ID.nl logo
Kieskeurig.nl's grote tv-test: dit zijn de 15 beste televisies van 2024
© Ole | Adobe Stock
Huis

Kieskeurig.nl's grote tv-test: dit zijn de 15 beste televisies van 2024

Ook in 2024 hebben Kieskeurig.nl en ID.nl de beste televisies laten testen door expert Eric Beeckmans. En met de feestdagen in aantocht is dit het moment om zo'n televisie voor een mooie prijs in de wacht te slepen. Bekijk snel welke tv's er zijn getest, en waar je ze het goedkoopst op de kop kunt tikken!

De televisies van vandaag de dag bieden natuurlijk tal van opties en functies, en verschillen qua gebruikte techniek aanzienlijk van elkaar. Hierdoor kan het lastig zijn om de juiste keuze te maken. Gelukkig helpen wij je op weg, want onze tv-expert Eric Beeckmans heeft de afgelopen maanden tal van modellen getest. De uitgebreide tests kun je per model afzonderlijk verder lezen, maar in dit artikel vatten we ze samen, inclusief tips waar je ze het voordeligst aan kunt schaffen.

Panasonic TV-55Z85AEG - Extra vurig toestel

De Panasonic TV-55Z85AEG is een indrukwekkende 4K-oledtelevisie met een scherp beeld en uitstekende schaduwdetails. Dankzij de nieuwe HCX Pro AI MkII-processor biedt de tv voortreffelijke beeldverwerking en natuurlijke kleuren, zowel in SDR als HDR. Dolby Vision IQ en HDR10+ Adaptive zorgen voor een rijke HDR-ervaring. Gamers kunnen rekenen op lage input-lag en ondersteuning voor 4K120, hoewel 4K144 ontbreekt.

©Panasonic

Qua smart-tv-functionaliteit maakt Panasonic gebruik van Fire TV, dat een soepel gebruik biedt met goede zoekfuncties, maar in België een teleurstellend app-aanbod heeft. Het geluid is degelijk met Dolby Atmos, maar mist DTS-ondersteuning. Daarnaast bieden slechts twee van de vier HDMI-poorten versie 2.1. Het ontwerp is eenvoudig maar solide, met een relatief dikke behuizing en een centrale voetplaat zonder draaifunctie.

Pluspunten
Uitstekende beeldkwaliteit en schaduwdetails
Lage input-lag en sterke gamefunctionaliteiten
Ondersteuning voor HDR10+ en Dolby Vision IQ

Minpunten
Beperkt app-aanbod in België
Geen DTS-ondersteuning
Slechts twee HDMI 2.1-poorten


Sony Bravia K-65XR80 - De hogere prijs waard?

De Sony Bravia K-65XR80 is een 65inch-oledtelevisie die uitstekende beeldkwaliteit levert dankzij het oledpaneel en de XR-processor. Het design is prachtig afgewerkt en de audio is prima, mede door het Acoustic Surface-systeem. Google TV biedt een uitgebreid app-aanbod. Echter, de tv verbergt wat schaduwdetail en de kalibratie in de Professional-modus kan beter.

©Sony

Te koop met 18 procent korting

Voor gamers is het jammer dat er slechts twee HDMI 2.1-poorten zijn. Ondanks deze kritiekpunten zet de Sony mooie resultaten neer, maar de prijs ligt wel flink hoger dan concurrenten zoals de LG C4.

Pluspunten
Prima piekhelderheid en kleurweergave
Zeer goede beeldverwerking
Prima audio met Acoustic Surface, Dolby Atmos en DTS:X

Minpunten
Verbergt veel schaduwdetail
Slechts twee HDMI 2.1-aansluitingen


LG OLED Evo G4 - Beeldkwaliteit voor de fijnproever

De LG OLED Evo G4 – volledig typemodel OLED65G36LA – is een topmodel in de oled-reeks, dat uitblinkt in beeldkwaliteit en veelzijdigheid. Met een vernieuwde Alpha 11-processor en verbeterde microlenzen biedt de G4 een piekhelderheid van 1615 nits en een kleurbereik van 97% P3. Dit zorgt voor prachtige beelden, vooral in HDR10 en Dolby Vision, hoewel HDR10+ ontbreekt. De tv is ideaal voor gamers dankzij de vier HDMI 2.1-poorten en lage input-lag.

©LG Electronics

WebOS 24 zorgt voor een uitgebreide smart-tv-ervaring, met vijf jaar updates. De audioprestaties zijn goed, met ondersteuning voor Dolby Atmos, al kan een soundbar voor een betere ervaring zorgen. Minpunten zijn de advertenties op het Home-scherm en een hoge lanceringsprijs.

Pluspunten
Sublieme piekhelderheid
Alpha 11-processor met uitstekende beeldverwerking
Fantastische HDR-beelden in HDR10 en Dolby Vision

Minpunten
Advertenties op het Home-scherm
Geen ondersteuning voor HDR10+


4TCL 115X955 - Groot, groter, grootst

De TCL 115X955 is een indrukwekkende 115inch-televisie die uitzonderlijke prestaties biedt dankzij zijn miniled-technologie. Met 20.000 dimming zones en een piekhelderheid tot 5000 nits, levert deze tv fenomenale beeldkwaliteit met nauwkeurige kleuren en uitgebreide HDR-ondersteuning. Hoewel het formaat en gewicht van de tv hem minder geschikt maken voor gemiddelde woonkamers, toont het toestel wel de mogelijkheden van de beste miniled-technologie.

©TCL

Het VA-paneel heeft een indrukwekkend contrast van bijna 50.000:1 met dimming. De televisie ondersteunt alle HDR-formaten, inclusief Dolby Vision IQ Precision Detail. De beeldverwerking is uitstekend, hoewel er ruimte is voor verbetering bij anti-banding en het behoud van detail in de achtergrond. TCL's Google TV-interface is snel en biedt een breed scala aan apps. De tv heeft een nieuwe afstandsbediening en een 6.2.2-audioconfiguratie, maar een externe audio-oplossing wordt aangeraden vanwege de uitstekende beeldkwaliteit.

Pluspunten
Bioscoopwaardig beeldformaat
Record piekhelderheid
Intens contrast met 20.000 zones

Minpunten 
Erg prijzig
Scherpte accentueert detail te sterk


Philips 65PUS8909 - Strijdvaardig, maar is dat voldoende?

De Philips The One 65PUS8909/12 is een solide middenklasse-tv, maar mist de vooruitgang die concurrenten wel tonen. Het apparaat biedt een aantrekkelijk design met driezijdig Ambilight en is uitgerust met een uitstekend 144Hz-paneel, ideaal voor sportliefhebbers en gamers dankzij de vier HDMI 2.1-poorten. Het nieuwe Titan OS is snel en gebruiksvriendelijk, hoewel het app-aanbod nog kan groeien.

©TP Vision

De beeldkwaliteit is over het algemeen goed, maar het contrast en de helderheid blijven beperkt, waardoor donkere scènes minder indrukwekkend zijn. HDR-prestaties zijn voldoende, mede dankzij Dolby Vision. De audiokwaliteit is adequaat voor dagelijks gebruik, maar voor een intensere audio-ervaring is een soundbar aan te raden. De afstandsbediening kan verbeterd worden, en hoewel het toestel mooi is, vinden we de prijs aan de hoge kant gezien de concurrentie van merken zoals TCL en Hisense, die meer waarde bieden voor vergelijkbare modellen.

Pluspunten
Mooi design
Driezijdig Ambilight
Degelijke kijkhoek en goede bewegingsscherpte

Minpunten 
Beperkt contrast en helderheid
Lichte uniformiteitsproblemen
Titan OS nog niet volwassen


Samsung QE55S95D - Geen hinderlijke reflecties meer

De Samsung QE55S95D is een premium QD-oledtelevisie die vooral uitblinkt door zijn mat afgewerkte scherm, dat hinderlijke reflecties minimaliseert. Dat is ideaal voor lichte omgevingen. De derde generatie QD-OLED biedt een opvallende helderheid en een breed kleurbereik, met een piekhelderheid van 1793 nits. Hoewel de beeldkwaliteit uitstekend is met perfect contrast en goede bewegingsscherpte, ontbreekt nog steeds ondersteuning voor Dolby Vision.

