ID.nl logo
Seks bespreekbaar maken: hoe doe je dat?
© Jacob Ammentorp Lund
Gezond leven

Seks bespreekbaar maken: hoe doe je dat?

Hoe maak je seks bespreekbaar zonder dat het ongemakkelijk wordt? Samen met consulent seksuele gezondheid Linda Hauer geven we je tips voor een plezierig en gezond liefdes- en seksleven.

Het kan enorm eng zijn. Of je kunt het niet gewend zijn om te doen. Maar praten over seks kan bijdragen aan een gezond, plezierig en vervullend seksleven. Een overtuigende reden om het wél te doen, dus. Maar hoe gooi je het hoge woord eruit? Hoe begin je erover? En wat zeg je dan?

❤️ In het kort In dit artikel leggen we uit waarom praten over seks belangrijk is. Vind je het eng? Consulent seksuele gezondheid Linda Hauer legt uit hoe je dat het beste aanpakt.

Ook interessant voor jou: Je seksuele gezondheid: dit is waarom je daar tijd voor moet maken.

Waarom praten over seks belangrijk is

Seks is onderdeel van het gewone leven. Waarom zou je er niet over kunnen praten aan de keukentafel? Het zou net zo gewoon moeten zijn als praten over een volgende stap in je werk, of over wat je vandaag wilt eten. Maar voor sommige mensen is het moeilijk om hier open over te praten. Er is misschien angst om de ander te kwetsen of om jezelf kwetsbaar op te stellen.

Toch is het altijd een goed idee om tijd te investeren in je seksuele gezondheid. Seksueel gezond zijn en blijven heeft te maken met jezelf mogen zijn. Is daar ruimte voor? Voelt het veilig? Als je voelt en weet waar je grenzen liggen, dan kun je die ook helder aangeven aan een partner of bedpartner.

Je kunt dan met meer vertrouwen, aandacht en een gevoel van veiligheid een vrijpartij in gaan. Je kunt meer ontspannen en er meer van genieten. Dat heeft zijn uitwerking op seks, maar ook op je relatie in het algemeen. “Fix the sex and your relationship will transform,” zegt gerenommeerd psychotherapeut Esther Perel in dit artikel in The Guardian.

Waarom praten over seks zo spannend is

Soms hebben we gedachten en overtuigingen die ons in de weg zitten om te kunnen ontspannen en fijne seks te hebben. Daar is wat aan te doen door erover te praten. “Eigenlijk zit er altijd onder dat we gezien willen worden,” zegt Linda Hauer, consulent seksuele gezondheid, relatie- en systeemcoach, geregistreerd bij de NVVS (Nederlandse Wetenschappelijke Vereniging voor Seksuologie) en eigenaar van het Seksualiteitsbureau.

Linda Hauer: “Veiligheid is nodig voor fijne seks. En ook dat mensen kunnen communiceren over hun wensen en grenzen. Voordat je daarover kunt communiceren, moet je eerst zelf weten wat dat is en hoe dat voelt. Het begint dus met jezelf kunnen zien en accepteren zoals je bent. Vervolgens kun je dat ook in een relatie. Dan voelt het veilig.”

En wat je leuk en lekker vindt, kan elke dag veranderen. Iets wat je gisteren fijn vond, daar kan je vandaag helemaal geen zin in hebben omdat je net even niet lekker in je vel zit. De kunst is om het te kunnen herkennen, erkennen en vervolgens bespreekbaar te maken met de ander.

©Tsyb Oleh - stock.adobe.com

Een goed moment vinden

Maar hoe begin je er dan over? Hauer: “Meestal als mensen deze vraag stellen, dan vinden ze het moeilijk. En juist dat mag je zeggen tegen de ander: ik vind het zo spannend, of: ik heb geleerd om het hier niet over te mogen hebben. Bereid het gesprek met jezelf voor: wat wil je vertellen? Een bepaalde fantasie? Iets wat niet goed voelt in de seks? Of over een ervaring die je hebt gehad? Begin maar juist met dat lastige stuk.”

“Het is misschien een schot voor open doel, maar zorg dat de omstandigheden goed zijn,” zegt de consulent seksuele gezondheid. “Begin erover op een rustig moment, wanneer je je ontspannen voelt. Soms kan het fijn zijn om het tijdens een wandeling te bespreken, omdat je elkaar dan niet direct aan hoeft te kijken. Sommige mensen willen liever eerst een e-mail sturen naar de partner, zodat je het onderwerp alvast een beetje in de week legt. Kijk vooral naar wat je zelf prettig vindt.”

©Galina Zhigalova - stock.adobe.com

Van knuffelen op de bank naar seks: sensualiteit

Hoe zorg je voor meer intimiteit tussen jou en je partner? Allereerst is intimiteit niet per se seksgericht. Intimiteit gaat over verbondenheid en vertrouwen. Dat je je veilig voelt om jezelf te laten zien. Het gaat over je verlangens, behoeften en je pijn.

“Het helpt om eerst je sensualiteit vergroten, in het moment te zijn en dan pas die stap naar seksualiteit maken,'' zegt Hauer. “Sensualiteit is een begrip dat veel meer aandacht mag krijgen. Er zijn culturen waar dat zo is, maar in Nederland kennen we het vrijwel niet.” En dat terwijl sensualiteit volgens Hauer de brug is van knuffelen op de bank naar seks.

Vrijer gevoel dankzij sensualiteit

Sensualiteit gaat over bewust bezig zijn met je zintuigen. Het Latijnse woord 'sensus' zit er dan ook in. Dat betekent gevoel, zin of gewaarwording. Als je je richt op sensualiteit, ben je niet meer bezig met je gedachten of negatieve overtuigingen. Je bent heel bewust aan het ervaren. Het zorgt ervoor dat je in het nu bent.

Hauer: “Het kan gaan over: ik trek vandaag die jurk aan, want die stof voelt zo zacht. Of: ik geniet ervan om mijn man vast te houden, omdat het zo fijn aanvoelt. Je kunt grenzen niet met je hoofd bedenken. Je lichaam geeft het aan. Sensualiteit helpt je om daar bij te blijven en ernaar te luisteren.”

“Ik zie dat het mensen veel vrijheid geeft als het hele seksuele stuk eraf gaat. Het haalt de druk van de ketel. Bijvoorbeeld: wil je mij eens op mijn rug kriebelen? Fruit voeren? Met kokosolie mijn benen insmeren op een niet-erotische manier? Zo verdiep je en maak je de brug kleiner.”

©IVANKO BRNJAKOVIC LISINSKOGA 1 PETROVARADIN

Kun je zin maken?

“Wel een beetje,” zegt de consulent seksuele gezondheid. “Maar libido is echt een verouderde term. 'Ik heb veel zin en hij minder.' Zo praten mensen. Alsof dat iets vaststaands is wat in ons zit. Maar zo werkt het niet.”

Je hebt een seksueel gas- en rempedaal en die staan beide de hele dag aan. De hele dag krijg je prikkels binnen die zorgen dat je gas geeft of afremt. Als iets onveilig voelt, dan lukt het misschien niet om opgewonden te raken. Advies van de consulent: word daar bewust van en ga onderzoeken: wat zet jou aan?

“Ga het maar eens in de gaten houden gedurende de dag,” zegt Hauer. “Wat werkt bij jou? Bijvoorbeeld: als je in de ochtend de tijd neemt om lekker te ontbijten en te ontspannen, en als je partner dan naar je knipoogt, vind je het leuk. Voel en ontdek wat er bij jou voor nodig is om je seksuele rem- en gaspedaal in te drukken.”

Helpen seksspeeltjes?

“Als je al een heel fijn seksleven hebt, dan kan het iets nieuws zijn, een nieuwe sensatie die kan helpen,” zegt Linda Hauer, “maar het is niet iets duurzaams dat op een dieper niveau effect heeft op je relatie en je seksleven. Sextoys kunnen superleuk zijn (in dit artikel lees je trouwens meer over de verschillende soorten speeltjes voor in de slaapkamer), maar meer iets voor erbij.”

Als je hulp zoekt, dan kunnen gesprekken bij een consulent seksuele gezondheid je seksuele gezondheid verbeteren om een seksleven te krijgen dat je meer plezier en voldoening geeft. In ons artikel Wat doet een seksuoloog eigenlijk? leggen we uit wat een consulent en/of een seksuoloog voor je kunnen doen.

📚 Duik de <s>koffer</s> boeken in Wil je liever meer erover lezen? Deze boekentips van Linda Hauer helpen je op weg: Jan Geurtz – Verslaafd aan liefde Emely Nagoski – Kom als jezelf Esther Perel – Erotische intelligentie Suzanne Huhn – het helen van je innerlijke kind Els Steijn – De fontein

P.S. Wanneer je op de titel van een boek klikt, kom je meteen bij het juiste boek uit op Bol.com. Scheelt je weer zoeken!

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 draadloze in-ear koptelefoons voor minder dan 75 euro
Huis

Waar voor je geld: 5 draadloze in-ear koptelefoons voor minder dan 75 euro

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Je favoriete muziek of podcast luister je het liefst overal en wanneer het jou uitkomt. Dat doe je natuurlijk het best met je eigen oortjes in. We hebben vijf draadloze setjes voor minder dan 75 euro voor je gevonden.

Draadloze oordopjes zijn ontzettend praktisch, want zonder kabels heb je alle bewegingsvrijheid die je wilt, ideaal voor onderweg of tijdens het sporten. Ze zijn klein, licht en passen makkelijk in je zak of tas. De geluidskwaliteit is tegenwoordig prima en veel oordopjes hebben ook noise cancelling, waardoor je minder last hebt van omgevingsgeluid zoals pratende collega's of treingeluiden.

DISCLAIMER Op het moment van schrijven waren de besproken producten te vinden onder de 75 euro bij de goedkoopste winkel op Kieskeurig.nl. Deze prijzen kunnen echter schommelen.

JLab GO Air Sport True Wireless

De JLab GO Air Sport is vooral gericht op sporters die oordopjes zoeken die goed blijven zitten. Dankzij de oorhaakconstructie blijven ze ook tijdens beweging op hun plek. De behuizing is eenvoudig, maar handig is wel de ingebouwde usb-kabel waarmee je de oplaadcase direct in een usb-poort kunt steken. Water- en zweetbestendigheid zijn op orde, wat ze geschikt maakt voor in de sportschool of tijdens een regenachtige wandeling. Bluetooth 5.1 zorgt voor een stabiele verbinding, en hoewel je geen geavanceerde geluidsinstellingen hebt, is de bediening met tikbewegingen eenvoudig genoeg.

🔋 Opgegeven batterijduur
: 8 uur / 32 uur totaal met case
⚡ Oplaadtijd
: 2 uur

JBL Wave Beam

De JBL Wave Beam is een degelijke keuze voor wie gewoon draadloze oordopjes zoekt zonder poespas. Het ontwerp is compact en qua geluid is er een duidelijke nadruk op bas, zoals je van JBL mag verwachten. Ze zijn niet waterdicht, maar wel enigszins beschermd tegen spatwater. Opladen gaat snel, en de case is klein genoeg om makkelijk in je zak mee te nemen. Bluetooth 5.2 zorgt voor een stabiele verbinding, maar verwacht geen ondersteuning voor high-res audio of geavanceerde ruisonderdrukking. Deze oordopjes zijn vooral bedoeld voor mensen die onderweg muziek luisteren of bellen en daarbij niet te veel willen instellen.

🔋 Batterijduur: 8 uur per oordopje / 32 uur totaal met case
⚡ Oplaadtijd
: 2 uur

Sony WF-C700N

De Sony WF-C700N is een betaalbaar model met actieve ruisonderdrukking, iets wat je niet vaak ziet in deze prijsklasse. De oordopjes zitten licht en stevig in je oor en ze voelen comfortabel, ook bij langer gebruik. Handig is dat ze automatisch aanpassen aan je omgeving, bijvoorbeeld wanneer je onderweg bent of op kantoor. De app van Sony biedt wat extra instellingen, zoals geluidsprofielen of een persoonlijke equalizer. De IPX4-rating betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken over zweet of lichte regen.

🔋 Batterijduur
: 7,5 uur met ANC / 15 uur totaal met case
⚡ Oplaadtijd
: 1,5 uur

Huawei FreeBuds 5i

De Huawei FreeBuds 5i bieden opvallend veel functies voor de prijs. Ze ondersteunen hi-res audio via LDAC, waardoor muziek beter tot zijn recht komt – mits je telefoon dit ook ondersteunt. De actieve ruisonderdrukking werkt redelijk goed, vooral bij kantoorgeluiden of tijdens reizen. Ook prettig is dat ze aan meerdere apparaten tegelijk gekoppeld kunnen worden, bijvoorbeeld je laptop én je telefoon. De afwerking is netjes en de bediening werkt vlot via tikbewegingen. Ze zijn bestand tegen stof en spatwater, dus ook bruikbaar in wisselende omstandigheden. Voor wie flexibiliteit zoekt en goede functies zonder de hoofdprijs te betalen, zijn dit interessante oordopjes.

🔋 Batterijduur
: 6 uur met ANC / 28 uur totaal met case
⚡ Oplaadtijd
: 1,5 uur

Sony WF-C500

De Sony WF-C500 zijn eenvoudige maar fijne oordopjes voor dagelijks gebruik. Ze missen luxe functies zoals ruisonderdrukking, maar maken dat goed met hun stevige batterijduur en betrouwbare prestaties. Het geluid is verrassend gebalanceerd en kan via de Sony-app nog wat worden bijgesteld. De oordopjes zijn klein en licht, waardoor je ze bijna niet voelt zitten. Dankzij IPX4 zijn ze beschermd tegen spatwater, dus geen problemen tijdens een korte regenbui of sportsessie. Je krijgt geen fancy draadloze functies, maar wel een degelijke bouw en gebruiksgemak dat precies doet wat je nodig hebt.

🔋 Batterijduur
: 10 uur per oordopje / 20 uur totaal met case
⚡ Oplaadtijd
: 2,5 uur

▼ Volgende artikel
Dreame brengt de H15 Pro Heat nat- en droogstofzuiger uit
Huis

Dreame brengt de H15 Pro Heat nat- en droogstofzuiger uit

Dreame Technology heeft de H15 Pro Heat uitgebracht, een nieuwe nat- en droogstofzuiger die AI-technologie combineert met het gebruik van heet water. Deze stofzuiger is ontworpen om hardnekkig vuil zoals vetvlekken in de keuken gemakkelijker aan te kunnen pakken.

De H15 Pro Heat is de eerste steelstofzuiger van Dreame die reinigt met heet water. In combinatie met een zuigkracht van 22.000Pa en het TangleCut-systeem dat voorkomt dat haren zich ophopen op de borstel, zorgt dit voor een grondige reiniging van hoek tot hoek.

Dit nieuwe model beschikt over een RGB-sensor voor vuildetectie, een AI-gestuurde DescendReach-robotarm en kan handsfree worden bediend via een app. Het automatische reinigingssysteem zorgt ervoor dat de borstel na gebruik grondig wordt schoongemaakt door middel van een wascyclus van 100 graden en droging met hete lucht van 90 graden.

Handsfree bediening

Om op moeilijk bereikbare plekken te kunnen komen, is het mogelijk om de H15 Pro Heat via een app te bedienen. Dat kan bijvoorbeeld handig zijn als er onder stoelen of lage tafels schoongemaakt moet worden, en je daar met het met de hand bedienen van de nat-droogstofzuiger niet bij kunt komen. Het slanke ontwerp zorgt ervoor dat de stofzuiger onder meubels met een hoogte vanaf 8,9 centimeter past.

De H15 Pro Heat is uitgerust met een slimme GapFree AI-robotarm die automatisch naar beneden beweegt om ook de ruimte aan de voorkant te reinigen. Deze arm zakt in slechts 0,2 seconden om stof en vuil op te nemen, zonder muren te beschadigen. Bij het terugtrekken zorgt een stevige trekker ervoor dat er nauwelijks waterresten achterblijven.

LEES OOK: Review Dreame H15 Pro – Innovatie op detailniveau

De stofzuiger maakt gebruik van water van 85 graden om de borstelrol te reinigen en biedt een vloerreiniging met water van 55 graden. Door de combinatie van heet water en een speciale oliereinigingsoplossing wordt zelfs het meest hardnekkige vuil in één beweging verwijderd.

RGB-vuilherkenning

De ingebouwde RGB-vuilherkenning is volgens het bedrijf vijf keer gevoeliger dan die van eerdere modellen. De camera herkent verschillende soorten vuil en vlekken en past de zuigkracht automatisch aan. Of het nu gaat om kruimels of vloeistoffen, de stofzuiger detecteert het type vuil direct.

De H15 Pro Heat heeft een gebruiksduur tot 72 minuten in de stille modus en 20 minuten bij gebruik van heet water. Na gebruik wordt de borstel automatisch gereinigd in het oplaadstation, waarbij deze volledig wordt ondergedompeld in heet water.

Beschikbaarheid en prijzen

De Dreame H15 Pro Heat is verkrijgbaar vanaf 19 mei voor een adviesprijs van 699 euro via de officiële website van Dreame, Bol.com, Coolblue, MediaMarkt en Amazon. Tot 26 mei geldt bovendien een introductiekorting van 100 euro.

Bekijk het vorige model - de Dreame H15 Pro - op Kieskeurig.nl: