Hombli Smart Doorbell 2 - de beste slimme videodeurbel? 

Hombli Smart Doorbell 2 - de beste slimme videodeurbel? 

Alarmsystemen

Geplaatst: 31 augustus 2022 - 09:37

De Hombli Smart Doorbell 2 is een nieuwe videodeurbel die je met een app en andere domotica kunt bedienen. Is hij een betere koop dan vergelijkbaar geprijsde videodeurbellen? Computer!Totaal zoekt het uit in deze review.

Meer dan 500.000 Nederlandse huishoudens hebben een slimme videodeurbel hangen, meldde onderzoeksbureau Multiscope vorig jaar. Als jij ook zo'n bel overweegt, kun je kiezen uit modellen van bekende en minder bekende merken. De prijzen lopen ook sterk uiteen. Het Nederlandse Hombli is één van de aanbieders van slimme videodeurbellen en lanceerde onlangs de Smart Doorbell 2. Ik testte de 130 euro kostende bel in combinatie met de gong (25 euro, los te koop). 

Uiterlijk, installatie en gong

Wat direct opvalt: de videodeurbel is een stuk groter dan een reguliere deurbel. De camera is duidelijk zichtbaar, net als de ronde drukknop. Die licht op als je hem indrukt. Ik vind de videodeurbel er strak en prima uitzien. 

De installatie van de bel is heel eenvoudig, zelfs eenvoudiger dan ik had verwacht. Laad de bel op via de micro-usb-poort, installeer de Hombli-app en maak een account aan. Als de accu van de bel vol is, registreer je hem binnen een paar minuten in de app en kun je naar de voordeur. Je kunt de bel aansluiten op je bestaande bedrading of ‘m draadloos gebruiken. Ik koos voor dat laatste en installeerde daarom de elektronische gong die Hombli los verkoopt voor 25 euro. Steek ‘m in het stopcontact, koppel ‘m binnen een minuut aan de bel en je bent klaar. Daarna heb ik de bel buiten opgehangen. 

Dat kun je doen door ‘m aan de muur of in het kozijn te schroeven of door ‘m via de 3M-sticker vast te plakken. De meegeleverde hoekhouder geeft de bel een schuine kijkhoek en is optioneel. Ik heb de bel geplakt, zonder hoekhouder. Na twee weken in uiteenlopende weersomstandigheden zit ‘ie nog goed vast. Hoewel de bel via een klein schroefje aan de houder is bevestigd, kan een kwaadwillende met wat grover geweld wel de hele bel meenemen. Een antidiefstalarm waarschuwt je in zo’n situatie. 

Afgelopen jaar hebben we 8 slimme smart home producten van Hombli getest.

Slimme mogelijkheden getest

Als de bel hangt, kun je hem direct gebruiken. Hij is weersbestendig en heeft ruimte voor een micro-sd-kaartslot. Je kunt een micro-sd-kaartje van maximaal 128 GB in de bel stoppen zodat hij de videofragmenten lokaal opslaat. Een alternatief is betalen voor Hombli’s cloudopslag, waarover later meer. Zonder één van deze opties slaat de bel geen videobeelden op en kun je dus alleen live meekijken. Als er iemand aanbelt, gaat je smartphone over en springt het beeld aan. Je ziet wie er voor de deur staat en kunt de oproep afwijzen of accepteren. Van het afwijzen merkt de bezoekers niets. Neem je de oproep aan dan kun je in de app praten, waarna je stem uit de luidspreker van de bel klinkt. Die luidspreker is redelijk. Als de bezoeker terugpraat, hoor je dit uit je smartphone. 

De videokwaliteit van de Smart Doorbell 2 is goed. Dankzij de full-hd-camera zien de beelden er scherp uit en infraroods helpen bij het weergeven van duidelijk beeld in het donker. Op een zonnige dag merk ik wel dat de camera moeite heeft met de belichting. Op onderstaande screenshot (midden) zie je dit terug aan de overbelichte lucht en mijn donkere gezicht. Een duurdere bel schiet duidelijkere beelden, maar ik vermoed dat de Hombli-bel voor veel mensen goed genoeg is.

De bel en app reageren snel, mits je een goede (2,4 GHz) internetverbinding hebt. Op mijn kantoor is het bereik bij de voordeur blijkbaar minder goed, wat te verklaren is omdat de bel ver van de router af hangt. In de Hombli-app zie ik een signaalsterkte van vijftig procent. In de praktijk betekent het dat de gong direct overgaat en de app vijf seconden later. De videoverbinding is bovendien niet altijd stabiel. Dat neem ik de bel niet kwalijk, maar het legt wel een aandachtspunt bloot. Een speciale signaalversterker voor de bel was handig geweest, maar ontbreekt in het assortiment. Sommige concurrenten, waaronder Ring, verkopen wel zo’n signaalversterker met ingebouwde gong. 

De oplaadbare accu in de Smart Doorbell 2 gaat volgens Hombli ongeveer vier maanden mee bij tien triggers per dag met tien tot dertien seconden video. Bij minder gebeurtenissen kan de accu het tot zes maanden volhouden. Na twee weken gebruik – met minder dan tien triggers per dag – geeft mijn bel een accupercentage van negentig procent aan. Dit zou resulteren in een accuduur van vijf maanden. Prima, maar het betekent dus wel dat je de bel meerdere keren per jaar moet opladen.

Extra functies in de app

De Hombli-app is overzichtelijk en werkt naar behoren. Noemenswaardig is dat de videodeurbel zijn camera kan gebruiken om bewegingen te detecteren. In zo’n geval krijg je een melding op je smartphone. Je kunt de bel dus als beveiligingscamera gebruiken. Hoewel dat handig is, komt de functie niet helemaal uit de verf. De bewegingsdetectie kan aan- en uitgeschakeld worden, maar ondersteunt geen zone. Zodra er iemand door het beeld loopt, krijg je dus een melding. Maar omdat het de bel een groot blikveld heeft, zie je ook mensen een huis verderop lopen. Daar hoef ik geen melding van. Ik wil alleen een seintje zodra iemand zich in mijn tuin (of in mijn geval: voor mijn kantoor) bevindt. Bij bellen van onder meer Ring kun je daar speciale zones voor aanmaken, maar die functie ontbreekt in de Hombli-app. Ik heb de bewegingsdetectie daarom uitgeschakeld en krijg nu alleen een melding als iemand aanbelt. Dit levert meer rust en een langere accuduur op. 

Als gezegd slaat de bel je beelden standaard niet op. Dat is belangrijk om te weten als je ze later wil terugzien. Je moet een micro-sd-kaartje in de bel doen voor lokale opslag of betalen voor cloudopslag. Dat kost 3,49 euro per maand of 35 euro per jaar en dan kun je de beelden tot zeven dagen terugkijken. Prima, maar alsnog best kort. Bij Ring en Google is dit (eveneens betaald) bijvoorbeeld dertig dagen. In de Hombli-app kun je de deurbel koppelen aan Amazon Alexa (spreekt geen Nederlands, dus niet zo interessant) en de Google Assistent. Als je een Google Nest Hub hebt, kan de bel zijn beeld op het scherm tonen. 

Conclusie: Hombli Smart Doorbell 2 kopen?

De Hombli Smart Doorbell 2 is een 130 euro kostende videodeurbel die een goede indruk achterlaat. Het no-nonse ontwerp met draadloze of bedrade installatie maakt de bel voor vrijwel alle huizen geschikt en de accu gaat maanden mee. De beeldkwaliteit is goed, al merk je op zonnige dagen wel kwaliteitsverschil met een duurdere videobel. Hombli's app biedt veel functies, maar kan de bewegingsdetectie van de bel verbeteren. En hoewel de cloudopslag een goede optie is, is de terugkijkperiode opvallend kort. Lokale opslag op een micro-sd-kaartje is daarom een fijn alternatief. 

Interessante alternatieven zijn de Ring Video Doorbell 2 (99 euro), Eufy by Anker Video Doorbell (meerdere modellen) en bellen van Arlo en Ezviz. Lees ook onze uitgebreide test van 6 slimme videodeurbellen uit februari 2021.

Ons oordeel

8Score

Hombli Smart Doorbell 2

Prijs € 130,-
Draadloos 802.11b/g/n (2,4 GHz)
Video 1080p
Gezichtsveld 140 graden
Opslagmogelijkheden Micro-sd-kaartje (max. 128 GB, niet inbegrepen) of cloudopslag (3,49 euro per maand)
Website www.hombli.com

  • Pluspunten

  • Draadloos en bedraad te gebruiken

  • Eenvoudige installatie

  • Smart home-integraties en gong

  • Minpunten

  • Bewegingsdetectie herkent nog geen zones

  • Cloudopslag bewaart beelden slechts zeven dagen

  • Overbelicht beeld op zonnige dagen

  • (Nog?) Geen signaalversterker te koop

Deel dit artikel:

Opmerkingen

0
Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Log in om een reactie te plaatsen.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000