Synology’s DSM zet in op de cloud

© PXimport

Synology’s DSM zet in op de cloud

Geplaatst: 12 oktober 2021 - 05:44

Aangepast: 17 november 2022 - 08:56

Partner

Met de komst van DSM 7.0, de nieuwste versie van DiskStation Manager, zet Synology groter in op de cloud. De opslaggigant biedt al langer het huiseigen C2-platform als geïntegreerde cloud-oplossing, die dit jaar stevig uit moet breiden. Op korte termijn verschijnen er maar liefst vier nieuwe C2-diensten, die elk Synology’s kunde in de cloud op een geheel andere manier aanbieden.

#brandedcontent - Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Synology.

Een Synology C2-abonnement maakt het al langer mogelijk om bijvoorbeeld je hele NAS-opslag (of slechts delen daarvan) van geautomatiseerde back-ups in de cloud te voorzien. Dit is de zogenaamde C2 Storage-dienst, die in 2018 in het leven werd geroepen. Naast de bestaande back-up-service volgen binnenkort ook C2 Password, C2 Backup, C2 Transfer en C2 Identity. Elke tak komt met een specifieke doelgroep, met elk weer verschillende keuzes in tarieven. Voor in ieder geval C2 Password staat ook een kosteloos programma op de planning. De verschillende diensten tonen vooral aan dat Synology wil diversificeren. De focus ligt nog altijd op de cloud, maar Synology zorgt ook voor variatie. We stellen de verschillende programma’s aan je voor …

C2 Password – Een veilige verzamelplek voor gevoelige data

Zowel het C2-platform als veel NAS-systemen gebruikt AES-256-encryptie – met sinds DSM 7.0 ook inlog-ondersteuning voor Secure SignIn en FIDO2-sleutels. De visie op veilig internetgebruik zet Synology door in C2 Password, een all-in-one kluis in de cloud voor wachtwoorden en persoonlijke data.

C2 Password slaat wachtwoorden veilig op en speelt ze door via browserextensies (voor Chrome, Edge en Firefox), smartphone-apps of de huiseigen website. De dienst komt daarnaast met een ingebouwde wachtwoordgenerator, mocht je toe zijn aan een frisse, veilige wind door je inlogbestand.

Naast wachtwoorden biedt C2 Password een databank in de cloud voor andere gevoelige data. Denk daarbij aan adresboeken, paspoortinformatie of bijvoorbeeld bankafschriften. De interface laat je gevoelige informatie makkelijk watermerken en categoriseren als je de informatie alsnog over het web moet verstrekken.

C2 Password wordt gratis beschikbaar gesteld. Kosteloos mag men tot 10.000 items veilig opslaan, met maximaal 100 MB aan bijlagen. Het betaalde Pro-abonnement komt met schaalbare plafonds en meer geavanceerde mogelijkheden.   

 

© PXimport

C2 Backup

Zie het als het bestaande C2 Storage, maar dan voor al je Windows-apparaten. Dat is C2 Backup. De dienst stelt abonnees in staat om, in plaats van een NAS-omgeving, complete Windows-computers in de cloud veilig te stellen. Via hun eigen software-omgeving stellen gebruikers in welke bestanden en mappen gespiegeld moeten worden en hoe vaak.

Een functie die al geliefd is onder fotografen, komt nu ook overwaaien naar C2 Backup. Via de software is het mogelijk om bepaalde externe schijven en geheugenkaarten op te geven voor een automatische back-up. Zodoende worden de geheugendragers direct veiliggesteld in de cloud, telkens als ze aan de thuiscomputer gekoppeld zijn.

Bij het uploaden wordt alle data aan de clientkant versleuteld. Toegang tot de back-ups is alleen mogelijk met een persoonlijke sleutel. Synology weet daarentegen als geen ander hoe je flinke back-ups intact houdt, waarmee de cloud-aanbieder garant staat voor maar liefst 99,9999999 procent data-garantie.

Via de software-omgeving van C2 Backup is ook het Recovery Portal te vinden. Deze stelt gebruikers in staat om verschillende versies van systeemback-ups of specifieke bestanden gemakkelijk terug te zetten. 

C2 Transfer

C2 Transfer wordt, niet geheel verrassend, Synology’s voornaamste cloud-transferdienst. De service is wel van een meer zakelijke aard. Het abonnement richt zich hoofdzakelijk op bedrijven die met grote hoeveelheden gevoelige data werken. Eén C2 Transfer-omgeving ondersteunt honderd gelijktijdige transfers, met maximale volumes van 20 GB per stuk.

Synology verbetert externe transfers echter aanzienlijk op het gebied van veiligheid. De data-uitwisseling wordt aan beide kanten versleuteld, terwijl alleen geverifieerde ontvangers toegang kunnen krijgen tot een One-Time Password (OTP) om de bestanden binnen te halen.

Binnen een bedrijf kan de beveiligde C2 Transfer-omgeving gebruikt worden om alle cloud-bestanden gemakkelijk op te vragen of uit te wisselen. Administrators krijgen ook nog een uitgebreid management panel, waarin gebruikers en onderlinge toegang overzichtelijk geordend kan worden.

 

© PXimport

C2 Identity – Digitale massa-management van de werkvloer

Met C2 Identity gooit Synology het over een andere, wederom zakelijke boeg. De dienst is bedoeld om op grote schaal gebruikersdata van werknemers in de cloud te stroomlijnen. Denk daarbij aan namen en adressen, maar bijvoorbeeld ook aan beveiligde inloggegevens voor bedrijfseigen diensten of digitale toegang tot specifieke systemen.

C2 Identity biedt daarnaast mogelijkheid tot bedrijfsbrede authentificatiemethodes, die uiteraard ook vanaf een lokaal NAS-systeem van Synology kunnen draaien. Dat blijft optioneel, maar voor bestaande Synology-klanten biedt het wat synergie.

Bedrijfsbestanden kunnen geïmporteerd worden vanuit onder andere Microsoft 365, Google Workspaces of Excel-sheets. De benodigde, lokale software om een uitgebreid computerbestand via C2 Identity aan te sturen, kan eventueel op schaal uitgerold worden via Microsoft Active Directory of Jamf.

C2 Identity is echter meer dan massa-data of het van veraf bedrijfscomputers schoonvegen. Vanuit de cloud kunnen werknemers bijvoorbeeld ook – zonder IT-collega’s te belasten – persoonlijke data zelf aanpassen via een zelfbedieningsomgeving. Uiteraard komt dat alles met de nodige end-to-end vergrendeling en de mogelijkheid om veilige log-ins te forceren, maar C2 Identity doet het met een persoonlijke benadering. 

De vier nieuwe C2-diensten rollen in 2021 geleidelijk uit. In diezelfde periode werkt Synology nog volop aan het verder uitbreiden en verspreiden van DSM 7.0. De vernieuwde software is sinds eind juni gratis verkrijgbaar voor Synology’s recente J-, Value- en Plus-systemen. Ondersteuning voor de business-gerichte XS-, SA- en FS-serie staat op de planning voor het vierde kwartaal van 2021.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000