©Samsung

Samsungs vernieuwde Smart Hub-interface is gebruiksvriendelijk en biedt diverse functies. Ondanks het hoogwaardige design en de uitstekende beeldprestaties, blijft de geluidskwaliteit achter. De 4.2.2 70W-opstelling mist diepe bassen, waardoor een soundbar bijna noodzakelijk is voor een bioscoopwaardige geluidservaring. Met vier HDMI 2.1-aansluitingen is de tv ideaal voor gamers, en de One Connect Box biedt een nette oplossing voor kabelbeheer.

Pluspunten
Perfect contrast
Zeer groot kleurbereik
Zeer goede beeldbewerking

Minpunten 
Geen ondersteuning voor Dolby Vision
Zwakke geluidskwaliteit


Philips 65OLED908 - Fraai beeld én geluid

De Philips 65OLED908 biedt een indrukwekkende combinatie van beeld en geluid, mede dankzij de samenwerking met Bowers & Wilkins voor een uitstekende audio-ervaring. Het toestel beschikt over een nieuw oledpaneel met microlens-array-technologie, wat resulteert in een zeer hoge piekhelderheid en een kleurbereik van 96% P3. De Philips P5-processor zorgt voor uitmuntende beeldverwerking, hoewel er kleine tekortkomingen zijn in schaduwdetail en kleurstroken.

©TP Vision

De tv ondersteunt HDR-formaten zoals Dolby Vision en biedt driezijdig Ambilight voor een meeslepende kijkervaring. Voor gamers zijn er twee HDMI 2.1-poorten met ondersteuning voor functies als VRR en ALLM. De gebruiksvriendelijke Google TV-interface, samen met de vernieuwde afstandsbediening met verlichte toetsen, verbetert de gebruikservaring. Ondanks enkele minpunten, zoals het ontbreken van een uitgebreider surround-geluid, is deze tv een solide keuze voor wie geen externe soundbar wil.

Pluspunten
Zeer hoge piekhelderheid
Uitstekende audio van Bowers & Wilkins
Slimme lichtsensor

Minpunten
Beperkt schaduwdetail
Geen effectieve oplossing voor kleurstroken


Sony XR-55A80L - Fijne maar prijzige oledtelevisie

De Sony XR-55A80L is een veelzijdige oledtelevisie die uitblinkt in beeldkwaliteit en geluid. Het oledpaneel levert prachtige beelden met uitstekende kalibratie en beeldverwerking, ideaal voor films, sport en games. De Acoustic Surface-technologie zorgt voor indrukwekkend geluid direct uit het scherm, ondersteund door Dolby Atmos. Met Google TV biedt de A80L een uitgebreide smart-tv-ervaring met een breed scala aan apps en gepersonaliseerde aanbevelingen.

©Sony

De tv heeft echter slechts twee HDMI 2.1-poorten en kan Dolby Vision niet combineren met 4K120/VRR, wat een beperking kan zijn voor gamers. Ondanks dat het ontwerp aantrekkelijk is, is de prijs hoger dan die van vergelijkbare modellen van concurrenten. De Sony XR-55A80L is een uitstekende keuze voor wie op zoek is naar hoogwaardige beeld- en geluidskwaliteit, en bereid is om een hogere prijs te betalen.

Pluspunten

• Uitstekend zwart en kleurweergave
• Prima audio met Acoustic Surface
• Google TV voor uitgebreide smart-tv-ervaring

Minpunten
• Slechts twee HDMI 2.1-aansluitingen
• Dolby Vision en 4K120 niet te combineren
• Hogere prijs dan concurrenten


TCL 65C855 - Een subtopper met ambitie

De TCL 65C855 is een televisie die indrukwekkende prestaties biedt voor zijn prijs. TCL heeft zich gericht op verbeteringen, hoewel niet alle specificaties resulteren in betere prestaties. Het model biedt uitstekende beeldkwaliteit met goed contrast, verfijnde lokale dimming, en prachtige HDR-weergaven.

©TCL

De audiokwaliteit, ondersteund door Onkyo, is solide met Dolby Atmos en DTS:X, hoewel er een bug in Dolby Atmos zit die met een software-update kan worden verholpen. De volumeknop is onhandig geplaatst. Ondanks deze minpunten biedt de tv veel functies, zoals Google TV en game-opties, en presteert hij goed in zowel donkere als lichte omgevingen.

Pluspunten
Uitstekend contrast en zwartdetail
Zeer goede en verfijnde lokale dimming
Prachtige HDR-beelden

Minpunten
Slecht geplaatste volumeknop
Dynamische HDR-tonemapping werkt maar matig
Mogelijke Dolby Atmos-bug


Hisense 65U79NQ - Prima middenklasser

De Hisense 65U79NQ is een prima middenklasse-tv die zich onderscheidt met verbeterde piekhelderheid ten opzichte van zijn voorganger. Hoewel het contrast niet verbeterd is, biedt de tv voldoende helderheid, contrast en kleurbereik voor zowel doorsnee-kijkers als filmliefhebbers. Gamers krijgen de keuze tussen Full HD op 240Hz of 4K op 144Hz. De Dolby Vision met Precision Detail zorgt voor uitstekende HDR-beelden.

©Hisense

Het gebruiksvriendelijke VIDAA U-platform en de nieuwe afstandsbediening verbeteren het gebruiksgemak. Echter, dynamische tonemapping biedt geen duidelijke verbetering en lokaal dimmen kan een halo-effect veroorzaken. De kijkhoek is beperkt en het app-aanbod kan beter, hoewel er verbeteringen op komst zijn.

Pluspunten
Prima piekhelderheid
Mooie HDR-beelden
VIDAA U is gebruiksvriendelijk en snel

Minpunten
Dynamische tonemapping niet altijd een verbetering
Lokaal dimmen toont soms een halo
Matige kijkhoek


Philips 55OLED809/12 - Stijlvolle en veelzijdige oledtelevisie

De Philips 55OLED809/12 blinkt uit in beeldkwaliteit en gebruiksgemak. Dit model biedt verbeterde HDR10-prestaties en heeft een vernieuwde gamebalk. De piekhelderheid is opgevoerd, en de Ambilight-technologie zorgt voor een unieke kijkervaring.

©TP Vision

De televisie ondersteunt Dolby Vision en HDR10+, en biedt een uitstekende geluidservaring met Dolby Atmos en DTS:X. Het toestel heeft echter slechts twee HDMI 2.1-poorten, wat een beperking kan zijn voor gebruikers met meerdere high-end apparaten. De prijs is aan de hoge kant, maar de tv levert een uitgebreid pakket aan functies, waaronder Google TV, Airplay 2, en diverse gamerfeatures.

Pluspunten
Goede piekhelderheid en beeldverwerking
Universele HDR-ondersteuning
Uitstekend geluid en Dolby Atmos-ondersteuning

Minpunten
Slechts twee HDMI 2.1-aansluitingen


Philips 65OLED959 - Stijlvolle bioscoop-tv

De Philips 65OLED959 is een high-end televisie die speciaal is ontworpen voor bioscoopliefhebbers. Het apparaat combineert uitzonderlijke beeldkwaliteit dankzij het META 2.0-oledpaneel met een zeer hoge piekhelderheid, en kent een indrukwekkend geluidssysteem van Bowers & Wilkins.

©TP Vision

Het ontwerp is opvallend en modern, met een vernieuwde driezijdige Ambilight Plus, iets wat een unieke kijkervaring biedt. De televisie ondersteunt universele HDR-formaten en is uitgerust met HDMI 2.1-poorten voor gamers. Echter, donkere HDR10-beelden kunnen storende ruis vertonen. Het toestel is verder voorzien van Google TV en ondersteunt AirPlay 2

Pluspunten
Bijzonder design
META 2.0-oledpaneel met zeer hoge piekhelderheid
Goede audio dankzij Bowers & Wilkins-luidsprekers

Minpunten
Storende ruis zichtbaar in heel donkere HDR10-beelden


TCL 55C765 - De lat voor de middenklassers ligt weer hoger

De TCL 55C765 is een uitstekende middenklasse-tv die miniled-technologie naar een breder publiek brengt. Het apparaat biedt indrukwekkend contrast en schaduwnuance dankzij de vele dimmingzones. Het ruime kleurbereik en de hoge piekhelderheid zorgen voor prachtige HDR-beelden, vooral bij Dolby Vision-content. Bewegingsscherpte is uitstekend, wat ideaal is voor gamers en sportliefhebbers.

