Seksspeeltjes voor beginners: een introductie in de wereld van erotische toys

Seksspeeltjes voor beginners: een introductie in de wereld van erotische toys

Geplaatst: 20 december 2022 - 13:02

Aangepast: 17 april 2023 - 13:35

Laura Jenny

Als zelfs de HEMA een rookworst-seksspeeltje introduceert dat meteen uitverkoopt, dan weet je het: speeltjes worden steeds normaler. Je hoeft ze allang niet meer in een discreet zwart tasje bij een erotiekzaakje achteraf te kopen. Geen verstand van sekstoys? In dit artikel praten we je snel bij.

Waarom zou je een seksspeeltje gebruiken?

Alleen, met je partner of met meerdere mensen: seksspeeltjes zijn er niet om je bang te maken, maar vooral om je extra plezier te laten hebben. Ze hoeven zeker niet altijd te zorgen voor een orgasme: sommige varianten helpen je vooral om in de mood te komen. Daarnaast kunnen ze ook een gunstig effect op je gezondheid hebben; in dit artikel lees je daar meer over.

Wat is een seksspeeltje eigenlijk?

Een speeltje is een object of apparaatje waarmee je je seksuele plezier en bevrediging kunt verhogen. Er zijn veel verschillende typen: dildo’s (een vaak fallusvormig object zonder verdere elektrische toepassingen) en vibrators (een in allerlei vormen voorkomende gadget die kan trillen) zijn waarschijnlijk het bekendst. Meer over de verschillende soorten lees je in ons artikel Speeltjes in de slaapkamer: wat gebruik je waarvoor?

Hoe gebruik je ze?

Heel in het kort: veel sextoys zijn gemaakt voor in de vagina, om de penis heen of tegen de clitoris aan. Je kunt ze echter ook gebruiken om andere erogene zones te stimuleren. Dat zijn plekken op je lichaam die seksueel opwindend zijn. Bekende erogene zones zijn de tepels, maar ook oorlelletjes en de hals zijn bijvoorbeeld gevoelige gebieden. Er is veel mogelijk, maar het is helemaal aan jou welk type erotisch speelgoed bij je past en waar jij je comfortabel bij voelt.

Sextoys

© Roman - stock.adobe.com

Een sextoy kopen

Als je een sextoy koopt, dan vind je het misschien nog moeilijk om te bedenken wat er dan bij je past. Je kunt van tevoren online onderzoek doen naar hoe je bepaalde toys gebruikt worden en alvast bedenken wat er eventueel bij je past. Wil je het allemaal laagdrempelig houden, dan hoef je echt niet naar een seksshop te gaan. Bij menig drogist zijn er eenvoudige vibrators beschikbaar, zoals bijvoorbeeld van het condoommerk Durex. Dit zijn vaak goede instapmodellen voor mensen die nog even willen kijken hoe zo’n seksspeeltje werkt en welk effect het op ze heeft. Ook online heb je natuurlijk een enorme keuze.

Eventueel kun je later dan overstappen op het grotere, mooiere en duurdere werk. Of niet, want als je eenmaal een speeltje hebt gevonden dat je extra snel of extra goed een hoogtepunt bezorgt, dan is het vaak helemaal niet nodig om nog verder te shoppen. Vind je het juist leuk om meerdere speeltjes te hebben en uit te proberen, dan ligt de wereld aan je voeten: er is een enorme keuze en er komen regelmatig nieuwe exemplaren bij.

Een sextoy schoonmaken

Speeltjes hebben wel wat onderhoud nodig: je moet ze na gebruik even schoonmaken om ze fris te houden en bovendien de seks veilig te houden. Check hiervoor altijd eerst of het speeltje waterdicht is en van welk materiaal het is gemaakt. Toys van siliconen, glas of metaal kunnen met water en milde zeep worden gereinigd. Gebruik hierbij niet te veel zeep en spoel het speeltje goed af. Er zijn ook allerlei ‘cleaners’ te koop, maar eigenlijk doen die precies hetzelfde, waardoor met water en zeep nog altijd de beste manier is om je speeltje schoon te maken. Doe dit het liefst vrij snel na gebruik, zodat alles er makkelijk af kan spoelen. Let ook goed op randjes en haal daar eventueel een doekje langs om ook deze goed mee te pakken in je kleine poetsbeurt.

Vrouw met hartvormige zeep in haar handen

© SOMKHANAsk3 - stock.adobe.com

Een sextoy introduceren in je relatie

Ben je zelf helemaal wild van je seksspeeltje en wil je hier dingen mee doen met je partner, of wil je het vanaf het begin af aan al niet alleen doen en lijkt het je fijner om deze wereld samen te verkennen? Goed idee. Hoewel seksspeeltjes vaak worden weggezet als iets dat je vooral solo gebruikt, hoeft dat helemaal niet altijd het geval te zijn. Er zijn zelfs toys speciaal voor koppels gemaakt, waarbij beide bedpartners er zelfs tegelijk een orgasme uit kunnen halen. Maar er zijn ook veel koppels die een speeltje gebruiken om iemand even ‘aan’ te zetten en te teasen. Hoe je een seksspeeltje gebruikt, dat is helemaal aan jou, of je dat nu solo doet of met meerdere mensen.

Vind je het moeilijk om een sekstoy in je relatie te introduceren, dan ben je zeker niet de enige. Het is voor sommige mensen spannend om ‘toe te geven’ dat ze een speeltje gebruiken, omdat een partner zich daarbij soms gepasseerd kan voelen. Dat is echter helemaal niet nodig: je kunt er juist allebei heel veel extra plezier uithalen. Het gaat er uiteindelijk om dat iedereen comfortabel is met het idee en het gebruik van zo’n speeltje. Er wordt dan ook aangeraden om niet tijdens de seks als donderslag bij heldere hemel een toy uit het nachtkastje te toveren: introduceer het onderwerp op een moment dat je partner er even rustig over kan nadenken, in plaats van in de ‘heat of the moment’. 

Sta ervoor open

Let daarbij goed op dat je elkaar niet bekritiseert. Soms gebruiken mensen speeltjes omdat ze het moeilijk vinden om met hun partner tot een hoogtepunt te komen. Dat kan, dat mag en dat is helemaal oké. Probeer echter in het gesprek dat je met je partner aangaat vooral de verrijking van het seksleven te bespreken, en juist niet wat er eventueel aan schort. Zo zal hij of zij meer openstaan voor het gebruik van een speeltje. Wat je in ieder geval zeker niet moet doen is het afdwingen om een speeltje te gebruiken. Als iemand er niet voor open lijkt te staan, laat het onderwerp dan even varen en kom er later nog eens op terug. Zelfs als een speeltje niet op die persoon zelf wordt gebruikt, is het alsnog belangrijk dat iemand zich in de slaapkamer comfortabel voelt met het gebruik ervan.

Seksspeeltjes hoeven geen enorm zwaar onderwerp te zijn en het is zeker niet iets waar je je voor jezelf schuldig over hoeft te voelen. We kunnen allemaal wel wat hulp gebruiken als het om bedpraktijken gaat en het kan zeker geen kwaad om daarin te kijken wat er bij jou past. Er is immers keuze genoeg. Veel plezier!

0

Powered by

logoDeel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000