© PXimport

6 slimme videodeurbellen getest

Geplaatst: 31 augustus 2022 - 09:37

Aangepast: 29 november 2022 - 20:46

Rens Blom

Bij steeds meer voordeuren hangt een slimme videodeurbel. Zo’n slimme deurbel biedt de mogelijkheid te praten met en te kijken naar postbezorgers en gasten, en kan tevens fungeren als beveiligingscamera. Welke functies bieden zulke deurbellen allemaal en hoe goed zijn ze? Computer!Totaal nam de proef op de som en testte zes videodeurbellen tussen de 99 en 299 euro.

De slimme deurbel is aan een snelle opmars bezig. Een paar jaar geleden deed de naam Ring misschien een – excuses – belletje bij je rinkelen, maar was een videodeurbel met app en andere mogelijkheden vooral weggelegd voor echte techliefhebbers en vooruitstrevende bedrijven. Vandaag de dag maken meer dan een half miljoen Nederlandse huishoudens gebruik van een slimme videodeurbel, meldde marktonderzoeksbureau Multiscope onlangs op basis van representatief onderzoek onder 6.300 Nederlanders. De helft van de ondervraagden heeft een videodeurbel van Ring; dit merk is in handen van Amazon en verkoopt in Nederland meerdere modellen.

Een slimme videodeurbel vervangt je huidige bel en werkt in veel gevallen met je (mits aanwezige) bestaande bedrading en gong. Drukt er iemand op de bel, dan krijg je een app-melding in de vorm van een telefoontje en zie je wie er voor de deur staat, ongeacht of je thuis werkt, in de supermarkt loopt of op vakantie bent. Veel videodeurbellen hebben een ingebouwde microfoon en luidspreker, zodat je via tweewegaudio een gesprek kunt voeren met de bezoeker. Een deel van de videodeurbellen kan ook als beveiligingscamera ingezet worden door meldingen te sturen als er iemand in je tuin loopt.

6 slimme videodeurbellen getest-18817273

© PXimport

Technische aandachtspunten

Overweeg je een slimme videodeurbel aan te schaffen, dan is het raadzaam je eerst af te vragen wat je er precies mee wilt doen. Wil je vooral, waar je ook bent, kunnen zien wie er aanbelt? Dan heb je geen duur exemplaar nodig. Maar wil je de deurbel als beveiligingscamera inzetten, de bel koppelen aan je smarthome-systeem en de beste beelden maken bij daglicht én in het donker? Dan kom je bij een prijziger model uit.

Het belangrijkste technische aandachtspunt van een videodeurbel is de stroomvoorziening. Sommige deurbellen hebben een ingebouwde batterij en werken dus meteen. Andere deurbellen vereisen echter een bedrade stroomaansluiting met een bepaald voltage. Een normale bel heeft doorgaans genoeg aan 8 volt, maar een slim model kan soms tot wel 24 volt vereisen. Sommige fabrikanten leveren een transformator mee, anderen niet. Door dit vooraf te controleren en zo nodig in orde te maken, kun je je nieuwe bel straks direct installeren.

Hoe we testen

In de afgelopen maanden hebben we zes verschillende videodeurbellen getest op drie locaties. De Ezviz-deurbel hebben we in een appartement gebruikt, de deurbellen van Eufy, Ring en Marmitek in een kantoorpand en de deurbellen van Google en Netatmo in een rijtjeshuis.

We hebben onder andere gelet op de meegeleverde onderdelen voor de montage, de eenvoud van het fysiek monteren en instellen via de bijbehorende app en de eventuele mogelijkheid om de deurbel te gebruiken zonder hem aan te sluiten op bestaande deurbelbedrading. Ook hebben we gekeken naar de audio- en videokwaliteit van de app bij daglicht en in het donker, de functionaliteiten van de app en de mogelijkheden om de deurbel met andere domotica te gebruiken, zowel van hetzelfde merk als de platformen Google Assistent, Amazon Alexa en Apple HomeKit. Ook registreerden we of de deurbel zonder abonnement te gebruiken is en op welke manieren je je gegevens lokaal en/of in de cloud kunt opslaan.

6 slimme videodeurbellen getest-18817274

© PXimport

Privacy

Voordat je een slimme deurbel ophangt, is het belangrijk om te weten dat je ‘m niet lulkraak aan je huis mag bevestigen om alles te filmen wat jij wilt. Als je dat doet, maak je waarschijnlijk inbreuk op de privacy van je buren en voorbijgangers. Daarom moet je je deurbel zo ophangen dat hij (bijna) alleen maar je eigen tuin of balkon in beeld brengt. Ontkom je er niet aan dat je deurbel een klein deel van de openbare weg ‘ziet’, dan kun je in de bijbehorende app doorgaans bewegingszones instellen en de straat als aparte zone bestempelen. De bel registreert dan geen bewegingen in die zone. De tuin van je buren mag je officieel helemaal niet filmen, dus die als een zone bestempelen is niet genoeg.

Als je inbreuk maakt op andermans privacy, mogen zij je verzoeken de camera anders af te stellen. Geef je hier geen gehoor aan, dan kan men een melding doen bij de Autoriteit Persoonsgegevens, die een onderzoek kan instellen en je een boete kan opleggen. Dit kan ook gebeuren als je je deurbel zonder goede reden op de openbare weg richt, want volgens de wet heeft iedereen het recht om zich onbespied in openbare ruimtes te begeven. Nog een laatste aandachtspunt: je moet bezoekers (van postbodes tot visite) duidelijk maken dat ze gefilmd worden. Daarom komen bijna alle deurbellen met een sticker in de doos, die je bijvoorbeeld op het raam kunt plakken.

6 slimme videodeurbellen getest-18817275

© PXimport

Ring Video Doorbell 3 Plus

Ring is waarschijnlijk de bekendste aanbieder van slimme videodeurbellen en verkoopt meerdere modellen in Nederland. Wij testten de Video Doorbell 3 Plus van 229 euro.

De hogere prijs is deels te verklaren door de functies. Je kunt de deurbel aansluiten op je huidige bedrading, maar hem ook gebruiken via de meegeleverde en oplaadbare batterij. Ring belooft een accuduur tot zes maanden, iets dat we niet kunnen controleren omdat we de deurbel niet zo lang getest hebben. De deurbel werkt met je bestaande gong, maar Ring verkoopt ook eigen gongs. Interessant is dat de deurbel een videofragment van vier seconden opneemt vóórdat hij beweging detecteert. Zo kun je terugkijken hoe iemand door je tuin liep, om maar een voorbeeld te noemen. De beeldkwaliteit van de Video Doorbell 3 Plus is uitstekend en dit geldt ook voor de tweewegaudio. De Ring-app is gebruiksvriendelijk en compleet en de deurbel werkt uitstekend samen met IFTTT en (Engelstalige) Echo-apparatuur van Amazon – het moederbedrijf van Ring.

Jammer is dat de deurbel niet integreert met de smarthome-platformen van Google en Apple. Let er ook op dat je een Ring Protect-abonnement (vanaf drie euro per maand) moet nemen om alle functies van de deurbel te kunnen gebruiken.

6 slimme videodeurbellen getest-18817276

© PXimport

Ring Video Doorbell 3 Plus

Prijs
€ 229,-
Website
www.tiny.cc/bel3plus9Score90

 • Pluspunten

 • Werkt op batterijen en stroom

 • Uitstekende app

 • Beeldkwaliteit

 • Veel functies

 • Minpunten

 • Abonnement vereist voor alle functies

 • Beperkte integratie concurrerende smarthome-platformen

Netatmo Smart Video Doorbell

De Smart Video Doorbell van Netatmo is begin 2019 aangekondigd maar nog niet zo lang te koop. Met een adviesprijs van 299 euro is het de duurste deurbel in deze test.

Netatmo levert de bel met een simpele montageplaat en eenvoudige schroeven; daar hadden we wat meer van verwacht. De weerbestendige bel zelf komt wel luxe en modern over. De scherpe hoeken vinden we echter wat gevaarlijk voor kinderhandjes. Het installeren gaat vlot, waarbij de bel alleen werkt via je bestaande aansluiting (het benodigd voltage voor de netvoeding is 230V) en gong. De videokwaliteit is zowel overdag als in het donker goed en de tweewegaudio werkt naar behoren. Netatmo’s app is strak maar kan wat gebruiksvriendelijker, zo vinden ook andere gebruikers. Prettig is dat de fabrikant een micro-sd-kaartje van 16 GB meelevert voor lokale opslag. Een groter sd-kaartje wordt ook ondersteund. Daarnaast kun je ‘binnenkort’ beelden opslaan in Dropbox of je eigen ftp-server; dit hebben we dus nog niet kunnen testen.

De Smart Video Doorbell is geschikt voor Apple HomeKit, wat voor sommigen een grote plus is. Netatmo werkt ook aan een update die het mogelijk maakt je een melding te sturen als iemand je bel probeert te vernielen of te stelen. Je krijgt de persoon dan te zien en kunt ‘m laten schrikken.