©TCL

De tv is uitgerust met Google TV, AirPlay 2 en diverse gamingfeatures. Een nadeel is dat de ARC/eARC-functie is verplaatst naar een HDMI 2.1-poort, wat een probleem kan zijn voor hardcore gamers die een soundbar willen aansluiten. Daarnaast is de dynamische HDR-tonemapping matig en is de kijkhoek beperkt. Ondanks enkele minpunten blijft de tv een sterke keuze in zijn klasse.

Pluspunten
Uitstekend contrast en zwartdetail
Hoge piekhelderheid en ruim kleurbereik
Zeer goede lokale dimming met veel zones

Minpunten
HDR10 is te helder gekalibreerd
Beperkte kijkhoek
Dynamische HDR-tonemapping werkt maar matig


LG 65QNED91T6A - Kan hij tippen aan de concurrentie?

De LG 65QNED91T6A is een miniled lcd-tv met LG's QNED-technologie die zich richt op het subtop- en middensegment. De tv biedt een ruim kleurbereik en zeer goede beeldverwerking, wat resulteert in mooie HDR-beelden, vooral in een verlichte woonkamer. Het toestel ondersteunt Dolby Vision en biedt een gebruiksvriendelijke WebOS-omgeving met veel apps.

©LG Electronics

Het aantal zones in de achtergrondverlichting is echter beperkt, wat resulteert in een matig contrast en piekhelderheid vergeleken met concurrenten als Hisense en TCL. Bovendien zijn er advertenties op het Home-scherm, wat als storend wordt ervaren.

Pluspunten
Ruim kleurbereik en uitstekende beeldverwerking
Mooie HDR-beelden met Dolby Vision
Gebruiksvriendelijk WebOS met veel apps.

Minpunten
Beperkt aantal zones in de achtergrondverlichting.
Matige piekhelderheid en beperkte kijkhoek
Advertenties op het Home-scherm


Hisense 65U8NQ - Kristalhelder beeld en rijk uitgerust

De Hisense 65U8NQ is een indrukwekkende miniled-tv met een toename van 60 procent in dimmingzones en een verdubbelde piekhelderheid. Het biedt een uitstekende beeldkwaliteit met veel helderheid, kleur en contrast, wat resulteert in levensechte HDR-beelden.

©Hisense

De tv ondersteunt Dolby Vision IQ en HDR10+ en heeft een gebruiksvriendelijk VIDAA U-platform. Het apparaat is uitgerust met HDMI 2.1-poorten en biedt goede audiokwaliteit. Echter, het contrast kan beter gezien het aantal dimmingzones, en er zijn slechts twee HDMI 2.1-poorten. De kijkhoek is matig en het app-aanbod is beperkt, vooral in België.

Pluspunten
Indrukwekkende piekhelderheid en kleurweergave
Levensechte HDR-beelden met Dolby Vision IQ
Gebruiksvriendelijk VIDAA U-platform

Minpunten:
Beperkt aantal HDMI 2.1-poorten
Matige kijkhoek
Beperkt app-aanbod


▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 beveiligingscamera's met een hoge videoresolutie
© Reshoot
Zekerheid & gemak

Waar voor je geld: 5 beveiligingscamera's met een hoge videoresolutie

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een bewakingscamera met een hoge beeldkwaliteit? Vandaag hebben we vijf interessante modellen voor je gespot.

