Eerder hebben we de Parrot Specchio getest: een digitaal fotolijstje dat tevens dienst doet als spiegel. Parrot gelooft in deze vreemde combinatie en komt met de opvolger, de Grande Specchio. Behalve dat ook dit lijstje dienst doet als spiegel is ook het besturingsysteem bijzonder, want een fotolijstje dat draait op Google’s Android zagen we nog niet eerder.

De Grande Specchio lijkt qua ontwerp erg veel op de originele Specchio, hij is alleen een stuk groter. In plaats van een 7inch-scherm heeft Parrot nu een 10,4inch-scherm (26,4 cm) met een resolutie van 800 x 600 pixels gebruikt. Voor een fotolijstje is dit een prima verbetering en de beeldkwaliteit is uitstekend. Foto’s zien er op de Grande Specchio sprankelend uit. Handig is dat foto’s automatisch meedraaien als u het fotolijstje draait. Het is daarom jammer dat de Grande Specchio hetzelfde grote minpunt heeft als de originele Specchio: een spiegelend scherm. Dit spiegelen is overigens met opzet gedaan. Specchio betekent ‘spiegel’ in het Italiaans en ontwerper Martin Szekely heeft volgens Parrot een ‘high tech’ spiegel ontworpen. De Grande Specchio is aan de muur te bevestigen en al het bevestigingsmateriaal wordt meegeleverd.

© PXimport

De Grande Specchio is een prima spiegel.

Android?

De bedieningsknoppen van de Grande Specchio maken duidelijk dat dit fotolijstje inderdaad op Android draait. We zien dezelfde trackball als op Android-telefoons en ook de drie gebruikte pictogrammen voor de bedieningsknoppen zijn hetzelfde als op Android-telefoons. Helaas lijkt de daadwerkelijk interface in niets op de gelikte interface van menig Android-toestel. We zien een sober menu in zwart/wit dat erg doet denken aan het menu op de vorige Specchio. Het gebruik van Android heeft verder dus geen toegevoegde waarde, zo is het niet mogelijk om zelf applicaties te installeren of het uiterlijk van de interface aan te passen. Wel zorgt waarschijnlijk Android ervoor dat de Grande Specchio een aardige browser heeft die pagina’s goed weergeeft. Helaas is het invoeren van URL’S en andere tekst met behulp van het virtuele toetsenbord en de trackball een omslachtige bezigheid.

© PXimport

De bedieningsknoppen verraden dat we met Android te maken hebben.

Connectiviteit

Net als de Specchio heeft ook de Grande Specchio veel mogelijkheden om foto’s te ontvangen. Dit kan via wifi, bluetooth, usb en een sd-kaartslot. De wifi-verbinding is de standaardmethode om het fotolijstje te gebruiken en foto’s naar het ingebouwde geheugen te kopiëren. Via de interface van de Grande Specchio zelf verbindt u het fotolijstje met uw draadloze netwerk, waarna het lijstje vanaf de pc benaderbaar is. Om foto’s naar het interne geheugen van de Grande Specchio te kopiëren navigeert u in de verkenner via Netwerk naar de Grande Specchio. Ook een aangesloten usb-stick of geheugenkaartje is via de verkenner op deze manier te benaderen. De Grande Specchio is net als de originele Specchio te koppelen aan een e-mailadres. Wanneer er foto’s naar dit adres worden gemaild, dan verschijnen die automatisch op het lijstje.

De Grande Specchio is tevens via de pc te configureren. Hiervoor wordt de webinterface gebruikt die benaderbaar is door het ip-adres van het fotolijstje in de browser in te tikken. Het ip-adres is eerst op te vragen op het lijstje zelf. De sobere webinterface is hetzelfde als bij de originele Specchio. Via de webinterface is het fotolijstje onder andere te koppelen aan een e-mailadres en rss-feeds met foto’s van bijvoorbeeld Picasa en Flickr. Ook zijn instellingen als de helderheid en de datum aan te passen. Tot slot vindt u zelfs virtuele bedieningsknoppen waarmee het lijstje op afstand te bedienen is op dezelfde manier als met de echte knoppen.

Net als bij de originele Specchio worden normale rss-feeds met tekst niet ondersteund. Gelukkig kan het via een omweg nu wel, want de Grande Specchio is geschikt voor widgets van de webdienst FrameChannel. Hiermee is het mogelijk om op de Grande Specchio onder andere nieuws, weer en echte rss-feeds te volgen. Via de website van FrameChannel stelt u in welke widgets u wilt zien en deze informatie wordt automatisch naar de Grande Specchio verzonden. Het koppelen gebeurt via een code die u op de Grande Specchio opvraagt en invoert op de FrameChannel-website. U hoeft qua configuratie dus niets ingewikkelds te doen.

© PXimport

Bij fotoweergave spiegelt het lijstje naar onze smaak nog steeds te sterk.

Conclusie

Dat de Grande Specchio op Android draait is tijdens het gebruik bijna niet merkbaar, dit is dan ook geen verkoopargument. De interface van de Grande Specchio is erg sober en hetzelfde geldt voor de webinterface. Android maakt het waarschijnlijk wel mogelijk dat er een aardige browser op de Grande Specchio draait en dat widgets van de dienst FrameChannel zijn te gebruiken. Het configureren van de Grande Specchio is soms wat omslachtig en dus komt de handleiding goed van pas. De uitgebreide gebruikershandleiding is via de Parrot-website overigens alleen in het Engels beschikbaar. In het Nederlands is alleen de verkorte installatiehandleiding beschikbaar die ook op papier wordt meegeleverd. Helaas heeft de Grande Specchio nog steeds hetzelfde grote minpunt als de originele versie: hij spiegelt teveel. Bovendien is ook de Grande Specchio fors geprijsd.

Parrot Grande Specchio

Prijs € 500,-

Info Parrot

Scherm 10,4 inch (26,4 cm), resolutie 800 x 600 pixels

Ingebouwd geheugen 200 MB

Aansluitingen usb 2.0 voor usb-stick met foto’s

Kaartlezer SD, MMC

Draadloos 802.11b/g, Bluetooth 2.1 + EDR

Bestandsformaten JPEG

Afmetingen 26 x 26 x 2,5 cm (h x b x d)

Gewicht 650 gram

Extra Muurbevestiging meegeleverd

Oordeel 6/10

Pluspunten

Goed scherm

Foto’s uploaden en e-mailen werkt prima

Widgets van FrameChannel

Minpunten

Spiegelt veel te erg

Uitgebreide handleiding alleen in het Engels

Sober en verwarrend menu

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000