Wat kun je met een YouTube Premium-abonnement?

© PXimport

Wat kun je met een YouTube Premium-abonnement?

Smartphone & tablet

Geplaatst: 31 augustus 2022 - 09:37

Aangepast: 25 november 2022 - 11:47

Justin Doornekamp

YouTube test momenteel een goedkoper abonnement, genaamd Premium Lite, uit. Wat is het verschil met het origineleYoutube Premium-abonnement? En is het de moeite waard om je te abonneren op de dienst van YouTube?

Enkele jaren geleden lanceerde YouTube een abonnementsstructuur. Na een gratis proefperiode van twee maanden, kun je voor 11,95 per maand een Premium-account nemen. Voor gezinnen en studenten zijn er speciale abonnementen voor respectievelijk 17,99 en 6,99 per maand. 

Aanbod

Wat krijg je hiervoor? Het grootste voordeel van Premium is waarschijnlijk dat je geen advertenties meer te zien krijgt bij video’s op YouTube, ongeacht of je de YouTube-app op je telefoon gebruikt of in de browser naar filmpjes kijkt. YouTube zegt jouw abonnementsgeld te verdelen over je favoriete kanalen, dus je steunt direct videomakers die het normaal gezien van advertenties moeten hebben.

Daarnaast krijg je met Premium volledige toegang tot Originals, een collectie van exclusieve series die werden geproduceerd door YouTube. Recent werd echter besloten om de Originals ook beschikbaar te stellen voor gratis gebruikers, uiteraard inclusief advertenties. Volgens YouTube gaat het om “sommige Originals”, maar in de praktijk kun je vrijwel alle originele series bekijken zonder abonnement. Een van de bekendste Originals, Cobra Kai, is nu zelfs te zien op Netflix

© PXimport

Andere voordelen

Door Originals voor iedereen beschikbaar te maken valt er wel een belangrijke reden weg om voor Premium te kiezen. Echter zijn er voor abonnees nog wel wat extra voordelen met betrekking tot de Originals: zo krijg je direct toegang tot alle beschikbare afleveringen vanaf het moment dat een serie in première gaat, kun je afleveringen downloaden en offline bekijken en heb je exclusieve toegang tot bonuscontent, waaronder extra scénes.

Met Premium krijg je verder toegang tot YouTube Music. Ook deze dienst kun je zonder te betalen gebruiken, maar dan krijg je, net als bij Spotify, wel weer advertenties. Betalende gebruikers kunnen bovendien nummers downloaden en offline luisteren, naast muziek op de achtergrond afspelen terwijl je andere apps kan blijven gebruiken. Bovendien kun je naar muziek luisteren via Google Home of een Chromecast.

YouTube Music is ook als los abonnement verkrijgbaar voor 9,99, dus met Premium krijg je eigenlijk twee diensten voor een lagere prijs.  

Premium Lite

Recent werd bekend dat YouTube een goedkoper abonnement test van 6,99 euro per maand, genaamd Premium Lite. Je kunt dan alleen naar video’s kijken zonder advertenties. Alle andere extra’s van een Premium-abonnement, waaronder het gebruik van YouTube Music, zijn niet in Lite aanwezig. Overigens is het nog onduidelijk of en wanneer YouTube het goedkopere abonnement voor iedereen beschikbaar zal maken na de test. 

© PXimport

Conclusie

Wil je ongestoord naar video’s kijken, zonder irritante advertenties? Dan kan het goedkopere abonnement op termijn best interessant zijn. Luister je bovendien vaak naar muziek via YouTube, dan krijg je met het reguliere Premium-abonnement er ook nog YouTube Music bij. Voor de Originals hoef je het inmiddels niet meer te doen: die zijn vrijwel voor iedereen te bekijken. Vind je reclames niet zo storend, dan is de keuze voor Premium eigenlijk niet interessant.  

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000