TP-Link Tapo C325WB

De TP-Link Tapo C325WB is goedkoop en levert ook nog eens een scherp beeld. Met een resolutie van 2688 × 1520 pixels identificeer je moeiteloos personen en huisdieren. Aan weerszijden van de lens bevinden zich twee felle ledlampen. Die gaan na bewegingsdetectie in het donker vanzelf branden, zodat je nachtelijke opnames in kleur kunt maken. Overigens herkent de Tapo C325WB op eigen houtje mensen, voertuigen, honden en katten. Je ontvangt daarvan desgewenst pushberichten op je smartphone, waarna je in de TP-Link Tapo-app livebeelden opvraagt. Uiteraard kijk je net zo makkelijk eerdere opnames terug.

Voor het opslaan van beeldmateriaal kun je kiezen tussen verschillende opties. De eenvoudigste methode is om een microSD-kaart van maximaal 512 GB in het apparaat te plaatsen. Als alternatief kun je de video's op een geschikte NAS of (tegen betaling) in de cloud bewaren. Je verbindt de Tapo C325WB via een ethernetkabel of wifi met het (draadloze) thuisnetwerk. De IP66-gecerificeerde behuizing is weerbestendig, waardoor je hem ook buiten kunt ophangen.

TP-Link Tapo C225

Als je alleen binnenshuis wilt opnemen, is deze goedkope pan- en tilt-camera een goede keuze. Het camerahoofd van de TP-Link Tapo C225 kan op eigen houtje horizontaal (340 graden) en verticaal (60 graden) bewegen. Je hebt in een kamer dus geen last van dode hoeken. Bepaal bijvoorbeeld dat de camera een huisdier of (klein)kind automatisch moet volgen. Vervolgens neem je in de TP-Link Tapo-app live een kijkje. Dankzij een respectabele resolutie van 2560 × 1440 pixels ogen de beelden scherp. Bepaal in de app in hoeverre je meldingen wilt ontvangen van bewegende objecten, personen, huisdieren en geluiden.

Een opvallende functie is de privacyknop. Wanneer je daarop drukt, stopt de Tapo C225 meteen met filmen. Verder voer je op afstand een gesprek, want de behuizing bevat een speaker en microfoon. Voor de opslag van video's plaats je een microSD-kaart van maximaal 512 GB in de behuizing. Een andere mogelijkheid is om de beelden naar een geschikte NAS door te sluizen. Lees hier een uitgebreide review over deze veelzijdige camera.

Eufy Eufycam E330 (2-pack + basisstation)

Met dit starterspakket van Eufy bewaak je de voor- en achterkant van je woning. En hoe, want de twee bijgesloten camera's ondersteunen een 4K-resolutie van 3840 × 2160 pixels. Hierdoor herken je zelfs na digitaal inzoomen moeiteloos personen. Zodra de bewakingscamera's met netstroom zijn verbonden, bewaar je opnames op het inbegrepen basisstation. Standaard is er een opslagcapaciteit van 16 GB beschikbaar, maar dat breid je met een eigen interne schijf optioneel uit naar maximaal 16 TB. Zeker wanneer je continu wilt opnemen, is extra opslagruimte een vereiste. Je kunt als alternatief ook alleen filmpjes van gebeurtenissen opslaan.

Naast een hoge resolutie biedt de Eufycam E330 ook nog eens nachtzicht in kleur. Er zijn namelijk een lichtgevoelige sensor en ledlamp geïntegreerd. Verder is de functie gezichtsherkenning de moeite waard. Je ontvangt desgewenst pushmeldingen zodra er familie of vrienden bij je op de stoep staan. Woon je groot? Overweeg dan een bewakingssysteem met vier camera's. Daarnaast is de Eufy Eufycam E330 ter uitbreiding los te koop.

Lees ook: 5 fouten met je beveiligingscamera die je hierna nooit meer maakt

EZVIZ BC1c 4K

Deze oplaadbare 4K-bewakingscamera van Ezviz is momenteel goedkoper dan ooit. Zodra je de BC1c 4K met wifi verbindt, kijk je naar opnames en livebeelden in een resolutie van 3840 × 2160 pixels. Je hangt de IP65-gecertificeerde behuizing zo'n beetje overal op. In de behuizing bevindt zich namelijk een accu met een riante capaciteit van 10.400 mAh. Dat scheelt weer stroomdraden trekken! Ben je van plan om de beveiligingscamera op een locatie met veel zonlicht te monteren? Koop de BC1c 4K dan inclusief zonnepaneel, zodat je de batterij niet of nauwelijks via netstroom hoeft op te laden.

De behuizing heeft plek voor een microSD-kaart tot maximaal 512 GB. Verder is de behoorlijke diagonale kijkhoek van 135 graden een pluspunt. Hierdoor vangt de lens een groot deel van de kamer, tuin of oprit in beeld. Zodra de camera een persoon of voertuig detecteert, ontvang je hiervan een melding op je smartphone. Bovendien begint de BC1c 4K automatisch met opnemen. Overige voordelen zijn de ondersteuning voor tweewegaudio en nachtzicht in kleur.

Foscam G4P-B

De Foscam G4P-B heeft een stevige behuizing, waardoor je hem gerust op een drukke of risicovolle plek kunt ophangen, zoals aan de straatzijde waar kinderen spelen. Het apparaat werkt op netstroom, waardoor je 24/7 kunt opnemen. Kies voor het opslaan van videomateriaal tussen drie mogelijkheden, namelijk een microSD-kaart (max 256 GB), een geschikte NAS of cloudopslag. Voor laatstgenoemde optie moet je wel een betaald abonnement afsluiten.

De G4P-B heeft een ethernetaansluiting, zodat je het apparaat op een bekabeld netwerk kunt aansluiten. Dat verhoogt de betrouwbaarheid van de beeldoverdracht. Is er geen bekabelde netwerkaansluiting beschikbaar, dan verbind je deze beveiligingscamera net zo makkelijk met wifi. Gunstig is verder de ruime videoresolutie van 2560 × 1440 pixels. Daarnaast reikt de nachtzichtfunctie tot ongeveer twintig meter. Onder de productnaam G4P-W is er ook een witte uitvoering verkrijgbaar.

▼ Volgende artikel
Let op deze 5 dingen als je een elektrische deken gebruikt
© Alina Stor
Huis

Let op deze 5 dingen als je een elektrische deken gebruikt

Op koude dagen is er niets lekkerder dan jezelf op te krullen onder een warme elektrische deken. Maar pas op: het gebruik van een elektrische deken is niet zonder risico's. We geven je een aantal tips om brand en kortsluiting te voorkomen.

Elektrische dekens mogen dan wel heerlijk warm en zacht zijn, maar ze zijn niet altijd onschuldig. Zo kan er bij verkeerd gebruik kortsluiting en zelfs brand op de loer liggen. Maar hoe gebruik je een elektrische deken dan wél veilig? Dit artikel geeft 5 handige tips. 1. Niet opvouwen maar oprollen 2. Gebruik de timer 3. Verwijder de stekker uit het stopcontact 4. Vervang de deken op tijd 5. Plaats een rookmelder

Lees ook: ❄️ Koud hè? Zo vind je jouw perfecte elektrische deken

Als je denkt dat brand en kortsluiting door elektrische dekens een zeldzaamheid zijn, heb je het helaas mis. Zo'n tien keer per jaar ontstaat er brand door een elektrische deken die te warm wordt. En nog veel vaker zorgen elektrische dekens voor kortsluiting in huis. Zelfs als je een hoogwaardige deken van een betrouwbaar merk in huis haalt, kunnen dit soort ongelukken gebeuren. Iedere deken kan na verloop van tijd immers gaan slijten, en ook de elektrische bedrading kan om allerlei redenen kapotgaan. Wil je dus zo lang én veilig mogelijk genieten van je elektrische deken, houd dan de volgende tips in het achterhoofd.

🚩 Let op: er is een verschil tussen elektrische bovendekens en onderdekens. Een bovendeken gebruik je bijvoorbeeld op de bank om jezelf warm te houden. Een onderdeken leg je op je bed om je matras voor te verwarmen. Voor beide soorten elektrische dekens gelden andere veiligheidsadviezen.

Tip 1: Niet opvouwen maar oprollen

Veel mensen vouwen hun elektrische bovendeken na gebruik op, maar volgens de brandweer is het veiliger om de deken op te rollen. Door de deken op te vouwen, kunnen er namelijk knikken in de elektrische bedrading ontstaan, wat kan leiden tot kortsluiting. Ook de manier waarop je je elektrische deken opbergt is belangrijk. Dat wil zeggen: niet in een ruimte met een hoge luchtvochtigheid, niet in de buurt van vloeistoffen (pas dus op met glazen water naast de bank) én niet onder zware objecten, want ook die kunnen de bedrading in de deken beschadigen.

Voor een elektrische onderdeken, ofwel een deken die je op je matras legt, geldt dat je hem na het slapen weer zo glad mogelijk over je bed legt - dus zonder vouwen of opgepropte delen. Anders kan de warmte zich ophopen en wordt de deken bij het volgende gebruik mogelijk te heet. Berg je je onderdeken na ieder gebruik op? Ook dan geldt het advies om de deken op te rollen in plaats van te vouwen (lees hierboven) om de bedrading intact te houden.

Tip 2: Gebruik de timer

De meeste elektrische dekens (zowel onder- als bovendekens) hebben een automatische uitschakelfunctie om oververhitting te voorkomen. Bij sommige modellen houdt dat in dat de deken zich áltijd na een specifiek aantal uur (bijvoorbeeld twee of drie) uitschakelt, maar bij andere modellen is het de bedoeling dat je de timer zelf op een gewenst aantal minuten of uren instelt. Geldt dat laatste ook voor jouw deken, maak er dan een gewoonte van om de timerfunctie bij ieder gebruik in te schakelen, ook als je denkt dat dit niet per se nodig is. Hoe vaak gebeurt het niet dat je van de bank afspringt om 'even' de afwas te gaan doen, en vervolgens verzeild raakt in allerlei andere klusjes die nog op je to do-list stonden? Vergeet je daarna ook nog de deken uit te schakelen voordat je naar bed gaat, dan kan dat vervelende gevolgen hebben. Neem dus altijd het zekere voor het onzekere en gebruik de timer.

©Mariana Rusanovschi

Tip 3: Verwijder de stekker uit het stopcontact

Ook als jouw elektrische deken zich na verloop van tijd vanzelf uitschakelt, is het slim om de deken helemaal uit het stopcontact te halen als je hem niet gebruikt. Zolang de stekker in het stopcontact zit, bestaat er namelijk nog steeds een klein risico op oververhitting of kortsluiting. Dit is ook een stuk veiliger mocht de deken in contact komen met water of andere vloeistoffen. Heb je een elektrische onderdeken? Haal deze dan standaard uit het stopcontact wanneer je 's ochtends je bed opmaakt. Gebruik je een bovendeken op de bank, dan kun je door de dag heen even checken of de deken is losgekoppeld van het stopcontact.

Tip 4: Vervang je deken op tijd

Elektrische dekens gaan gemiddeld zo'n zeven jaar mee, maar dat geldt alleen als ze in de tussentijd niet beschadigd raken. Helaas zijn er veel manieren waarop een elektrische deken toch vroegtijdig schade kan oplopen, bijvoorbeeld als er vloeistoffen overheen worden gemorst, huisdieren aan de deken kauwen of krabben of als de deken niet juist wordt opgeborgen. Om er zeker van te zijn dat jouw elektrische deken nog helemaal naar behoren werkt en er geen scheuren of gaten in de stof zitten, is het belangrijk dat je de deken regelmatig even controleert. Ook als een elektrische deken de hele zomer opgevouwen in de kast heeft gelegen, kan het zijn dat de bedrading is beschadigd en dat de deken het niet meer goed doet. Zet je een elektrische deken na lange tijd weer aan, blijf er dan altijd even bij staan. Mocht het toch misgaan, dan ben je er in elk geval op tijd bij.

Tip 5: Plaats een rookmelder

Nog een tip van de brandweer: plaats een rookmelder in de ruimte(s) waarin je je elektrische deken gebruikt. Vooral in de slaapkamer is dit verstandig, zodat je bij rook of brand op tijd wordt gewekt. Met die gedachte in het achterhoofd zul je vast ook een stuk lekkerder slapen.


Ook lekker:

Voetenwarmers!