom een mooie plek te geven. Nu de boom eruit gaat, kun je dat moment aangrijpen om de indeling van je woonkamer eens kritisch te bekijken. In plaats van alles terug te zetten zoals het was, daag jezelf uit om iets nieuws te proberen. Denk verder dan de vaste plekken en laat je niet beperken door wat je gewend bent.

Een plattegrond maken kan helpen om ideeën uit te werken. Teken je woonkamer op schaal en knip losse elementen, zoals meubels, verlichting en een vloerkleed uit papier. Zo kun je al schuivend verschillende indelingen uitproberen. Ga je liever met een app aan de slag, dan is de gratis Home Design 3D leuk om mee te experimenteren.

©Kawee

Lichtplannen

Nu de kerstboom weg is en de lichtjes niet meer schijnen, valt het misschien ineens op: dat ene hoekje in de woonkamer is behoorlijk donker. Een vloerlamp kan dan een perfecte oplossing zijn. Zo vul je niet alleen de lege plek op met een stijlvolle eyecatcher, maar zorg je ook direct voor extra licht.

Dit is overigens ook een goed moment om de rest van de verlichting in huis eens onder de loep te nemen. Heb je naast sfeerverlichting ook genoeg functioneel licht? En hoe zit het met het aantal lumen per vierkante meter? In het artikel Zo kies je de juiste verlichting voor elke ruimte in huis lees je er alles over.

Ontspullen

Niet iedereen wordt overvallen door een gevoel van melancholie in een huis zonder kerstversiering: voor veel mensen is het juist een opluchting als alle decoratie weer op zolder staat. Die lege ruimtes kun je zien als een kans om je huis opgeruimd te maken én te houden. Gebruik dit moment niet alleen om de kerstspullen op te bergen, maar kijk ook eens kritisch naar andere dingen die je het afgelopen jaar nauwelijks hebt gebruikt en die vooral in de weg staan. Misschien maak je iemand anders blij met die bijzettafel, kandelaar of kussenhoes waar je zelf al op uitgekeken bent. Weet je niemand? er zit vast wel een kringloopwinkel bij jou in de buurt!

Ook interessant: Zo voelt je huis weer als nieuw: tips en trucs voor een nieuwe indeling