Speeltjes in de slaapkamer: wat gebruik je waarvoor? (en daar hoef je niet lacherig over te doen)

Speeltjes in de slaapkamer: wat gebruik je waarvoor? (en daar hoef je niet lacherig over te doen)

Erotiek

Geplaatst: 13 december 2022 - 18:31

Aangepast: 17 december 2022 - 22:36

Laura Jenny

Ook al gebruikt niet iedereen spannende speeltjes, een vibrator kunnen de meeste mensen wel herkennen. Maar er zijn nog veel seksspeeltjes. In dit artikel hebben we een aantal voorbeelden verzameld en leggen we je uit waar je elke sextoy voor kunt gebruiken.

Voor wie zijn sextoys eigenlijk?

Daar kunnen we kort over zijn: voor iedereen die ze wil gebruiken. Er zijn seksspeeltjes speciaal voor vrouwen alleen, maar ook exemplaren voor bijvoorbeeld vrouwen die met andere vrouwen seks hebben of mannen die met mannen vrijen. Soms kunnen seksspeeltjes heel belangrijk zijn voor bijvoorbeeld mensen die non-binair zijn of transgender.

Het aanbod seksspeeltjes is al net zo groot. Er is veel om uit te kiezen en in dit artikel willen we je dan ook op weg helpen in het vinden van wat het beste bij jou past.

Dildo

Een dildo is een van de meest eenvoudige seksspeeltjes. Een dildo trilt niet en hoeft niet te worden opgeladen. Het is een seksspeeltje dat er vaak uitziet als het mannelijk lid, maar het kan ook een wat abstracter ontwerp hebben. Denk daarbij aan varianten met een kromming, voor het bereiken van een g-spot of de prostaat. Dildo’s zijn vaak van siliconen, plastic, rubber of zelfs metaal en glas gemaakt en ze kunnen worden gebruikt in de vagina, maar bijvoorbeeld ook in de anus of de mond. Ze zijn er in allerlei verschillende kleuren en groottes. Er zijn ook gebogen dildo’s met twee verdikte eindes: die zijn bedoeld om twee mensen tegelijk te penetreren, iets wat onder andere goed van pas kan komen bij vrouwen die met elkaar naar bed gaan.

© Sendo - stock.adobe.com

Vibrator

Liever wel iets dat trilt? Dan is een vibrator waarschijnlijk meer geschikt. Deze hebben net als de dildo vaak de vorm van het mannelijk geslachtsdeel, al zijn ook hier steeds vaker ‘designertoys’ te vinden met een vorm die je soms zo als kunststuk in je vitrinekast zou willen zetten. Vibrators kunnen vaak trillen op verschillende standen (langzaam en snel of hard en zacht), waarbij het bovendien soms zelfs mogelijk is om deze online via een app te gebruiken. Je partner kan dan bijvoorbeeld op afstand bepalen hoe jouw vibrator trilt. Ook kun je zelf hele programma’s instellen waardoor jij nog sneller bij je hoogtepunt bent. Verder kennen vibrators over het algemeen dezelfde kenmerken als dildo’s, maar dan trillen ze als je op de knop drukt en moet je er af en toe batterijen in doen of de accu opladen.

Een van de bekendere vibrators is de rabbit, die heeft een konijntje op de bovenzijde dat tegen de clitoris aangaat voor meer stimulatie. In ons artikel De 5 populairste vibrators voor vrouwen lees je meer over dit speeltje.

© LifeFree studio - stock.adobe.com

Luchtdrukvibrator

Een vrij recente trend is de luchtdrukvibrator. Deze zijn vaak niet bedoeld om bijvoorbeeld in de vagina of anus te gebruiken, maar puur om op of dicht bij de clitoris te gebruiken. Door de kleine verandering in luchtdruk die dit apparaatje teweegbrengt als je hem op een vagina zet, kan er bij de vrouw een prettig gevoel ontstaan dat al vrij snel kan uitmonden in een orgasme. Deze vibrators kunnen soms ook trillen, als extra dimensie.

Luchtdrukvibrators zijn vaak wat harder van materiaal en zijn minder hevig gevormd dan een penis. Ze kunnen zelfs vrij klein en zeer strak ontworpen zijn, waardoor je ze makkelijk in je tas kunt meenemen.

© Swiss-Discovery - stock.adobe.com

Anaal speelgoed

Voor de anus is er een flink arsenaal aan toys beschikbaar. De bekendste is waarschijnlijk de butt plug, een soort pijlvormige dildo die wat puntig is, waardoor je deze makkelijker kunt inbrengen. Tegelijkertijd zit er vaak een vrij ‘lompe’ stam aan, waardoor wordt voorkomen dat het speelgoed geheel naar binnen glijdt. Anaalkralen (anal beads) zijn ook populair. Dit is een soort kralenketting die je kraal voor kraal inbrengt en er weer uithaalt, wat voor enorm genot kan zorgen. Goed om te weten: glijmiddel is belangrijk bij het gebruik van anale sekstoys, omdat deze regio van het lijf doorgaans niet zo vochtig is. 

© Елена Даутова - stock.adobe.com

Ben Wa-ballen (kegeltrainers)

Tot de meest toegankelijke seksspeeltjes horen Ben Wa-ballen. Soms worden deze ingezet om de bekkenbodem te trainen. Vaak wordt er een soort balletje ín het balletje gedaan voor extra stimulatie. Dat gewicht is er ook om te zorgen dat je je vaginaspieren aantrekt - je wilt immers niet dat de balletjes eruit vallen. Een goede training voor de de vagina, die qua spieren wat sterker wordt. Dat heeft bijvoorbeeld als effect dat je je blaas beter onder controle houdt. Maar het schijnt dat het trainen van die spieren ook resulteert in een wat ‘nauwer’ gevoel bij de seks.

© OLHA SOLODENKO

Tunnel of penispomp

Er zijn twee seksspeeltjes die wat op elkaar lijken, maar wel een verschillende werking hebben. Een tunnel gebruik je om de penis in te doen, waarbij er bijvoorbeeld trillingen of een soort stofzuiger-mechaniek wordt gebruikt om de penis te stimuleren. Een penispomp heeft ook een stofzuiger-mechaniek, maar dan vooral om te zorgen dat er meer bloed naar de penis (of eventueel tepels, vulva of clitoris) gaat. Dat zorgt er vaak voor dat het lichaamsdeel wat gevoeliger wordt, wat in seksueel spel - meestal - zeer welkom is. Een pomp heeft soms een elektrisch mechanisme, maar soms ook een ouderwets pompje waarbij je zelf kunt pompen om meer of minder druk op te bouwen.

© adobe stock

Cockring

Een cockring is gemaakt voor om de penis, de ballen of allebei. Het idee is dat de ring zo wordt geplaatst dat de bloedcirculatie ietwat vertraagd wordt, waardoor een erectie langer zou duren. Er zijn verschillende varianten, zoals siliconen en rubber, soms met kleine vibrators erop om zowel jezelf als je partner te stimuleren. Het is aan te raden om een cockring nooit langer te dragen dan 15 tot 30 minuten, omdat het immers de bloedcirculatie beïnvloedt. En: gebruik ze vooral liever niet als je bloedverdunnende medicatie gebruikt.

© Olga Goretz - stock.adobe.com

Glijmiddel

Een handige tip voor het gebruik van een seksspeeltje is om glijmiddel te gebruiken, zeker wanneer je voor anale seks kiest. Pas bij het gebruik van siliconen-glijmiddel wel op met seksspeeltjes die van siliconen zijn gemaakt: dit werkt vaak niet goed samen.

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000