6 slimme videodeurbellen getest-18817277

© PXimport

Netatmo Smart Video Doorbell

Prijs
€ 299,-
Website
www.tiny.cc/netatsmart7Score70

 • Pluspunten

 • Veel opslagmogelijkheden

 • Geschikt voor Apple HomeKit

 • Beeld- en audiokwaliteit

 • Minpunten

 • Bel heeft scherpe hoeken

 • Prijs

 • Sommige functies op moment van schrijven nog niet beschikbaar

Eufy by Anker Video Deurbel

De Eufy by Anker Video Deurbel heeft een strak ontwerp met een grote drukknop die blauw oplicht als je hem indrukt. Dat vinden we handig, net als de ingebouwde batterij die volgens de fabrikant een half jaar meegaat. Daarna laad je ‘m op. Je kan de deurbel ook aansluiten op je huidige belbedrading, waarbij de bel bij een stroomstoring overschakelt op de accu. De bel komt met een basisstation dat je in je woonkamer zet. Dit basisstation fungeert als gong, regelt een beveiligde verbinding met de bel én slaat de videofragmenten op het interne geheugen van 16 GB op. Eufy belooft dat je er vijfduizend fragmenten op kwijt kunt. Een abonnement voor cloudopslag is optioneel. Het basisstation is identiek aan die van Eufy-beveiligingscamera’s. Heb je al zo’n basisstation, dan kun je de videodeurbel ook los kopen voor 129 euro.

De videokwaliteit van de deurbel is overdag en in het donker goed, maar niet zonder aandachtspunten. Zo hebben de video’s een bolling (vissenkom-effect) en is de kijkhoek van de deurbel kleiner dan die van veel concurrenten; er past dus wat minder op het beeld. Fijn is dat de deurbel goed samenwerkt met de Google Assistent en Amazon Alexa.

6 slimme videodeurbellen getest-18817278

© PXimport

Eufy by Anker Video Deurbel

Prijs
€ 199,-
Website
www.tiny.cc/eufybel8Score80

 • Pluspunten

 • Integratie met smarthome-platformen

 • Basisstation als gong en opslag

 • Uitgebreide app

 • Minpunten

 • Basisstation vereist

 • Kleinere kijkhoek

 • Beelden hebben vissenkom-effect

Marmitek Buzz LO

De Buzz LO is een videodeurbel van het Nederlandse merk Marmitek, dat weer onderdeel is van Vogels. De 99 euro kostende deurbel is eenvoudig te installeren via je huidige bedrading, maar werkt ook door alleen een micro-usb-kabel en oplader te verbinden. De optionele gong van twee tientjes kun je ook via micro-usb of drie batterijen gebruiken en draadloos koppelen aan de bel. Interessant is dat je meerdere bellen aan één gong kunt koppelen of – praktischer – meerdere gongs aan je bel.

De deurbel heeft een groot blikveld, filmt maximaal in full-hd-resolutie en toont prima beelden. In het donker is de videokwaliteit niet slecht, maar toch ondergemiddeld. Je kunt de opnamen lokaal bewaren door een micro-sd-kaartje van maximaal 128 GB in de deurbel te stoppen. De Buzz LO is geschikt voor tweewegaudio – dit klinkt wat blikkerig – en gebruikt het Chinese Tuya-platform voor compatibiliteit met andere Marmitek-domotica. De deurbel is weerbestendig en werkt met een simpele maar prima app.

Reken niet op softwarematige extra’s die deurbellen van bijvoorbeeld Google en Ring bieden; Marmitek focust zich op een betaalbare en effectieve videodeurbel. Dit concept spreekt ons wel aan, al merk je zowel aan de verpakking als de kwaliteit van de deurbel en app dat het een goedkoper product is.

6 slimme videodeurbellen getest-18817279

© PXimport

Marmitek Buzz LO

Prijs
€ 99,-
Website
www.tiny.cc/buzzlo8Score80

 • Pluspunten

 • Lokale opslag mogelijk

 • Werkt ook via micro-usb-kabels

 • Ondersteuning voor meerdere bellen of gongs

 • Prijs-kwaliteitverhouding

 • Minpunten

 • Alles voelt wat goedkoop aan

Ezviz DB1

De DB1-deurbel van Ezviz is met een straatprijs van 119 euro ook scherp geprijsd te noemen. Het moderne ontwerp valt op en Ezviz levert drie kleuren frontjes mee om de bel te personaliseren. Het installeren gaat vlot: je verbindt de deurbel met je bestaande aansluiting en kunt eventueel de gong ook verbinden. Op de website van Ezviz zie je welke gongs ondersteund worden. Als jouw model niet geschikt is, kun je voor dertig euro een gong van Ezviz kopen.

