Bakfiets kopen? Hier moet je op letten

© Lea Rae

Bakfiets kopen? Hier moet je op letten

Geplaatst: 20 juni 2024 - 10:01

Redactie ID.nl

Bakfietsen worden steeds populairder. Logisch, want ze zijn heel handig om bijvoorbeeld de kinderen naar school te brengen of je boodschappen in te vervoeren. Wil je een bakfiets kopen? Dan helpen wij je op weg met alles wat je moet weten voor het kiezen en kopen van een goede bakfiets.

Twee of drie wielen?

De belangrijkste verschillen tussen bakfietsen met twee of drie wielen zijn stabiliteit, flexibiliteit en de ruimte die de fiets inneemt.

Een driewieler heeft één wiel achter en twee voor, onder de bak. Hierdoor is de driewieler stabieler dan de bakfiets met twee wielen, maar deze versie stuurt wel zwaarder. Daarnaast heeft een driewieler vaak een grotere bak. Dat is handig als je meer wilt vervoeren, maar het betekent ook dat dit type bakfiets meer ruimte inneemt als je denkt aan stalling.

Een bakfiets met twee wielen heeft voor maar één wiel, dat onder de bak zit. Dit maakt de tweewieler over het algemeen lichter en beter wendbaar. Ook het sturen is makkelijker met een tweewieler dan met een driewieler.

Een bakfiets met drie wielen: stabieler, maar wel zwaarder.

© Gueven Purtul Kara

Meld je aan voor de E-bakfiets Duurtest-resultaten

Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl E-bakfiets Duurtest resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl nieuwsbrief.

Elektrisch of niet?

Een bakfiets is zwaarder dan een gewone fiets. Tel daar het gewicht van je kinderen of de boodschappen bij op en je kunt je voorstellen dat het al snel zwaar fietsen is. Zeker als je regelmatig langere afstanden rijdt of bijvoorbeeld bergop moet. Elektrische bakfietsen bieden daarvoor meer gemak: de trapondersteuning maakt het fietsen een stuk lichter. Daarnaast zijn elektrische bakfietsen vaak voorzien van een 'walk assist'-stand waarmee je ook tijdens het lopen met de fiets aan de hand extra ondersteuning hebt.

Houd er wel rekening mee dat een elektrische bakfiets nog meer weegt dan een gewone bakfiets. De fiets heeft vaak een zware motor om het mogelijk te maken veel gewicht mee te nemen en dat maakt de bakfiets soms moeilijker te hanteren. Ook kan de snelheid van de elektrische bakfiets meer vragen van je stuurmanskunsten. Zeker wanneer je vaak in het drukke stadsverkeer rijdt, is dit iets om rekening mee te houden.

Lees ook: Elektrische bakfiets kopen? Zo wordt je proefrit een succes

0

Powered by

logo

Wat voor type bak wil je op jouw bakfiets?

Bakfietsen zijn er met bakken in verschillende soorten, kleuren en maten. Zo kun je bakken van hout kopen, maar bijvoorbeeld ook van kunststof. Het materiaal dat je kiest heeft uiteraard ook weer invloed op het gewicht van de fiets en op de stabiliteit. Daarnaast kun je kiezen tussen hoge en lage bakken. Een hogere bak biedt vaak wat meer bescherming, maar dat wil niet meteen zeggen dat een lage bak onveilig is.

Wat de hoogte betreft is het wel goed om ook aandacht te besteden aan de instapmogelijkheden. Zo bestaan er bakfietsen met een verlaging aan de zijkant van de bak, waardoor kinderen makkelijker in- en uitstappen. Andere bakfietsen hebben bijvoorbeeld een deurtje, of een trapje. Weet je niet helemaal wat voor jouw kinderen het handigst is, test het dan vooral eerst bij je lokale fietsenwinkel.

Bakfiets met kinderen in de bak.

© pikselstock

Veiligheid van de bakfiets

De kans is groot dat je een bakfiets aanschaft om (ook) kinderen in te vervoeren. Des te meer reden dus om extra aandacht te besteden aan de veiligheid. Een aantal punten waar je op kunt letten:

- Stabiliteit: kijk of de bakfiets een brede en sterke standaard heeft om omvallen te voorkomen. Test voor aankoop ook of het je makkelijk lukt de fiets op de standaard te zetten. Goed om te weten: bakfietsen met drie wielen hebben over het algemeen geen standaard: die blijven namelijk uit zichzelf staan.

- Zichtbaarheid: let er onder andere op of de bakfiets goed zichtbaar is door de kleur, verlichting en aangebrachte reflectoren.

- Gordels: de meeste bakfietsen zijn voorzien van driepuntsgordels, zodat je kinderen veilig kunt vervoeren.

- Kantelstoppers: sommige bakfietsen zijn uitgerust met kantelstoppers. Dit om te voorkomen dat je er een te scherpe bocht mee kunt maken, waarbij de bakfiets om kan vallen.

En dan nog een extra veiligheidstip: zeker bij een elektrische bakfiets (die immers sneller kan dan een reguliere bakfiets) is het dragen van een fietshelm voor de kinderen aan te raden.

Fietshelmen kunnen je leven redden bij een aanrijding!

Koop een goede, voor jezelf en je kind(eren)

Stalling van de bakfiets

Een bakfiets neemt aardig wat ruimte in, zeker wanneer je kiest voor een model met drie wielen. Op straat zul je al gauw merken dat niet alle locaties daar geschikt zijn om je fiets te parkeren. Ons advies: kijk of er een fietsenstalling in de buurt is. Daar heb je vaak meer ruimte tot je beschikking.

Bedenk voordat je een bakfiets aanschaft ook goed hoe je hem thuis wilt gaan stallen. Heb je voldoende ruimte in de schuur? En zo ja, is het dan ook mogelijk om de draai te maken om de grote bak naar binnen te krijgen? Als dat niet het geval is, raden we je aan de bakfiets in de tuin te parkeren. Doe dat dan wel met een speciale bakfietshoes eroverheen voor extra bescherming tegen regen, sneeuw en hagel.

Handige accessoires voor een bakfiets

Net als bij andere soorten fietsen kun je ook jouw bakfiets uitbreiden met allerlei handige accessoires. Denk bijvoorbeeld aan kussentjes of zitjes voor de kinderen, maar ook aan bescherming tegen de regen. Ben je van plan baby's of peuters te vervoeren in jouw bakfiets? Kijk dan ook vooraf of de bakfiets een speciale plek voor de Maxi-Cosi heeft of dat je de bakfiets kunt uitbreiden met een babyschelp of peuterschaal: een voorgevormd (lig)stoeltje met gordels.

Een bakfiets met een regenhoes over de bak

© Jobakashii

Maak een proefrit!

Met al deze tips kom je ongetwijfeld een heel eind in je zoektocht naar een nieuwe bakfiets, maar niets is beter dan het eerst zelf te ervaren. De aanschaf van een bakfiets is vaak een flinke investering en daarom wil je wel zeker weten dat de fiets je bevalt. Vraag daarom bij een speciaalzaak of je een proefrit kunt maken en vergelijk verschillende modellen op basis van de tips die we je hebben gegeven. Zo kun je pas echt ontdekken welke (elektrische) bakfiets het beste past bij jouw wensen.

Bekijk & vergelijk bakfietsen

Op Kieskeurig.nl

Een bakfiets met een heel gezin erin.

© feliks szewczyk pikselstock

Watch on YouTube
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten