Waar moet je op letten bij de aanschaf van een sd-kaart?
Sd-kaartjes zijn nog steeds een gangbare manier om de opslag van digitale camera’s, tablets, laptops en smartphones te vergroten. Maar niet iedere kaartje is hetzelfde. Daarom zijn er enkele punten om op te letten als je een sd-kaart kopen gaat.
Snelheid
Sd-kaarten lezen en schrijven bestanden met een bepaalde snelheid. Ben je een professionele fotograaf die geregeld foto’s maakt in RAW-formaat, dan wil je vermoedelijk de snelste sd-kaart die er is. Zo kun je zo snel mogelijk je foto’s opslaan en overzetten.
Ook als je geregeld video’s van hoge resolutie schiet, dan wil je een hoge lees- en schrijfsnelheid, terwijl snelheid minder belangrijk wordt als je slechts af en toe een foto maakt. Er zijn grofweg vier snelheidsklassen: 10 (10MB/sec, zowel lees- als schrijfsnelheid), 6 (6MB/sec), 4 (4MB/sec) en 2 (2MB/sec). Je komt uit bij een hoge snelheid van 10MB per seconde als je regelmatig video’s in Full HD schiet, terwijl je met een snelheid van 2MB prima uit de voeten kunt voor het maken van video’s in standaardformaat (SD). Alles daartussen is prima voor het filmen in HD-kwaliteit.
Wil je een SD-kaartje gebruiken voor de opslag van films, dan is de video-snelheidsklasse belangrijk. Op het kaartje staat dan bijvoorbeeld V90 of V60, bedoeld voor 8K- of 4K-video’s.
©PXimport
Omvang
Sd-kaartjes kun je in verschillende maten kopen. Je hebt de standaard maat sd-kaartjes, miniSD en microSD. De standaard kaartjes zijn het grootst met een omvang van 32 x 24 x 2,1 mm. Deze kaartjes passen in de meeste digitale camera’s. De kleinere miniSD van 21,5 x 20 x 1,4 mm kom je het minst vaak tegen. Ze zijn ontworpen voor mobiele telefoons, maar worden momenteel voorbijgestreefd door miniSD. Dit kaartje van 15 x 11 x 1 mm vind je in de meeste smartphones, tablets en drones. Het is verstandig uit te zoeken welke kaartjes er in je apparaat passen, al zijn er ook adapters waardoor je kleinere kaartjes alsnog kunt omtoveren tot het standaardformaat.
Opslag
Net als USB-sticks en harde schijven is de opslagcapaciteit bij sd-kaartjes natuurlijk belangrijk. De standaardcapaciteit van kaartjes variëren van 1 MB tot 2GB of zelfs 4G. Inmiddels zijn er ook kaartjes die 32 GB aan opslag hebben of zelfs 2 TB.
De kaartjes met een standaard opslagcapaciteit worden door alle apparaten wel ondersteund, terwijl je bij kaartjes met een opslagruimte van 32GB tot 2TB goed moet kijken of je apparaat zo’n kaartje wel herkent. Vooral apparaten ouder dan 2008 kunnen kaartjes met een grote opslagcapaciteit (de zogenoemde SDHC of SDXC-kaarten) niet altijd herkennen.
Kijk dus goed naar aspecten als opslag, omvang en snelheid voordat je je keuze voor een sd-kaart maakt.
©PXimport