De DB1 is waterbestendig, filmt in een scherpe 2K-resolutie en heeft een groot blikveld. De beeldkwaliteit in het donker is voldoende. De bel heeft een micro-sd-kaartslot voor lokale opslag. De app van Ezviz maakt minder indruk en komt ouderwets, simpel en instabiel over. De Chinese fabrikant kan op dit vlak veel verbeteren. Via de app kun je – meestal – zien wie er voor je deur staat, praten en krijg je indien gewenst meldingen bij gesignaleerde beweging.

Prettig is dat de DB1 werkt via 2,4GHz- en 5GHz-wifi, iets dat we vooral tegenkomen op duurdere bellen. Ook fijn is dat de deurbel werkt met IFTTT en Amazon Alexa. De integratie met de Google Assistent kregen we helaas niet correct aan de praat.

6 slimme videodeurbellen getest-18817281

© PXimport

Ezviz DB1

Prijs
€ 119,-
Website
www.ezviz.eu/nl/db17Score70

 • Pluspunten

 • Hoge filmresolutie

 • Lokale opslag mogelijk

 • Prijs-kwaliteitverhouding

 • Minpunten

 • Slechte app

 • Instabiele integraties

Google Nest Hello

Google biedt veel domoticaproducten aan onder de merknaam Nest, en daar hoort ook een slimme videodeurbel aan. De Nest Hello gaat al twee jaar mee en heeft de prijs als belangrijk aandachtspunt. Niet alleen is de bel prijzig in aanschaf (zo’n 219 euro), de kans is ook groot dat je een door Nest erkende installateur moet inschakelen. De Nest Hello werkt namelijk alleen met een 24volt-stroomvoorziening en veel meterkasten missen zo’n transformator en geschikte gong. De prijs voor de installatie ligt tussen de 99 en 149 euro, wat de Nest Hello een wel hele dure gadget maakt.

Helaas houdt het daar niet op: om gebruik te kunnen maken van alle functies, moet je een abonnement nemen op Nest Aware. Dit abonnement kost vijf euro per maand en geeft je toegang tot completere video-opnames, het instellen van bewegingszones, optionele persoonsherkenning en het dertig dagen terugkijken van opnames. Zonder abonnement kun je alleen momentopnamen van de afgelopen drie uur zien.

De Nest Hello ondersteunt helaas geen lokale opslag en integreert nauwelijks met de smarthome-platformen van Amazon en Apple. De integratie met Googles Assistent-platform is zoals verwacht wel erg goed. Ook scoort de waterbestendige deurbel punten met zijn duidelijke app, goede beeldkwaliteit – zowel overdag als in het donker – en duidelijke spraakfunctie.

6 slimme videodeurbellen getest-18817282

© PXimport

Google Nest Hello

Prijs
€ 219,-
Website
www.tiny.cc/hellodb7Score70

 • Pluspunten

 • Beeldkwaliteit

 • Integratie met Google-platform

 • Veel mogelijkheden

 • Minpunten

 • Alle mogelijkheden alleen met abonnement

 • Geen lokale opslag mogelijk

 • Prijs

 • Installateur bijna altijd vereist

Conclusie

De slimme deurbel wint aan populariteit en het aanbod groeit. Bekende merken als Ring zien de vraag én concurrentie dus toenemen. Grote techbedrijven hebben de videodeurbel ook ontdekt als een mooie toevoeging aan hun domotica, zeker in combinatie met smarthome-platformen als Apple HomeKit, Google Assistent en Amazon Alexa. Onder meer Netatmo, Google en Eufy verkopen dergelijke bellen. Minder bekende partijen stappen ook in deze markt. Denk hierbij aan Marmitek, Ezviz en nog talloze fabrikanten die bellen onder de honderd euro verkopen.

Is een betaalbare videodeurbel een goede koop? De twee voordelige modellen uit onze test presteren goed, maar komen qua ontwerp en software eenvoudig en goedkoop over. Dat zijn aandachtspunten, toch is met name de deurbel van Marmitek een prima keuze als je niet te hoge eisen stelt.

Duurdere modellen zijn over het algemeen beter, maar zeker niet zonder aandachtspunten. Een aantal modellen vinden we wel erg prijzig voor wat ze bieden (Netatmo en Google) en sommige komen pas helemaal uit de verf als je een maandelijks abonnement afsluit (Google en Ring).

De deurbel met de beste videokwaliteit is naar onze mening de Ring Video Doorbell 3 Plus, die ook veel functies heeft. De deurbel van Eufy vinden we een interessant alternatief, vooral vanwege zijn vele functies, lokale opslag en goede software-integraties.

6 slimme videodeurbellen getest-18817284

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten